stdClass Object ( [id] => 1340835 [title] => Bila je to prava kapitulacija. Xi je pred Bidenom priznao poraz. Kina nije uspjela, SAD ostaje jedina svjetska sila [alias] => bila-je-to-prava-kapitulacija-xi-je-pred-bidenom-priznao-poraz-kina-nije-uspjela-sad-ostaje-jedina-svjetska-sila [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon godinu dana zatišja i zahlađenja odnosa, Kina i SAD prošlog tjedna nastavili su diplomatski dijalog.

Xi Jinping došao je na noge Joeu Bidenu u Kaliforniju, a mediji su ovjekovječili čvrst stisak ruku i nasmijana lica dvojice najmoćnijih ljudi na planetu nakon višesatnih razgovora.

- Naši su susreti uvijek bili iskreni, izravni i korisni – komentirao je američki predsjednik, dodajući i znakovitu rečenicu kako je bitno da se njih dvojica "dobro razumiju", dok Jinping odjednom "čvrsto vjeruje u svijetlu budućnost bilateralnih veza SAD-a i Kine".

---

---

A što se zapravo krije iza ove političke frazeologije? Po Davidu Lekaju, poslovnom savjetniku za euroazijsko tržište i bliskom suradniku bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, desila se kapitulacija Pekinga pred Washingtonom.

---

image

David Lekaj: Vanjska sigurnost Kine je prepuna napetosti na njezinim granicama. Kina graniči s velikim brojem zemalja s kojima je u lošim odnosima, sporovima i sukobima.

PRIVATNI ALBUM
---

- Tu u prvom redu – kaže - mislim na kapitulaciju na relaciji Kina - SAD u natjecanju za globalnu dominaciju, što je i sam Xi Jinping potvrdio u San Franciscu. Njegov dosadašnji narativ je bio "Istok raste, Zapad pada". Sada je njegova retorika sasvim drukčija, kaže da se Kina nikada nije kladila protiv SAD- a i da nemaju namjeru preuzeti poziciju SAD-a u svijetu. Sve suprotno od onoga što je Xi Jinping obećavao svojoj javnosti i međunarodnim akterima, poput "zauzimanja upravljačkih vrhova" i ostalih slogana. Premda neki analitičari smatraju da je ovo samo blef Xi Jinpinga, mislim da to ne drži vodu. Jer da biste odigrali blef druga strana vam mora vjerovati, a Kinezima nitko više ne vjeruje. I sam američki predsjednik Joe Biden je rekao da se sprovođenje dogovora sa Xi Jinpingom uvijek mora provjeravati.

Kinezi su čitavo desetljeće gurali narativ o "kraju američke ere", a dogodilo se da ulazimo u post-kinesku eru. Kolaps Kine ne znači kaos nego stagnaciju gospodarstva, a to posljedično znači da Kina neće zamijeniti SAD na vrhu svjetskog gospodarstva.

Svojim postupcima tijekom mandata Xi Jinpinga Kina je uspjela stvoriti brojna savezništva protiv sebe, ponajprije u okruženju. Skoro svih 20 zemalja s kojima graniči je u ponekom sporu ili sukobu s Kinom. Pravi saveznici Kine gotovo da ne postoje.

Kako je Peking dospio u ovu situaciju?

- Dva su glavna razloga, jedan je interni, a drugi eksterni. Silazna spirala posrnulog kineskog sektora nekretnina ne pokazuje znakove popuštanja unatoč vladinom uvođenju naizgled beskonačnog niza mjera podrške, ali neučinkovitih, dok kriza traje više od tri godine. Kreatori politika podcijenili su razmjer do kojeg će 30 godina skokovitog rasta cijena nekretnina neizbježno ugraditi utjecaj nekretnina u svaki dio gospodarstva – same poduzetnike, zajedno s njihovim dobavljačima, naravno, ali i druge tvrtke, kućanstva i iznad svega, financijske institucije i lokalne samouprave.

Kina je bila uhvaćena u klasičnu Minskyjevu zamku, u kojoj su se bilance šireg spektra gospodarstva na isti način uskladile s nekretninskim sektorom. Kina je jedno od rijetkih gospodarstava koje pati od deflacije, a također se suočava s propašću nekretnina potaknutom dugovima, što obično dovodi do devalvacije lokalne valute.

