stdClass Object ( [id] => 1344158 [title] => Europa putuje u desničarsku noć i mrak. Kako smo došli do toga? Što se to dogodilo u europskom čovjeku? [alias] => europa-putuje-u-desnicarsku-noc-i-mrak-kako-smo-dosli-do-toga-sto-se-to-dogodilo-u-europskom-covjeku [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nedavni izbori u Nizozemskoj i pobjeda krajnjeg desničara Geerta Wildersa samo su podcrtali politički smjer u kojem se kreće Stari kontinent. Političar koji proroka Muhameda naziva “pedofilom”, a islam mu je “fašistička ideologija” i “zaostala religija”, i koji u Nizozemskoj želi zabraniti džamije i Kuran – zbog čega njegovi istupi izazivaju masovne prosvjede u islamskim zemljama – dobio je na izborima 24 posto glasova: svaki četvrti Nizozemac glasao je za njegovu Slobodarsku stranku (PVV).

Nizozemska je tako postala četvrta “stara demokracija” zapadne Europe u kojoj je u zadnjih 14 mjeseci na vlast – ili uz vlast – došla euroskeptična krajnja desnica, nakon Švedske, Italije i Finske. Od protestantskog sjevera do katoličkog juga Europe, desni radikali rastu i osvajaju zemlju po zemlju.

– Izbor za izborom vidimo da krajnja desnica postiže goleme uspjehe. Europska unija je u opasnosti od smrti iznutra i izvana – zavapio je nakon Wildersove pobjede francuski europarlamentarac Raphael Glucksmann u izjavi za radio France 2.

U svim tim slučajevima mahom se radi o nekoć marginalnim partijama koje su donedavno na izborima privlačile tek okrajke biračkog tijela, ali sada redom imaju po 20 i više posto podrške: Stranka Finaca dobila je 20 posto, Švedski demokrati 21 posto, Wildersov PVV 24 posto, a Braća Italije 26 posto.

I dok Švedski demokrati formalno nisu ušli u novu desnu vladu u Stockholmu, ali je svojom podrškom praktički kontroliraju, u Italiji je šefica stranke Braća Italije Giorgia Meloni postala premijerka, pa su mediji konstatirali da je Italija time dobila najdesniju vladu još od doba Benita Mussolinija. Među ostalim, Meloni je javno svojatala Istru i Dalmaciju.

Zaokret prema 30-ima

Svrstavanje ovih stranaka u ekstremistički tor nije žurnalistička proizvoljnost, nego to proizlazi iz okolnosti njihova formiranja: partija Braća Italije osnovana je 2012. na nasljeđu ugašene postfašističke stranke Talijanski društveni pokret, a Švedski demokrati (SD) stranka su nacističkih korijena – osnovali su je 1988. bivši pripadnici švedskih SS i drugih nacističkih postrojbi iz Drugog svjetskog rata.

---

image

U Italiji je šefica stranke Braća Italije Giorgia Meloni postala premijerka, pa su mediji konstatirali da je Italija time dobila najdesniju vladu još od doba Benita Mussolinija. Među ostalim, Meloni je javno svojatala Istru i Dalmaciju.

Filippo Monteforte/Afp
---

– SD je trenutno najveća stranka na svijetu koja ima nacističke korijene. Ta partija sebe vidi kao jedinu političku snagu koja može spasiti većinsko bijelo švedsko stanovništvo – rekao je lani nakon švedskih izbora analitičar Tobias Hübinette sa švedskog Sveučilišta Karlstad, dok je politolog Jonas Hinnfors sa Sveučilišta Göteborg izborni uspjeh Švedskih demokrata nazvao “zaokretom ka nečemu što Švedska nije vidjela od 30-ih godina”.

Takva je europska situacija ljeta Gospodnjega 2023. Ako se ovome pribroje sve bolji rezultati krajnje desnice u Francuskoj (gdje je Marine Le Pen lani u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojila više od 40 posto glasova) i Njemačkoj (gdje je AfD u anketama prešao 20 posto podrške i postao druga najjača partija u zemlji), dobivamo širu sliku koja ukazuje na svijetlu budućnost za europske crnokošuljaše.

O ovoj se temi u Europi zadnji put intenzivno pisalo u travnju ove godine, kada je u novu finsku konzervativnu vladu ušla i krajnje desna Stranka Finaca, poznata po antiimigrantskim i antieuropskim stavovima. No potom su na izborima u Španjolskoj i Poljskoj pobijedile “proeuropske snage”: u Španjolskoj se lijevi savez socijalista i Podemosa obranio od desne koalicije u kojoj su bili i radikali iz Voxa, a u Poljskoj je ultrakonzervativna partija Pravo i pravda (PiS) nakon osam godina konačno izgubila vlast, što je sugeriralo da je uspon krajnje desnice u Europi zaustavljen.

Zajednička nit

No izbori u Nizozemskoj pokazuju da je ta slika bila lažna, odnosno da su stranke krajnje desnice i dalje privlačne velikom broju građana čak i u najrazvijenijim europskim zemljama. Desni populizam unutar Europske unije više nije karakterističan samo za Mađarsku i Poljsku (ova potonja je, uostalom, nedavno dobila proeuropsku vlast), nego se širi i zapadnom Europom, uključujući i onaj njezin kutak koji se desetljećima smatrao najliberalnijim i najprogresivnijim – Skandinaviju.

Kako smo došli do toga? Što se to dogodilo u europskom čovjeku?

Da bismo mogli odgovoriti na takva pitanja, nužno je najprije ustanoviti zajedničku političku ili ideološku nit koja povezuje sve ove partije europske krajnje desnice. Usprkos svim internim razlikama oko raznih društvenih i političkih tema – od vođenja ekonomije do odnosa prema Rusiji – partije krajnje desnice imaju ponešto zajedničko.

