stdClass Object ( [id] => 1154077 [title] => Donosimo profil megakompanije Rio Tinto koja je umalo dovela do rušenja Vučića: osnovana je 1873., raspolažu milijardama, imaju 47.500 zaposlenih, rudare dijamante, a sa srpskim litijem žele opskrbljivati Europu! [alias] => donosimo-profil-megakompanije-rio-tinto-koja-je-umalo-dovela-do-rusenja-vucica-osnovana-je-1873-raspolazu-milijardama-imaju-47-500-zaposlenih-rudare-dijamante-a-sa-srpskim-litijem-zele-opskrbljivati-europu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tvrtka Rio Tinto - osnovana 1873. godine na jugu Španjolske, u Andaluziji, kada je multinacionalni konzorcij investitora od španjolske vlade kupio kompleks rudnika u Huelvi - protiv koje se zadnjih tjedana cijela Srbija podigla u prosvjedima nazvanim "Ekološki ustanak", u Europi ulaže u Inobat Auto ('InoBat'), tvrtku za proizvodnju baterija za električne automobile, odnosno u završetak InoBatova istraživačko-razvojnog centra i pilotske linije baterija u Voderadyju u Slovačkoj. Upravo im je za taj posao važan rudnik litija u Srbiji. InoBat aktivno provodi planove za izgradnju niza gigatvornica, uključujući jednu u Srbiji.

---

image
Oliver Bunic
---

Projekt litij-borata Jadar u Srbiji, vrijedan 2,4 milijarde dolara, predstavljen je kao jedan od najvećih greenfield litijevih projekata u razvoju. Projekt Jadar ima potencijal za proizvodnju približno 58 tisuća tona litijeva karbonata za baterije i pozicioniranje Rio Tinta kao najveći izvor opskrbe litijem u Europi barem sljedećih 15 godina. Marnie Finlayson, upravna direktorica Rio Tintova poslovanja s baterijskim materijalima, rekla je, među ostalim, da je litij-projekt Jadar u Srbiji na pragu europskog tržišta električnih vozila, da može proizvesti dovoljno litija za proizvodnju oko milijun baterija za električna vozila godišnje.

Naziv je tvrtka dobila po španjolskoj rijeci Rio Tinto poznatoj po ekstremnoj kiselosti i tamnocrvenkastoj nijansi koju joj daje visoka koncentracija željeza. Toksičnost vode je tolika da ništa osim bakterija u njoj ne može preživjeti, što je posljedica pet tisuća godina tradicije rudarenja i stalnog priliva teških metala koji se tope u njoj. Uistinu, teško je zamisliti prikladniji izvor za ime spomenute firme od ovoga.

---

image
Shutterstock
---

"Rio Tinto", kao i svi poslovni subjekti, uključujući i one koji krše ljudska prava i uništavaju okoliš - pozamašan dio prihoda ulaže u javni imidž, promovirajući se kao odgovoran i etičan poslodavac, zaštitnik okoliša te dobar susjed. Prema The Way We Work, globalnom kodeksu poslovnog ponašanja tvrtki, Rio Tinto se "fokusira na održivi razvoj; ekonomski prosperitet, društvenu dobrobit, upravljanje okolišem i stabilan sustav upravljanja..." Njihova predanost socijalnoj pravdi ide toliko daleko da su jedna od nekolicine tvrtki koje na web stranici imaju istaknut "Akt o modernom ropstvu" koje se, kako je i primjereno, osuđuje.

No, premještanjem fokusa s PR na stvarnost, otkriva se da su tekuće operacije Rio Tinta više u skladu s njihovim nekadašnjim praksama suradnje s fašističkim i rasističkim režimima nego generičkim deklaracijama o poštivanju zajednice, radnika i okoliša. Ukupna evidencija brutalnih praksi i nemara ovog entiteta predugačka je za novinske stupce, stoga donosimo samo one najšokantnije.

U Španjolskoj 1930-ih, pod vlašću fašističkog generala Francisca Franca, rudarima-ljevičarima koji su štrajkom izrazili nezadovoljstvo stanjem u rudnicima Rio Tinta, Generalisimusove su trupe "začepile usta". Na godišnjoj skupštini tvrtke 1937. godine, Sir Auckland Geddes je izvijestio: "Otkad rudarska postrojenja osiguravaju snage generala Franca, nije bilo daljnjih problema s radom... Rudari za koje se utvrdilo da su krivi za stvaranje nevolja procesuirani su na vojnom sudu i strijeljani." Pod Francovim utjecajem Rio Tinto je također rudom snabdijevao Njemačku.

U Južnoj Africi, u doba apartheida, u rudniku bakra Palabora Rio Tinta plaćao je svoju migrantsku crnu radnu snagu iznosom manjim od minimalne plaće koju je tada odredio Južnoafrički institut za međurasne odnose.

U susjednoj Namibiji crni su radnici gradili rudnik urana Rossing i živjeli u užasnim uvjetima u privremenim logorima, što su neka izviješća okarakterizirala "srodnim ropstvu".

Rudnik bakra na ma Papui Novoj Gvineji donio podjele, nasilje i degradaciju okoliša

Rudnik bakra Panguna, na otoku Bougainville na Papui Novoj Gvineji otvoren je 1972. Tijekom 17 godina rada zaradio je više od dvije milijarde dolara za vlasnika, ali za one čija je to bila zemlja je donio tek djelić obećanog bogatstva i razvoja - manje od jedan posto profita - donijevši samo podjele, nasilje i degradaciju okoliša.

Prouzročio je veliko onečišćenje, a radnici svjedoče da su radili u uvjetima nalik ropstvu. Prvih nekoliko pobuna je nasilno gušila vojska Papue Nove Gvineje, s opremom koju je navodno subvencionirao Rio Tinto. No, zbog sve snažnije eskalacije sukoba, rudnik je zatvoren 1989., a zemljom se počeo širiti krvavi građanski rat u kojemu je poginulo oko 20.000 ljudi. Rio Tintova podružnica je otad zatvorena i nikada nije ponovno otvorena, a ogromne naslage rude i dalje stoje pod zemljom; najmanje pet milijuna tona bakra i 19 milijuna unci zlata, vrijednih 41, odnosno 32 milijarde dolara.

"Naše rijeke su zatrovane bakrom, naši domovi se pune prašinom iz jalovišta, djeca nam se razbolijevaju od zagađenja. Svaki put kad pada kiša sve više otpada se ulijeva u rijeke, uzrokujući poplave u selima dalje nizvodno. Neke zajednice sada moraju provesti dva sata dnevno hodajući samo da bi dobile čistu pitku vodu jer su njihovi obližnji potoci začepljeni otpadom iz rudnika", svjedoči zastupnica bougainvillskog parlamenta Theonile Roka Matbob.