Međutim, uspjeh Kine leži u kontinuiranom razvoju. Svi problemi nalaze rješenja u procesu razvoja. No, kad se jednom pojavi problem sa samim razvojem, što rezultira situacijom nerazvoja, svi ostali problemi će isplivati na površinu. Tako nastaju krize.

Drugi razlog je politička odluka Xi Jinpinga za ulazak u sukob s SAD-om i Zapadom. Motivi su poznati - kineski vođa smatra demokratski Zapad, predvođen SAD-om, najvećom prijetnjom režimu u Pekingu. To je snažno utjecalo na strane ulagače, prvenstveno američke, da smanje rizik ostanka u Kini.

---

image

Joe Biden i Xi Jinping sa suradnicima na večeri u Woodsideu, u Kaliforniji. Bila je to gorka večera za kineskog vođu

Afp
---

Koja je najveća slabost Kine u odnosu na SAD?

- Premda u percepciji ne izgleda tako, najveća slabost Kine je njezina sigurnost - unutarnja i vanjska. Vanjska sigurnost Kine je prepuna napetosti na njezinim granicama. Kina graniči s velikim brojem zemalja s kojima je u lošim odnosima, sporovima i sukobima.

Unutarnja sigurnost se održava represivnim aparatom na koji se, prema nekim procjenama, izdvaja više novca nego za vojsku. To je zato što se pod terminom unutarnje sigurnosti smatra očuvanje sigurnosti režima, a ne države.

S druge strane, SAD graniče s Kanadom i Meksikom, ostatak granice je more. Što im omogućuje iznimnu sigurnost iz koje mogu mirno projicirati svoju moć diljem svijeta. Vojna snaga SAD i mreža vojnih saveza su gotovo nevjerojatni, oni su najveća vojna sila u povijesti čovječanstva s preko 800 vojnih baza na svih pet kontinenata.

Xi Jinping je ocijenio još u ožujku da su "zapadne zemlje predvođene SAD-om provele sveobuhvatno obuzdavanje, okruživanje i potiskivanje Kine". To je priličan zaokret od njegove već poznate formulacije: "Istok se diže, a Zapad propada."

Zašto se Xi toliko plaši eventualnog Trumpova povratka?

- Kinezi su pročitali Trumpa, mogu s velikom vjerojatnošću predvidjeti njegove postupke. Biden im je zapravo kompliciran, jer se njegova administracija pokazala vrlo uspješnom u sklapanju saveza koje je Kina nastojala spriječiti. Jedan od takvih je strateški sporazum između Japana, Južne Koreje i SAD-a. S obzirom da postoji mogućnost da na izborima 2024. pobijedi Trump, Kinezi su procijenili da je reputacijski manje ponižavajuće "kapitulirati" pred Bidenom nego eventualno pred Trumpom.

---

image

Xi je maštao o tome kako će preskočiti SAD. Karijeru će završiti kao gubitnik

Afp
---

Bi li Xi još do jučer progutao gorku pilulu da ga netko naziva diktatorom?

- Predsjednik Biden je to već učinio jednom prije, kao što je i za Putina rekao da je "ubojica". Ovo je drukčije u smislu da je izrečeno nakon završetka sastanka između Xi Jinpinga i Bidena. Međutim, znamo da kineska javnost za to neće saznati. Xi će ovaj sastanak u San Franciscu iskoristiti da se kineskom narodu predstavi kao državnik koji je ravan američkom predsjedniku i može vješto upravljati kineskom vanjskom politikom.

Može li ovo promijeniti odnos Kine prema Tajvanu, ali i ratovima u Ukrajini, Gazi…?

- Ako se bude držao rečenog, kineski vođa Xi je digao ruke od vojne invazije na Tajvan i to je stavio ad acta. Što se tiče aktera na kriznim žarištima i ostalih agenata kaosa, njima je iz američke turneje Xi Jinpinga postalo jasno vidljivo da Kina nema kapacitete za pariranje SAD-u.

Strana veleposlanstva u SAD-u su već uputila svojim vladama prioritetna izvješća s alarmantnim analizama za Kinu.

Kakav rasplet predviđate Kini na unutarnjem planu?