---

image

Pobjedom Geerta Wildersa Nizozemska je postala četvrta ‘stara demokracija’ zapadne Europe u kojoj je u posljednjih 14 mjeseci na vlast – ili uz vlast – došla euroskeptična krajnja desnica

Sem Van Der Wal/Anp Via Afp
---

U prvom redu, kao najglasniji ideološki argument i centralna točka njihovih izbornih kampanja, povezuje ih otpor prema dosadašnjoj migrantskoj politici Europske unije i zahtjev da se ta politika radikalno promijeni i pooštri – iza čega obično, više ili manje prikriveno, stoji averzija prema islamu – dok u drugom ešalonu zahtjeva čuči mješavina lokalnih nacionalizama, euroskepticizma, radikalnog konzervativizma i otpora klimatskim politikama.

Iako je europska krajnja desnica svojeg “žrtvenog jarca” – bez kojeg ovakve partije ne mogu funkcionirati – zasad našla u migrantima, odnosno u islamu, nije isključeno da će barem neke od ovih partija “zajahati” i na aktualnom valu antisemitizma koji se nakon Hamasova napada 7. listopada – odnosno pokolja palestinskih civila koji Izrael otada provodi u Gazi – širi Europom.

Grčki poučak

Ako se vratimo desetljeće unatrag, glavno pogonsko gorivo partijama krajnje desnice bilo je imigracijsko pitanje. Njihov uspon zapravo i počinje 2015. godine, nakon prvog velikog vala migranata koji su s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike došli u Europu, na direktan poziv tadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel, a nakon što su njihove zemlje poharane građanskim ratovima uslijed “arapskog proljeća”, čemu je i Zapad nemalo kumovao.

Dakako, partije krajnje desnice najčešće ne adresiraju korijen problema, odnosno ne propituju razloge zbog kojih su se migranti s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike našli u njihovim zemljama, nego ih koriste isključivo kao “političku babarogu” kojom skupljaju glasove, postavljajući se kao brana od najezde muslimana “koji nam kradu poslove” i “ugrožavaju našu kulturu”.

Usponu krajnje desnice u Europi pomogla je i pandemija koronavirusa, odnosno posljedične frustracije građana, jer su se u tom vremenu mnoge od ovih partija nametnule kao glasnogovornice skeptičnog dijela stanovništva, pri čemu se nisu libile ni od širenja teorija zavjere. Tako su u post-COVID političku stvarnost Europe ove partije ušle s novom vojskom simpatizera, što se ubrzo počelo iskazivati na europskim biralištima.

Postoje i drugi faktori koji su utjecali na rast krajnje desnice. Među ostalim, stručnjaci ističu kako su se posljednjih godina izgubile političke razlike između lijevog i desnog centra (prvenstveno jer je ljevica odustala od svojeg povijesnog političkog programa u korist identitetskih pitanja, čime je svoje nekadašnje glasače iz svijeta radnih ljudi izručila političkoj desnici), pa se sve više građana okreće ekstremnijim političkim opcijama.

Ovdje dolazi do izražaja praznina na krajnjoj europskoj ljevici, nastala nakon što je jedini pobjednički izdanak te ljevice u ovom mileniju, grčka SYRIZA, brutalno zatučen od europskih kreditora i političkih magnata iz Berlina i Bruxellesa već na početku mandata, u ljeto 2015.: dovoljno je sjetiti se prizora u kojima grčki umirovljenici plaču pred praznim bankomatima jer ne mogu podići penzije. Nakon tih su prizora svi antisistemski glasači u Europi shvatili da na krajnjoj ljevici za njih “nema kruha”, nego da svoj otpor prema sistemu mogu artikulirati samo na krajnjoj desnici.

---

image

Krajnja desnica svog je ‘žrtvenog jarca‘ zasad našla u migrantima, odnosno u islamu, no nije isključeno da će barem neke od ovih partija ‘zajahati‘ i na aktualnom valu antisemitizma koji se nakon Hamasova napada 7. listopada – odnosno pokolja palestinskih civila koji Izrael otada provodi u Gazi – širi Europom

Markus Heine/Nurphoto Via Afp
---

Najgora kriza od 1949.

Konačno, usponu krajnje desnice u Europi ponajviše je kumovao ekonomski faktor. Iz povijesti znamo da vremena ekonomske i socijalne nesigurnosti pogoduju krajnje desnim strankama, a taj se fenomen zgodio i u našoj eri: rastuća inflacija i energetska kriza – posljedice antiruskih sankcija, dijelom i pandemijskih mjera – doveli su do masovnog nezadovoljstva Europljana vladajućom političkom klasom i potrage za političkim alternativama, kakve su postojale gotovo isključivo na desnici.

Nije stoga čudno što je već u travnju 2022., kad ukrajinski rat nije trajao još ni dva mjeseca, britanski Guardian upozorio na to da bi Putinova agresija na Ukrajinu mogla donijeti “veliki poticaj” desnim populistima, “jer sankcije protiv Rusije počinju ujedati građane EU-a rastućim cijenama energije i hrane”.

I doista, kako je ukrajinski rat odmicao, postajalo je sve jasnije da antiruske sankcije nisu naudile Rusiji, ali jesu Europi: životni standard Europljana vidljivo je padao, dok su osjećaji egzistencijalne nesigurnosti, besperspektivnosti i nezadovoljstva vladajućima rasli. Krajem rujna 2022. američki Bloomberg je ustvrdio da je “Zapad na rubu najgore krize od 1949. godine, kad je Europa bila u ruševinama oporavljajući se od Drugog svjetskog rata”.

Samo par dana nakon tog Bloombergova članka, u listopadu, anketa britanske agencije YouGov pokazala je da je u svih sedam anketiranih zemalja zapadne Europe (Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska, Italija, Švedska, Danska) izrazita većina građana nezadovoljna svojim vladama zbog rastućih troškova života i pada standarda: od njih 62 posto u Danskoj i 65 posto u Švedskoj, do 78 posto u Njemačkoj i po 82 posto u Britaniji i Italiji.