"To nisu problemi koje možemo riješiti golim rukama već zahtijevamo od Rio Tinta da učini ono što je ispravno te da se nosi s katastrofom koju su ostavili za sobom." Matbob je, u ime 150 zastupnika, predala tužbu australskoj vladi protiv Rio Tinta zbog uzurpiranja okoliša i ljudskih prava uzrokovanih rudnikom. Osim toga, na američkom saveznom sudu se tvrtka suočava s optužbama za genocid u Zapadnoj Papui.

Tadašnji premijer Papue Nove Gvineje Somare je izjavio da je Rio Tinto "kontrolirao" vladu tijekom rudarske ere, te da je njihova podružnica "bila izravno uključena u vojne operacije na Bougainvilleu i igrala aktivnu ulogu opskrbljujući helikoptere, pilote, transport, gorivo i vojarne, kao i da su znali da će doći do krvoprolića jer su naložili vladi da ponovno otvori rudnik "kako god je potrebno".

---

image
AFP
---

Trideset i dvije godine otkako je pobjegao s otoka, Rio Tinto je obećao financirati neovisnu procjenu ekološke štete uzrokovane rudnikom Panguna, što je tamo pozdravljeno kao "početak" popravljanja desetljeća onečišćenja. Ipak, Rio Tinto se još nije obvezao financirati samo čišćenje rudnika; to će biti predmet daljnjih rasprava nakon završetka procjene.

Izvršni direktor Jakob Stausholm je kazao da je to "važan prvi korak" u suočavanju s "teškim naslijeđem". "Ozbiljno to shvaćamo i predani smo identificiranju bilo kakve uključenosti koju smo možda imali u štetnim utjecajima u vezi s ljudskim pravima i okolišem suprotnima našim internim politikama i standardima", poručio je.

Žao im što su nepovratno uništili aboridžinske svetinje, neće nikad više

Špilja u klancu Juukan u u unutrašnjosti Australije je, na "najmlađem" kontinentu, najstarije nalazište pračovjeka s dokazima kontinuiranog obitavališta kroz posljednjih 46.000 godina. Rio Tinto je, u skladu s 50 godina starim zakonima o aboridžinskoj baštini koje su svojevremeno pogurali rudarski lobiji, 2013. dobio ministarsku suglasnost da ošteti ili uništi lokaciju.

Mogao je odabrati jednu od tri opcije za proširenje rudnika željeza koja ne bi oštetila sveto mjesto aboridžinske baštine, ali se ipak odlučio na četvrtu opciju "kako bi omogućio pristup većim količinama rude visoke kvalitete". Lokalitet je miniran i kompletno urušen. Među nestalim artefaktima je 4000 godina stara pletena ljudska kosa, kombinirana od pramenova s ​​glava nekoliko različitih ljudi, za koje je DNK testiranje otkrilo da su izravni preci današnjih žitelja Puutu Kunti Kurrame i Pinikure.

Tvrtka se na svojim web stranicama "bezrezervno" ispričala ljudima Puutu Kunti Kurrama i Pinikura, "kao i ljudima diljem Australije i šire, zbog uništenja kamenih skloništa u klancu Juukan. Dopuštajući uništavanje (...) prekršili smo povjerenje koje su nam ukazali tradicionalni vlasnici zemljišta na kojem poslujemo. Naša je zajednička odgovornost osigurati da se uništavanje mjesta tako iznimnog kulturnog značaja nikada više ne ponovi, da vratimo izgubljeno povjerenje i da ponovno uspostavimo naše vodstvo u zajednicama i društvenim performansama."

No u istrazi o uništenju klanca Juukan saznalo se da je Rio Tinto imao u planu uništiti još 124 mjesta aboridžinske baštine kraj novog rudnika, sto kilometara udaljenog od eksplodiranih kamenih skloništa. Cedric Davies, geolog koji je radio s rudarskim tvrtkama u Pilbari, uključujući Rio Tinto, rekao je: "Nisam iznenađen što je Rio dobio suglasnost; takve stvari se stalno događaju.

Ali bio sam šokiran razmjerima i načinom učinjenog kulturocida", pa dodao: "Događaji u Juukanu razotkrili su da se Rio ponaša kao East India Company 2.0. To je nemilosrdno otimanje imovine i slanje dobiti u inozemstvo." Rekao je i da rudarske tvrtke imaju povlašteni tretman u zapadnoj Australiji, uključujući brzinu kojom mogu očekivati ​​odgovor od vladinih odjela. "Kad tražim licencu, ako je riječ o rudarskoj tvrtki, obično je dobijem u roku od jednog ili dva dana, uz ispriku ako je kasnije od toga. Ako pak djelujem u ime starosjedilačke skupine, to se dogodi nakon više e-poruka tjednima kasnije."

Rudnik na Madagaskaru usred posljednjih preostalih dijelova zaštićene obalne šume

Tisuće lokalnih stanovnika je raseljeno zbog razvoja rudnika s naslagama od 75 milijuna tona ilmenita, koji može biti u funkciji četrdesetak godina. Mnogi od njih su dobili ili neadekvatnu ili nikakvu naknadu za svoja uobičajena prava na zemljište. Ljudi su također navodno izgubili pristup hrani, drvu za ogrjev i lijekovima na koje su se oslanjali iz šume, što je utjecalo i na njihov život, i na lokalnu kulturu i običaje. Pri izgradnji rudnika uništena su i grobna mjesta.

Lokalci se žale da Rio Tinto nije zaposlio puno domaćih radnika, lišavajući ih tako prihoda koji su im prijeko potrebni. Osim toga, priljev radnika od vani je povećao potražnju za hranom i stanovanjem, podižući cijene iznad onih koje si lokalno stanovništvo može priuštiti.

Rudnik je od svog početka izazivao protivljenje zaštitnika prirode jer je nalazište unutar posljednjih preostalih dijelova obalne šume na Madagaskaru, koja je jedinstvena na svijetu. Na primjer, tamo raste 64 vrsta endemske flore koju se ne može pronaći nigdje drugdje te se smatra da je njegova sudbina od globalne važnosti.

Rio Tinto najavljuje da će obnoviti prirodni okoliš nakon završetka iskopavanja pijeska te je uspostavio dva zaštićena područja za zaštitu biološke raznolikosti šuma. Međutim, stručnjaci kažu da su ta područja premala za održavanje ravnoteže ekosustava, što će rezultirati smanjenjem bioraznolikosti.

Rio Tinto je prošlog srpnja pisao Aboridžinima iz Gumala Aboriginal Corporation, obavijestivši ih da je identificirao problem s manjkom plaćanja koji datira nekoliko godina unazad, prilažući uz to ček od 40 milijuna dolara. Nakon što je GAC zatražio forenzičku reviziju, utvrđeno je da ih je Rio možda potplatio za čak 400 milijuna dolara tijekom trajanja ugovora. Sporazum je predviđao naknadu za poremećaje tla u rudniku željezne rude, a ne običnu isplatu autorske naknade.

