StoryEditorOCM
Svijet Herbert Kickl

Dragovoljno je preuzeo Hitlerovu neslužbenu titulu, Orban mu je uzor, poznat je po vezama s Moskvom... I želi vlast!

Piše HINA, Đ.k./JL
11. lipnja 2024. - 06:29

Krajnje desno orijentirana Slobodarska stranka Austrije (FPO), koja je kritična prema Europskoj uniji, potvrđena je kao pobjednik na izborima za Europski parlament u toj zemlji s 25,4 posto glasova.

Prema konačnim rezultatima, koji su objavljeni nakon što su u ponedjeljak prebrojani svi glasovi poslani poštom, konzervativna Narodna stranka (OVP), stranka austrijskog kancelara, bila je na drugom mjestu s 24,5 posto. Socijaldemokratska stranka (SPO) dobila je 23,2 posto glasova. Zeleni, koji zajedno s OVP-om upravljaju Austrijom, u nedjelju su dobili oko 11,1 posto, dok je liberalni NEOS dobio 10,1 posto.

U nedjelju je FPO po prvi put osvojio najviše glasova na izborima u Austriji. Ovi izbori su se smatrali kao test za austrijske parlamentarne izbore koji su na jesen, piše Jutarnji list.

FPO je osvojio tri dodatna mandata i poslat će šest zastupnika u novi Europski parlament.

image
Alex Halada/Afp

Klub zastupnika OVP-a izgubio je dva mandata i ubuduće će biti zastupljen sa samo pet zastupnika, a toliko će imati i SPO. Zeleni i NEOS osigurali su po dva mandata.

Ukupno 6,37 milijuna ljudi u Austriji imalo je pravo glasa na izborima za Europski parlament, a izlaznost je bila 56,3 posto.

Inače, kako piše Euronews, FPO je na ovim izborima vodio kampanju sa sloganom "Stop ludilu Europske unije"", a ekstremni politički stavovi im nisu strani.

Stranka se posljednjih godina čvrsto približila Kremlju, a spomenuti medij podsjeća i na skandal iz 2019. godine kada je bivši čelnik stranke snimljen kako obećava državne ugovore ženi koja se pretvarala da je nećakinja ruskog oligarha.

image
Alex Halada/Afp

Ranije u travnju, vođa stranke, Herbert Kickl, optužen je za umiješanost u špijunski skandal povezan s Rusijom. Austrijska stranka Zelenih, ali i brojni politički analitičari, čvrsto su uvjereni u to da je FPO produžena ruka Rusije u Austriji. Stranka trenutno vodi u svim relevantnim anketama i pred parlamentarne izbore koji su zakazani za rujan.

Još je u veljači POLITICO pisao da se Austrija strmoglavila prema katastrofalnoj političkoj budućnosti. Istaknuli su i trenutak s godišnje konvencije stranke gdje se spomenuti Herbert Kickl pobjedonosno već proglasio "budućim Volkskanzlerom", odnosno narodnim kancelarom, izrazom koji je prvi put prikvačen Adolfu Hitleru 1933. godine.

Austrijskog kancelara Karla Nehammera tada je proglasio "hodajućim mrtvacem", a naveo je i da ima spremnu "tjeralicu" za ministre odgovorne za zdravstvenu politiku tijekom covid pandemije.

image
Alex Halada/Afp

"Mađarska mi je uzor!", poručio je tada Kickl stranačkim fanovima.

U međuvremenu, FPO je zauzeo i čvrstu poziciju koja se protivi europskoj potpori Ukrajine, koristeći se opravdanjem austrijske neutralnosti da de facto zauzmu prorusku poziciju, piše POLITICO. Kickl je obećao iskoristiti veto Austrije kako bi blokirao europsko financiranje Ukrajine, njezino pristupanje Europskoj uniji, kao i "štetne" sankcije protiv Rusije.

Austrijsko je gospodarstvo u ovom trenutku slabo, a budućnost zemlje mračna, piše POLITICO. Sve ukazuje na to da će na predstojećim parlamentarnim izborima pobjedu odnijeti krajnja desnica.

image
Alex Halada/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 18:31