StoryEditorOCM
Svijetpretukli ga

Muškarac optužen za ubojstvo Hrvata Josipa Štroka u Dublinu izveden je pred sud; Irci objavili njegovu fotografiju

Piše JL
24. listopada 2024. - 19:46

Muškarac koji je optužen za ubojstvo Hrvata Josipa Štroka u Dublinu ranije ove godine izveden je pred sud, piše irski Sunday World koji objavio i fotografiju napadača, a možete je pogledati OVDJE.

Mark Lee (43) se uz jamčevinu pojavio pred Okružnim sudom u Blanchardstownu. Optužen je za ubojstvo Štroka i napad koji je nanio ozbiljne ozljede Davidu Družinecu.

Državni odvjetnik rekao je sudu u Blanchardstownu da je knjiga dokaza spremna i da je uručena optuženom Leeju, kojem će dalje suditi Središnji kazneni sud. Lee se još nije izjasnio o optužbama.

Dvojici drugih muškaraca koji su optuženi u vezi s ubojstvom Štroka slijedi suđenje na Središnjem kaznenom sudu. Connor Rafferty (20) i Anthony Delappe (18) su također optuženi za ubojstvo Štroka i napad na Družineca. Platili su jamčevinu i trebaju se vratiti na sud kasnije ovog mjeseca.

Irska policija je izvijestila da su neki od članova bande koja je napala Hrvate u Dublinu od ranije poznati policiji po svojim oštrim desničarskim stavovima i izjavama, prenosi Jutarnji.

Policija je slučaj rasvijetlila, između ostalog, zahvaljujući brojnim snimkama nadzornih kamera na kojima se "sve dobro vidjelo".

Napadnuti David Družinec nakon napada je za Jutarnji novinarki Višnji Gotal ekskluzivno ispričao kako su on i Josip bili u dućanu u predgrađu Dublina, kako bi kupili nešto za jelo i piće i, budući da se dugo nisu vidjeli, a odrasli su zajedno i bili kao braća, namjeravali druženje započeto u Dublinu, nastaviti u Davidovom novom smještaju koji mu je osigurao poslodavac.

Slijedili ih

- Izašli smo iz trgovine i usput razgovarali. Na hrvatskom, jasno, kad su počela dobacivanja tih, moram reći, idiota, jer ih ne mogu nazvati ljudima. Vikali su nam "Govorite engleski, u Irskoj ste, niste kod kuće, nemate poštovanja prema našoj državi.

image
Damien Storan/

Ovo je Irska…" i takve stvari. Rekao sam Josipu da se maknemo, nisam u Irskoj dva dana pa znam kako stvari u Dublinu funkcioniraju. Ušli smo u autobus i krenuli prema stanu, do kojeg ima maksimalno deset do 15 minuta hoda. Nismo bili svjesni da nas netko slijedi. Na koncu je ispalo da su krenuli autom za autobusom. Kako smo hodali i razgovarali, s leđa su nas napali. Sasvim neočekivano, nismo ih ni vidjeli ni čuli.

Mene su prvog udarili s nečim, ne znam je li bila šipka ili palica, pitao sam policiju detalje koje su vidjeli na video snimci, a koju navodno posjeduju. Uglavnom, pao sam kad su krenuli na Josipa. Nakon nekog sam vremena uspio ustati i želio mu pomoći, ali su me iznova, još jače počeli tući. To je sve čega se sjećam u vezi incidenta jer sam se onesvijestio i probudio u bolnici. Ne znam koliko dugo smo ležali ondje na podu, tko je pozvao hitnu i policiju ni koliko im je vremena trebalo da dođu.

Znam da sam se probudio u bolnici, šivali su mi glavu, arkadu, tijekom noći su u sobi sa mnom bili policajci, mislim dvojica. Uzeli su odjeću, što mi je jasno, radi DNA napadača, uzeli su mi i mobitel i tri ga dana nisu vraćali da nekoga nazovem. Bio sam sam, a ništa nisam mogao – ispričao je David Družinec tada za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 19:50