Neslaganje se navodno usredotočuje na povijesno usko tumačenje Rio Tinta onoga što se podrazumijeva pod poremećajem tla. Australski senator Pat Dodson je upozorio: "Zabrinjavajuće je da je ovo otkriveno tek kao rezultat revizije koju su potaknuli tradicionalni vlasnici. Zbog neravnoteže moći između rudarskih tvrtki i tradicionalnih vlasnika, vrijeme je da razmotrimo potrebu za revizijom dogovora u cijelosti."

Naravno, kako to na tržištu već biva, Rio Tinto naklonost zakonodavaca, partnera i nezadovoljnika kupuje novcem. Tako su Pandora Papersi otkrili da je, i nakon što je kineski milijarder Du Shuanghuom priznao da je dao devet milijuna dolara mita direktoru Rio Tinta, tvrtka nastavila trgovati s njim. Godinama nakon izbijanja ovog skandala sudionici su razmijenili više od 200 milijuna dolara, a kineski mogul je priznao na sudu: "Bez Riove pomoći, moja tvrtka ne bi mogla narasti do ove veličine."

U to vrijeme Duova čeličana nije imala uvoznu dozvolu, ali je tvrtka ipak uspjela osigurati pristup željeznoj rudi iz Rio Tinta po konkurentnoj stopi. Optuženi čelnici dobili su od sedam do 14 godina zatvora. Također, početkom studenoga 2016., bivši ministar rudarstva Gvineje Mahmoud Thiam otkrio je da mu je šef tamošnje Riove operacije ponudio 10,5 milijuna dolara mita kako bi vratio kontrolu nad rudnikom Simandou, a da je uplata trebala biti isplaćena preko francuskog bankara, inače prijatelja i savjetnika gvinejskog predsjednika Condrea.

Dolina Jadar: Tvrtki prodali vlastite kuće koje će biti uništene

Sada i u Srbiji koncern pribjegava poznatim metodama, obasipajući donacijama lokalne škole za uređenje učionica, nogometni klub za novi krov, a poljoprivrednike bonovima za skupu opremu. Čak se, na božićnim buvljacima, dijelila gotovina ukupne vrijednosti 608.807 dolara.

Nacrti rudnika su tijekom godina narasli od 20 do 850 hektara, a ​81 domaćinstvo je trebalo biti preseljeno, dobrovoljno ili na drugi način. Veliki broj kuća je prodan po, za tamošnje prilike, visokim ciframa, a znajući da su imanja predodređena za uništenje, vlasnici čupaju prozore, vrata, pa čak i krovove, ostavljajući tako jezive prizore onima koji su se opirali novcu "Crvene Rijeke".

Rio Tinto je za projekt u Jadaru naručio 12 ekoloških studija, od kojih nijedna nije ponuđena na uvid javnosti. No, dr. Imre Krizmanić s Biološkog fakulteta u Beogradu radio je na jednoj od njih i otkrio da bi pokušaji ublažavanja štete za više od 145 zaštićenih vrsta, od vukova, dabrova i šišmiša do daždevnjaka, imali vrlo ograničen utjecaj.

Zaključeno je da je "zbog očekivanih nepovratnih promjena u pojedinim ekosustavima, kao i opasnosti od značajne ugroze živog svijeta rijeka Jadar, Drine i nizvodnih vodotoka, optimalna i osnovna mjera za sprječavanje negativnih posljedica stanja bioraznolikosti na ovom području napuštanje planske eksploatacije i prerade minerala jadarita". Glasnogovornik Rio Tinta je o ovom pitanju izjavio: "Gotovo sve vrste na ovoj lokaciji mogu se naći u zapadnoj Srbiji ili šire. Drugim riječima, nema vrsta koje ne mogu nastaviti svoj život izvan ovog teritorija, što znači da će utjecaj na biološku raznolikost biti minimalan."

---

image
AFP
---

U ožujku 2018. institucionalni investitori potaknuli su Rio Tinto da postavi nova pravila koja zahtijevaju od tvrtke da se pridržava ciljeva Pariškog sporazuma o ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1,5 Celzijevih stupnjeva, uključujući detaljne planove za smanjenje emisija. Čelo Rio Tinta odbilo je rezoluciju, tvrdeći da je poduzeće postiglo značajan napredak u redukciji emisija i da su postojeći planovi odgovarajući. Ipak, promjenom na mjestu izvršnog direktora,

Rio Tinto će uložiti 7,5 milijardi dolara za smanjenje ugljičnog otiska u nastojanju da popravi svoju reputaciju nakon stoljetnog niza sramotnih skandala. "Počinjemo internu utrku prema dekarbonizaciji vlastitog poslovanja, dok grabimo mogućnosti koje predstavlja tranzicija čiste energije", rekao je Stausholm.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Tvrtka namjerava potaknuti smanjenje emisija za 50 posto do 2030. u odnosu na prethodni cilj od 15 posto, a postoje i planovi za zamjenu prirodnog plina za napajanje svojih rudnika energijom vjetra i sunca, te elektrifikaciju kamiona, vlakova i rudarske opreme. Također će razvijati tehnologije za pomoć partnerima u dekarbonizaciji, uključujući potencijalnu upotrebu vodika i biomase kao alternativu ugljenu u procesu proizvodnje čelika.

Na njihovim stranicama, gdje riječi kojima iznose na svjetlo svoj kodeks poslovanja sjaje kao dijamanti u blatu, među ostalim piše: "U Rio Tintu znamo da je naša budućnost čak svjetlija od naše prošlosti."

Dijamanti su, poznato je, vječni. Baš kao i Rio Tintove parole.

---

Tvrtka s 47.500 zaposlenih

Rio Tinto je anglo-australska korporacija koja - prema podacima s njihove web stranice - ima 47.500 zaposlenih, provodi 60 operacija i projekata u 35 zemalja te ima 2000 klijenata/kupaca. Bave se iskapanjem ruda i minerala željeza, bakra, aluminija, boraksa, litija, dijamanata, soli i titanij dioksida.

---

---

Litij za milijun baterija godišnje

Rio Tinto u Europi ulaže u Inobat Auto ('InoBat'), tvrtku za proizvodnju baterija za električne automobile, odnosno u završetak InoBatova istraživačko-razvojnog centra i pilotske linije baterija u Voderadyju u Slovačkoj. Upravo im je za taj posao važan rudnik litija u Srbiji. InoBat aktivno provodi planove za izgradnju niza gigatvornica, uključujući jednu u Srbiji. Projekt Rio Tinta, vrijedan 2,4 milijarde dolara, litij-borata Jadar u Srbiji predstavljen je kao jedan od najvećih greenfield litijevih projekata u razvoju.

