StoryEditorOCM
Svijetnegativni trendovi

Je li se Zapad prekombinirao u priči o sankcijama? Stečajevi tvrtki u EU na najvišoj razini od 2015. godine

Piše damir pilić
20. kolovoza 2023. - 19:07

Što ti je život: dok Zapad čeka da Rusija pod teretom sankcija ekonomski propadne i bankrotira, ovotjedni izvještaj Eurostata pokazuje da je u drugom kvartalu ove godine broj bankrota tvrtki u EU zemljama dosegnuo najvišu razinu od početka prikupljanja podataka 2015. godine.

Konkretno, Eurostatov izvještaj je pokazao da je u odnosu na prethodni kvartal broj stečajeva EU tvrtki porastao za 8,4 posto i time dosegnuo rekordne razine, nezabilježene još od 2015. godine, kada je Eurostat počeo prikupljati ove podatke.

Pritom je, kako se navodi u izvještaju, u drugom kvartalu „zabilježen rast stečajeva tvrtki u svim sektorima gospodarstva u odnosu na prethodni kvartal”. Gledajući prema područjima djelatnosti, broj stečajeva je najviše porastao u sektoru smještaja i prehrane (24%), prijevoza i skladištenja (15%), te obrazovanja, zdravstva i društvenih djelatnosti (10%).

U usporedbi s prethodnim kvartalom, EU zemlje s najvećim porastom broja stečajnih prijava bile su Mađarska (41%), Latvija i Estonija (po 25%).

Porast stečajeva tvrtki u EU državama još je veći ako se protekli kvartal usporedi s posljednjim kvartalom prije pandemije koronavirusa, dakle s četvrtim kvartalom 2019. godine. U djelatnostima smještaja i prehrane stečajevi su otada porasli za čak 83 posto, a u sektoru prijevoza i skladištenja za 57 posto.

„Razlozi kao što su energetska kriza u Europi i visoki troškovi života uzrokovani povećanjem inflacije, naročito cijena hrane, pridonose porastu bankrota diljem EU”, konstatirao je turski dnevni list Yeni Safak, prenoseći ovaj Eurostatov izvještaj.

image
/Shutterstock

Srozavanje standarda

Eurostat dalje navodi da je i broj registracija novih poduzeća u zemljama Europske unije u drugom kvartalu smanjen za 0,6 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, iz čega se dade zaključiti da su nesuđeni europski poduzetnici sve obeshrabreniji negativnim gospodarskim indikatorima.

To je ekonomska slika današnje Europe: broj stečajeva raste, a broj novootvorenih tvrtki pada.

S druge strane, ruska ekonomija ne pokazuje takve znakove agonije. Štoviše, MMF je nedavno čak i povećao projekcije rasta ruskog gospodarstva u 2023. godini na 1,5 posto.

Kako vidimo, Zapad se u mahnitoj želji da sankcijama oslabi Rusiju „malo” prekombinirao. To se jasno vidi i na Eurostatovu grafikonu, iz kojega je očito da se u drugom tromjesečju 2023. broj stečajeva poduzeća u EU-u povećao šesti kvartal zaredom, odnosno da je počeo rasti upravo kada je počeo ukrajinski rat.

Zapravo, da budemo posve precizni: stečajevi tvrtki širom Europske unije naglo su počeli rasti upravo od trenutka kada je Zapad – a među njima i EU zemlje – uveo Rusiji sankcije, koje su bumerang-efektom havarirale i europska gospodarstva.

Narod je takve pojave sublimirao u poslovici: „Tko drugome jamu kopa, sam u nju pada.”

Čini se da je taj mitski narod značajno inteligentniji i od tvoraca antiruskih sankcija i od Europljana koji i dalje mirno trpe rekordnu inflaciju i srozavanje vlastitog standarda u ime somnabulne ideje da će ruska krava krepati od gladi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 23:46