StoryEditor
Svijetteška jesen

I dalje nagli rast novooboljelih u Europi, WHO strahuje da neće biti mjesta u bolnicama. U Španjolskoj crni rekord, Belgija zatvara restorane i barove

16. listopada 2020. - 22:12
Oscar Del Pozo/AFP

Broj zaraženih novim koronavirusom nastavlja nagli rast u Europi, ali opada u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i u Aziji, objavila je agencija France presse na temelju svoje baze podataka.

No broj dijagnosticiranih slučajeva, važan pokazatelj, odražava tek dio stvarnog broja zaraženih i s usporedbama između zemalja treba biti oprezan jer se metode testiranja razlikuju u pojedinim zemljama, naglašava agencija.

Pandemija se ovog tjedna nastavila ubrzavati, pa je prijavljeno 342.550 novih slučajeva na dan, ili 9 posto više nego prethodnog tjedna, navodi se u izvješću koje je AFP objavio u petak kada je bio rekordni dan u svijetu s više od 400.000 novozaraženih.

Najveći rast zabilježen je u Europi (+44 posto). Broj novozaraženih na dan je oko 121.227 na Starom kontinentu, a prošlog tjedna bio je 84.400.

Što se tiče zemalja koje su prošlog tjedna prijavile više od 1000 zaraženih u danu, epidemija se najbrže širila u Švicarskoj (+146 posto, 1771 novozaraženih na dan). Zatim dolaze Belgija (+125 posto, 6235), Poljska (+111 posto, 5472), Italija (+106 posto, 6172) i Slovačka (+78 posto, 1214).

WHO: Bolnice bi uskoro mogle dosegnuti maksimalne kapacitete

image
Christopher Black/AFP

Rastući broj slučajeva koronavirusa u Europi uskoro bi mogao dovesti mnoge bolnice do limita, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prošli tjedan broj prijavljenih slučajeva koronavirusa u Europi bio je gotovo tri puta viši od onoga na vrhuncu pandemije u prvom valu u ožujku, rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

Ali broj umrlih od covida-19 bio je daleko ispod razina iz ožujka, rekao je on.

Ipak, Tedros je upozorio da "se broj hospitalizacija povećava, a u mnogim gradovima prijavljuju da će kroz nekoliko tjedana popuniti kapacitete na intenzivnoj skrbi".

Taj trend brine WHO jer će sezona gripe na sjevernoj polutci također povećati potrebu za bolničkim krevetima.

Tedros je rekao da bi zemlje trebale prihvatiti jedinstveni pristup covidu i gripi, budući da se obje bolesti mogu pobijediti istom strategijom - distancom, čistim rukama, maskama i dobro prozračenim prostorima.

Budući da u nekim zemljama nema dovoljno cjepiva protiv gripe, WHO preporuča da prioritet imaju zdravstveni radnici i starije osobe.

Rekordni broj novih slučajeva u Španjolskoj

image
Miguel Riopa/AFP

Španjolska je u petak registrirala najveći broj novih slučajeva koronavirusa u 24 sata od početka pandemije, s njih potvrđenih 15.186.

Ipak, naglašavaju tamošnje vlasti, broj se ne može u potpunosti komparirati s onima na početku pandemije jer se otad broj testiranja uvelike povećao.

Postotak pozitivnih u ukupnom broju testiranih je visokih 11, objavilo je ministarstvo zdravstva u Madridu.

Došlo je i do velikog povećanja broja umrlih s 222 nova slučaja povezana s covidom u petak.

Sada Španjolska ima ukupno 33.500 smrtnih slučajeva.

U toj zemlji je ukupno od početka pandemije zaraženo preko 920.000 ljudi, na ukupno 47 milijuna stanovnika koliko ih živi u Španjolskoj.

Broj novozaraženih u sedam dana na 100.000 stanovnika je 133. Njemačka je primjerice na  37.

Belgija zatvara barove i restorane 

image
Lluis Gene/AFP

Barovi i restorani zatvorit će se u ponedjeljak u Belgiji na četiri tjedna kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, rekao je za mrežu RTBF potpredsjednik vlade Georges Gilkinet nakon krizne sjednice kabineta.

Dosad barovi nisu radili samo u briselskoj regiji i ta mjera ostaje na snazi do početka studenog. Proširena je na teritorij čitave zemlje i odnosi se i na restorane.

Ministar je rekao da se odlukom o zatvaranju tih mjesta koje su stručnjaci ocijenili "najvećim širiteljima" virusa, želi "apsolutno" spriječiti nova karantena nakon one proljetos.

No, dodao je, "situacija je teška u zdravstvenom pogledu", "moramo spriječiti preopterećenje našeg zdravstvenog sustava".

"Naše bolnice su pune", istaknuo je ministar za mobilnost.

"Brojevi su visoki kao i u ožujku kada smo donijeli odluku o karanteni, a to želimo spriječiti po svaku cijenu".

Belgijska vlada odlučila je i uvesti policijski sat od ponoći do 5 ujutro, koji će trajati sljedećih mjesec dana.

Belgija koja ima 11,5 milijuna stanovnika, ima ukupno 191.959 zaraženih koronavirusom i 10.327 umrlih, što je svrstava među europske zemlje najpogođenije pandemijom.

Broj hospitalizacija se naglo povećao zadnjih dana, što je posljedica znatnog porasta infekcija od rujna, posebice u Bruxellesu i u frankofonim pokrajinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 06:49