stdClass Object ( [id] => 1364588 [title] => Liječnik iz bolnice ‘Charite‘ govorio je 2020. ekskluzivno za ‘Slobodnu‘ nakon vijesti da je Navalni otrovan [alias] => lijecnik-iz-bolnice-charite-govorio-je-2020-ekskluzivno-za-slobodnu-nakon-vijesti-da-je-navalni-otrovan [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na osnovi simptoma koje je imao Aleksej Navalni možemo reći da se najvjerojatnije radi o trovanju sličnom onome kakvo je prije otprilike dvije godine imao Pjotr Verzilov, drugi ruski oporbenjak koji se zbog sličnog trovanja liječio u bolnici "Charite" u Berlinu, napisao je naš kolega Ivica Marković 23. kolovoza 2020. nakon što su svi svjetski mediji pisali o incidentu s Navalnim i trovanjem disdenta.

Posjetimo, njemačka bolnica Charite u Berlinu je 23 prosinca 2020. objavila završni izvještaj o slučaju ruskog disidenta Alekseja Navalnog, potvrdivši da je bio otrovan bojnim otrovom novičokom, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Ruski dužnosnici odbacili su takve tvrdnje, rekavši da nisu pronašli čvrst dokaz da je Navalni otrovan novičokom, kemijskim oružjem razvijenim u doba Sovjetskog Saveza.

U izvještaju objavljenom ovog tjedna u medicinskoj publikaciji The Lancet, tim iz bolnice Charite rekao je da je otrov novičok pronađen u krvi Navalnog nakon što je u kolovozu primljen u bolnicu.

Laboratorij njemačke vojske

"Laboratorij njemačkih oružanih snaga kojeg je imenovala Organizacija za zabranu kemijskog oružja pronašao je organofosforni bojni otrov iz grupe novičok u uzorcima krvi koji su uzeti odmah nakon što je pacijent primljen u bolnicu Charite", rečeno je u izvještaju.

Navaljni (44), jedva je preživio trovanje, prema njemačkom bolničkom timu. "Njegovo dobro zdravlje prije trovanja vjerojatno je išlo u prilog njegovom oporavku", piše u izvještaju.

Navalni se naglo razbolio dok je putovao domaćim letom u Rusiji 20. kolovoza te je najprije dva dana liječen u bolnici u sibirskom gradu Omsku prije nego što je evakuiran u Berlin.

---

image
Alexander Nemenov/Afp
---

►Evo teksta iz Slobodne iz kolovoza kolovoza 2020. koji je izašao pod naslovom:

Liječnik iz bolnice ‘Charite‘ ekskluzivno za ‘Slobodnu‘: Ako je Navalni otrovan, vjerojatno se radi o neuro-muskularnom otrovu koji dovodi do paralize

Ako je Navalni otrovan, najvjerojatnije bi se moglo raditi o neuro-muskularnom otrovu koji dovodi do paralize. Radi li se o trovanju, znat ćemo za dva do tri dana – kazao je ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski liječnik, specijalist infektologije i interne medicine koji već dugi niz godina živi u Berlinu i radi u bolnici "Charite", u koju je jučer ujutro primljen na liječenje ruski oporbenjak Navalni.

---

image
Alexander Nemenov/Afp
---

Poseban medicinski zrakoplov koji je prije tri dana odletio u Omsk kako bi Navalnog prevezao u Njemačku na liječenje sletio je jučer ujutro na berlinski aerodrom Tegel, odakle je pacijent prevezen u "Charite".

INTENZIVNA NJEGA

– Smješten je na intenzivnom odjelu naše bolnice, još uvijek je u komi, ali u stabilnom je stanju i o njemu će se brinuti najbolji njemački intenzivisti. Pet sati leta iz Omska do Berlina prošlo je u najboljem mogućem redu i nije bilo nikakvih komplikacija.

