StoryEditorOCM
Svijetprotiv eura

Objavljen je plan njemačke krajnje desnice: ‘Predstavljaju se kao zaštitnici najslabijih, a idu na ruku bogatima!‘

Piše Snježana Pavić/JL
16. siječnja 2024. - 21:46

Krajnje desni AfD (Alternativa za Njemačku) želi iskoristiti prosvjed njemačkih seljaka i sada traži visoke državne subvencije za poljoprivrednike. No u svom stranačkom programu izričito su protiv subvencija, piše Zeit Online.

Njemački poljoprivrednici od početka prošlog tjedna prosvjeduju protiv obustave subvencioniranja poljoprivrednog dizela i oslobađanje od poreza na vozila, što je u međuvremenu povučeno. Poljoprivredni dizel zapravo je metafora za nezadovoljstvo, kaže ministar poljoprivrede Cem Özdemir (Zeleni).

AfD-u je stao na stranu poljoprivrednika s na brzinu izrađenim dokumentom "hitne pomoći poljoprivredi", čim je vladajuća koalicija najavila rezove subvencija. U tom tekstu kao prioritet ističu "trenutačno udvostručenje povrata poreza na poljoprivredni dizel". U drugoj točki se navodi: "Nema oporezivanja vozila", pa poziva: "Odmah zaustaviti neodgovornu energetsku politiku semafor koalicije i EU."

Za AfD prosvjed poljoprivrednika je prilika za pridobivanje novih birača, jer su uvijek bili popularniji u ruralnim područjima nego u gradovima. Sa zahtjevima poljoprivrednika poklapaju se u tome što i jedni i drugi traže što manje državne regulacije, navodi Zeit. No u svom gospodarskom programu AfD je izričito protiv državnih subvencija, jer su oni ekonomski izrazito liberalna stranka koja se zalaže za što manju intervenciju države, za konkurenciju i slobodno tržište.

image
John Macdougall/Afp

AfD također kritizira globalnu slobodnu trgovinu u obliku trgovinskih sporazuma s Južnom Amerikom ili s Australijom i Novim Zelandom. "To je štetno za njemačku poljoprivredu, i uništava gospodarsku granu koja je veća od automobilske industrije", rekao je za Zeit Online Stephan Protschka, AfD-ov glasnogovornik za poljoprivrednu politiku. Na pitanje kako to da AfD s jedne strane traži da se subvencije za dizel udvostruče, ali načelno kritizira subvencije, glasnogovornik kaže: "Želimo smanjivati ​​subvencije korak po korak, ali u trenutnoj situaciji to nije moguće."

Pa i vlada je odlučila postupno ukidati porezne olakšice na poljoprivredni dizel do 2026, no seljake je i to razbjesnilo. AfD-ov glasnogovornik ističe da stranku i poljoprivrednike prije svega veže zajednička kritika poljoprivredne i energetske politike Berlina i Bruxellesa. Uštede na porezu za poljoprivredni dizel i poljoprivredna vozila koštaju državu manje od milijarde godišnje, ističu, pa AfD inzistira da je bolje rezati razvojnu pomoć siromašnim zemljama.

Ekonomska politika AfD-a izrazito je neoliberalna, piše Zeit Online, oni žele napuštanje eura, kritiziraju EU i naradije bi izolirali Njemačku. Program AfD-a je plan za bogate, analizirao je prije par dana Frankfurter Rundschau. Iako se vole predstavljati kao zaštitnici najslabijih, analizom stranački dokumenata i projekata vidi se da prije svega idu na ruku bogatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:34