StoryEditorOCM
SvijetNAZIRE SE KRAJ?

Čelnici dviju europskih država kažu da bi rat u Ukrajini uskoro mogao biti gotov. Neki su otvoreni za razgovor s Putinom

Piše A. VL./JL
16. listopada 2024. - 18:22

Njemački kancelar Olaf Scholz poručio je u srijedu da Berlin želi istražiti načine kako bi se okončao rat u Ukrajini te je pritom nagovijestio mogućnost pregovora s Moskvom. Naglasio je, ipak, da se svi napori u postizanju rješenja sukoba moraju dogoditi u suradnji s vlastima u Kijevu, piše AFP, a prenosi Jutarnji list

- Uz jasnu potporu Ukrajini, vrijeme je da učinimo sve što možemo da istražimo kako možemo doći do situacije u kojoj se ovaj rat neće nastaviti beskonačno - rekao je Scholz u obraćanju njemačkom parlamentu, rekavši da je otvoren za razgovore koji uključuju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Kada nas pitaju hoćemo li razgovarati i s ruskim čelnikom, mi odgovorio: "Da, o tome se radi" - rekao je Scholz.

Njemački kancelar je dodao da se odluke nikada neće donositi bez konzultacija s Ukrajinom i dogovora s bliski partnerima. Scholz je novi prijedlog iznio na dan kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio svoj dugoočekivani "plan pobjede" za pobjedu u borbi protiv Rusije, u kojemu se odbijaju svi teritorijalni ustupci i poziva Zapad na veću potporu.

S druge strane, slovački premijer Robert Fico izjavio je u srijedu kako smatra da postoji velika vjerojatnost da će rat u Ukrajini uskoro završiti, prenosi agencija TASR.

Istaknuo je to prije odlaska na summit EU-a na kojemu će Zelenski predstaviti ‘plan za pobjedu‘.

- Velika je vjerojatnost da će rat u Ukrajini završiti u kratkom roku. Sutra očekujem neku naznaku u tom smislu, jer se iznenada pojavila tema o pozivu Ukrajini da se priključi NATO-u - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 18:23