StoryEditorOCM
SvijetŠOKANTNA SNIMKA

‘Imate krv na svojim rukama!‘, grmio je zastupnik za govornicom u parlamentu, a onda se samo srušio. Nije mu bilo spasa

Piše VIJESTI SD
14. prosinca 2023. - 14:46

Turski oporbeni zastupnik umro je u četvrtak, dva dana nakon pretrpljena srčanog udara u parlamentu dok je kritizirao vladinu politiku prema Izraelu završavajući riječima: "Imate krv Palestinaca na svojim rukama".

Hasan Bitmez (54), član parlamenta iz oporbene stranke Saadet, umro je u ankarskoj bolnici, rekao je ministar zdravstva Fahrettin Koca u televizijskom obraćanju - piše Jutarnji list.

Bitmez je diplomirao na kairskom sveučilištu Al Azhar i bio je predsjedatelj Centra za istraživanje islamske unije, a prije je radio za islamske nevladine organizacije, pokazuje njegov životopis iz parlamenta.

Bio je oženjen i otac je jednog djeteta.

Službena snimka iz parlamenta pokazuje kako se Bitmez srušio na pod nakon što je stajao za govornicom za vrijeme sjednice u utorak.

Kritizirao je vladajuću AK stranku (AKP) predsjednika Tayyipa Erdogana zbog trgovine Turske s Izraelom unatoč ratu u Gazi i unatoč vladinoj oštroj retoričkoj kritici izraelskog vojnog bombardiranja.

"Dopuštate brodovima da idu u Izrael i to besramno nazivate trgovinom... Vi ste suučesnici Izraela", rekao je Bitmez u svom govoru nakon što je na podiju postavio transparent s natpisom: "Ubojica Izrael - kolaboracionist AKP".

"Imate krv Palestinaca na svojim rukama, vi ste kolaboracionisti. Pridonosite svakoj bombi koju Izrael baci na Gazu", rekao je zastupnicima tijekom rasprave o proračunu za 2024. godinu.

Nakon što je završio govor, Bitmez je iznenada pao na pod, dok su ostali zastupnici pohrlili sa svojih mjesta u pomoć.

"Njegovo srce je prestalo kucati, zatim je reanimiran u parlamentu i prebačen u roku od 20 minuta u bolnicu" gdje su ga aparati održavali na životu, rekao je Koca u utorak.

Mala islamistička stranka Saadet pridružila se glavnom oporbenom bloku podržavajući protukandidata Kemala Kilicdaroglua na predsjedničkim izborima u svibnju protiv Erdogana, koji je pobijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:46