StoryEditorOCM
SvijetOptužbe bez dokaza

Izraelska vojska šest novinara Al Jazeere proglasila teroristima i suradnicima Hamasa, objavili su im i fotografije

Piše Vijesti sd
24. listopada 2024. - 11:19
Snimatelj Al Jazeere pomaže ranjenima u izraleskom napadu na kamp Jibaliya u pojasu Gaze 9. listopada  Afp

Izraelske obrambene snage (IDF) iznijele su ozbiljne optužbe protiv šest novinara Al Jazeere, tvrdeći da su oni povezani s terorističkim organizacijama Hamasom i Islamskim Džihadom.

Prema njihovom priopćenju, obavještajna služba IDF-a pronašla je niz dokumenata u Gazi koji navodno potvrđuju da su novinari Al Jazeere bili upleteni u vojne aktivnosti ovih organizacija. Ovi dokumenti, kako tvrde, uključuju personalne liste, popise terorističkih obuka, telefonske imenike i platne liste za teroriste, piše Klix.ba.

Izraelska vojska tvrdi da su ovi materijali dokaz o prisutnosti pripadnika Hamasa unutar katarske medijske kuće Al Jazeera, te da novinari koji su identificirani kao pripadnici vojnog krila Hamasa predvode propagandne aktivnosti u korist ove organizacije, naročito u sjevernom dijelu Gaze.

Međutim, i pored ovih ozbiljnih optužbi, IDF nije predočio nikakve konkretne dokaze koji bi potkrijepili te tvrdnje. Niti su javnosti ponuđeni dokumenti koje spominju, niti je predstavljena ikakva druga vrsta dokaza koji bi potvrdili povezanost novinara s terorističkim grupama. Ove optužbe dolaze u trenutku pojačanih tenzija između Izraela i Hamasa, a uloga medija, posebno Al Jazeere, bila je predmet mnogih rasprava u ovom konfliktu.

Katar, vlasnik Al Jazeere, već dugo odbacuje tvrdnje da taj medij favorizira palestinske militantne grupe, dok Al Jazeera nastavlja s izvještavanjem o izraelsko-palestinskom sukobu, često naglašavajući patnju palestinskog naroda u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 11:20