StoryEditorOCM
Svijetkonkretne mjere

Amerika dala ultimatum Izraelu radi sprječavanja humanitarne krize u Gazi: ‘Imate 30 dana‘

Piše Vijesti SD
15. listopada 2024. - 19:50

Sjedinjene Američke Države postavile su ultimatum Izraelu. Američke vlasti uputile su izraelskoj vladi pismo i zadale rok od 30 dana. Traže da u tom razdoblju hitno povećaju pristup humanitarnoj pomoći u Gazi ili će se suočiti s mogućnošću smanjenja dijela američke vojne pomoći.

Pismo koje je Amerika poslala prije dva dana je najsnažnije poznato pisano upozorenje Bidenove administracije svom savezniku, a dolazi u trenutku kada izraelski napad na sjever Gaze izaziva masovne prisilne premještaje civila na jug piše BBC

Potpisnicu su američki državni tajnik Anthony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin. U njemu SAD izražava duboku zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije. Dodaje se da je Izrael prošlog mjeseca odbio ili ometao gotovo 90 posto humanitarnih kretanja između sjevera i juga Gaze te da su naredbe o evakuaciji prisilile 1.7 milijuna ljudi u uski obalni pojas, gdje su u velikom riziku od smrtonosne zaraze. Pismo zahtjeva hitne i trajne mjere od izraelske vlade. 

Također stoji da Izrael mora u roku od 30 dana poduzeti niz konkretnih mjera za povećanje opskrbe pomoći, uz napomenu da neispunjavanje može imati posljedice na američku politiku prenosi BBC.

Pismo se poziva na američke zakone kojima se može zabraniti vojna pomoć zemljama koje ometaju isporuku američke humanitarne pomoći. Poziva Izrael da okonča izolaciju sjeverne Gaze. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 19:50