Povijesna inflacija

U toj se britanskoj anketi, među ostalim, ispostavilo da je većina Europljana već morala napraviti rezove i smanjiti potrošnju svojih kućanstava, od njih 54 posto u Švedskoj do čak 69 posto u Italiji, dok je dodatna četvrtina anketiranih u svim zemljama navela da još nisu napravili rezove, ali će to morati u budućnosti.

“Naše istraživanje pokazuje da je javnost širom zapadne Europe vrlo negativna prema svojim vladama i da je velika većina građana morala smanjiti potrošnju svojih kućanstava. Širom zapadne Europe postoji široko nezadovoljstvo načinom na koji vlade upravljaju troškovima života”, naveo je tada YouGov.

I drugi indikatori potvrđivali su ekonomski sunovrat Europe. U Švedskoj je tijekom 2022. hrana poskupjela 20 posto, što se prema tamošnjim statistikama nije dogodilo od 1951. godine. U Britaniji je Ured za budžetsku odgovornost (OBR) u ožujku ove godine objavio da se britanski građani suočavaju s najvećim padom životnog standarda u 70-godišnjoj povijesti vođenja evidencije, odnosno da će pad realnog dohotka kućanstva u razdoblju od 2023. do 2024., u odnosu na razdoblje 2022. – 2023., biti “najveći dvogodišnji pad od početka vođenja evidencije 1956. – 1957. godine”.

A u Finskoj su u veljači ove godine cijene hrane doživjele povijesni skok od 16,3 posto. Kako je 14. ožujka objavila državna agencija za statistiku, bio je to najveći rast cijena od 1964. godine. Usput rečeno, samo par dana kasnije, 2. travnja, na izborima u Finskoj pobjeđuje desna koalicija, s kojom u vladu ulazi i krajnja desnica iz Finske stranke.

---

image

Stručnjaci ističu kako su se posljednjih godina izgubile političke razlike između lijevog i desnog centra - prvenstveno jer je ljevica odustala od svojeg povijesnog političkog programa u korist identitetskih pitanja

Thibaut Durand/Hans Lucas Via Afp
---

’Život u Europi gubi sjaj...’

Rezime navedenih stavki je zapanjujući: u Britaniji je pad realnog dohotka kućanstva najveći od 1957. godine, u Švedskoj hrana nije ovoliko poskupjela od 1951., a u Finskoj je inflacija najveća još od 1964. godine. K tome, ove su godine tehnički u recesiju ušle Njemačka, Nizozemska i Norveška.

“Europljani se suočavaju s novom ekonomskom stvarnošću, kakvu nisu iskusili desetljećima. Sve su siromašniji. Život na Starom kontinentu, koji je dugo izazivao zavist stranaca, ubrzano gubi sjaj, a kupovna moć Europljana jenjava (...). S potrošnjom u slobodnom padu, Europa je početkom godine upala u recesiju, pojačavajući osjećaj relativnog gospodarskog, političkog i vojnog pada koji je nastupio početkom stoljeća”, pisao je u srpnju ove godine za Wall Street Journal britanski dopisnik tog lista Tom Fairless.

Osobito je, kaže Fairless, na propadanje Europe utjecao rast cijena energije, nakon što su europske zemlje odustale od ruskih energenata i prebacile se na američke dobavljače, što je potkopalo europsku izvoznu industriju, učinivši je nekonkurentnom.

“Visoki troškovi energije i neobuzdana inflacija na razini kakva nije viđena od 70-ih otupljuju cjenovnu prednost (europskih) proizvođača na međunarodnim tržištima i razbijaju nekoć skladne radne odnose na kontinentu”, navodi Fairless, sumirajući novu ekonomsku stvarnost Europe.

Takva ekonomska stvarnost pogoduje krajnjoj desnici i ona tu pogodnost zasad odlično koristi. Možda ne bi trebalo iznenaditi ni ako radikalna desnica u Hrvatskoj, oličena u Domovinskom pokretu, dogodine na izborima ubere plodove ovog europskog trenda i ostvari zapaženiji rezultat. Dugo europsko putovanje u desničarsku noć i mrak moglo bi zahvatiti i naše krajeve

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => niz je faktora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => niz je faktora 2 0 12661 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-29 07:09:13 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-02 16:18:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-02 16:18:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Europa putuje u desničarsku noć i mrak. Kako smo došli do toga? Što se to dogodilo u europskom čovjeku? page_title=Europa putuje u desničarsku noć i mrak. Kako smo došli do toga? Što se to dogodilo u europskom čovjeku? [metakey] => radikalna desnica, geert wilders, Giorgia Meloni, Marine Le Pen [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/29\/26133701.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/29\/26103867.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/29\/26105181.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/29\/26133761.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/29\/26133762.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/29\/26133763.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Sem Van Der Wal\/Anp Via Afp","Filippo Monteforte\/Afp","Markus Heine\/Nurphoto Via Afp","Markus Heine\/Nurphoto Via Afp","Thibaut Durand\/Hans Lucas Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Usprkos svim internim razlikama, partije krajnje desnice imaju pone\u0161to zajedni\u010dko - otpor prema dosada\u0161njoj migrantskoj politici Europske unije, iza \u010dega obi\u010dno, vi\u0161e ili manje prikriveno, stoji averzija prema islamu<\/p>","

Pobjedom Geerta Wildersa Nizozemska je postala \u010detvrta \u2018stara demokracija\u2019 zapadne Europe u kojoj je u posljednjih 14 mjeseci na vlast \u2013 ili uz vlast \u2013 do\u0161la euroskepti\u010dna krajnja desnica<\/p>","

U Italiji je \u0161efica stranke Bra\u0107a Italije Giorgia Meloni postala premijerka, pa su mediji konstatirali da je Italija time dobila najdesniju vladu jo\u0161 od doba Benita Mussolinija. Me\u0111u ostalim, Meloni je javno svojatala Istru i Dalmaciju.<\/p>","

