StoryEditorOCM
Svijet‘plan pobjede‘

Objavljeno kojih sedam država ne želi Ukrajinu u NATO-u. Zelenski će pojačati pritisak, jer se boji Trumpa

Piše VIJESTI SD
24. listopada 2024. - 11:16

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ima problem sa svojim "Planom pobjede", koji se temelji na tome da Ukrajina dobije poziv za pridruživanje NATO-u. Naime, kako javlja Politico, neke od ključnih članica saveza ne žele da se to dogodi.

Među glavnim zemljama koje ne žele takav razvoj događaja su Njemačka i SAD, otkrila su Politicu četvorica dužnosnika i diplomata SAD-a i NATO-a, koji su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni.

Zelenski je u svom Planu pobjede zatražio trenutnu pozivnicu, pritom priznavši da će stvarno pridruživanje savezu biti moguće tek nakon završetka rata s Rusijom. No ključni članovi saveza ne žele upasti u zamku rata s Rusijom.

Američka veleposlanica pri NATO-u, Julianne Smith, u intervjuu za Politico istaknula je američki stav po kojem "Savez do danas nije došao do točke u kojoj je spreman ponuditi članstvo ili poziv Ukrajini", a sam Zelenski je priznao da njemački kancelar Olaf Scholz također neće podržati ideju o žurnom pozivu Ukrajini za članstvo u NATO-u.

image

Olaf Scholz i Viktor Orban

Tobias Schwarz/Afp

“Imam jako dobar odnos sa Scholzom. Zahvalan sam što pomaže. Njemačka je druga po potpori, ali skeptična je oko našeg ulaska u NATO... Svi ćemo morati puno raditi s njemačkom stranom. Ali ipak će Sjedinjene Države imati utjecaja na to”, rekao je ukrajinski predsjednik novinarima ranije ovog tjedna.

Nijemci i Amerikanci nisu jedini

Njemačka i SAD nisu jedine države koje blokiraju brzi poziv Ukrajini u NATO. Njemu se protive i Mađarska i Slovačka, samo iz drugih razloga. Njihovi čelnici Viktor Orban i Robert Fico, naime, zauzimaju prokremaljske stavove. Orban blokira EU fondove za naoružavanje Ukrajine, kao i NATO-ov program za slanje vojne pomoći Kijevu, a u svojoj objavi na društvenim mrežama plan Zelenskog je nazvao "više nego zastrašujućim".

Slovački premijer Fico je, pak, ranije ovog mjeseca upozorio da bi puštanje Ukrajine u NATO "bila dobra osnova za treći svjetski rat" i obećao da na to "nikada neće pristati".

No, ni tu ne staje popis zemalja koje se protive ulasku Ukrajine u Sjevernoatlantski savez...

“Zemlje poput Belgije, Slovenije i Španjolske skrivaju se iza SAD-a i Njemačke”, rekao je jedan od dužnosnika NATO-a, dok je drugi poručio da te države Ukrajinu "podržavaju apstraktno, ali kad se ideja približi realizaciji počet će se javno protiviti".

image
Handout/Afp

Baltičke zemlje i Poljska ‘za‘

Poljska se zalaže za "otvaranje NATO perspektive za Ukrajinu", rekao je poljski premijer Donald Tusk na prošlotjednom summitu čelnika EU, dodavši da su "solidarni s Ukrajinom."

Scholz je stav Njemačke objasnio rekavši kako se "brinu da NATO ne postane strana u ratu, tako da se ovaj rat ne pretvori u puno veću katastrofu", no dužnosnici koji su razgovarali s Politicom naglasili su da ni SAD ni Njemačka ne isključuju eventualno pristupanje Ukrajine savezu.

Bidenova administracija davno je naglasila da će do ulaska Ukrajine u NATO doći nakon što rat završi, a visoki američki dužnosnik tvrdi da još uvijek čelnik SAD-a vjeruje da većina europskih prijestolnica ne bi podržala brzi poziv Ukrajini u NATO, a da bi svaka buduća ponuda NATO-u bila povezana s potrebnim reformama za borbu protiv korupcije u Ukrajini.

U Bijeloj kući očekuju da će Zelenski pojačati kampanju pritiska kako bi dobio obvezu za NATO prije izbora u SAD-u. Ukrajinski predsjednik boji se da bi, ako Donald Trump pobijedi, on dramatično smanjio pomoć Kijevu, zaključuje Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 11:25