StoryEditorOCM
Svijetposeban zakon

‘Monstrum Ivan‘ silovao i ubio staricu, pušten je iz zatvora nakon samo tjedan dana: ‘Ako se vrati, osvetit će nam se‘

Piše T.L./JL
27. kolovoza 2024. - 15:24

Ruski ubojica koji je pušten iz zatvora kako bi se borio u ratu u Ukrajini, nakon čega je još jednom ubio, sada je drugi put pušten iz zatvora da se vrati na frontu.

- Bakin ubojica izbjegao je kaznu za svoj zločin, opet, i otišao se boriti u ratu, ispričala je za BBC Anna Pekareva, unuka ubijene Julije Byuskikh, prenosi Jutarnji list.

2022. godine je Ivan Rossomakhin izašao iz zatvora u kojem je služio 14-godišnju kaznu zbog ubojstva. Pušten je kako bi se pridružio plaćeničkoj skupini Wagner.

image

Ivan Rossomakhin

Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Kasnije mu je dopušteno da se vrati kući u ruskoj Kirovskoj oblasti. Ondje je napao i ubio 85-godišnju Juliju u njezinoj kući.

To je ubojstvo jedno od brojnih koje su počinili kriminalci pušteni iz zatvora diljem Rusije kako bi se pridružili Wagnerovoj skupini.

Rossomakhin (29) je u travnju ove godine proglašen krivim za silovanje i ubojstvo starice te je osuđen na 22 godine u strogo čuvanom zatvoru. Kazna mu je kasnije povećana na 23 godine. Sud je istaknuo da je ubojstvo uključivalo ekstremnu brutalnost. No unuka ubijene kaže da je obitelj dobila obavijest od zatvorskog upravitelja da je Rossomakhin pušten 19. kolovoza, što je samo tjedan dana nakon početka izdržavanja kazne.

- Moja prva reakcija je bio strah. Čitala sam forenzička izvješća i znam što je ta osoba učinila mojoj baki. Monstruozno je to što je opet pušten na slobodu. Činjenica da se ovako nešto događa u 21. stoljeću me ostavlja bez riječi, dodaje Anna.

image

Yulia Buiskikh

Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Službeni dokument iz zatvora, u koji BBC ima uvid, navodi da je zatvorenik pušten na slobodu po posebnom ruskom zakonu koji dopušta vojsci novačenje osuđenika za slanje na bojišnicu.

Ovo je već drugi put da je taj osuđeni ubojica pušten iz zatvora kako bi se borio u Ukrajini.

Ubrzo nakon početka invazije, Wagnerova plaćenička skupina Jevgenija Prigožina počela je regrutirati osuđenike iz zatvora za borbu u Ukrajini. Ako bi zatvorenici pristali na to, dobili bi službeno pomilovanje od ruskog predsjednika Putina. Tisuće silovatelja, ubojica i drugih kriminalaca pušteni su tako iz zatvora i poslani na bojišnicu. Mnogi su tamo poginuli u brutalnim napadima na ukrajinske gradove poput Bahmuta.

Nakon Prigožinove neuspjele pobune prošle godine, kada su tisuće Wagnerovih plaćenika marširale na Moskvu, novačenje zatvorenika iz zatvora preuzela je ruska vojska.

Prema zakonu, osuđenim kriminalcima koji se prijave za borbu uvjetuje se ostatak kazne tijekom trajanja vojnog roka. Neki bi mogli dobiti i službeno pomilovanje ako osvoje nagrade, primjerice za hrabrost na bojnom polju.

I Ukrajina je neke zatvorenike pustila kako bi se borili na frontu, no osobe osuđene za ubojstva ili seksualne prijestupe nisu imale to pravo.

Spremnost Kremlja da pusti vrlo opasne kriminalce poput Rossomahina i pošalje ih u rat ukazuje na to da ruskoj vojsci očajnički treba više novaka.

image

Yulia Buiskikh

Not Supplied/willwest News/profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

- Očito je da nema dovoljno radne snage. Vlasti ne mare za mirne civile ako dopuštaju da se ljudi koji su počinili teške zločine oslobode i puste iz zatvora. To nam govori da se u Rusiji nitko ne može osjećati sigurno, dodaje unuka ubijene.

Anna kaže i da Rossomahino puštanje znači da je njezina obitelj sada u velikoj opasnosti.

- Ako se vrati, pokušat će nam se osvetiti za naše napore da osiguramo da dobije doživotnu robiju.

Ona kaže da će napustiti zemlju, dok će se ostali članovi obitelji sakriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 16:02