Još uvijek ne postoji "Made in China" u pravom smislu riječi. Nakon Drugog svjetskog rata, ekonomski uzlet zemalja poput Njemačke i Japana doista se temeljio na "Made in Germany" i "Made in Japan", ali to nije slučaj s Kinom. U Kini postoji samo "Obrađeno u Kini" i "Sastavljeno u Kini".

Kinezi su dugo vremena bili uvjereni da je vrijeme na njihovoj strani - da mogu postati jači s vremenom, da se druga strana - Amerika - suočava s dugotrajnom stagnacijom/propadanjem, ili oboje. Sada su shvatili da postoji obostrana spremnost za igru na duge staze. Tek nakon što Kina razjasni vlastite mogućnosti, moći će racionalno procijeniti odnos između Kine i SAD.

---

image

Prosvjednici pale kinesku zastavu uoči sastanka dvojice predsjednika

Afp
---

Ekonomisti Banke za međunarodna poravnanja otkrili su da se opskrbni lanci šire jer druge zemlje, osobito u Aziji, postaju dodatni hubovi u trgovini između Kine i SAD-a. Tvrtke premještaju opskrbne lance dalje od Kine prema zemljama poput Indije, Vijetnama, Indonezije, Poljske, Meksika i Maroka. Globalizacija nastavlja dalje, ali bez Kine koju napušta kapital.

Xijev apel Bidenu u pitanju kontrole izvoza i ograničenja ulaganja vjerojatno neće biti uslišen, ali bi mogao zaustaviti Bidenovu administraciju da proširi ograničenja izvoza i ulaganja i ostaviti što je moguće više američko-kineske trgovine netaknutom.

---

Još jedan poraz: Nisu uspjeli pobijediti dolar

Za Lekaja najbolji primjer globalne kineske nemoći jest Xi Jinpigova inicijativa dedolarizacije među zemljama BRICS-a.

- Indija i Rusija obustavile su napore za rješavanje bilateralne trgovine u rupijama nakon nekoliko mjeseci pregovora. Sam Lavrov je rekao da Rusija ima milijarde rupija koje ne mogu koristiti kao rezultat izravne trgovine s Indijom. Indija odbija pritiske ruskih dobavljača nafte da uvoz sirove nafte plaća u juanima. Nakon 5 godina od kada je Iran pristao prodavati naftu Kini u juanima, većina se trgovine i dalje odvija u dolarima. Argentina razmišlja o potpunoj dolarizaciji svoje ekonomije. Kada ovo stavimo u kontekst, projekcija globalne trgovine koja iznosi 32 trilijuna dolara u 2022., prema ažuriranom izvješću UNCTAD, objavljenom 13. prosinca 2022., američki dolar bio je uključen u 88 % svih deviznih poslova.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjetnik lekaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => savjetnik lekaj 2 0 7741 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-21 11:24:45 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-21 16:55:22 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2023-11-21 16:55:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bila je to prava kapitulacija. Xi je pred Bidenom priznao poraz. Kina nije uspjela, SAD ostaje jedina svjetska sila page_title=Bila je to prava kapitulacija. Xi je pred Bidenom priznao poraz. Kina nije uspjela, SAD ostaje jedina svjetska sila [metakey] => david lekaj, Kina, SAD, Xi Jinping, Joe Biden [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26060658.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26063097.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/23660075.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26061390.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/21\/26061081.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Brendan Smialowski\/Afp","Afp","PRIVATNI ALBUM","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Biden ispra\u0107a Xi Jinpinga. Amerika mo\u017ee odahnuti, Rusija je zapela u Ukrajini, Kina ide prema dolje, nema vi\u0161e konkurencije<\/p>","

Joe Biden i Xi Jinping sa suradnicima na ve\u010deri u Woodsideu, u Kaliforniji. Bila je to gorka ve\u010dera za kineskog vo\u0111u<\/p>","

David Lekaj: Vanjska sigurnost Kine je prepuna napetosti na njezinim granicama. Kina grani\u010di s velikim brojem zemalja s kojima je u lo\u0161im odnosima, sporovima i sukobima.<\/p>","

Xi je ma\u0161tao o tome kako \u0107e presko\u010diti SAD. Karijeru \u0107e zavr\u0161iti kao gubitnik<\/p>","

