StoryEditorOCM
Svijetjunačka borba

Deset Rusa opkolilo je u bliskoj borbi jednoga Ukrajinca. Nije završilo nimalo predvidivo! Pogledajte video

24. veljače 2024. - 16:55

Deset na jednoga u kišnoj noći, a mi smo umorni bili. Bili smo gladni i mokri, na jednog – deset zvijeri.

Jedan na deset, jedan na deset! O, zar se i to može? Da - mi smo proleteri!

Davnu pjesmu Branka Ćopića danas, već treću godinu od početka Putinova rata u Ukrajini, žive neki drugi i jednako prkosni branitelji slobode. O tome svjedoči video o bliskim pješadijskim borbama, snimljen iz visine dronom i objavljen u subotu na društvenim mrežama u spomen na dvogodišnjicu stalnoga herojstva malobrojnijih ukrajinskih boraca. 

Ukrajinski vojnik sam je zadržao u napredovanju čak 10 ruskih boraca koji su mu se prišuljali na domet ručnih bombi, dok im je neprijateljski zapovjednik preko radio veze mahnito naređivao da idu dalje i davao im naputke kako da ga opkole i likvidiraju.

Upozorenje: snimka na samom kraju ima vrlo brutalnih dijelova.

Nepoznati borac 8. zasebnog gorsko-jurišnog bataljuna 10. gorsko-jurišne ukrajinske brigade našao se na svom položaju u prosincu gotovo posve opkoljen s deset Rusa. Riječ je o postrojbi posebno obučenoj za planinske operacije koja je dosad branila neke od najtežih položaja u Ukrajini: Marinku, Mariupolj i Bahmut. Premda u naizgled bezizlaznoj poziciji, iskusni ukrajinski ratnik ostao je priseban, nastavio je gađati napadače i kao mahnit bacati bombe na neprijatelje. Ruski zapovjednik bio je izvan sebe od bijesa na svoje jurišnike i pokušavao ih je izdaleka usmjeriti na Ukrajinca.

Presretnuta komunikacija svjedoči kako im je očajnički vikao: "Ubijte više tog jeb**** gada, ima vas deset!"

image

Borac 10. posebne brdsko-jurišne brigade 

Anatolii Stepanov/Afp

Iako se sa snimke ne razabire konačna sudbina usamljenog Ukrajinca, jedinica koja je objavila video tvrdi kako je iz ove bitke izašao živ i zdrav. Rusi, međutim, nisu i to je prilično jasno vidljivo. One koje nije ubio usamljeni branitelj dokrajčili su dronovi njegovih suboraca koji su mu stigli u pomoć i ukrajinsko topništvo.   

"Zapanjujuće herojski video bliske borbe! Ukrajinski ratnik 8. zasebnog brdsko-jurišnog bataljuna 10. zasebne brdsko-jurišne brigade "Edelweiss" samostalno je i hladnokrvno obuzdao nadmoćne neprijateljske snage, pokazujući iznimnu hrabrost i odvažnost. Ovaj dvoboj završio je eliminiranim i osakaćenim okupatorima koji su metodično zbrisani topništvom i dronovima. Ukrajinski borac je preživio obranivši svoj položaj i čekajući pojačanje" - komentirao je Anton Geraščenko na platformi X. 

"Mi Ukrajinci se držimo, iako smo brojčano znatno slabiji od našeg neprijatelja. No, treba nam oružje! Bez oružja će nas Putinovi brutalni okupatori pregaziti i potom doći i do drugih zemalja Europe - poruka je Kijeva na drugu godišnjicu krvarenja pod ruskom čizmom. 

image

Gorski jurišnici Ukrajine tuku po okupatoru

Anatolii Stepanov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 15:31