Od Navalnog su uzeti uzorci krvi i urina i sada će se obaviti sve toksikološke analize kako bismo utvrdili o čemu se radi i je li naš pacijent zaista otrovan, kako to kažu njemu bliske osobe. Da bismo mogli utvrditi je li neki pacijent otrovan, potrebno je da on bude dovezen u našu bolnicu u roku od pet do sedam dana nakon događaja. O njegovu liječenju primarno će brigu voditi anesteziolozi, odnosno liječnici intenzivne medicine, a ako se pojavi nekakva infekcija, o njemu će se skrbiti moj tim liječnika – kazao je dr. Trampuž.

Navalni se nalazi u stanju kome i intubiran je, odnosno na umjetnoj je ventilaciji.

– Ovaj je slučaj vrlo sličan Verzilovom. I on se liječio u "Chariteu" i njemu smo uspjeli spasiti život. U liječenje Navalnog uključeni su anesteziolozi, toksikolozi, internisti i intenzivisti. Ako njegovi unutarnji organi nisu oštećeni i ako ne počnu otkazivati, prvenstveno mislim na jetru, Navalni ima dobre izglede za preživljavanje. No ako organi počnu otkazivati, njegovo se stanje dodatno komplicira i liječenje postaje vrlo neizvjesno.

Navalnom se u jednoj minuti promijenio život. Osjetio je veliku bol i potom je pao u komatozno stanje – govori dr. Trampuž.

Kako su prenijeli svjetski mediji, ruski su liječnici rekli kako se kod Navalnog pojavio "disbalans glukoze u krvi, koji je možda posljedica naglog pada razine šećera u krvi".

‘BOLNICA‘ U AVIONU

– To je glupost, to nije bolest, nego samo simptom ako netko ima dijabetes. Ako glukoza u krvi padne, osoba doživi šok, no Navalni nema dijabetes i njegove vrijednosti glukoze su dobre. U ovom trenutku ne znamo što su sve kolege u Omsku radili, tako da ne možemo sve točno znati, morat ćemo dobro proći sve faze njihova liječenja, odnosno pokušati rekonstruirati sve ono što su oni radili. Ipak, moram reći da su dobro reagirali i odmah su ga intubirali – kaže dalje dr. Trampuž.

U početku je bilo velikih problema oko prijevoza Navalnoga iz Omska u Berlin, jer su Rusi tvrdili da on zbog svojeg zdravstvenog stanja nije sposoban za to.

– Cijeli medicinski kolegij koji je iz Moskve došao u Omsk i ovaj iz Omska rekli su da nije sposoban za let. Zašto? Mi to ne znamo, to treba pitati Ruse. No, moram reći da je svaki pacijent sposoban za prijevoz ako po njega dođe zrakoplov, kao što je došao po Navalnoga. Radi se o letećoj intenzivnoj njezi, dakle o zrakoplovu koji ima svu potrebnu opremu i sav potreban kadar, kao da se pacijent nalazi na intenzivnoj njezi – objašnjava dr. Trampuž.

Na kraju nas je zanimalo zbog čega je obitelj Navalnoga zahtijevala da se liječi u bolnici "Charite".

– "Charite" je svjetski poznata zdravstvena ustanova, a i prije je imala uspjeha u liječenju sličnih stanja. Drugi je razlog taj što su se u ovoj bolnici u prošlosti liječile važne osobe iz Rusije i država koje su pripadale istočnom bloku. Naime, bolnica se nalazi u nekadašnjem istočnom dijelu Berlina i mnogi znaju ruski jezik, tako da je komunikacija s pacijentima i njihovim obiteljima iz tog dijela svijeta olakšana.

Također se zna da je bolnica pouzdana i da neće biti nikakvog vanjskog utjecaja na liječenje Navalnoga, te da ćemo na kraju reći i istinu o čemu se točno radilo – zaključuje prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

UMJETNA PLUĆA

Navalni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, za Moskvu kad mu je pozlilo. Zrakoplov je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru. Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne skrbi, gdje je bio priključen na umjetna pluća. Njegovi suradnici tvrde da je bio žrtva "namjernog trovanja" te da mu je "nešto ubačeno u čaj".