Projekt Jadar ima potencijal za proizvodnju približno 58 tisuća tona litijeva karbonata za baterije i pozicioniranje Rio Tinta kao najveći izvor opskrbe litijem u Europi barem sljedećih 15 godina. Marnie Finlayson, upravna direktorica Rio Tintova poslovanja s baterijskim materijalima, rekla je, među ostalim, da je litij projekt Jadar u Srbiji na pragu europskog tržišta električnih vozila, da može proizvesti dovoljno litija za proizvodnju oko milijun baterija za električna vozila godišnje.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GIGATVORNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => GIGATVORNICE 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-13 23:19:28 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-24 15:19:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-12-24 15:19:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1080 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20324788.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20295826.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20295610.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20297608.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20297628.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20280852.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20280858.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20324786.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["shutterstock","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Oliver Bunic","Oliver Bunic","AFP","AFP","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_20324788_1920.jpg":"1920x1080","k_20324788_1280.jpg":"1280x1280","k_20324788_1024.jpg":"1024x1024","k_20324788_640.jpg":"640x640","k_20324788_480.jpg":"480x480","k_20324788_340.jpg":"340x340","k_20324788_220.jpg":"220x220","o_20324788_1280.jpg":"1280x854","o_20324788_1024.jpg":"1024x683","o_20324788_640.jpg":"640x427","o_20324788_480.jpg":"480x320","o_20324788_340.jpg":"340x227","o_20324788_220.jpg":"220x146","h_20324788_1280.jpg":"1280x854","h_20324788_1024.jpg":"1024x683","h_20324788_640.jpg":"640x427","h_20324788_480.jpg":"480x320","h_20324788_340.jpg":"340x227","h_20324788_220.jpg":"220x147","pp_20324788_1280.jpg":"1006x1280","pp_20324788_1024.jpg":"805x1024","pp_20324788_640.jpg":"503x640","pp_20324788_480.jpg":"377x480","pp_20324788_340.jpg":"267x340","pp_20324788_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_20295826_1920.jpg":"1920x1080","k_20295826_1280.jpg":"1280x1280","k_20295826_1024.jpg":"1024x1024","k_20295826_640.jpg":"640x640","k_20295826_480.jpg":"480x480","k_20295826_340.jpg":"340x340","k_20295826_220.jpg":"220x220","o_20295826_1280.jpg":"1280x854","o_20295826_1024.jpg":"1024x683","o_20295826_640.jpg":"640x427","o_20295826_480.jpg":"480x320","o_20295826_340.jpg":"340x227","o_20295826_220.jpg":"220x146","h_20295826_1280.jpg":"1280x854","h_20295826_1024.jpg":"1024x683","h_20295826_640.jpg":"640x427","h_20295826_480.jpg":"480x320","h_20295826_340.jpg":"340x227","h_20295826_220.jpg":"220x147","pp_20295826_1280.jpg":"1006x1280","pp_20295826_1024.jpg":"805x1024","pp_20295826_640.jpg":"503x640","pp_20295826_480.jpg":"377x480","pp_20295826_340.jpg":"267x340","pp_20295826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2875","hd_20295610_1920.jpg":"1920x1080","k_20295610_1280.jpg":"1280x1280","k_20295610_1024.jpg":"1024x1024","k_20295610_640.jpg":"640x640","k_20295610_480.jpg":"480x480","k_20295610_340.jpg":"340x340","k_20295610_220.jpg":"220x220","o_20295610_1280.jpg":"1280x1916","o_20295610_1024.jpg":"1024x1533","o_20295610_640.jpg":"640x958","o_20295610_480.jpg":"480x718","o_20295610_340.jpg":"340x509","o_20295610_220.jpg":"220x329","h_20295610_1280.jpg":"1280x854","h_20295610_1024.jpg":"1024x683","h_20295610_640.jpg":"640x427","h_20295610_480.jpg":"480x320","h_20295610_340.jpg":"340x227","h_20295610_220.jpg":"220x147","pp_20295610_1280.jpg":"1006x1280","pp_20295610_1024.jpg":"805x1024","pp_20295610_640.jpg":"503x640","pp_20295610_480.jpg":"377x480","pp_20295610_340.jpg":"267x340","pp_20295610_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20297608_1920.jpg":"1920x1080","k_20297608_1280.jpg":"1280x1280","k_20297608_1024.jpg":"1024x1024","k_20297608_640.jpg":"640x640","k_20297608_480.jpg":"480x480","k_20297608_340.jpg":"340x340","k_20297608_220.jpg":"220x220","o_20297608_1280.jpg":"1280x853","o_20297608_1024.jpg":"1024x682","o_20297608_640.jpg":"640x426","o_20297608_480.jpg":"480x320","o_20297608_340.jpg":"340x226","o_20297608_220.jpg":"220x146","h_20297608_1280.jpg":"1280x854","h_20297608_1024.jpg":"1024x683","h_20297608_640.jpg":"640x427","h_20297608_480.jpg":"480x320","h_20297608_340.jpg":"340x227","h_20297608_220.jpg":"220x147","pp_20297608_1280.jpg":"1006x1280","pp_20297608_1024.jpg":"805x1024","pp_20297608_640.jpg":"503x640","pp_20297608_480.jpg":"377x480","pp_20297608_340.jpg":"267x340","pp_20297608_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20297628_1920.jpg":"1920x1080","k_20297628_1280.jpg":"1280x1280","k_20297628_1024.jpg":"1024x1024","k_20297628_640.jpg":"640x640","k_20297628_480.jpg":"480x480","k_20297628_340.jpg":"340x340","k_20297628_220.jpg":"220x220","o_20297628_1280.jpg":"1280x853","o_20297628_1024.jpg":"1024x682","o_20297628_640.jpg":"640x426","o_20297628_480.jpg":"480x320","o_20297628_340.jpg":"340x226","o_20297628_220.jpg":"220x146","h_20297628_1280.jpg":"1280x854","h_20297628_1024.jpg":"1024x683","h_20297628_640.jpg":"640x427","h_20297628_480.jpg":"480x320","h_20297628_340.jpg":"340x227","h_20297628_220.jpg":"220x147","pp_20297628_1280.jpg":"1006x1280","pp_20297628_1024.jpg":"805x1024","pp_20297628_640.jpg":"503x640","pp_20297628_480.jpg":"377x480","pp_20297628_340.jpg":"267x340","pp_20297628_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20280852_1920.jpg":"1920x1080","k_20280852_1280.jpg":"1280x1280","k_20280852_1024.jpg":"1024x1024","k_20280852_640.jpg":"640x640","k_20280852_480.jpg":"480x480","k_20280852_340.jpg":"340x340","k_20280852_220.jpg":"220x220","o_20280852_1280.jpg":"1280x853","o_20280852_1024.jpg":"1024x682","o_20280852_640.jpg":"640x426","o_20280852_480.jpg":"480x320","o_20280852_340.jpg":"340x226","o_20280852_220.jpg":"220x146","h_20280852_1280.jpg":"1280x854","h_20280852_1024.jpg":"1024x683","h_20280852_640.jpg":"640x427","h_20280852_480.jpg":"480x320","h_20280852_340.jpg":"340x227","h_20280852_220.jpg":"220x147","pp_20280852_1280.jpg":"1006x1280","pp_20280852_1024.jpg":"805x1024","pp_20280852_640.jpg":"503x640","pp_20280852_480.jpg":"377x480","pp_20280852_340.jpg":"267x340","pp_20280852_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20280858_1920.jpg":"1920x1080","k_20280858_1280.jpg":"1280x1280","k_20280858_1024.jpg":"1024x1024","k_20280858_640.jpg":"640x640","k_20280858_480.jpg":"480x480","k_20280858_340.jpg":"340x340","k_20280858_220.jpg":"220x220","o_20280858_1280.jpg":"1280x853","o_20280858_1024.jpg":"1024x682","o_20280858_640.jpg":"640x426","o_20280858_480.jpg":"480x320","o_20280858_340.jpg":"340x226","o_20280858_220.jpg":"220x146","h_20280858_1280.jpg":"1280x854","h_20280858_1024.jpg":"1024x683","h_20280858_640.jpg":"640x427","h_20280858_480.jpg":"480x320","h_20280858_340.jpg":"340x227","h_20280858_220.jpg":"220x147","pp_20280858_1280.jpg":"1006x1280","pp_20280858_1024.jpg":"805x1024","pp_20280858_640.jpg":"503x640","pp_20280858_480.jpg":"377x480","pp_20280858_340.jpg":"267x340","pp_20280858_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_20324786_1920.jpg":"1920x1080","k_20324786_1280.jpg":"1280x1280","k_20324786_1024.jpg":"1024x1024","k_20324786_640.jpg":"640x640","k_20324786_480.jpg":"480x480","k_20324786_340.jpg":"340x340","k_20324786_220.jpg":"220x220","o_20324786_1280.jpg":"1280x840","o_20324786_1024.jpg":"1024x672","o_20324786_640.jpg":"640x420","o_20324786_480.jpg":"480x315","o_20324786_340.jpg":"340x223","o_20324786_220.jpg":"220x144","h_20324786_1280.jpg":"1280x854","h_20324786_1024.jpg":"1024x683","h_20324786_640.jpg":"640x427","h_20324786_480.jpg":"480x320","h_20324786_340.jpg":"340x227","h_20324786_220.jpg":"220x147","pp_20324786_1280.jpg":"1006x1280","pp_20324786_1024.jpg":"805x1024","pp_20324786_640.jpg":"503x640","pp_20324786_480.jpg":"377x480","pp_20324786_340.jpg":"267x340","pp_20324786_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38346896 Threads: 4 Questions: 7094272908 Slow queries: 3299490 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608254279 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/donosimo-profil-megakompanije-rio-tinto-koja-je-umalo-dovela-do-rusenja-vucica-osnovana-je-1873-raspolazu-milijardama-imaju-47-500-zaposlenih-rudare-dijamante-a-sa-srpskim-litijem-zele-opskrbljivati-europu-1154077 [printLink] => /vijesti/svijet/donosimo-profil-megakompanije-rio-tinto-koja-je-umalo-dovela-do-rusenja-vucica-osnovana-je-1873-raspolazu-milijardama-imaju-47-500-zaposlenih-rudare-dijamante-a-sa-srpskim-litijem-zele-opskrbljivati-europu-1154077?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 658757 [name] => rio tinto [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-04 10:48:12 [main_article_id] => 0 [alias] => rio-tinto [link] => /tag/rio-tinto ) [1] => stdClass Object ( [id] => 661025 [name] => InoBat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-24 16:20:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inobat [link] => /tag/inobat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 411497 [name] => Litij [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => litij [link] => /tag/litij ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GIGATVORNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Donosimo profil megakompanije Rio Tinto koja je umalo dovela do rušenja Vučića: osnovana je 1873., raspolažu milijardama, imaju 47.500 zaposlenih, rudare dijamante, a sa srpskim litijem žele opskrbljivati Europu! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20324788.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20324788.jpg [title] => shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20295826.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20295610.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20297608.jpg [title] => Oliver Bunic ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20297628.jpg [title] => Oliver Bunic ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20280852.jpg [title] => AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20280858.jpg [title] => AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20324786.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tvrtka Rio Tinto - osnovana 1873. godine na jugu Španjolske, u Andaluziji, kada je multinacionalni konzorcij investitora od španjolske vlade kupio kompleks rudnika u Huelvi - protiv koje se zadnjih tjedana cijela Srbija podigla u prosvjedima nazvanim "Ekološki ustanak", u Europi ulaže u Inobat Auto ('InoBat'), tvrtku za proizvodnju baterija za električne automobile, odnosno u završetak InoBatova istraživačko-razvojnog centra i pilotske linije baterija u Voderadyju u Slovačkoj. Upravo im je za taj posao važan rudnik litija u Srbiji. InoBat aktivno provodi planove za izgradnju niza gigatvornica, uključujući jednu u Srbiji.