Prosvjednici pale kinesku zastavu uo\u010di sastanka dvojice predsjednika<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1329","hd_26060658_1920.jpg":"1920x1080","k_26060658_1280.jpg":"1280x1280","k_26060658_1024.jpg":"1024x1024","k_26060658_640.jpg":"640x640","k_26060658_480.jpg":"480x480","k_26060658_340.jpg":"340x340","k_26060658_220.jpg":"220x220","o_26060658_1280.jpg":"1280x886","o_26060658_1024.jpg":"1024x708","o_26060658_640.jpg":"640x443","o_26060658_480.jpg":"480x332","o_26060658_340.jpg":"340x235","o_26060658_220.jpg":"220x152","h_26060658_1280.jpg":"1280x854","h_26060658_1024.jpg":"1024x683","h_26060658_640.jpg":"640x427","h_26060658_480.jpg":"480x320","h_26060658_340.jpg":"340x227","h_26060658_220.jpg":"220x147","pp_26060658_1280.jpg":"1280x1628","pp_26060658_1024.jpg":"1024x1303","pp_26060658_640.jpg":"640x814","pp_26060658_480.jpg":"480x611","pp_26060658_340.jpg":"340x432","pp_26060658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26063097_1920.jpg":"1920x1080","k_26063097_1280.jpg":"1280x1280","k_26063097_1024.jpg":"1024x1024","k_26063097_640.jpg":"640x640","k_26063097_480.jpg":"480x480","k_26063097_340.jpg":"340x340","k_26063097_220.jpg":"220x220","o_26063097_1280.jpg":"1280x852","o_26063097_1024.jpg":"1024x682","o_26063097_640.jpg":"640x426","o_26063097_480.jpg":"480x319","o_26063097_340.jpg":"340x226","o_26063097_220.jpg":"220x146","h_26063097_1280.jpg":"1280x854","h_26063097_1024.jpg":"1024x683","h_26063097_640.jpg":"640x427","h_26063097_480.jpg":"480x320","h_26063097_340.jpg":"340x227","h_26063097_220.jpg":"220x147","pp_26063097_1280.jpg":"1280x1628","pp_26063097_1024.jpg":"1024x1303","pp_26063097_640.jpg":"640x814","pp_26063097_480.jpg":"480x611","pp_26063097_340.jpg":"340x432","pp_26063097_220.jpg":"220x280"},{"size0":"798x649","hd_23660075_1920.jpg":"1920x1080","k_23660075_1280.jpg":"1280x1280","k_23660075_1024.jpg":"1024x1024","k_23660075_640.jpg":"640x640","k_23660075_480.jpg":"480x480","k_23660075_340.jpg":"340x340","k_23660075_220.jpg":"220x220","o_23660075_1280.jpg":"1280x1041","o_23660075_1024.jpg":"1024x832","o_23660075_640.jpg":"640x520","o_23660075_480.jpg":"480x390","o_23660075_340.jpg":"340x276","o_23660075_220.jpg":"220x178","h_23660075_1280.jpg":"1280x854","h_23660075_1024.jpg":"1024x683","h_23660075_640.jpg":"640x427","h_23660075_480.jpg":"480x320","h_23660075_340.jpg":"340x227","h_23660075_220.jpg":"220x147","pp_23660075_1280.jpg":"1280x1628","pp_23660075_1024.jpg":"1024x1303","pp_23660075_640.jpg":"640x814","pp_23660075_480.jpg":"480x611","pp_23660075_340.jpg":"340x432","pp_23660075_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26061390_1920.jpg":"1920x1080","k_26061390_1280.jpg":"1280x1280","k_26061390_1024.jpg":"1024x1024","k_26061390_640.jpg":"640x640","k_26061390_480.jpg":"480x480","k_26061390_340.jpg":"340x340","k_26061390_220.jpg":"220x220","o_26061390_1280.jpg":"1280x853","o_26061390_1024.jpg":"1024x682","o_26061390_640.jpg":"640x426","o_26061390_480.jpg":"480x320","o_26061390_340.jpg":"340x226","o_26061390_220.jpg":"220x146","h_26061390_1280.jpg":"1280x854","h_26061390_1024.jpg":"1024x683","h_26061390_640.jpg":"640x427","h_26061390_480.jpg":"480x320","h_26061390_340.jpg":"340x227","h_26061390_220.jpg":"220x147","pp_26061390_1280.jpg":"1280x1628","pp_26061390_1024.jpg":"1024x1303","pp_26061390_640.jpg":"640x814","pp_26061390_480.jpg":"480x611","pp_26061390_340.jpg":"340x432","pp_26061390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1398","hd_26061081_1920.jpg":"1920x1080","k_26061081_1280.jpg":"1280x1280","k_26061081_1024.jpg":"1024x1024","k_26061081_640.jpg":"640x640","k_26061081_480.jpg":"480x480","k_26061081_340.jpg":"340x340","k_26061081_220.jpg":"220x220","o_26061081_1280.jpg":"1280x932","o_26061081_1024.jpg":"1024x745","o_26061081_640.jpg":"640x466","o_26061081_480.jpg":"480x349","o_26061081_340.jpg":"340x247","o_26061081_220.jpg":"220x160","h_26061081_1280.jpg":"1280x854","h_26061081_1024.jpg":"1024x683","h_26061081_640.jpg":"640x427","h_26061081_480.jpg":"480x320","h_26061081_340.jpg":"340x227","h_26061081_220.jpg":"220x147","pp_26061081_1280.jpg":"1280x1628","pp_26061081_1024.jpg":"1024x1303","pp_26061081_640.jpg":"640x814","pp_26061081_480.jpg":"480x611","pp_26061081_340.jpg":"340x432","pp_26061081_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38293886 Threads: 4 Questions: 7091163486 Slow queries: 3298722 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608179089 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/bila-je-to-prava-kapitulacija-xi-je-pred-bidenom-priznao-poraz-kina-nije-uspjela-sad-ostaje-jedina-svjetska-sila-1340835 [printLink] => /vijesti/svijet/bila-je-to-prava-kapitulacija-xi-je-pred-bidenom-priznao-poraz-kina-nije-uspjela-sad-ostaje-jedina-svjetska-sila-1340835?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606508 [name] => david lekaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-19 14:26:20 [main_article_id] => 0 [alias] => david-lekaj [link] => /tag/david-lekaj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [3] => stdClass Object ( [id] => 610709 [name] => Xi Jinping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 22:50:20 [main_article_id] => 0 [alias] => xi-jinping [link] => /tag/xi-jinping ) [4] => stdClass Object ( [id] => 236577 [name] => joe biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joe-biden [link] => /tag/joe-biden ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjetnik lekaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bila je to prava kapitulacija. Xi je pred Bidenom priznao poraz. Kina nije uspjela, SAD ostaje jedina svjetska sila [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26060658.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Brendan Smialowski/Afp [mainImageDesc] =>

