StoryEditorOCM
Svijetdokle više?!

Na ulicama žene u toplesu, pijani tipovi u kostimima... Policije ni za lijek, a lokalci ispaljuju: ‘Zabranimo idiote‘

Piše L.B/JL
17. svibnja 2024. - 08:55

Španjolci su ogorčeni prizorom skupine turista u bikiniju kako šetaju ulicama Palme de Mallorce, glavnog grada Mallorce, nakon što su navodno stigli "brodom za zabave" - najnovijom pojavom koja je razbjesnila lokalno stanovništvo, piše Jutarnji list. 

Snimka koju je podijelila udruga stanovnika Paseo Marítima, prikazuje pet žena kako hodaju cestom u Palmi, dok ih skupina promatrača gleda sa strane.

- Započeli su sezonu party broda - napisala je grupa promatrača na društvenim mrežama, označavajući lokalne vlasti.

- Policije nema, niti se očekuje - istaknuli su.

Video je izazvao bijes ostalih zabrinutih mještana koji su pisali brojne komentare kako bi izrazili svoj stav.

- Uistinu odvratno i ponižavajuće - napisao je jedan komentator, koji je dodao da se turisti što prije moraju zaustaviti.

Iako je datum snimanja videa bio nejasan, objavljen je samo nekoliko dana nakon što je turistica snimljena u uskim zelenim kupaćim hlačicama, što je izazvalo brojne pozive da se gotovo goli turisti čak i uhite zbog svog ponašanja u inozemstvu.

Naime, Španjolci su zabrinuti kako upravljati ‘‘prekomjernim turizmom‘‘, a u pozadini prosvjeda protiv priljeva turista, jedan je korisnik komentirao video da su turisti "poput kante koju istresete". Također, ističu kako nigdje, nikada nema policije.

Ranije ovog tjedna, stanovnici su također bili frustrirani zbog fotografije turista koji šeta Palmom samo u zelenim kupaćim gaćama. Muškarac, koji nije identificiran, šetao je Palmom oskudno odjeven, s crvenim ručnikom za plažu. Viđen je kako hoda prometnom ulicom, s desecima ljudi oko sebe u četvrti Jaume III, prenosi Jutarnji. 

Jedan ogorčeni korisnik društvenih mreža nazvao je čovjeka "još jednim moronom kojem bi trebalo zabraniti pristup otoku".

- Da su vlada/policija ozbiljni, mogli bi polako poboljšati Mallorcu zabranom svih ovih vrsta idiota - napisao je.

Iako otok privlači mnoge posjetitelje zbog svojih prekrasnih pješčanih plaža, turističke zajednice pozivaju da pravila odijevanja "vrijede izvan plaže", ističući kako je izgled preslika karaktera. Također, neki su restorani uveli pravila odijevanja, no ona su se odnosila samo na određene restorane - iako su ubrzo uslijedile nove mjere iz ljetovališta u Barceloni, Vigu, San Juanu i Playa de Palmi, i to o mokrenju u more, plesanju u barovima i nošenju nogometnih majica.

Inače, u utorak je objavljeno da će Mallorca smanjiti broj raskalašenih turista uvođenjem policijskog sata za alkohol u 21:30, a Palma je obećala uvesti strože mjere za smanjenje broja turista.

Maria Frontera, predsjednica Federacije hotelijera Mallorce, pozvala je na "strateški plan" za rješavanje prenapučenosti, naglašavajući "kritično" stanje situacije.

Navela je potrebu za "ravnotežom suživota" između stanovnika i posjetitelja, pri čemu su stanovnici sve više zabrinuti zbog vrste turista koje privlači boravak na španjolskom suncu.

Otprilike 11,47 milijuna turista posjetilo je Mallorcu 2022. godine. Do ljeta prošle godine, početne prognoze predviđale su da će brojke za 2023. porasti, a samo u srpnju turista ima 5,9 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Mnoga otočna odredišta našla su se u škripcu, još uvijek se oporavljaju od ograničenja putovanja izazvanih pandemijom i s gospodarstvima koja ovise o potrošnji turista - ali također moraju uzeti u obzir i potrebe te osjetljivost lokalnog stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 10:48