Krajnja desnica svog je \u2018\u017ertvenog jarca\u2018 zasad na\u0161la u migrantima, odnosno u islamu, no nije isklju\u010deno da \u0107e barem neke od ovih partija \u2018zajahati\u2018 i na aktualnom valu antisemitizma koji se nakon Hamasova napada 7. listopada \u2013 odnosno pokolja palestinskih civila koji Izrael otada provodi u Gazi \u2013 \u0161iri Europom<\/p>","","

Stru\u010dnjaci isti\u010du kako su se posljednjih godina izgubile politi\u010dke razlike izme\u0111u lijevog i desnog centra - prvenstveno jer je ljevica odustala od svojeg povijesnog politi\u010dkog programa u korist identitetskih pitanja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26133701_1920.jpg":"1920x1080","k_26133701_1280.jpg":"1280x1280","k_26133701_1024.jpg":"1024x1024","k_26133701_640.jpg":"640x640","k_26133701_480.jpg":"480x480","k_26133701_340.jpg":"340x340","k_26133701_220.jpg":"220x220","o_26133701_1280.jpg":"1280x853","o_26133701_1024.jpg":"1024x682","o_26133701_640.jpg":"640x426","o_26133701_480.jpg":"480x320","o_26133701_340.jpg":"340x226","o_26133701_220.jpg":"220x146","h_26133701_1280.jpg":"1280x854","h_26133701_1024.jpg":"1024x683","h_26133701_640.jpg":"640x427","h_26133701_480.jpg":"480x320","h_26133701_340.jpg":"340x227","h_26133701_220.jpg":"220x147","pp_26133701_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133701_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133701_640.jpg":"640x814","pp_26133701_480.jpg":"480x611","pp_26133701_340.jpg":"340x432","pp_26133701_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x743","hd_26103867_1920.jpg":"1920x1080","k_26103867_1280.jpg":"1280x1280","k_26103867_1024.jpg":"1024x1024","k_26103867_640.jpg":"640x640","k_26103867_480.jpg":"480x480","k_26103867_340.jpg":"340x340","k_26103867_220.jpg":"220x220","o_26103867_1280.jpg":"1280x928","o_26103867_1024.jpg":"1024x743","o_26103867_640.jpg":"640x464","o_26103867_480.jpg":"480x348","o_26103867_340.jpg":"340x246","o_26103867_220.jpg":"220x159","h_26103867_1280.jpg":"1280x854","h_26103867_1024.jpg":"1024x683","h_26103867_640.jpg":"640x427","h_26103867_480.jpg":"480x320","h_26103867_340.jpg":"340x227","h_26103867_220.jpg":"220x147","pp_26103867_1280.jpg":"1280x1628","pp_26103867_1024.jpg":"1024x1303","pp_26103867_640.jpg":"640x814","pp_26103867_480.jpg":"480x611","pp_26103867_340.jpg":"340x432","pp_26103867_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26105181_1920.jpg":"1920x1080","k_26105181_1280.jpg":"1280x1280","k_26105181_1024.jpg":"1024x1024","k_26105181_640.jpg":"640x640","k_26105181_480.jpg":"480x480","k_26105181_340.jpg":"340x340","k_26105181_220.jpg":"220x220","o_26105181_1280.jpg":"1280x853","o_26105181_1024.jpg":"1024x682","o_26105181_640.jpg":"640x426","o_26105181_480.jpg":"480x320","o_26105181_340.jpg":"340x226","o_26105181_220.jpg":"220x146","h_26105181_1280.jpg":"1280x854","h_26105181_1024.jpg":"1024x683","h_26105181_640.jpg":"640x427","h_26105181_480.jpg":"480x320","h_26105181_340.jpg":"340x227","h_26105181_220.jpg":"220x147","pp_26105181_1280.jpg":"1280x1628","pp_26105181_1024.jpg":"1024x1303","pp_26105181_640.jpg":"640x814","pp_26105181_480.jpg":"480x611","pp_26105181_340.jpg":"340x432","pp_26105181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26133761_1920.jpg":"1920x1080","k_26133761_1280.jpg":"1280x1280","k_26133761_1024.jpg":"1024x1024","k_26133761_640.jpg":"640x640","k_26133761_480.jpg":"480x480","k_26133761_340.jpg":"340x340","k_26133761_220.jpg":"220x220","o_26133761_1280.jpg":"1280x852","o_26133761_1024.jpg":"1024x681","o_26133761_640.jpg":"640x426","o_26133761_480.jpg":"480x319","o_26133761_340.jpg":"340x226","o_26133761_220.jpg":"220x146","h_26133761_1280.jpg":"1280x854","h_26133761_1024.jpg":"1024x683","h_26133761_640.jpg":"640x427","h_26133761_480.jpg":"480x320","h_26133761_340.jpg":"340x227","h_26133761_220.jpg":"220x147","pp_26133761_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133761_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133761_640.jpg":"640x814","pp_26133761_480.jpg":"480x611","pp_26133761_340.jpg":"340x432","pp_26133761_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26133762_1920.jpg":"1920x1080","k_26133762_1280.jpg":"1280x1280","k_26133762_1024.jpg":"1024x1024","k_26133762_640.jpg":"640x640","k_26133762_480.jpg":"480x480","k_26133762_340.jpg":"340x340","k_26133762_220.jpg":"220x220","o_26133762_1280.jpg":"1280x852","o_26133762_1024.jpg":"1024x681","o_26133762_640.jpg":"640x426","o_26133762_480.jpg":"480x319","o_26133762_340.jpg":"340x226","o_26133762_220.jpg":"220x146","h_26133762_1280.jpg":"1280x854","h_26133762_1024.jpg":"1024x683","h_26133762_640.jpg":"640x427","h_26133762_480.jpg":"480x320","h_26133762_340.jpg":"340x227","h_26133762_220.jpg":"220x147","pp_26133762_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133762_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133762_640.jpg":"640x814","pp_26133762_480.jpg":"480x611","pp_26133762_340.jpg":"340x432","pp_26133762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26133763_1920.jpg":"1920x1080","k_26133763_1280.jpg":"1280x1280","k_26133763_1024.jpg":"1024x1024","k_26133763_640.jpg":"640x640","k_26133763_480.jpg":"480x480","k_26133763_340.jpg":"340x340","k_26133763_220.jpg":"220x220","o_26133763_1280.jpg":"1280x853","o_26133763_1024.jpg":"1024x682","o_26133763_640.jpg":"640x426","o_26133763_480.jpg":"480x320","o_26133763_340.jpg":"340x226","o_26133763_220.jpg":"220x146","h_26133763_1280.jpg":"1280x854","h_26133763_1024.jpg":"1024x683","h_26133763_640.jpg":"640x427","h_26133763_480.jpg":"480x320","h_26133763_340.jpg":"340x227","h_26133763_220.jpg":"220x147","pp_26133763_1280.jpg":"1280x1628","pp_26133763_1024.jpg":"1024x1303","pp_26133763_640.jpg":"640x814","pp_26133763_480.jpg":"480x611","pp_26133763_340.jpg":"340x432","pp_26133763_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38303524 Threads: 7 Questions: 7091774357 Slow queries: 3298833 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608194806 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/europa-putuje-u-desnicarsku-noc-i-mrak-kako-smo-dosli-do-toga-sto-se-to-dogodilo-u-europskom-covjeku-1344158 [printLink] => /vijesti/svijet/europa-putuje-u-desnicarsku-noc-i-mrak-kako-smo-dosli-do-toga-sto-se-to-dogodilo-u-europskom-covjeku-1344158?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 410439 [name] => radikalna desnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => radikalna-desnica [link] => /tag/radikalna-desnica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 301536 [name] => geert wilders [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => geert-wilders [link] => /tag/geert-wilders ) [2] => stdClass Object ( [id] => 686083 [name] => Giorgia Meloni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-29 18:17:18 [main_article_id] => 0 [alias] => giorgia-meloni [link] => /tag/giorgia-meloni ) [3] => stdClass Object ( [id] => 295795 [name] => Marine Le Pen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marine-le-pen [link] => /tag/marine-le-pen ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => niz je faktora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Europa putuje u desničarsku noć i mrak. Kako smo došli do toga? Što se to dogodilo u europskom čovjeku? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/29/26133701.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Usprkos svim internim razlikama, partije krajnje desnice imaju ponešto zajedničko - otpor prema dosadašnjoj migrantskoj politici Europske unije, iza čega obično, više ili manje prikriveno, stoji averzija prema islamu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/29/26133701.jpg [title] => /Shutterstock