Biden ispraća Xi Jinpinga. Amerika može odahnuti, Rusija je zapela u Ukrajini, Kina ide prema dolje, nema više konkurencije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26060658.jpg [title] => Brendan Smialowski/Afp

Biden ispraća Xi Jinpinga. Amerika može odahnuti, Rusija je zapela u Ukrajini, Kina ide prema dolje, nema više konkurencije

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26063097.jpg [title] => Afp

Joe Biden i Xi Jinping sa suradnicima na večeri u Woodsideu, u Kaliforniji. Bila je to gorka večera za kineskog vođu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/23660075.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM

David Lekaj: Vanjska sigurnost Kine je prepuna napetosti na njezinim granicama. Kina graniči s velikim brojem zemalja s kojima je u lošim odnosima, sporovima i sukobima.

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26061390.jpg [title] => Afp

Xi je maštao o tome kako će preskočiti SAD. Karijeru će završiti kao gubitnik

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/21/26061081.jpg [title] => Afp

Prosvjednici pale kinesku zastavu uoči sastanka dvojice predsjednika

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon godinu dana zatišja i zahlađenja odnosa, Kina i SAD prošlog tjedna nastavili su diplomatski dijalog.

Xi Jinping došao je na noge Joeu Bidenu u Kaliforniju, a mediji su ovjekovječili čvrst stisak ruku i nasmijana lica dvojice najmoćnijih ljudi na planetu nakon višesatnih razgovora.

- Naši su susreti uvijek bili iskreni, izravni i korisni – komentirao je američki predsjednik, dodajući i znakovitu rečenicu kako je bitno da se njih dvojica "dobro razumiju", dok Jinping odjednom "čvrsto vjeruje u svijetlu budućnost bilateralnih veza SAD-a i Kine".

