StoryEditorOCM
Svijetide u dva grada

Milanović se zaputio u zemlju koju predvodi kontroverzni ljevičar: ‘Hrvatskog predsjednika ovdje nije bilo 30 godina!‘

Piše vijesti sd
3. lipnja 2024. - 08:02
Velika Gorica, 250424. Vojarna Pukovnik Marko Zivkovic, Pleso. Svecani docek prve skupine visenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku. Na fotografiji: Zoran Milanovic.Ronald Gorsic/Cropix

Prije 10 godina Zoran Milanović je, kao premijer, držao palčeve i navijao za Vatrene na utakmici protiv Brazila. Sada se vraća, ali u funkciji predsjednika države. Poziv iz Latinske Amerike nije odbio.

"Uvijek kad dođe vlast, pogotovo predsjednik Republike, to je uvijek veselje", kaže Dubravka Sidonija Šuto iz Sao Paola za Dnevnik.hr.

Procjenjuje se da, poput Dubravke, hrvatske korijene ima oko 80 tisuća ljudi. Tisućama kilometara daleko od domovine predaka. Ona kaže da Hrvata u Brazilu ima mnogo, a bi li predsjednik tamo mogao naći neke rođake, odgovara – nikad se ne zna.

Raširenih ruku Milanovića čekaju u Rio de Janeiru, ali i Sao Paolu, gradu po broju stanovnika četiri puta većem od Hrvatske. Milanović želi bolju sliku političkih odnosa, a gospodarstvenike pokušati nagovoriti na nova ulaganja.

Uz službeni doček brazilski predsjednik Inasio Lula da Silva za hrvatsku delegaciju priprema i svečani ručak. Predsjednik ljevičar radničkog podrijetla zbog korupcije je bio i u zatvoru. Optužbe su odbačene. Milanović planira sastanak i čelnim čovjekom nacionalnog kongresa.

Više od tri desetljeća nijedan hrvatski predsjednik službeno nije posjetio Brazil.

"To je jedna moćna i bogata zemlja, s Brazilom je vrijedno surađivati", poručuje Drago Štambuk, bivši hrvatski veleposlanik u Brazilu.

U društvu šefa države predstojnik je njegova ureda, savjetnik za vanjsku politiku, te supruga. Troškova putovanja dijele gosti i domaćin, javlja Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 21:32