StoryEditor
Svijetvojska štiti kapitol

Nacionalna garda u punoj pripravnosti, duge cijevi u zgradi Kongresa: prizori kakve smo dosad viđali samo u filmovima postaju američka realnost

Piše HINA/JL
13. siječnja 2021. - 20:06
Saul Loeb/AFP

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi pozvala je u srijedu zastupnike da opozovu predsjednika Donalda Trumpa, rekavši da on mora odgovarati za poticanje na prošlotjedni nasilni napad na zgradu Kongresa.

"Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo", izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o 'impeachmentu' republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi "rat protiv demokracije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutanje teroriste".

Samo tjedan dana do kraja Trumpova četverogodišnjeg mandata, članovi gornjeg doma Senata mogli bi opozvati predsjednika prije nego što napusti Bijelu kuću i novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja.

Kongresnici bi o opozivu trebali glasati kasnije u srijedu, tjedan dana nakon što su Trumpovi pristaše upali u Kongres na što ih je nekoliko sati ranije nahuškao republikanski predsjednik.

Oko 17 sati i 30 minuta Zastupnički dom je počeo raspravu o dokumentu koji Trumpa formalno optužuje za poticanje na pobunu.

Izvori kažu da paralelno traju konzultacije senatora i da još nije donesena odluka o tome kako će postupiti gornji dom Kongresa.

Bude li Zastupnički dom glasanjem potvrdio optužbe, Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojega je pokrenut postupak opoziva, bio bi prvi kojemu se to dogodilo dvaput.

Neki republikanci su pozvali kolege u Zastupničkom domu da to ne čine u interesu nacionalnog pomirenja.

Republikanski kongresnik Jim Jordan, blizak Trumpu, optužio je demokrate da forsiraju opoziv koji je zapravo počeo odmah nakon Trumpove inauguracije 2016.

"Zašto? Zbog politike i zbog toga što žele izbrisati predsjednika", rekao je Jordan za govornicom.

Izvori kažu da je Senat za petak sazvao formalnu sjednicu o postupku opoziva.

Ako Trumpa opozove Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa smatrati krivim.

Kako snage reda u Sjedinjenim Američkim Državama nastavljaju primati dojave o mogućim nasilnim izgredima naoružanih militantnih grupacija, Ministarstvo obrane dopustilo je pripadnicima Nacionalne garde koji štite Kongres da sa sobom nose smrtonosno oružje, piše Politico.

Gardistima koji su zaduženi za sigurnost zgrade Kongresa i obližnjih objekata smrtonosno je oružje dopremljeno u utorak u 18 sati po lokalnom vremenom. Glasnogovornica Nacionalne garde okruga Columbia kapetanica Chelsi Johnson nije precizirala koje su oružje dobili gardisti, ali je rekla da im se inače daje poluautomatski pištolj Beretta M9. Prethodno su bili opremljeni isključivo zaštitnom opremom.

image
Saul Loeb/AFP

Johnson je dodala da će gardisti koji čuvaj Kongres dobiti i zaštitne kacige, plinske maske i oklop od kevlara.

Glasnogovornica je dodala da su gardisiti obučeni tako da će pokušati napraviti sve kako bi situaciju riješili bez upotrebe smrtonosne sile. Dodala je i da gardisti na terenu biti podrška policijskim jedinicama koje štite Kongres.

Dužnosnici Ministarstva obrane i vlasti prethodno su razmatrali mogućnost naoružavanja 15 tisuća gardista iz cijelog SAD-a koji će u Washington stići netom prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena.

image
Andrew Caballero-reynolds/AFP

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser aktivno je radila na smanjivanju prisutnost vojske u Washingtonu uoči skupa pristalica predsjednika na odlasku Donalda Trumpa koji su potom jurnuli na Kongres te ga nakratko zauzeli. Bowser je decidirano tražila da gardisti koji su bili zaduženi za sigurnost Kongresa ne nose oružje.

Situacija se u međuvremenu promijenila. Policija nastavlja primati informacije koje sugeriraju da naoružane milicije u danima uoči Bidenove inauguracije planiraju napasti Kongres. Šanse da će doći do novog juriša povećat će se ako Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu opozove Trumpa.

"Želimo da se naši ljudi imaju mogućnost obraniti se", rekao je general Daniel Hokanson, čelni čovjek Ureda Nacionalne garde, instituta koji je zadužen za vođenje Nacionalne garde. "Ako vodstvo procijeni da trebamo zauzeti takav stav, tako ćemo se postaviti."

image
Brendan Smialowski/AFP

Pogledajte gornju galeriju nadrealnih prizora iz SAD-a...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 11:36