StoryEditorOCM
Svijetopreza nikad dosta

Nuklearka Zaporižje zasad nije u opasnosti, ali... NATO je razradio sve scenarije za slučaj katastrofe

Piše vijesti sd
9. lipnja 2023. - 07:07

NATO je razradio planove za različite scenarije koji bi se mogli dogoditi u vezi s ratom punog opsega u Ukrajini, posebno za nuklearni incident u nuklearnoj elektrani Zaporižje (ZNPP) pod ruskom okupacijom. Izjavila je to za portal Europska pravda Balba Braže, pomoćnica generalnog tajnika NATO-a za javnu politiku, prenosi Dnevni avaz.

Braže je napomenula kako ne želi spekulirati o različitim scenarijima koji bi se mogli odvijati u prostoru nuklearke, uglavnom zbog rušenja brane hidroelektrane Kakhovka, što predstavlja opasnost za hlađenje nuklearnih reaktora.

- Postoji jasno objašnjenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i izjava Rafaela Grossija, generalnog tajnika IAEA o tome kako postoji dovoljna količina vode potrebna za hlađenje blokova u sljedećih nekoliko mjeseci. Dakle, važno je iskoristiti ovo vrijeme kako bismo se pripremili za sve moguće izvanredne situacije i osigurati da ne bude rizika od nove katastrofe - rekla je.

Braže je istaknula kako je NATO obrambeni savez čija je glavna zadaća kolektivna obrana 31 države članice i njihovog stanovništva.

- Dakle, potrebni su nam planovi zaštite koji će se ispuniti, a za koje moramo imati dovoljne i pouzdane snage, vojne i civilne. NATO nije samo vojska. Naravno, NATO ima potrebne planove - dodala je Braže.

Kazala je da je Savez "vrlo oprezan"  jer pitanje nuklearnog odvraćanja "izaziva određenu zabrinutost u društvu".

Ranije je otkriveno da će Rafael Grossi, generalni tajnik IAEA-e, biti na čelu sljedeće misije u ZNPP-u nakon što su Rusi digli u zrak branu, čime su ugrozili tisuće života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:12