---

---

A što se zapravo krije iza ove političke frazeologije? Po Davidu Lekaju, poslovnom savjetniku za euroazijsko tržište i bliskom suradniku bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, desila se kapitulacija Pekinga pred Washingtonom.

---

image

David Lekaj: Vanjska sigurnost Kine je prepuna napetosti na njezinim granicama. Kina graniči s velikim brojem zemalja s kojima je u lošim odnosima, sporovima i sukobima.

PRIVATNI ALBUM
---

- Tu u prvom redu – kaže - mislim na kapitulaciju na relaciji Kina - SAD u natjecanju za globalnu dominaciju, što je i sam Xi Jinping potvrdio u San Franciscu. Njegov dosadašnji narativ je bio "Istok raste, Zapad pada". Sada je njegova retorika sasvim drukčija, kaže da se Kina nikada nije kladila protiv SAD- a i da nemaju namjeru preuzeti poziciju SAD-a u svijetu. Sve suprotno od onoga što je Xi Jinping obećavao svojoj javnosti i međunarodnim akterima, poput "zauzimanja upravljačkih vrhova" i ostalih slogana. Premda neki analitičari smatraju da je ovo samo blef Xi Jinpinga, mislim da to ne drži vodu. Jer da biste odigrali blef druga strana vam mora vjerovati, a Kinezima nitko više ne vjeruje. I sam američki predsjednik Joe Biden je rekao da se sprovođenje dogovora sa Xi Jinpingom uvijek mora provjeravati.

Kinezi su čitavo desetljeće gurali narativ o "kraju američke ere", a dogodilo se da ulazimo u post-kinesku eru. Kolaps Kine ne znači kaos nego stagnaciju gospodarstva, a to posljedično znači da Kina neće zamijeniti SAD na vrhu svjetskog gospodarstva.

Svojim postupcima tijekom mandata Xi Jinpinga Kina je uspjela stvoriti brojna savezništva protiv sebe, ponajprije u okruženju. Skoro svih 20 zemalja s kojima graniči je u ponekom sporu ili sukobu s Kinom. Pravi saveznici Kine gotovo da ne postoje.

Kako je Peking dospio u ovu situaciju?

- Dva su glavna razloga, jedan je interni, a drugi eksterni. Silazna spirala posrnulog kineskog sektora nekretnina ne pokazuje znakove popuštanja unatoč vladinom uvođenju naizgled beskonačnog niza mjera podrške, ali neučinkovitih, dok kriza traje više od tri godine. Kreatori politika podcijenili su razmjer do kojeg će 30 godina skokovitog rasta cijena nekretnina neizbježno ugraditi utjecaj nekretnina u svaki dio gospodarstva – same poduzetnike, zajedno s njihovim dobavljačima, naravno, ali i druge tvrtke, kućanstva i iznad svega, financijske institucije i lokalne samouprave.

Kina je bila uhvaćena u klasičnu Minskyjevu zamku, u kojoj su se bilance šireg spektra gospodarstva na isti način uskladile s nekretninskim sektorom. Kina je jedno od rijetkih gospodarstava koje pati od deflacije, a također se suočava s propašću nekretnina potaknutom dugovima, što obično dovodi do devalvacije lokalne valute.

Međutim, uspjeh Kine leži u kontinuiranom razvoju. Svi problemi nalaze rješenja u procesu razvoja. No, kad se jednom pojavi problem sa samim razvojem, što rezultira situacijom nerazvoja, svi ostali problemi će isplivati na površinu. Tako nastaju krize.

Drugi razlog je politička odluka Xi Jinpinga za ulazak u sukob s SAD-om i Zapadom. Motivi su poznati - kineski vođa smatra demokratski Zapad, predvođen SAD-om, najvećom prijetnjom režimu u Pekingu. To je snažno utjecalo na strane ulagače, prvenstveno američke, da smanje rizik ostanka u Kini.

---

image

Joe Biden i Xi Jinping sa suradnicima na večeri u Woodsideu, u Kaliforniji. Bila je to gorka večera za kineskog vođu

Afp
---

Koja je najveća slabost Kine u odnosu na SAD?

- Premda u percepciji ne izgleda tako, najveća slabost Kine je njezina sigurnost - unutarnja i vanjska. Vanjska sigurnost Kine je prepuna napetosti na njezinim granicama. Kina graniči s velikim brojem zemalja s kojima je u lošim odnosima, sporovima i sukobima.

