StoryEditor
SvijetDestatis

Njemački ured za statistiku objavio podatke o troškovima života u Europi, uspoređene su cijene u Hrvatskoj i kod njih

Piše PSD
20. rujna 2021. - 22:01

U istraživanju koje je objavio njemački ured za statistiku Destatis uspoređene su cijene u 36 europskih država, a prilikom izračuna korištene su cijene iz srpnja ove godine. Otkriveno je kako je u Europi život najskuplji u Švicarkoj, a najjeftiniji u Turskoj, piše Index.hr.

"Bilo radi posla, studija ili odmora, međunarodna usporedba razina cijena za privatnu potrošnju pomaže pri planiranju vašeg proračuna za boravak u inozemstvu", navode iz njemačkog Ureda za statistiku.

"Troškovi života bili su najskuplji u Švicarskoj u srpnju 2021. godine. Tamo je razina cijena bila više od polovice (+51 posto) viša nego u Njemačkoj. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su gotovo dvije trećine (-64 posto) niži nego u Njemačkoj, stoga su bili najniži od svih zemalja u usporedbi", ističu u priopćenju za medije.

Život u Hrvatskoj jeftiniji je 36 posto nego u Njemačkoj, a novinari Indexa te su podatke stavili u kontekst prosječnih primanja u obje države.

Otkriveno je kako su cijene u istočnoj Europi općenito niže nego u zapadnoj, pa su tako Bugarska, Rumunjska i Bosna i Hercegovina jeftinije za otprilike 50% od Njemačke.

U Hrvatskoj su cijene hrane i pića 8 posto niže nego u Njemačkoj, dok je cijena kruha samo jedan posto manja. Meso je 15 posto jeftinije nego u Njemačkoj, riba 29 posto, a mliječni proizvodi i jaja 5 posto. Voće i povrće je 16 posto jeftinije, no zato su alkoholna pića 17 posto skuplja nego u Njemačkoj.

Nadalje, cigarete su 37 posto jeftinije, obuća i odjeća 16 posto, a restorani i hoteli su jeftiniji u prosjeku 19 posto.

Prikupljeni podaci se temelje na rezultatima Europskog programa usporedbe o paritetima kupovne moći Eurostata i njemačkog ureda za statistiku.

Važno je u obzir uzeti i činjenicu kako je u Hrvatskoj plaća nešto viša od 7000 kuna što je zapravo manje od 1000 eura dok prosječni Nijemac zarađuje oko 2500 eura mjesečno.

Dakle, iako su u Hrvatskoj cijene niže nego u Njemačkoj Hrvati imaju manje novca raspoloživog za trošenje.

item - id = 1128786
related id = 0 -> 1132991
related id = 1 -> 1132581
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2021 14:37