---

image
Oliver Bunic
---

Projekt litij-borata Jadar u Srbiji, vrijedan 2,4 milijarde dolara, predstavljen je kao jedan od najvećih greenfield litijevih projekata u razvoju. Projekt Jadar ima potencijal za proizvodnju približno 58 tisuća tona litijeva karbonata za baterije i pozicioniranje Rio Tinta kao najveći izvor opskrbe litijem u Europi barem sljedećih 15 godina. Marnie Finlayson, upravna direktorica Rio Tintova poslovanja s baterijskim materijalima, rekla je, među ostalim, da je litij-projekt Jadar u Srbiji na pragu europskog tržišta električnih vozila, da može proizvesti dovoljno litija za proizvodnju oko milijun baterija za električna vozila godišnje.

Naziv je tvrtka dobila po španjolskoj rijeci Rio Tinto poznatoj po ekstremnoj kiselosti i tamnocrvenkastoj nijansi koju joj daje visoka koncentracija željeza. Toksičnost vode je tolika da ništa osim bakterija u njoj ne može preživjeti, što je posljedica pet tisuća godina tradicije rudarenja i stalnog priliva teških metala koji se tope u njoj. Uistinu, teško je zamisliti prikladniji izvor za ime spomenute firme od ovoga.

---

image
Shutterstock
---

"Rio Tinto", kao i svi poslovni subjekti, uključujući i one koji krše ljudska prava i uništavaju okoliš - pozamašan dio prihoda ulaže u javni imidž, promovirajući se kao odgovoran i etičan poslodavac, zaštitnik okoliša te dobar susjed. Prema The Way We Work, globalnom kodeksu poslovnog ponašanja tvrtki, Rio Tinto se "fokusira na održivi razvoj; ekonomski prosperitet, društvenu dobrobit, upravljanje okolišem i stabilan sustav upravljanja..." Njihova predanost socijalnoj pravdi ide toliko daleko da su jedna od nekolicine tvrtki koje na web stranici imaju istaknut "Akt o modernom ropstvu" koje se, kako je i primjereno, osuđuje.

