StoryEditorOCM
Svijetpakao toretska

Dobra vijest kaže: Rusi napreduju sporo. Loša glasi: Napreduju stalno!; ‘Ako mislite da ćete ovo izdržati, varate se!‘

Piše Damjan Raknić/JL
7. srpnja 2024. - 08:09

Ruski vojnici danonoćno napadaju grad Toretsk u Donjeckoj oblasti na jugoistoku Ukrajine, piše Reuters.

Nakon što su krajem lipnja zauzeli mjesto Spirne i selo Novooleksandrivku u Luganskoj oblasti na istoku zemlje te selo Čumi koje se nalazi odmah to Toretska, rudarskog grada koji se nalazi blizu Horlivke, jednog od ukrajinskih gradova koje ruske snage kontroliraju, svoju su artiljeriju usmjerili prema ovom rudarskom gradu.

Rusija trenutno nastoji iskoristiti činjenicu da Ukrajini nedostaje vojnika i oružja te pad Avdiivke koji se dogodio u veljači. Istina, ruske snage napreduju sporo, međutim, napreduju stalno, prenosi Jutarnji list.

image
Roman Pilipey/Afp

U Toretsku je prije desetak godina živjelo 35 tisuća ljudi. Danas ih je tamo oko 5000. Ruski su projektili kuće i višestambene zgrade pretvorili u ruševine. Dima ima svugdje. Lokalne vlasti i volonteri preostale stanovnike grada pokušavaju nagovoriti da napuste grad. "Zar ne vidite koliko je situacija teška? Ako mislite da ćete ovo izdržati, nećete", rekao je u petak policajac Ivan jednoj grupi starijih osoba koje su se okupile na jednom gradskom trgu.

image
Roman Pilipey/Afp

Ivanovu su ponudu neki prihvatili, a neki nisu. Ovi koji nisu sumnjaju da će im drugdje u Ukrajini biti bolje, a ima i onih koji ne žele napustiti stariju rodbinu i prijatelje. "Bog nam je dao zemlju i zrak, a Rusi je sada gaze, prekrivena je krvlju. Sve je prekriveno krvlju. A tek ti mladi dečki...", rekla je jedna starija stanovnica Toretska.

image
Roman Pilipey/Afp

Tatjana Nikonova, predstavnica lokalnih vojnih vlasti, rekla je Reutersu da ukrajinska vojska stanovnicima Toretska nudi besplatne smještaje, prijevoz i druge potrepštine, ali da oni i dalje ostaju u svojim podrumima. Oleksandr je jedan od onih koji je pristao otići iz grada. Nakon što je to odlučio, policajci i on njegove su kokoši pustili iz kokošinjca, a s povodca su pustili i njegovog psa te njegove koze.

image
Roman Pilipey/Afp

Osamdesetosmogodišnja Valentina Natjažko ranije je otišla iz Toretska, ali se vratila kako bi svoj hladnjak prebacila u svoj novi dom u Kostjantinivki. "Sve mi se pokvarilo. Morala sam baciti kobasice, majonezu, maslac. Hladnjaci su skupi. Zato sam se vratila. Tko ima novca za novi", rekla je Natjažko.

image
Roman Pilipey/Afp

Par Sergij i Irina još raspravljaju o odlasku. Policija im je rekla da u subotu ujutro dođu na isto mjesto ako žele otići. "Bojim se da se nećemo moći vratiti, da nas neće pustiti nazad", rekao je 65-godišnji Sergij. "Otići ćemo, zar ne, Sergije Jurjeviču?, pitala ga je uplakana Irina i potom primila za ruku. "Otići ćemo, otići ćemo", odgovorio joj je Sergij, prenosi Jutarnji list.

image
Roman Pilipey/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2024 08:12