Usprkos svim internim razlikama, partije krajnje desnice imaju ponešto zajedničko - otpor prema dosadašnjoj migrantskoj politici Europske unije, iza čega obično, više ili manje prikriveno, stoji averzija prema islamu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/29/26103867.jpg [title] => Sem Van Der Wal/Anp Via Afp

Pobjedom Geerta Wildersa Nizozemska je postala četvrta ‘stara demokracija’ zapadne Europe u kojoj je u posljednjih 14 mjeseci na vlast – ili uz vlast – došla euroskeptična krajnja desnica

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/29/26105181.jpg [title] => Filippo Monteforte/Afp

U Italiji je šefica stranke Braća Italije Giorgia Meloni postala premijerka, pa su mediji konstatirali da je Italija time dobila najdesniju vladu još od doba Benita Mussolinija. Među ostalim, Meloni je javno svojatala Istru i Dalmaciju.

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/29/26133761.jpg [title] => Markus Heine/Nurphoto Via Afp

Krajnja desnica svog je ‘žrtvenog jarca‘ zasad našla u migrantima, odnosno u islamu, no nije isključeno da će barem neke od ovih partija ‘zajahati‘ i na aktualnom valu antisemitizma koji se nakon Hamasova napada 7. listopada – odnosno pokolja palestinskih civila koji Izrael otada provodi u Gazi – širi Europom

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/29/26133762.jpg [title] => Markus Heine/Nurphoto Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/29/26133763.jpg [title] => Thibaut Durand/Hans Lucas Via Afp

Stručnjaci ističu kako su se posljednjih godina izgubile političke razlike između lijevog i desnog centra - prvenstveno jer je ljevica odustala od svojeg povijesnog političkog programa u korist identitetskih pitanja

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nedavni izbori u Nizozemskoj i pobjeda krajnjeg desničara Geerta Wildersa samo su podcrtali politički smjer u kojem se kreće Stari kontinent. Političar koji proroka Muhameda naziva “pedofilom”, a islam mu je “fašistička ideologija” i “zaostala religija”, i koji u Nizozemskoj želi zabraniti džamije i Kuran – zbog čega njegovi istupi izazivaju masovne prosvjede u islamskim zemljama – dobio je na izborima 24 posto glasova: svaki četvrti Nizozemac glasao je za njegovu Slobodarsku stranku (PVV).

Nizozemska je tako postala četvrta “stara demokracija” zapadne Europe u kojoj je u zadnjih 14 mjeseci na vlast – ili uz vlast – došla euroskeptična krajnja desnica, nakon Švedske, Italije i Finske. Od protestantskog sjevera do katoličkog juga Europe, desni radikali rastu i osvajaju zemlju po zemlju.

– Izbor za izborom vidimo da krajnja desnica postiže goleme uspjehe. Europska unija je u opasnosti od smrti iznutra i izvana – zavapio je nakon Wildersove pobjede francuski europarlamentarac Raphael Glucksmann u izjavi za radio France 2.

U svim tim slučajevima mahom se radi o nekoć marginalnim partijama koje su donedavno na izborima privlačile tek okrajke biračkog tijela, ali sada redom imaju po 20 i više posto podrške: Stranka Finaca dobila je 20 posto, Švedski demokrati 21 posto, Wildersov PVV 24 posto, a Braća Italije 26 posto.