Što se krije iza slučaja Navalni i je li zaista otrovan, znat će se za dva do tri dana. Ako se potvrde navodi obitelji i suradnika da je otrovan, njegovi trovači zasigurno neće biti otkriveni za dva do tri dana.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAMPUŽ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TRAMPUŽ 0 6610 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-16 17:14:14 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-16 17:38:19 [modified_by] => 3205 [publish_up] => 2024-02-16 17:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Liječnik iz bolnice 'Charite' govorio je 2020. ekskluzivno za 'Slobodnu' nakon vijesti da je Navalni otrovan page_title=Liječnik iz bolnice 'Charite' govorio je 2020. ekskluzivno za 'Slobodnu' nakon vijesti da je Navalni otrovan [metakey] => TRAMPUŽ, aleksej navalni [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/16\/20165974.png","\/images\/slike\/2024\/02\/16\/24705090.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Album\/","Alexander Nemenov\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x850","hd_20165974_1920.png":"1920x1080","k_20165974_1280.png":"1280x1280","k_20165974_1024.png":"1024x1024","k_20165974_640.png":"640x640","k_20165974_480.png":"480x480","k_20165974_340.png":"340x340","k_20165974_220.png":"220x220","o_20165974_1280.png":"1280x850","o_20165974_1024.png":"1024x680","o_20165974_640.png":"640x425","o_20165974_480.png":"480x318","o_20165974_340.png":"340x225","o_20165974_220.png":"220x146","h_20165974_1280.png":"1280x854","h_20165974_1024.png":"1024x683","h_20165974_640.png":"640x427","h_20165974_480.png":"480x320","h_20165974_340.png":"340x227","h_20165974_220.png":"220x147","pp_20165974_1280.png":"1280x1628","pp_20165974_1024.png":"1024x1303","pp_20165974_640.png":"640x814","pp_20165974_480.png":"480x611","pp_20165974_340.png":"340x432","pp_20165974_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24705090_1920.jpg":"1920x1080","k_24705090_1280.jpg":"1280x1280","k_24705090_1024.jpg":"1024x1024","k_24705090_640.jpg":"640x640","k_24705090_480.jpg":"480x480","k_24705090_340.jpg":"340x340","k_24705090_220.jpg":"220x220","o_24705090_1280.jpg":"1280x853","o_24705090_1024.jpg":"1024x682","o_24705090_640.jpg":"640x426","o_24705090_480.jpg":"480x320","o_24705090_340.jpg":"340x226","o_24705090_220.jpg":"220x146","h_24705090_1280.jpg":"1280x854","h_24705090_1024.jpg":"1024x683","h_24705090_640.jpg":"640x427","h_24705090_480.jpg":"480x320","h_24705090_340.jpg":"340x227","h_24705090_220.jpg":"220x147","pp_24705090_1280.jpg":"1280x1628","pp_24705090_1024.jpg":"1024x1303","pp_24705090_640.jpg":"640x814","pp_24705090_480.jpg":"480x611","pp_24705090_340.jpg":"340x432","pp_24705090_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38118393 Threads: 3 Questions: 7081237253 Slow queries: 3296778 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607927395 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/lijecnik-iz-bolnice-charite-govorio-je-2020-ekskluzivno-za-slobodnu-nakon-vijesti-da-je-navalni-otrovan-1364588 [printLink] => /vijesti/svijet/lijecnik-iz-bolnice-charite-govorio-je-2020-ekskluzivno-za-slobodnu-nakon-vijesti-da-je-navalni-otrovan-1364588?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 748399 [name] => TRAMPUŽ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 18:29:26 [main_article_id] => 0 [alias] => trampuz [link] => /tag/trampuz ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611771 [name] => aleksej navalni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-02 10:21:29 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksej-navalni [link] => /tag/aleksej-navalni ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAMPUŽ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Liječnik iz bolnice ‘Charite‘ govorio je 2020. ekskluzivno za ‘Slobodnu‘ nakon vijesti da je Navalni otrovan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/20165974.png [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Album/ [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/20165974.png [title] => Privatni Album/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/16/24705090.jpg [title] => Alexander Nemenov/Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na osnovi simptoma koje je imao Aleksej Navalni možemo reći da se najvjerojatnije radi o trovanju sličnom onome kakvo je prije otprilike dvije godine imao Pjotr Verzilov, drugi ruski oporbenjak koji se zbog sličnog trovanja liječio u bolnici "Charite" u Berlinu, napisao je naš kolega Ivica Marković 23. kolovoza 2020. nakon što su svi svjetski mediji pisali o incidentu s Navalnim i trovanjem disdenta.