No, premještanjem fokusa s PR na stvarnost, otkriva se da su tekuće operacije Rio Tinta više u skladu s njihovim nekadašnjim praksama suradnje s fašističkim i rasističkim režimima nego generičkim deklaracijama o poštivanju zajednice, radnika i okoliša. Ukupna evidencija brutalnih praksi i nemara ovog entiteta predugačka je za novinske stupce, stoga donosimo samo one najšokantnije.

U Španjolskoj 1930-ih, pod vlašću fašističkog generala Francisca Franca, rudarima-ljevičarima koji su štrajkom izrazili nezadovoljstvo stanjem u rudnicima Rio Tinta, Generalisimusove su trupe "začepile usta". Na godišnjoj skupštini tvrtke 1937. godine, Sir Auckland Geddes je izvijestio: "Otkad rudarska postrojenja osiguravaju snage generala Franca, nije bilo daljnjih problema s radom... Rudari za koje se utvrdilo da su krivi za stvaranje nevolja procesuirani su na vojnom sudu i strijeljani." Pod Francovim utjecajem Rio Tinto je također rudom snabdijevao Njemačku.

U Južnoj Africi, u doba apartheida, u rudniku bakra Palabora Rio Tinta plaćao je svoju migrantsku crnu radnu snagu iznosom manjim od minimalne plaće koju je tada odredio Južnoafrički institut za međurasne odnose.

U susjednoj Namibiji crni su radnici gradili rudnik urana Rossing i živjeli u užasnim uvjetima u privremenim logorima, što su neka izviješća okarakterizirala "srodnim ropstvu".

Rudnik bakra na ma Papui Novoj Gvineji donio podjele, nasilje i degradaciju okoliša

Rudnik bakra Panguna, na otoku Bougainville na Papui Novoj Gvineji otvoren je 1972. Tijekom 17 godina rada zaradio je više od dvije milijarde dolara za vlasnika, ali za one čija je to bila zemlja je donio tek djelić obećanog bogatstva i razvoja - manje od jedan posto profita - donijevši samo podjele, nasilje i degradaciju okoliša.

Prouzročio je veliko onečišćenje, a radnici svjedoče da su radili u uvjetima nalik ropstvu. Prvih nekoliko pobuna je nasilno gušila vojska Papue Nove Gvineje, s opremom koju je navodno subvencionirao Rio Tinto. No, zbog sve snažnije eskalacije sukoba, rudnik je zatvoren 1989., a zemljom se počeo širiti krvavi građanski rat u kojemu je poginulo oko 20.000 ljudi. Rio Tintova podružnica je otad zatvorena i nikada nije ponovno otvorena, a ogromne naslage rude i dalje stoje pod zemljom; najmanje pet milijuna tona bakra i 19 milijuna unci zlata, vrijednih 41, odnosno 32 milijarde dolara.

"Naše rijeke su zatrovane bakrom, naši domovi se pune prašinom iz jalovišta, djeca nam se razbolijevaju od zagađenja. Svaki put kad pada kiša sve više otpada se ulijeva u rijeke, uzrokujući poplave u selima dalje nizvodno. Neke zajednice sada moraju provesti dva sata dnevno hodajući samo da bi dobile čistu pitku vodu jer su njihovi obližnji potoci začepljeni otpadom iz rudnika", svjedoči zastupnica bougainvillskog parlamenta Theonile Roka Matbob.

"To nisu problemi koje možemo riješiti golim rukama već zahtijevamo od Rio Tinta da učini ono što je ispravno te da se nosi s katastrofom koju su ostavili za sobom." Matbob je, u ime 150 zastupnika, predala tužbu australskoj vladi protiv Rio Tinta zbog uzurpiranja okoliša i ljudskih prava uzrokovanih rudnikom. Osim toga, na američkom saveznom sudu se tvrtka suočava s optužbama za genocid u Zapadnoj Papui.

Tadašnji premijer Papue Nove Gvineje Somare je izjavio da je Rio Tinto "kontrolirao" vladu tijekom rudarske ere, te da je njihova podružnica "bila izravno uključena u vojne operacije na Bougainvilleu i igrala aktivnu ulogu opskrbljujući helikoptere, pilote, transport, gorivo i vojarne, kao i da su znali da će doći do krvoprolića jer su naložili vladi da ponovno otvori rudnik "kako god je potrebno".

---

image
AFP
---

Trideset i dvije godine otkako je pobjegao s otoka, Rio Tinto je obećao financirati neovisnu procjenu ekološke štete uzrokovane rudnikom Panguna, što je tamo pozdravljeno kao "početak" popravljanja desetljeća onečišćenja. Ipak, Rio Tinto se još nije obvezao financirati samo čišćenje rudnika; to će biti predmet daljnjih rasprava nakon završetka procjene.

Izvršni direktor Jakob Stausholm je kazao da je to "važan prvi korak" u suočavanju s "teškim naslijeđem". "Ozbiljno to shvaćamo i predani smo identificiranju bilo kakve uključenosti koju smo možda imali u štetnim utjecajima u vezi s ljudskim pravima i okolišem suprotnima našim internim politikama i standardima", poručio je.

Žao im što su nepovratno uništili aboridžinske svetinje, neće nikad više

Špilja u klancu Juukan u u unutrašnjosti Australije je, na "najmlađem" kontinentu, najstarije nalazište pračovjeka s dokazima kontinuiranog obitavališta kroz posljednjih 46.000 godina. Rio Tinto je, u skladu s 50 godina starim zakonima o aboridžinskoj baštini koje su svojevremeno pogurali rudarski lobiji, 2013. dobio ministarsku suglasnost da ošteti ili uništi lokaciju.

Mogao je odabrati jednu od tri opcije za proširenje rudnika željeza koja ne bi oštetila sveto mjesto aboridžinske baštine, ali se ipak odlučio na četvrtu opciju "kako bi omogućio pristup većim količinama rude visoke kvalitete". Lokalitet je miniran i kompletno urušen. Među nestalim artefaktima je 4000 godina stara pletena ljudska kosa, kombinirana od pramenova s ​​glava nekoliko različitih ljudi, za koje je DNK testiranje otkrilo da su izravni preci današnjih žitelja Puutu Kunti Kurrame i Pinikure.

Tvrtka se na svojim web stranicama "bezrezervno" ispričala ljudima Puutu Kunti Kurrama i Pinikura, "kao i ljudima diljem Australije i šire, zbog uništenja kamenih skloništa u klancu Juukan. Dopuštajući uništavanje (...) prekršili smo povjerenje koje su nam ukazali tradicionalni vlasnici zemljišta na kojem poslujemo. Naša je zajednička odgovornost osigurati da se uništavanje mjesta tako iznimnog kulturnog značaja nikada više ne ponovi, da vratimo izgubljeno povjerenje i da ponovno uspostavimo naše vodstvo u zajednicama i društvenim performansama."

