StoryEditorOCM
Svijet‘priznali su...‘

Erdogan zahtijeva da se istraži ima li ‘razmaženo dijete Zapada‘ nuklearno oružje. ‘Ako su ga prokrijumčarili...‘

Piše vijesti sd
12. studenog 2023. - 09:31

Govoreći na hitnom zajedničkom arapsko-islamskom summitu u saudijskoj prijestolnici Rijadu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao: “Pitanje nuklearnog oružja, čije su postojanje priznali izraelski ministri, treba istražiti. Ako postoje nuklearne bombe prokrijumčarene izvan kontrole Međunarodne agencije za atomsku energiju, one se moraju otkriti."

Izraelska administracija, koja se ponaša kao "razmaženo dijete Zapada", dužna je nadoknaditi štetu koju je prouzročila, dodao je.

Što se tiče poziva na prekid vatre i trajni mir u regiji, Erdogan je rekao: "Spremni smo uložiti potrebne napore, uključujući i kao jamac, za očuvanje mira koji će biti uspostavljen."

“Jeruzalem je naša crvena linija. Naša je želja da se Jeruzalem, poznat kao grad mira, i sve palestinske zemlje vrate u svoja stara vremena”, istaknuo je.

Ministar baštine Amihai Eliyahu, član krajnje desne stranke Otzma Yehudit, rekao je izraelskim medijima u nedjelju da je bacanje "nuklearne bombe" na Pojas Gaze "opcija".

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu distancirao se od izjave i, prema medijskim izvješćima, suspendirao Eliyahua sa sastanaka kabineta do daljnjega.

image
/Shutterstock

Naftom bogata kraljevina domaćin je zajedničkog summita Arapske lige i Organizacije islamske suradnje (OIC).

Predstavnici islamskog svijeta okupili su se kako bi razmijenili ideje o konkretnim koracima koje treba poduzeti u vezi s nedavnim događajima.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze – uključujući bolnice, rezidencije i bogomolje – od prekograničnog napada palestinske otporne skupine Hamas 7. listopada.

Ubijeno je najmanje 11.078 Palestinaca, uključujući 4.506 djece i 3.027 žena. Izraelski broj poginulih u međuvremenu je oko 1.200, prema službenim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:49