Posjetimo, njemačka bolnica Charite u Berlinu je 23 prosinca 2020. objavila završni izvještaj o slučaju ruskog disidenta Alekseja Navalnog, potvrdivši da je bio otrovan bojnim otrovom novičokom, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Ruski dužnosnici odbacili su takve tvrdnje, rekavši da nisu pronašli čvrst dokaz da je Navalni otrovan novičokom, kemijskim oružjem razvijenim u doba Sovjetskog Saveza.

U izvještaju objavljenom ovog tjedna u medicinskoj publikaciji The Lancet, tim iz bolnice Charite rekao je da je otrov novičok pronađen u krvi Navalnog nakon što je u kolovozu primljen u bolnicu.

Laboratorij njemačke vojske

"Laboratorij njemačkih oružanih snaga kojeg je imenovala Organizacija za zabranu kemijskog oružja pronašao je organofosforni bojni otrov iz grupe novičok u uzorcima krvi koji su uzeti odmah nakon što je pacijent primljen u bolnicu Charite", rečeno je u izvještaju.

Navaljni (44), jedva je preživio trovanje, prema njemačkom bolničkom timu. "Njegovo dobro zdravlje prije trovanja vjerojatno je išlo u prilog njegovom oporavku", piše u izvještaju.

Navalni se naglo razbolio dok je putovao domaćim letom u Rusiji 20. kolovoza te je najprije dva dana liječen u bolnici u sibirskom gradu Omsku prije nego što je evakuiran u Berlin.

---

image
Alexander Nemenov/Afp
---

►Evo teksta iz Slobodne iz kolovoza kolovoza 2020. koji je izašao pod naslovom:

Liječnik iz bolnice ‘Charite‘ ekskluzivno za ‘Slobodnu‘: Ako je Navalni otrovan, vjerojatno se radi o neuro-muskularnom otrovu koji dovodi do paralize

Ako je Navalni otrovan, najvjerojatnije bi se moglo raditi o neuro-muskularnom otrovu koji dovodi do paralize. Radi li se o trovanju, znat ćemo za dva do tri dana – kazao je ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski liječnik, specijalist infektologije i interne medicine koji već dugi niz godina živi u Berlinu i radi u bolnici "Charite", u koju je jučer ujutro primljen na liječenje ruski oporbenjak Navalni.

---

image
Alexander Nemenov/Afp
---

Poseban medicinski zrakoplov koji je prije tri dana odletio u Omsk kako bi Navalnog prevezao u Njemačku na liječenje sletio je jučer ujutro na berlinski aerodrom Tegel, odakle je pacijent prevezen u "Charite".

INTENZIVNA NJEGA

– Smješten je na intenzivnom odjelu naše bolnice, još uvijek je u komi, ali u stabilnom je stanju i o njemu će se brinuti najbolji njemački intenzivisti. Pet sati leta iz Omska do Berlina prošlo je u najboljem mogućem redu i nije bilo nikakvih komplikacija.

Od Navalnog su uzeti uzorci krvi i urina i sada će se obaviti sve toksikološke analize kako bismo utvrdili o čemu se radi i je li naš pacijent zaista otrovan, kako to kažu njemu bliske osobe. Da bismo mogli utvrditi je li neki pacijent otrovan, potrebno je da on bude dovezen u našu bolnicu u roku od pet do sedam dana nakon događaja. O njegovu liječenju primarno će brigu voditi anesteziolozi, odnosno liječnici intenzivne medicine, a ako se pojavi nekakva infekcija, o njemu će se skrbiti moj tim liječnika – kazao je dr. Trampuž.

Navalni se nalazi u stanju kome i intubiran je, odnosno na umjetnoj je ventilaciji.