I dok Švedski demokrati formalno nisu ušli u novu desnu vladu u Stockholmu, ali je svojom podrškom praktički kontroliraju, u Italiji je šefica stranke Braća Italije Giorgia Meloni postala premijerka, pa su mediji konstatirali da je Italija time dobila najdesniju vladu još od doba Benita Mussolinija. Među ostalim, Meloni je javno svojatala Istru i Dalmaciju.

Zaokret prema 30-ima

Svrstavanje ovih stranaka u ekstremistički tor nije žurnalistička proizvoljnost, nego to proizlazi iz okolnosti njihova formiranja: partija Braća Italije osnovana je 2012. na nasljeđu ugašene postfašističke stranke Talijanski društveni pokret, a Švedski demokrati (SD) stranka su nacističkih korijena – osnovali su je 1988. bivši pripadnici švedskih SS i drugih nacističkih postrojbi iz Drugog svjetskog rata.

---

image

U Italiji je šefica stranke Braća Italije Giorgia Meloni postala premijerka, pa su mediji konstatirali da je Italija time dobila najdesniju vladu još od doba Benita Mussolinija. Među ostalim, Meloni je javno svojatala Istru i Dalmaciju.

Filippo Monteforte/Afp
---

– SD je trenutno najveća stranka na svijetu koja ima nacističke korijene. Ta partija sebe vidi kao jedinu političku snagu koja može spasiti većinsko bijelo švedsko stanovništvo – rekao je lani nakon švedskih izbora analitičar Tobias Hübinette sa švedskog Sveučilišta Karlstad, dok je politolog Jonas Hinnfors sa Sveučilišta Göteborg izborni uspjeh Švedskih demokrata nazvao “zaokretom ka nečemu što Švedska nije vidjela od 30-ih godina”.

Takva je europska situacija ljeta Gospodnjega 2023. Ako se ovome pribroje sve bolji rezultati krajnje desnice u Francuskoj (gdje je Marine Le Pen lani u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojila više od 40 posto glasova) i Njemačkoj (gdje je AfD u anketama prešao 20 posto podrške i postao druga najjača partija u zemlji), dobivamo širu sliku koja ukazuje na svijetlu budućnost za europske crnokošuljaše.

O ovoj se temi u Europi zadnji put intenzivno pisalo u travnju ove godine, kada je u novu finsku konzervativnu vladu ušla i krajnje desna Stranka Finaca, poznata po antiimigrantskim i antieuropskim stavovima. No potom su na izborima u Španjolskoj i Poljskoj pobijedile “proeuropske snage”: u Španjolskoj se lijevi savez socijalista i Podemosa obranio od desne koalicije u kojoj su bili i radikali iz Voxa, a u Poljskoj je ultrakonzervativna partija Pravo i pravda (PiS) nakon osam godina konačno izgubila vlast, što je sugeriralo da je uspon krajnje desnice u Europi zaustavljen.

Zajednička nit

No izbori u Nizozemskoj pokazuju da je ta slika bila lažna, odnosno da su stranke krajnje desnice i dalje privlačne velikom broju građana čak i u najrazvijenijim europskim zemljama. Desni populizam unutar Europske unije više nije karakterističan samo za Mađarsku i Poljsku (ova potonja je, uostalom, nedavno dobila proeuropsku vlast), nego se širi i zapadnom Europom, uključujući i onaj njezin kutak koji se desetljećima smatrao najliberalnijim i najprogresivnijim – Skandinaviju.

Kako smo došli do toga? Što se to dogodilo u europskom čovjeku?

Da bismo mogli odgovoriti na takva pitanja, nužno je najprije ustanoviti zajedničku političku ili ideološku nit koja povezuje sve ove partije europske krajnje desnice. Usprkos svim internim razlikama oko raznih društvenih i političkih tema – od vođenja ekonomije do odnosa prema Rusiji – partije krajnje desnice imaju ponešto zajedničko.

---

image

Pobjedom Geerta Wildersa Nizozemska je postala četvrta ‘stara demokracija’ zapadne Europe u kojoj je u posljednjih 14 mjeseci na vlast – ili uz vlast – došla euroskeptična krajnja desnica

Sem Van Der Wal/Anp Via Afp
---

U prvom redu, kao najglasniji ideološki argument i centralna točka njihovih izbornih kampanja, povezuje ih otpor prema dosadašnjoj migrantskoj politici Europske unije i zahtjev da se ta politika radikalno promijeni i pooštri – iza čega obično, više ili manje prikriveno, stoji averzija prema islamu – dok u drugom ešalonu zahtjeva čuči mješavina lokalnih nacionalizama, euroskepticizma, radikalnog konzervativizma i otpora klimatskim politikama.

Iako je europska krajnja desnica svojeg “žrtvenog jarca” – bez kojeg ovakve partije ne mogu funkcionirati – zasad našla u migrantima, odnosno u islamu, nije isključeno da će barem neke od ovih partija “zajahati” i na aktualnom valu antisemitizma koji se nakon Hamasova napada 7. listopada – odnosno pokolja palestinskih civila koji Izrael otada provodi u Gazi – širi Europom.

Grčki poučak

Ako se vratimo desetljeće unatrag, glavno pogonsko gorivo partijama krajnje desnice bilo je imigracijsko pitanje. Njihov uspon zapravo i počinje 2015. godine, nakon prvog velikog vala migranata koji su s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike došli u Europu, na direktan poziv tadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel, a nakon što su njihove zemlje poharane građanskim ratovima uslijed “arapskog proljeća”, čemu je i Zapad nemalo kumovao.

Dakako, partije krajnje desnice najčešće ne adresiraju korijen problema, odnosno ne propituju razloge zbog kojih su se migranti s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike našli u njihovim zemljama, nego ih koriste isključivo kao “političku babarogu” kojom skupljaju glasove, postavljajući se kao brana od najezde muslimana “koji nam kradu poslove” i “ugrožavaju našu kulturu”.