No u istrazi o uništenju klanca Juukan saznalo se da je Rio Tinto imao u planu uništiti još 124 mjesta aboridžinske baštine kraj novog rudnika, sto kilometara udaljenog od eksplodiranih kamenih skloništa. Cedric Davies, geolog koji je radio s rudarskim tvrtkama u Pilbari, uključujući Rio Tinto, rekao je: "Nisam iznenađen što je Rio dobio suglasnost; takve stvari se stalno događaju.

Ali bio sam šokiran razmjerima i načinom učinjenog kulturocida", pa dodao: "Događaji u Juukanu razotkrili su da se Rio ponaša kao East India Company 2.0. To je nemilosrdno otimanje imovine i slanje dobiti u inozemstvo." Rekao je i da rudarske tvrtke imaju povlašteni tretman u zapadnoj Australiji, uključujući brzinu kojom mogu očekivati ​​odgovor od vladinih odjela. "Kad tražim licencu, ako je riječ o rudarskoj tvrtki, obično je dobijem u roku od jednog ili dva dana, uz ispriku ako je kasnije od toga. Ako pak djelujem u ime starosjedilačke skupine, to se dogodi nakon više e-poruka tjednima kasnije."

Rudnik na Madagaskaru usred posljednjih preostalih dijelova zaštićene obalne šume

Tisuće lokalnih stanovnika je raseljeno zbog razvoja rudnika s naslagama od 75 milijuna tona ilmenita, koji može biti u funkciji četrdesetak godina. Mnogi od njih su dobili ili neadekvatnu ili nikakvu naknadu za svoja uobičajena prava na zemljište. Ljudi su također navodno izgubili pristup hrani, drvu za ogrjev i lijekovima na koje su se oslanjali iz šume, što je utjecalo i na njihov život, i na lokalnu kulturu i običaje. Pri izgradnji rudnika uništena su i grobna mjesta.

Lokalci se žale da Rio Tinto nije zaposlio puno domaćih radnika, lišavajući ih tako prihoda koji su im prijeko potrebni. Osim toga, priljev radnika od vani je povećao potražnju za hranom i stanovanjem, podižući cijene iznad onih koje si lokalno stanovništvo može priuštiti.

Rudnik je od svog početka izazivao protivljenje zaštitnika prirode jer je nalazište unutar posljednjih preostalih dijelova obalne šume na Madagaskaru, koja je jedinstvena na svijetu. Na primjer, tamo raste 64 vrsta endemske flore koju se ne može pronaći nigdje drugdje te se smatra da je njegova sudbina od globalne važnosti.

Rio Tinto najavljuje da će obnoviti prirodni okoliš nakon završetka iskopavanja pijeska te je uspostavio dva zaštićena područja za zaštitu biološke raznolikosti šuma. Međutim, stručnjaci kažu da su ta područja premala za održavanje ravnoteže ekosustava, što će rezultirati smanjenjem bioraznolikosti.

Rio Tinto je prošlog srpnja pisao Aboridžinima iz Gumala Aboriginal Corporation, obavijestivši ih da je identificirao problem s manjkom plaćanja koji datira nekoliko godina unazad, prilažući uz to ček od 40 milijuna dolara. Nakon što je GAC zatražio forenzičku reviziju, utvrđeno je da ih je Rio možda potplatio za čak 400 milijuna dolara tijekom trajanja ugovora. Sporazum je predviđao naknadu za poremećaje tla u rudniku željezne rude, a ne običnu isplatu autorske naknade.

Neslaganje se navodno usredotočuje na povijesno usko tumačenje Rio Tinta onoga što se podrazumijeva pod poremećajem tla. Australski senator Pat Dodson je upozorio: "Zabrinjavajuće je da je ovo otkriveno tek kao rezultat revizije koju su potaknuli tradicionalni vlasnici. Zbog neravnoteže moći između rudarskih tvrtki i tradicionalnih vlasnika, vrijeme je da razmotrimo potrebu za revizijom dogovora u cijelosti."

Naravno, kako to na tržištu već biva, Rio Tinto naklonost zakonodavaca, partnera i nezadovoljnika kupuje novcem. Tako su Pandora Papersi otkrili da je, i nakon što je kineski milijarder Du Shuanghuom priznao da je dao devet milijuna dolara mita direktoru Rio Tinta, tvrtka nastavila trgovati s njim. Godinama nakon izbijanja ovog skandala sudionici su razmijenili više od 200 milijuna dolara, a kineski mogul je priznao na sudu: "Bez Riove pomoći, moja tvrtka ne bi mogla narasti do ove veličine."

U to vrijeme Duova čeličana nije imala uvoznu dozvolu, ali je tvrtka ipak uspjela osigurati pristup željeznoj rudi iz Rio Tinta po konkurentnoj stopi. Optuženi čelnici dobili su od sedam do 14 godina zatvora. Također, početkom studenoga 2016., bivši ministar rudarstva Gvineje Mahmoud Thiam otkrio je da mu je šef tamošnje Riove operacije ponudio 10,5 milijuna dolara mita kako bi vratio kontrolu nad rudnikom Simandou, a da je uplata trebala biti isplaćena preko francuskog bankara, inače prijatelja i savjetnika gvinejskog predsjednika Condrea.

Dolina Jadar: Tvrtki prodali vlastite kuće koje će biti uništene

Sada i u Srbiji koncern pribjegava poznatim metodama, obasipajući donacijama lokalne škole za uređenje učionica, nogometni klub za novi krov, a poljoprivrednike bonovima za skupu opremu. Čak se, na božićnim buvljacima, dijelila gotovina ukupne vrijednosti 608.807 dolara.

Nacrti rudnika su tijekom godina narasli od 20 do 850 hektara, a ​81 domaćinstvo je trebalo biti preseljeno, dobrovoljno ili na drugi način. Veliki broj kuća je prodan po, za tamošnje prilike, visokim ciframa, a znajući da su imanja predodređena za uništenje, vlasnici čupaju prozore, vrata, pa čak i krovove, ostavljajući tako jezive prizore onima koji su se opirali novcu "Crvene Rijeke".

Rio Tinto je za projekt u Jadaru naručio 12 ekoloških studija, od kojih nijedna nije ponuđena na uvid javnosti. No, dr. Imre Krizmanić s Biološkog fakulteta u Beogradu radio je na jednoj od njih i otkrio da bi pokušaji ublažavanja štete za više od 145 zaštićenih vrsta, od vukova, dabrova i šišmiša do daždevnjaka, imali vrlo ograničen utjecaj.