Unutarnja sigurnost se održava represivnim aparatom na koji se, prema nekim procjenama, izdvaja više novca nego za vojsku. To je zato što se pod terminom unutarnje sigurnosti smatra očuvanje sigurnosti režima, a ne države.

S druge strane, SAD graniče s Kanadom i Meksikom, ostatak granice je more. Što im omogućuje iznimnu sigurnost iz koje mogu mirno projicirati svoju moć diljem svijeta. Vojna snaga SAD i mreža vojnih saveza su gotovo nevjerojatni, oni su najveća vojna sila u povijesti čovječanstva s preko 800 vojnih baza na svih pet kontinenata.

Xi Jinping je ocijenio još u ožujku da su "zapadne zemlje predvođene SAD-om provele sveobuhvatno obuzdavanje, okruživanje i potiskivanje Kine". To je priličan zaokret od njegove već poznate formulacije: "Istok se diže, a Zapad propada."

Zašto se Xi toliko plaši eventualnog Trumpova povratka?

- Kinezi su pročitali Trumpa, mogu s velikom vjerojatnošću predvidjeti njegove postupke. Biden im je zapravo kompliciran, jer se njegova administracija pokazala vrlo uspješnom u sklapanju saveza koje je Kina nastojala spriječiti. Jedan od takvih je strateški sporazum između Japana, Južne Koreje i SAD-a. S obzirom da postoji mogućnost da na izborima 2024. pobijedi Trump, Kinezi su procijenili da je reputacijski manje ponižavajuće "kapitulirati" pred Bidenom nego eventualno pred Trumpom.

---

image

Xi je maštao o tome kako će preskočiti SAD. Karijeru će završiti kao gubitnik

Afp
---

Bi li Xi još do jučer progutao gorku pilulu da ga netko naziva diktatorom?

- Predsjednik Biden je to već učinio jednom prije, kao što je i za Putina rekao da je "ubojica". Ovo je drukčije u smislu da je izrečeno nakon završetka sastanka između Xi Jinpinga i Bidena. Međutim, znamo da kineska javnost za to neće saznati. Xi će ovaj sastanak u San Franciscu iskoristiti da se kineskom narodu predstavi kao državnik koji je ravan američkom predsjedniku i može vješto upravljati kineskom vanjskom politikom.

Može li ovo promijeniti odnos Kine prema Tajvanu, ali i ratovima u Ukrajini, Gazi…?

- Ako se bude držao rečenog, kineski vođa Xi je digao ruke od vojne invazije na Tajvan i to je stavio ad acta. Što se tiče aktera na kriznim žarištima i ostalih agenata kaosa, njima je iz američke turneje Xi Jinpinga postalo jasno vidljivo da Kina nema kapacitete za pariranje SAD-u.

Strana veleposlanstva u SAD-u su već uputila svojim vladama prioritetna izvješća s alarmantnim analizama za Kinu.

Kakav rasplet predviđate Kini na unutarnjem planu?

Još uvijek ne postoji "Made in China" u pravom smislu riječi. Nakon Drugog svjetskog rata, ekonomski uzlet zemalja poput Njemačke i Japana doista se temeljio na "Made in Germany" i "Made in Japan", ali to nije slučaj s Kinom. U Kini postoji samo "Obrađeno u Kini" i "Sastavljeno u Kini".

Kinezi su dugo vremena bili uvjereni da je vrijeme na njihovoj strani - da mogu postati jači s vremenom, da se druga strana - Amerika - suočava s dugotrajnom stagnacijom/propadanjem, ili oboje. Sada su shvatili da postoji obostrana spremnost za igru na duge staze. Tek nakon što Kina razjasni vlastite mogućnosti, moći će racionalno procijeniti odnos između Kine i SAD.

---

image

Prosvjednici pale kinesku zastavu uoči sastanka dvojice predsjednika

Afp
---

Ekonomisti Banke za međunarodna poravnanja otkrili su da se opskrbni lanci šire jer druge zemlje, osobito u Aziji, postaju dodatni hubovi u trgovini između Kine i SAD-a. Tvrtke premještaju opskrbne lance dalje od Kine prema zemljama poput Indije, Vijetnama, Indonezije, Poljske, Meksika i Maroka. Globalizacija nastavlja dalje, ali bez Kine koju napušta kapital.

