StoryEditorOCM
SvijetHOROR U RUSIJI

‘Morala sam kastrirati svinju. Roditelji plaćaju kriminalcima da im otimaju djecu, mi smo Putinova žrtvena janjad...‘

Piše Antonija Handabaka/JL
27. prosinca 2023. - 09:40

U Rusiji je biti pripadnik LGBT zajednice takav tabu da neki roditelji organiziraju otmice vlastite djece kako bi ih "izliječili", piše Washington Post.

Pripadnici manjinskih seksualnih orijentacija praktički su zabranjeni u ruskom društvu, piše američki dnevnik, objašnjavajući da su označeni kao ekstremisti zbog čega mnogi napuštaju Rusiju.

Američki dnevnik donosi priču o tome kako neki roditelji plaćaju kriminalcima da s ulice otmu njihove sinove i kćeri te ih prisilno odvedu u neku od klinika za rehabilitaciju. Bivši "pacijenti" tvrde da su klinike poput nereguliranih zatvora, namijenjene alkoholičarima, narkomanima i osobama koje obitelji smatraju problemom.

Tukli ih i ponižavali

Mnogi su tamo dovedeni na prijevaru ili su oteti te su tamo proveli mjesece. Tamo su pretrpjeli batine, bili ponižavani, a neki su čitali tzv. priznanja o svojem autodrestruktivnom ponašanju zbog seksualne orijentacije.

Vladimir Komov​, poznati ruski odvjetnik specijaliziran za ljudska prava, tvrdi da su mnogi iz "rehabilitacije" izišli "psihički utučeni" i s mentalnim problemima. Poznavatelji unutarnje politike u Rusiji kažu da je Vladimir Putin odlučio iskoristiti LGBT zajednicu i antiratne aktiviste kao žrtvenu janjad. Smatra se da Putin koristi gay zajednicu kako bi osigurao podršku konzervativnijeg dijela ruskog društva, ali i kako bi se prikazao kao čuvar tradicionalnih vrijednosti na tzv. globalnom jugu. Obraća se i podijeljenim zapadnim, liberalnijim društvima.

Ruski Vrhovni sud 30. studenog prihvatio je prijedlog ministarstva pravosuđa o zabrani "međunarodnog javnog pokreta za LGBT prava". Prema novom zakonu, temeljem kojeg je policija izvela raciju na LGBT mjestima u Moskvi, riječ je o ekstremističkoj organizaciji. Nakon toga, uslijedilo je još zakona uperenih prema seksualnim manjinama u Rusiji.

Najbizarniji primjer je slučaj jedne internetske stranice za streaming filmova koja je, kako ne bi prekršila zakon, označila film ‘Moj mali poni‘ oznakom "za odrasle". Pretpostavlja se zbog repa duginih boja glavnog junaka, piše Jutarnji list. 

Tjerali je da kastrira svinju

Prije zatvaranja, Delo LGBT+, udruga iz Moskve iz koje je odvjetnik Komov, mjesečno je dobivala 200 molbi za pravnu pomoć od queer osoba, piše WP. Sedam posto odnosilo se na osobe čije su obitelji prijetile da će ih poslati u kliniku za liječenje od homoseksualnosti. Nakon novih zakona, broj osoba koje su se žalile na takve prijetnje se povećao.

Ada Blakewell, 23-godišnja transrodna osoba, završila je u jednoj klinici za preodgoj u Sibiru. Tamo je prošla torturu. Među ostalim, tjerali su je da kastrira svinju kako bi "izbliza" vidjela što to znači promijeniti spol. Nije to mogla učiniti. Aleksandra (28) također je protiv svoje volje zatvorena u polikliniku. Tvrdi da su je toliko kljukali lijekovima da se stalno osjećala kao zombi.

Obje su se uspjele spasiti, ali nakon "konverzijske terapije" mentalno se ne osjećaju dobro. Odvjetnik Konstantin Boikov, također iz ruskog Delo LGBT+, pobjegao je u New York odakle pomaže klijentima. Prema njemu, Putin koristi LGBT zajednicu kako bi zbio redove svojih pristaša i u društvu ih predstavio kao neprijatelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:09