Usponu krajnje desnice u Europi pomogla je i pandemija koronavirusa, odnosno posljedične frustracije građana, jer su se u tom vremenu mnoge od ovih partija nametnule kao glasnogovornice skeptičnog dijela stanovništva, pri čemu se nisu libile ni od širenja teorija zavjere. Tako su u post-COVID političku stvarnost Europe ove partije ušle s novom vojskom simpatizera, što se ubrzo počelo iskazivati na europskim biralištima.

Postoje i drugi faktori koji su utjecali na rast krajnje desnice. Među ostalim, stručnjaci ističu kako su se posljednjih godina izgubile političke razlike između lijevog i desnog centra (prvenstveno jer je ljevica odustala od svojeg povijesnog političkog programa u korist identitetskih pitanja, čime je svoje nekadašnje glasače iz svijeta radnih ljudi izručila političkoj desnici), pa se sve više građana okreće ekstremnijim političkim opcijama.

Ovdje dolazi do izražaja praznina na krajnjoj europskoj ljevici, nastala nakon što je jedini pobjednički izdanak te ljevice u ovom mileniju, grčka SYRIZA, brutalno zatučen od europskih kreditora i političkih magnata iz Berlina i Bruxellesa već na početku mandata, u ljeto 2015.: dovoljno je sjetiti se prizora u kojima grčki umirovljenici plaču pred praznim bankomatima jer ne mogu podići penzije. Nakon tih su prizora svi antisistemski glasači u Europi shvatili da na krajnjoj ljevici za njih “nema kruha”, nego da svoj otpor prema sistemu mogu artikulirati samo na krajnjoj desnici.

---

image

Krajnja desnica svog je ‘žrtvenog jarca‘ zasad našla u migrantima, odnosno u islamu, no nije isključeno da će barem neke od ovih partija ‘zajahati‘ i na aktualnom valu antisemitizma koji se nakon Hamasova napada 7. listopada – odnosno pokolja palestinskih civila koji Izrael otada provodi u Gazi – širi Europom

Markus Heine/Nurphoto Via Afp
---

Najgora kriza od 1949.

Konačno, usponu krajnje desnice u Europi ponajviše je kumovao ekonomski faktor. Iz povijesti znamo da vremena ekonomske i socijalne nesigurnosti pogoduju krajnje desnim strankama, a taj se fenomen zgodio i u našoj eri: rastuća inflacija i energetska kriza – posljedice antiruskih sankcija, dijelom i pandemijskih mjera – doveli su do masovnog nezadovoljstva Europljana vladajućom političkom klasom i potrage za političkim alternativama, kakve su postojale gotovo isključivo na desnici.

Nije stoga čudno što je već u travnju 2022., kad ukrajinski rat nije trajao još ni dva mjeseca, britanski Guardian upozorio na to da bi Putinova agresija na Ukrajinu mogla donijeti “veliki poticaj” desnim populistima, “jer sankcije protiv Rusije počinju ujedati građane EU-a rastućim cijenama energije i hrane”.

I doista, kako je ukrajinski rat odmicao, postajalo je sve jasnije da antiruske sankcije nisu naudile Rusiji, ali jesu Europi: životni standard Europljana vidljivo je padao, dok su osjećaji egzistencijalne nesigurnosti, besperspektivnosti i nezadovoljstva vladajućima rasli. Krajem rujna 2022. američki Bloomberg je ustvrdio da je “Zapad na rubu najgore krize od 1949. godine, kad je Europa bila u ruševinama oporavljajući se od Drugog svjetskog rata”.

Samo par dana nakon tog Bloombergova članka, u listopadu, anketa britanske agencije YouGov pokazala je da je u svih sedam anketiranih zemalja zapadne Europe (Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska, Italija, Švedska, Danska) izrazita većina građana nezadovoljna svojim vladama zbog rastućih troškova života i pada standarda: od njih 62 posto u Danskoj i 65 posto u Švedskoj, do 78 posto u Njemačkoj i po 82 posto u Britaniji i Italiji.

Povijesna inflacija

U toj se britanskoj anketi, među ostalim, ispostavilo da je većina Europljana već morala napraviti rezove i smanjiti potrošnju svojih kućanstava, od njih 54 posto u Švedskoj do čak 69 posto u Italiji, dok je dodatna četvrtina anketiranih u svim zemljama navela da još nisu napravili rezove, ali će to morati u budućnosti.

“Naše istraživanje pokazuje da je javnost širom zapadne Europe vrlo negativna prema svojim vladama i da je velika većina građana morala smanjiti potrošnju svojih kućanstava. Širom zapadne Europe postoji široko nezadovoljstvo načinom na koji vlade upravljaju troškovima života”, naveo je tada YouGov.

I drugi indikatori potvrđivali su ekonomski sunovrat Europe. U Švedskoj je tijekom 2022. hrana poskupjela 20 posto, što se prema tamošnjim statistikama nije dogodilo od 1951. godine. U Britaniji je Ured za budžetsku odgovornost (OBR) u ožujku ove godine objavio da se britanski građani suočavaju s najvećim padom životnog standarda u 70-godišnjoj povijesti vođenja evidencije, odnosno da će pad realnog dohotka kućanstva u razdoblju od 2023. do 2024., u odnosu na razdoblje 2022. – 2023., biti “najveći dvogodišnji pad od početka vođenja evidencije 1956. – 1957. godine”.

A u Finskoj su u veljači ove godine cijene hrane doživjele povijesni skok od 16,3 posto. Kako je 14. ožujka objavila državna agencija za statistiku, bio je to najveći rast cijena od 1964. godine. Usput rečeno, samo par dana kasnije, 2. travnja, na izborima u Finskoj pobjeđuje desna koalicija, s kojom u vladu ulazi i krajnja desnica iz Finske stranke.

---

image

Stručnjaci ističu kako su se posljednjih godina izgubile političke razlike između lijevog i desnog centra - prvenstveno jer je ljevica odustala od svojeg povijesnog političkog programa u korist identitetskih pitanja

Thibaut Durand/Hans Lucas Via Afp
---

’Život u Europi gubi sjaj...’