Xijev apel Bidenu u pitanju kontrole izvoza i ograničenja ulaganja vjerojatno neće biti uslišen, ali bi mogao zaustaviti Bidenovu administraciju da proširi ograničenja izvoza i ulaganja i ostaviti što je moguće više američko-kineske trgovine netaknutom.

---

Još jedan poraz: Nisu uspjeli pobijediti dolar

Za Lekaja najbolji primjer globalne kineske nemoći jest Xi Jinpigova inicijativa dedolarizacije među zemljama BRICS-a.

- Indija i Rusija obustavile su napore za rješavanje bilateralne trgovine u rupijama nakon nekoliko mjeseci pregovora. Sam Lavrov je rekao da Rusija ima milijarde rupija koje ne mogu koristiti kao rezultat izravne trgovine s Indijom. Indija odbija pritiske ruskih dobavljača nafte da uvoz sirove nafte plaća u juanima. Nakon 5 godina od kada je Iran pristao prodavati naftu Kini u juanima, većina se trgovine i dalje odvija u dolarima. Argentina razmišlja o potpunoj dolarizaciji svoje ekonomije. Kada ovo stavimo u kontekst, projekcija globalne trgovine koja iznosi 32 trilijuna dolara u 2022., prema ažuriranom izvješću UNCTAD, objavljenom 13. prosinca 2022., američki dolar bio je uključen u 88 % svih deviznih poslova.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Brendan Smialowski/Afp Afp PRIVATNI ALBUM Afp Afp
Brendan Smialowski/Afp

Biden ispraća Xi Jinpinga. Amerika može odahnuti, Rusija je zapela u Ukrajini, Kina ide prema dolje, nema više konkurencije

Afp

Joe Biden i Xi Jinping sa suradnicima na večeri u Woodsideu, u Kaliforniji. Bila je to gorka večera za kineskog vođu

PRIVATNI ALBUM

David Lekaj: Vanjska sigurnost Kine je prepuna napetosti na njezinim granicama. Kina graniči s velikim brojem zemalja s kojima je u lošim odnosima, sporovima i sukobima.

Afp

Xi je maštao o tome kako će preskočiti SAD. Karijeru će završiti kao gubitnik

Afp

Prosvjednici pale kinesku zastavu uoči sastanka dvojice predsjednika

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/bila-je-to-prava-kapitulacija-xi-je-pred-bidenom-priznao-poraz-kina-nije-uspjela-sad-ostaje-jedina-svjetska-sila-1340835 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=32b9a16a9bec10a4c1b20f955728b73f81eb7eaa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bila+je+to+prava+kapitulacija.+Xi+je+pred+Bidenom+priznao+poraz.+Kina+nije+uspjela%2C+SAD+ostaje+jedina+svjetska+sila&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbila-je-to-prava-kapitulacija-xi-je-pred-bidenom-priznao-poraz-kina-nije-uspjela-sad-ostaje-jedina-svjetska-sila-1340835 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbila-je-to-prava-kapitulacija-xi-je-pred-bidenom-priznao-poraz-kina-nije-uspjela-sad-ostaje-jedina-svjetska-sila-1340835 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savjetnik lekaj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetsavjetnik lekaj

Bila je to prava kapitulacija. Xi je pred Bidenom priznao poraz. Kina nije uspjela, SAD ostaje jedina svjetska sila

Piše Zoran Šagolj
21. studenog 2023. - 17:55
Biden ispraća Xi Jinpinga. Amerika može odahnuti, Rusija je zapela u Ukrajini, Kina ide prema dolje, nema više konkurencijeBrendan Smialowski/Afp

Nakon godinu dana zatišja i zahlađenja odnosa, Kina i SAD prošlog tjedna nastavili su diplomatski dijalog.

Xi Jinping došao je na noge Joeu Bidenu u Kaliforniju, a mediji su ovjekovječili čvrst stisak ruku i nasmijana lica dvojice najmoćnijih ljudi na planetu nakon višesatnih razgovora.

- Naši su susreti uvijek bili iskreni, izravni i korisni – komentirao je američki predsjednik, dodajući i znakovitu rečenicu kako je bitno da se njih dvojica "dobro razumiju", dok Jinping odjednom "čvrsto vjeruje u svijetlu budućnost bilateralnih veza SAD-a i Kine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:43