StoryEditorOCM
Svijetneizvjesno na istoku

Najsiromašnija zemlja Europe u zagrljaju Rusije: građani su podijeljeni oko važnog pitanja, hoće li se okrenuti Zapadu?

Piše Augustin Palokaj
24. listopada 2024. - 07:02

Građani Moldavije, najsiromašnije zemlje Europe, tijesnom su većinom podržali pridruživanje njihove zemlje Europskoj uniji. Nje to bio klasičan referendum o članstvu kakvog zemlje organiziraju uoči pristupa Uniji, a nakon potpisivanja pristupnog Ugovora s EU. Moldavija je odlučila imati referendum na početku teškog i dugotrajnog procesa i potporu većine iskoristiti da bi cilj članstva u EU ugradili u Ustav jer je sadašnja proeuropska vlast stalno suočena s ruskim uplitanjem koji taj izbor želi spriječiti. Time Moldavci žele poslati i poruku EU o svom većinskom izboru.

Iako je tijesnim rezultatom referenduma osigurana većina, rezultati su s druge strane pokazali u kojoj je mjeri društvo podijeljeno. Dok su se brojali glasovi činilo se da je većina Moldavaca protiv ideje o članstvu u EU-u. No kako su dolazili rezultati iz dijaspore, stvari su se dramatično promijenili da bi na kraju bila osigurana većina od tek 50,3 posto. Moldavci iz dijaspore su podržali članstvo u EU sa 77 posto, što opet znači da je većina onih koji žive u Moldaviji - bila protiv.

Moldavija jedna od zemalja s najvećim postotkom svojih građana u dijaspori. Država od 2,5 milijuna stanovnika ima preko 1,2 milijuna sunarodnjaka u iseljeništvu. Razlog je i nedovoljna razvijenost zemlje, ali i činjenica da je velikom broju Moldavaca omogućena sloboda kretanja jer su i oni državljani EU bez da je njihova zemlja postala članica. Europska unija je prije osam godina Moldavcima ukinula vize.

image

"Hladnoća i glad - cijena EU pridruživanja" stoji na plakatu tijekom prosvjeda protiv reizbora predsjednice Maie Sandu u Kišnijevu

Daniel Mihailescu/Afp

Ruski utjecaj

Dijaspora je tako utjecala na rezultate, ali je pitanje koliko je Moldavaca u iseljeništvu uopće glasalo. S druge strane u Moldaviji žive i etnički Rusi koji su velikom većinom protiv članstva u EU. Siromašniji dio stanovništva ne osjeća da su imali neke koristi od približavanja EU, ukidanja viza ili od stranih ulaganja. Kao i u nekim drugim zemljama bivšeg komunističkog bloka, i u Moldaviji neki osjećaju da im je život danas teži. Takvi su onda podložni za vanjske utjecaje. EU vjeruje da je upravo takvo vanjsko uplitanje iz Rusije utjecalo na rezultate referenduma i na velik postotak onih koji su protiv pridruživanja EU. 

Ovaj rezultat je i poruka Europskoj uniji da njezina privlačnost nije toliko snažna. Očekivalo bi se da siromašni dio stanovništva ima veći interes za pridruživanje EU jer to članstvo nudi gospodarski rast, povećanje standarda i druge koristi koje Moldavci mogu vidjeti u susjednoj Rumunjskoj. Da je rezultat referenduma posljedica ruskog utjecaja vidljivo je kad Moldaviju usporedite s Kosovom.Obje države su otprilike na istoj razini razvijenosti, imaju veliku dijasporu, ali na je Kosovu potpora za EU iznad 90 posto. I na zapadnom Balkanu je najmanja potpora EU upravo tamo gdje postoji ruski utjecaj - u Srbiji i među Srbima u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori.

image

Predizborni štand Socijalističke partije proruskog kandidata Alexandra Stoianogloa

Daniel Mihailescu/Afp

EU je i nakon referenduma u Moldaviji ponovila da svaka zemlja mora imati pravo sama slobodno odlučiti o svojoj budućnosti i dok Moldavija bude nastavila taj put, imat će i potporu u tom procesu. Rekla je to nakon referenduma i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je također upozorila na uplitanje Rusije bez presedana.

Glasnogovornik Komisije za vanjsku politiku i sigurnost Peter Stano rekao je da EU prati pozorno i  referendum i predsjedničke izbore u Moldaviji jer su oni jako važni za budućnost te zemlje ali i za odnose s Europskom unijom.

- Ovi su izbori bez presedana jer su održani su uz grubo miješanje i zastrašivanje od strane Rusije s ciljem destabilizacije zemlje i ugrožavanja demokratskog procesa. Miješanje Rusije i pritisak se odvija u nekoliko oblika. Jedno je kupnja glasova, što nam pokazuju i dokazi Moldavskih partnera. Uz to je vidljiva je i Ruska propaganda. To nije stvar zadnjih dana već se događa dugo. Nakon početka invazije na Ukrajinu i Moldova je postala cilj ruskog uplitanja i propaganda, i to bez presedana - rekao je Stano.

Ništa nije gotovo

Moldaviji predstoji novi test - drugi krug predsjedničkih izbora. Maia Sandu, sadašnja predsjednica dobila je najveći broj glasova u prvom krugu, ali se s pravom pribojava da će Rusija u drugom krugu pokušati kupovinom glasova onemogućiti njezinu pobjedu. To bi značilo okretanje zemlje u drugom smjeru. Sandu je rekla da je tijekom referenduma Rusija uložila oko 100 milijuna eura za kupovinu glasova i za širenje dezinformacija.

image

Proeuropska predsjednica Maia Sandu svoj predsjednički mandat brani u drugom krugu

Sergei Gapon/Afp

Europska unija surađuje i s Moldavijom, kao u suzbijanju dezinformacija koje uglavnom dolaze iz Rusije i pro ruskih elemenata. Međutim ta borba protiv takvog hibridnog rata nije laka jer se, rekao je i glasnogovornik Europske komisije, EU u tim nastojanjima mora držati pravila i zakona dok Rusija nema granice kada je u pitanju propaganda i uplitanje.

Postoje krugovi u EU koji bi htjeli ovakvu slabu, iako većinsku, potporu Moldavaca članstvu u EU iskoristiti protiv procesa proširenja. Argumentiraju da, eto, građani u tim zemljama nisu previše zainteresirani za to. U EU nisu  htjeli odgovoriti na pitanje koliko će ovi tijesni rezultati referenduma i neočekivana slaba potpora članstvu, imati utjecaja na put Moldavije prema integraciji EU.

- Pristupni proces je zasnovan na individualnom zaslugama kandidata. U tom pravcu ćemo nastaviti pružati potporu Moldaviji kao i drugim zemljama koje imaju cilj integracije u EU - rekao je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer.   

Moldavija je paralelno s Ukrajinom i Gruzijom krenula,a na put prema članstvu u EU. U lipnju 2022. godine dobila je status kandidata i odluku o otvaranju pristupnih pregovora, a sada čeka datum za početak tih pregovora. Da nije bilo ruske invazije na Ukrajinu teško da bi i Moldavija dobila status kandidata. Ali kada već imaju taj status, i mogućnost, trebali bi to i iskoristiti. Ionako do je članstva dug put, na kraju kojeg će se građani ponovno morati izjasniti žele li u EU ili ne. Praksa je pokazala da se približavanjem članstva u EU povećava i javna potpora za to. Tako bi moglo biti i u Moldaviji, ali do tada Europskoj uniji predstoji izazov držati zemlju i društvo na zapadnom putu.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 07:03