Rezime navedenih stavki je zapanjujući: u Britaniji je pad realnog dohotka kućanstva najveći od 1957. godine, u Švedskoj hrana nije ovoliko poskupjela od 1951., a u Finskoj je inflacija najveća još od 1964. godine. K tome, ove su godine tehnički u recesiju ušle Njemačka, Nizozemska i Norveška.

“Europljani se suočavaju s novom ekonomskom stvarnošću, kakvu nisu iskusili desetljećima. Sve su siromašniji. Život na Starom kontinentu, koji je dugo izazivao zavist stranaca, ubrzano gubi sjaj, a kupovna moć Europljana jenjava (...). S potrošnjom u slobodnom padu, Europa je početkom godine upala u recesiju, pojačavajući osjećaj relativnog gospodarskog, političkog i vojnog pada koji je nastupio početkom stoljeća”, pisao je u srpnju ove godine za Wall Street Journal britanski dopisnik tog lista Tom Fairless.

Osobito je, kaže Fairless, na propadanje Europe utjecao rast cijena energije, nakon što su europske zemlje odustale od ruskih energenata i prebacile se na američke dobavljače, što je potkopalo europsku izvoznu industriju, učinivši je nekonkurentnom.

“Visoki troškovi energije i neobuzdana inflacija na razini kakva nije viđena od 70-ih otupljuju cjenovnu prednost (europskih) proizvođača na međunarodnim tržištima i razbijaju nekoć skladne radne odnose na kontinentu”, navodi Fairless, sumirajući novu ekonomsku stvarnost Europe.

Takva ekonomska stvarnost pogoduje krajnjoj desnici i ona tu pogodnost zasad odlično koristi. Možda ne bi trebalo iznenaditi ni ako radikalna desnica u Hrvatskoj, oličena u Domovinskom pokretu, dogodine na izborima ubere plodove ovog europskog trenda i ostvari zapaženiji rezultat. Dugo europsko putovanje u desničarsku noć i mrak moglo bi zahvatiti i naše krajeve

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Sem Van Der Wal/Anp Via Afp Filippo Monteforte/Afp Markus Heine/Nurphoto Via Afp Markus Heine/Nurphoto Via Afp Thibaut Durand/Hans Lucas Via Afp
/Shutterstock

Usprkos svim internim razlikama, partije krajnje desnice imaju ponešto zajedničko - otpor prema dosadašnjoj migrantskoj politici Europske unije, iza čega obično, više ili manje prikriveno, stoji averzija prema islamu

Sem Van Der Wal/Anp Via Afp

Pobjedom Geerta Wildersa Nizozemska je postala četvrta ‘stara demokracija’ zapadne Europe u kojoj je u posljednjih 14 mjeseci na vlast – ili uz vlast – došla euroskeptična krajnja desnica

Filippo Monteforte/Afp

U Italiji je šefica stranke Braća Italije Giorgia Meloni postala premijerka, pa su mediji konstatirali da je Italija time dobila najdesniju vladu još od doba Benita Mussolinija. Među ostalim, Meloni je javno svojatala Istru i Dalmaciju.

Markus Heine/Nurphoto Via Afp

Krajnja desnica svog je ‘žrtvenog jarca‘ zasad našla u migrantima, odnosno u islamu, no nije isključeno da će barem neke od ovih partija ‘zajahati‘ i na aktualnom valu antisemitizma koji se nakon Hamasova napada 7. listopada – odnosno pokolja palestinskih civila koji Izrael otada provodi u Gazi – širi Europom

Thibaut Durand/Hans Lucas Via Afp

Stručnjaci ističu kako su se posljednjih godina izgubile političke razlike između lijevog i desnog centra - prvenstveno jer je ljevica odustala od svojeg povijesnog političkog programa u korist identitetskih pitanja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/europa-putuje-u-desnicarsku-noc-i-mrak-kako-smo-dosli-do-toga-sto-se-to-dogodilo-u-europskom-covjeku-1344158 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9ac88dfb243acac78a363c47239417439f29462d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Europa+putuje+u+desni%C4%8Darsku+no%C4%87+i+mrak.+Kako+smo+do%C5%A1li+do+toga%3F+%C5%A0to+se+to+dogodilo+u+europskom+%C4%8Dovjeku%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Feuropa-putuje-u-desnicarsku-noc-i-mrak-kako-smo-dosli-do-toga-sto-se-to-dogodilo-u-europskom-covjeku-1344158 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Feuropa-putuje-u-desnicarsku-noc-i-mrak-kako-smo-dosli-do-toga-sto-se-to-dogodilo-u-europskom-covjeku-1344158 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => niz je faktora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetniz je faktora

Europa putuje u desničarsku noć i mrak. Kako smo došli do toga? Što se to dogodilo u europskom čovjeku?

Piše Damir Pilić
2. prosinca 2023. - 17:18
Usprkos svim internim razlikama, partije krajnje desnice imaju ponešto zajedničko - otpor prema dosadašnjoj migrantskoj politici Europske unije, iza čega obično, više ili manje prikriveno, stoji averzija prema islamu/Shutterstock

Nedavni izbori u Nizozemskoj i pobjeda krajnjeg desničara Geerta Wildersa samo su podcrtali politički smjer u kojem se kreće Stari kontinent. Političar koji proroka Muhameda naziva “pedofilom”, a islam mu je “fašistička ideologija” i “zaostala religija”, i koji u Nizozemskoj želi zabraniti džamije i Kuran – zbog čega njegovi istupi izazivaju masovne prosvjede u islamskim zemljama – dobio je na izborima 24 posto glasova: svaki četvrti Nizozemac glasao je za njegovu Slobodarsku stranku (PVV).

Nizozemska je tako postala četvrta “stara demokracija” zapadne Europe u kojoj je u zadnjih 14 mjeseci na vlast – ili uz vlast – došla euroskeptična krajnja desnica, nakon Švedske, Italije i Finske. Od protestantskog sjevera do katoličkog juga Europe, desni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:24