StoryEditorOCM
Svijetzagađenje okoliša

Čestice mikroplastike do sada smo ‘sijali‘ u mora i oceane, japanski znanstvenici su otkrili da ih ima - i u oblacima!

Piše vijesti sd
5. rujna 2023. - 13:55

Promatranja na otvorenom koja su proveli japanski istraživači s tokijskog Sveučilišta Waseda i drugi, prvi su put otkrila da mikroplastika, čiji je utjecaj na oceanske ekosustave postao zabrinjavajući - postoji i u oblacima, donosi portal Nikkei Asia. Grupa znanstvenika nastavit će posao kako bi dodatno istražila detalje, s obzirom na to da bi mikroplastika u oblacima mogla utjecati na klimu i biti štetna za ljudsko tijelo.

Istraživačka grupa, koju predvodi profesor Hiroshi Okochi sa Sveučilišta Waseda, ispitala je 44 uzorka vode uzeta iz oblaka na vrhu i u podnožju planine Fuji, te na vrhu planine Tanzawa-Oyama, zapadno od Yokohame, u prefekturi Kanagawa. Analizirajući uzorke, skupina je pronašla ukupno 70 čestica mikroplastike, koje se mogu razvrstati u devet vrsta.

Čestice su bile veličine između 7,1 i 94,6 mikrometara (milijunti dio metra), a njihove prosječne koncentracije bile su od 6,7 do 13,9 čestica po litri. Smatra se da je mikroplastika odnesena u atmosferu ‘prašinom‘ morske vode koja se kondenzirala u oblacima.

Za sada se malo zna o učincima koje bi čestice mogle imati, no oni bi mogli uključivati utjecaj na klimu, kao i ozbiljan utjecaj na čovjeka: čestica mikroplastike mogla bi postati "sjemenka" oko koje se kapljice oblaka kondenziraju u kišne kapi, čime se povećava količina kiše koju ispušta oblak, kao i ukupna količina oborina.

Mikroplastika u oblaku koja pada na tlo kao kišnica mogla bi zatim ući u ljudsko tijelo putem poljoprivrednih proizvoda i (mesa) stoke, negativno utječući na ljudsko zdravlje, kažu istraživači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:28