– Ovaj je slučaj vrlo sličan Verzilovom. I on se liječio u "Chariteu" i njemu smo uspjeli spasiti život. U liječenje Navalnog uključeni su anesteziolozi, toksikolozi, internisti i intenzivisti. Ako njegovi unutarnji organi nisu oštećeni i ako ne počnu otkazivati, prvenstveno mislim na jetru, Navalni ima dobre izglede za preživljavanje. No ako organi počnu otkazivati, njegovo se stanje dodatno komplicira i liječenje postaje vrlo neizvjesno.

Navalnom se u jednoj minuti promijenio život. Osjetio je veliku bol i potom je pao u komatozno stanje – govori dr. Trampuž.

Kako su prenijeli svjetski mediji, ruski su liječnici rekli kako se kod Navalnog pojavio "disbalans glukoze u krvi, koji je možda posljedica naglog pada razine šećera u krvi".

‘BOLNICA‘ U AVIONU

– To je glupost, to nije bolest, nego samo simptom ako netko ima dijabetes. Ako glukoza u krvi padne, osoba doživi šok, no Navalni nema dijabetes i njegove vrijednosti glukoze su dobre. U ovom trenutku ne znamo što su sve kolege u Omsku radili, tako da ne možemo sve točno znati, morat ćemo dobro proći sve faze njihova liječenja, odnosno pokušati rekonstruirati sve ono što su oni radili. Ipak, moram reći da su dobro reagirali i odmah su ga intubirali – kaže dalje dr. Trampuž.

U početku je bilo velikih problema oko prijevoza Navalnoga iz Omska u Berlin, jer su Rusi tvrdili da on zbog svojeg zdravstvenog stanja nije sposoban za to.

– Cijeli medicinski kolegij koji je iz Moskve došao u Omsk i ovaj iz Omska rekli su da nije sposoban za let. Zašto? Mi to ne znamo, to treba pitati Ruse. No, moram reći da je svaki pacijent sposoban za prijevoz ako po njega dođe zrakoplov, kao što je došao po Navalnoga. Radi se o letećoj intenzivnoj njezi, dakle o zrakoplovu koji ima svu potrebnu opremu i sav potreban kadar, kao da se pacijent nalazi na intenzivnoj njezi – objašnjava dr. Trampuž.

Na kraju nas je zanimalo zbog čega je obitelj Navalnoga zahtijevala da se liječi u bolnici "Charite".

– "Charite" je svjetski poznata zdravstvena ustanova, a i prije je imala uspjeha u liječenju sličnih stanja. Drugi je razlog taj što su se u ovoj bolnici u prošlosti liječile važne osobe iz Rusije i država koje su pripadale istočnom bloku. Naime, bolnica se nalazi u nekadašnjem istočnom dijelu Berlina i mnogi znaju ruski jezik, tako da je komunikacija s pacijentima i njihovim obiteljima iz tog dijela svijeta olakšana.

Također se zna da je bolnica pouzdana i da neće biti nikakvog vanjskog utjecaja na liječenje Navalnoga, te da ćemo na kraju reći i istinu o čemu se točno radilo – zaključuje prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

UMJETNA PLUĆA

Navalni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, za Moskvu kad mu je pozlilo. Zrakoplov je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru. Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne skrbi, gdje je bio priključen na umjetna pluća. Njegovi suradnici tvrde da je bio žrtva "namjernog trovanja" te da mu je "nešto ubačeno u čaj".

Što se krije iza slučaja Navalni i je li zaista otrovan, znat će se za dva do tri dana. Ako se potvrde navodi obitelji i suradnika da je otrovan, njegovi trovači zasigurno neće biti otkriveni za dva do tri dana.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album/ Alexander Nemenov/Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/lijecnik-iz-bolnice-charite-govorio-je-2020-ekskluzivno-za-slobodnu-nakon-vijesti-da-je-navalni-otrovan-1364588 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3e6ccdfd52daeaa1c221771e64f7c617d07d92a3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lije%C4%8Dnik+iz+bolnice+%E2%80%98Charite%E2%80%98+govorio+je+2020.+ekskluzivno+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+nakon+vijesti+da+je+Navalni+otrovan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Flijecnik-iz-bolnice-charite-govorio-je-2020-ekskluzivno-za-slobodnu-nakon-vijesti-da-je-navalni-otrovan-1364588 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Flijecnik-iz-bolnice-charite-govorio-je-2020-ekskluzivno-za-slobodnu-nakon-vijesti-da-je-navalni-otrovan-1364588 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAMPUŽ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetTRAMPUŽ

Liječnik iz bolnice ‘Charite‘ govorio je 2020. ekskluzivno za ‘Slobodnu‘ nakon vijesti da je Navalni otrovan

Piše Ivica Marković
16. veljače 2024. - 18:28

Na osnovi simptoma koje je imao Aleksej Navalni možemo reći da se najvjerojatnije radi o trovanju sličnom onome kakvo je prije otprilike dvije godine imao Pjotr Verzilov, drugi ruski oporbenjak koji se zbog sličnog trovanja liječio u bolnici "Charite" u Berlinu, napisao je naš kolega Ivica Marković 23. kolovoza 2020. nakon što su svi svjetski mediji pisali o incidentu s Navalnim i trovanjem disdenta.

Posjetimo, njemačka bolnica Charite u Berlinu je 23 prosinca 2020. objavila završni izvještaj o slučaju ruskog disidenta Alekseja Navalnog, potvrdivši da je bio otrovan bojnim otrovom novičokom, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Ruski dužnosnici odbacili su takve tvrdnje, rekavši da nisu pronašli čvrst dokaz da je Navalni otrovan novičokom, kemijskim oružjem razvijenim u doba Sovjetskog Saveza.

U izvještaju objavljenom ovog tjedna u medicinskoj publikaciji The Lancet, tim iz bolnice Charite rekao je da je otrov novičok pronađen u krvi Navalnog nakon što je u kolovozu primljen u bolnicu.

Laboratorij njemačke vojske

"Laboratorij njemačkih oružanih snaga kojeg je imenovala Organizacija za zabranu kemijskog oružja pronašao je organofosforni bojni otrov iz grupe novičok u uzorcima krvi koji su uzeti odmah nakon što je pacijent primljen u bolnicu Charite", rečeno je u izvještaju.

Navaljni (44), jedva je preživio trovanje, prema njemačkom bolničkom timu. "Njegovo dobro zdravlje prije trovanja vjerojatno je išlo u prilog njegovom oporavku", piše u izvještaju.

Navalni se naglo razbolio dok je putovao domaćim letom u Rusiji 20. kolovoza te je najprije dva dana liječen u bolnici u sibirskom gradu Omsku prije nego što je evakuiran u Berlin.

image
Alexander Nemenov/Afp

►Evo teksta iz Slobodne iz kolovoza kolovoza 2020. koji je izašao pod naslovom:

Liječnik iz bolnice ‘Charite‘ ekskluzivno za ‘Slobodnu‘: Ako je Navalni otrovan, vjerojatno se radi o neuro-muskularnom otrovu koji dovodi do paralize

Ako je Navalni otrovan, najvjerojatnije bi se moglo raditi o neuro-muskularnom otrovu koji dovodi do paralize. Radi li se o trovanju, znat ćemo za dva do tri dana – kazao je ekskluzivno za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski liječnik, specijalist infektologije i interne medicine koji već dugi niz godina živi u Berlinu i radi u bolnici "Charite", u koju je jučer ujutro primljen na liječenje ruski oporbenjak Navalni.

image
Alexander Nemenov/Afp

Poseban medicinski zrakoplov koji je prije tri dana odletio u Omsk kako bi Navalnog prevezao u Njemačku na liječenje sletio je jučer ujutro na berlinski aerodrom Tegel, odakle je pacijent prevezen u "Charite".

INTENZIVNA NJEGA

– Smješten je na intenzivnom odjelu naše bolnice, još uvijek je u komi, ali u stabilnom je stanju i o njemu će se brinuti najbolji njemački intenzivisti. Pet sati leta iz Omska do Berlina prošlo je u najboljem mogućem redu i nije bilo nikakvih komplikacija.