Zaključeno je da je "zbog očekivanih nepovratnih promjena u pojedinim ekosustavima, kao i opasnosti od značajne ugroze živog svijeta rijeka Jadar, Drine i nizvodnih vodotoka, optimalna i osnovna mjera za sprječavanje negativnih posljedica stanja bioraznolikosti na ovom području napuštanje planske eksploatacije i prerade minerala jadarita". Glasnogovornik Rio Tinta je o ovom pitanju izjavio: "Gotovo sve vrste na ovoj lokaciji mogu se naći u zapadnoj Srbiji ili šire. Drugim riječima, nema vrsta koje ne mogu nastaviti svoj život izvan ovog teritorija, što znači da će utjecaj na biološku raznolikost biti minimalan."

---

image
AFP
---

U ožujku 2018. institucionalni investitori potaknuli su Rio Tinto da postavi nova pravila koja zahtijevaju od tvrtke da se pridržava ciljeva Pariškog sporazuma o ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1,5 Celzijevih stupnjeva, uključujući detaljne planove za smanjenje emisija. Čelo Rio Tinta odbilo je rezoluciju, tvrdeći da je poduzeće postiglo značajan napredak u redukciji emisija i da su postojeći planovi odgovarajući. Ipak, promjenom na mjestu izvršnog direktora,

Rio Tinto će uložiti 7,5 milijardi dolara za smanjenje ugljičnog otiska u nastojanju da popravi svoju reputaciju nakon stoljetnog niza sramotnih skandala. "Počinjemo internu utrku prema dekarbonizaciji vlastitog poslovanja, dok grabimo mogućnosti koje predstavlja tranzicija čiste energije", rekao je Stausholm.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Tvrtka namjerava potaknuti smanjenje emisija za 50 posto do 2030. u odnosu na prethodni cilj od 15 posto, a postoje i planovi za zamjenu prirodnog plina za napajanje svojih rudnika energijom vjetra i sunca, te elektrifikaciju kamiona, vlakova i rudarske opreme. Također će razvijati tehnologije za pomoć partnerima u dekarbonizaciji, uključujući potencijalnu upotrebu vodika i biomase kao alternativu ugljenu u procesu proizvodnje čelika.

Na njihovim stranicama, gdje riječi kojima iznose na svjetlo svoj kodeks poslovanja sjaje kao dijamanti u blatu, među ostalim piše: "U Rio Tintu znamo da je naša budućnost čak svjetlija od naše prošlosti."

Dijamanti su, poznato je, vječni. Baš kao i Rio Tintove parole.

---

Tvrtka s 47.500 zaposlenih

Rio Tinto je anglo-australska korporacija koja - prema podacima s njihove web stranice - ima 47.500 zaposlenih, provodi 60 operacija i projekata u 35 zemalja te ima 2000 klijenata/kupaca. Bave se iskapanjem ruda i minerala željeza, bakra, aluminija, boraksa, litija, dijamanata, soli i titanij dioksida.

---

---

Litij za milijun baterija godišnje

Rio Tinto u Europi ulaže u Inobat Auto ('InoBat'), tvrtku za proizvodnju baterija za električne automobile, odnosno u završetak InoBatova istraživačko-razvojnog centra i pilotske linije baterija u Voderadyju u Slovačkoj. Upravo im je za taj posao važan rudnik litija u Srbiji. InoBat aktivno provodi planove za izgradnju niza gigatvornica, uključujući jednu u Srbiji. Projekt Rio Tinta, vrijedan 2,4 milijarde dolara, litij-borata Jadar u Srbiji predstavljen je kao jedan od najvećih greenfield litijevih projekata u razvoju.

Projekt Jadar ima potencijal za proizvodnju približno 58 tisuća tona litijeva karbonata za baterije i pozicioniranje Rio Tinta kao najveći izvor opskrbe litijem u Europi barem sljedećih 15 godina. Marnie Finlayson, upravna direktorica Rio Tintova poslovanja s baterijskim materijalima, rekla je, među ostalim, da je litij projekt Jadar u Srbiji na pragu europskog tržišta električnih vozila, da može proizvesti dovoljno litija za proizvodnju oko milijun baterija za električna vozila godišnje.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
shutterstock Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Oliver Bunic Oliver Bunic AFP AFP Shutterstock
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/donosimo-profil-megakompanije-rio-tinto-koja-je-umalo-dovela-do-rusenja-vucica-osnovana-je-1873-raspolazu-milijardama-imaju-47-500-zaposlenih-rudare-dijamante-a-sa-srpskim-litijem-zele-opskrbljivati-europu-1154077 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d95b7d77c33ff9f4fee13be87e714356d789c292 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Donosimo+profil+megakompanije+Rio+Tinto+koja+je+umalo+dovela+do+ru%C5%A1enja+Vu%C4%8Di%C4%87a%3A+osnovana+je+1873.%2C+raspola%C5%BEu+milijardama%2C+imaju+47.500+zaposlenih%2C+rudare+dijamante%2C+a+sa+srpskim+litijem+%C5%BEele+opskrbljivati+Europu%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdonosimo-profil-megakompanije-rio-tinto-koja-je-umalo-dovela-do-rusenja-vucica-osnovana-je-1873-raspolazu-milijardama-imaju-47-500-zaposlenih-rudare-dijamante-a-sa-srpskim-litijem-zele-opskrbljivati-europu-1154077 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdonosimo-profil-megakompanije-rio-tinto-koja-je-umalo-dovela-do-rusenja-vucica-osnovana-je-1873-raspolazu-milijardama-imaju-47-500-zaposlenih-rudare-dijamante-a-sa-srpskim-litijem-zele-opskrbljivati-europu-1154077 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GIGATVORNICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetGIGATVORNICE

Donosimo profil megakompanije Rio Tinto koja je umalo dovela do rušenja Vučića: osnovana je 1873., raspolažu milijardama, imaju 47.500 zaposlenih, rudare dijamante, a sa srpskim litijem žele opskrbljivati Europu!

Piše Marin Prvan
24. prosinca 2021. - 16:19

Tvrtka Rio Tinto - osnovana 1873. godine na jugu Španjolske, u Andaluziji, kada je multinacionalni konzorcij investitora od španjolske vlade kupio kompleks rudnika u Huelvi - protiv koje se zadnjih tjedana cijela Srbija podigla u prosvjedima nazvanim "Ekološki ustanak", u Europi ulaže u Inobat Auto ('InoBat'), tvrtku za proizvodnju baterija za električne automobile, odnosno u završetak InoBatova istraživačko-razvojnog centra i pilotske linije baterija u Voderadyju u Slovačkoj. Upravo im je za taj posao važan rudnik litija u Srbiji. InoBat aktivno provodi planove za izgradnju niza gigatvornica, uključujući jednu u Srbiji.

Projekt litij-borata Jadar u Srbiji, vrijedan 2,4 milijarde dolara, predstavljen je kao jedan od najvećih greenfield litijevih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 09:26