Od Navalnog su uzeti uzorci krvi i urina i sada će se obaviti sve toksikološke analize kako bismo utvrdili o čemu se radi i je li naš pacijent zaista otrovan, kako to kažu njemu bliske osobe. Da bismo mogli utvrditi je li neki pacijent otrovan, potrebno je da on bude dovezen u našu bolnicu u roku od pet do sedam dana nakon događaja. O njegovu liječenju primarno će brigu voditi anesteziolozi, odnosno liječnici intenzivne medicine, a ako se pojavi nekakva infekcija, o njemu će se skrbiti moj tim liječnika – kazao je dr. Trampuž.

Navalni se nalazi u stanju kome i intubiran je, odnosno na umjetnoj je ventilaciji.

– Ovaj je slučaj vrlo sličan Verzilovom. I on se liječio u "Chariteu" i njemu smo uspjeli spasiti život. U liječenje Navalnog uključeni su anesteziolozi, toksikolozi, internisti i intenzivisti. Ako njegovi unutarnji organi nisu oštećeni i ako ne počnu otkazivati, prvenstveno mislim na jetru, Navalni ima dobre izglede za preživljavanje. No ako organi počnu otkazivati, njegovo se stanje dodatno komplicira i liječenje postaje vrlo neizvjesno.

Navalnom se u jednoj minuti promijenio život. Osjetio je veliku bol i potom je pao u komatozno stanje – govori dr. Trampuž.

Kako su prenijeli svjetski mediji, ruski su liječnici rekli kako se kod Navalnog pojavio "disbalans glukoze u krvi, koji je možda posljedica naglog pada razine šećera u krvi".

‘BOLNICA‘ U AVIONU

– To je glupost, to nije bolest, nego samo simptom ako netko ima dijabetes. Ako glukoza u krvi padne, osoba doživi šok, no Navalni nema dijabetes i njegove vrijednosti glukoze su dobre. U ovom trenutku ne znamo što su sve kolege u Omsku radili, tako da ne možemo sve točno znati, morat ćemo dobro proći sve faze njihova liječenja, odnosno pokušati rekonstruirati sve ono što su oni radili. Ipak, moram reći da su dobro reagirali i odmah su ga intubirali – kaže dalje dr. Trampuž.

U početku je bilo velikih problema oko prijevoza Navalnoga iz Omska u Berlin, jer su Rusi tvrdili da on zbog svojeg zdravstvenog stanja nije sposoban za to.

– Cijeli medicinski kolegij koji je iz Moskve došao u Omsk i ovaj iz Omska rekli su da nije sposoban za let. Zašto? Mi to ne znamo, to treba pitati Ruse. No, moram reći da je svaki pacijent sposoban za prijevoz ako po njega dođe zrakoplov, kao što je došao po Navalnoga. Radi se o letećoj intenzivnoj njezi, dakle o zrakoplovu koji ima svu potrebnu opremu i sav potreban kadar, kao da se pacijent nalazi na intenzivnoj njezi – objašnjava dr. Trampuž.

Na kraju nas je zanimalo zbog čega je obitelj Navalnoga zahtijevala da se liječi u bolnici "Charite".

– "Charite" je svjetski poznata zdravstvena ustanova, a i prije je imala uspjeha u liječenju sličnih stanja. Drugi je razlog taj što su se u ovoj bolnici u prošlosti liječile važne osobe iz Rusije i država koje su pripadale istočnom bloku. Naime, bolnica se nalazi u nekadašnjem istočnom dijelu Berlina i mnogi znaju ruski jezik, tako da je komunikacija s pacijentima i njihovim obiteljima iz tog dijela svijeta olakšana.

Također se zna da je bolnica pouzdana i da neće biti nikakvog vanjskog utjecaja na liječenje Navalnoga, te da ćemo na kraju reći i istinu o čemu se točno radilo – zaključuje prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

UMJETNA PLUĆA

Navalni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, za Moskvu kad mu je pozlilo. Zrakoplov je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru. Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne skrbi, gdje je bio priključen na umjetna pluća. Njegovi suradnici tvrde da je bio žrtva "namjernog trovanja" te da mu je "nešto ubačeno u čaj".

Što se krije iza slučaja Navalni i je li zaista otrovan, znat će se za dva do tri dana. Ako se potvrde navodi obitelji i suradnika da je otrovan, njegovi trovači zasigurno neće biti otkriveni za dva do tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:58