stdClass Object ( [id] => 1131112 [title] => U Livnu i Tomislavgradu već planiraju kako će potrošiti 8,5 milijuna KM koje planiraju naplatiti HEP-u za korištenje Buškog jezera, oni pak poručuju: ‘Trenutna cijena je znatno iznad prosjeka‘ [alias] => u-livnu-i-tomislavgradu-vec-planiraju-kako-ce-potrositi-8-5-milijuna-km-koje-planiraju-naplatiti-hep-u-za-koristenje-buskog-jezera-oni-pak-porucuju-trenutna-cijena-energije-na-pragu-he-orlovac-je-znatno-iznad-prosjeka [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Akumulacija Buško jezero i višedesetljetna eksploatacija od strane Hrvatske elektroprivrede (HEP) iznova je postala vruća politička tema u susjednoj Bosni i Hercegovini. O njoj će ovaj ponedjeljak raspravljati i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Za razliku od proteklih godina, kada je ovo pitanje u nekoliko navrata potencirala bošnjačka politika kao jednu od neraščišćenih točaka u odnosima Zagreba i Sarajeva, sada su ga, međutim, potegnuli hrvatski dužnosnici iz Livna i Tomislavgrada. Da stvar bude interesantnija, radi se o dojučerašnjim kadrovima HDZ-a BiH, sestrinske stranke hrvatskog HDZ-a.

A što im je sporno? U prvom redu naknada koju HEP plaća za korištenje vodnog potencijala iz jezera, ali i način na koji se u knjigama domogao vlasničkih prava nad zemljištem potopljenim prije pedesetak godina.

- Postojeća naknada za iskorištavanje Buškog jezera, koju plaća HEP, nedovoljna je i zanemariva u odnosu na 5600 hektara potopljene površine obradivog polja i zato treba barem donekle kompenzirati nemogućnost njegova korištenja u poljoprivredne i druge svrhe. Mi samo, znači, želimo regulirati tu minimalnu naknadu, jer Livno i Tomislavgrad za potopljenu površinu ne dobivaju ništa, već samo za proizvedene kilovatsate. Ako HEP proizvede više struje, onda neka se naknada računa po iskorištenoj vodi – kaže federalni zastupnik Petar Galić, koji je zajedno s kolegom Antom Bakovićem i inicirao izmjenu postojećeg Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.Bit je njihova prijedloga da HEP ubuduće plaća 1500 konvertibilnih maraka (oko šest tisuća kuna) za svaki hektar zemljišta pod vodom, što bi Livnu i Tomislavgradu godišnje garantiralo zajednički prihod od 8,5 milijuna maraka. Usporedbe radi, na temelju postojećih zakonskih rješenja i kriterija potrošene vode i proizvedene struje u HE Orlovac na Cetini, taj se iznos kreće do maksimalnih 3,5 milijuna KM, a u slučaju slabe hidrološke godine, kakva je primjerice bila 2017., zna spasti na svega 1,2 milijuna maraka.

Štetna presuda

- Posebnost HE Orlovac u odnosu na ostale hidroelektrane u Federaciji BiH je mala proizvodnja električne energije u odnosu na hidroakumulacijom zauzetu površinu – argument je ovog dvojca iz Hrvatskog nacionalnog pomaka - stranke nastale nakon raskola unutar lokalnog HDZ-a koja danas vlada Tomislavgradom - iz kojeg se jasno iščitava zašto u zakon žele unijeti novi kriterij po kojem bi HEP plaćao naknadu. Koliko bi se od toga slilo u jedan (gradski), odnosno drugi (općinski) proračun, još nije precizno definirano.U susjednom Livnu osim naknade sporan je i način na koji se ova strateška tvrtka u vlasništvu Republike Hrvatske upisala u zemljišne knjige. I tamo je u prvi plan stao jedan bivši HDZ-ov dužnosnik, nekadašnji županijski/kantonalni ministar vodoprivrede, Ivica Brešić.

On stvari vraća u poratno razdoblje, konkretno 1999. godinu, kada je 15. rujna Sud u Livnu presudio u korist HEP-a, a na štetu Livna, te HEP postao korisnik/vlasnik velikih površina u Livanjskom polju.

- Uknjižili su pravo vlasništva nad česticama koje nikada nisu postojale, jer komasacija na području Livna nikada nije provedena. Sud je, pazite ovo, donio presudu na temelju nekakve uredbe Federalne geodetske uprave, a Grad iskoristio priliku da na svoju štetu, brzo i potajno, knjiži tuđe vlasništvo, ono HEP-a. Sve bi bilo super i krasno da su ikada imali važeći dokument na osnovi kojeg su koristili te vode. To što je izglasano u Saboru RH godinu prije je smiješno, jer su taj dio morali regulirati s ove strane granice, tu u BiH, pogotovo što pogranično područje i sumnjam da bi naišli na bilo kakve probleme.

---

image
Branimir Boban/Cropix
---

Odluka Sabora RH koju spominje donesena je 22. svibnja 1998. godine i tiče se davanja u koncesiju HEP-u voda Duvanjskog i Livanjskog polja na razdoblje od 33 godine. Nakon nje HEP tuži grad Livno tražeći "isključivo pravo vlasništva nad parcelama“ polja koje je potopljeno.

Nepovoljni kredit

- Evo vam samo jedan primjer koji će vam reći o apsurdnosti cijele situacije: Livno i Tomislavgrad nemaju kanalizaciju, sve naše otpadne vode od rata na ovamo idu u Buško jezero, voda iz tog jezera dalje u Peručko jezero, a od tamo ravno u Zadvarje na vodni zahvat kojim se opskrbljuje Makarska rivijera. Livno je moralo dići i nepovoljni kredit za gradnju vodovoda koji danas više ne može vraćati. Sve je to u smislu novca 'kikiriki' za HEP, ali su i objekti ovdje neodržavani, vodu u polju drže dok njima paše, poljoprivrednici ne mogu potopljene površine koristiti do lipnja, jer im je tako lagodnije.

Dok sam bio ministar, Županija je donijela, zapravo namjerno prepisala isti zakon kakav postoji u Mostaru i uvodi vodnu naknadu dok se ne riješi pitanje koncesije. Oni iz HEP-a do dan danas ne plaćaju tu naknadu, iako je zakon još važeći. Nemaju ni okolišnu dozvolu, pala je na sudu. Recite vi meni koliko firmi može raditi u RH bez nje?! Ni jedna, ali ovdje može, jer je ovo država lobija. Ne odlaze tamo ni inspektori – niže optužbe Brečić i sprema se sada kao predsjednik i oporbeni vijećnik Hrvatske republikanske stranke u Livnu predložiti uvođenje barem posebne komunalne naknade HEP-u.

I dok je dvojac Galić-Baković uvjeren da će u ponedjeljak dobiti većinu ruku za svoj prijedlog, Brečić im ne daje puno šansi. Uvjeren je da će SDA i partneri ponovo priteći u pomoć HDZ-u, kao što je i on njima u nekim drugim situacijama kada su na dnevni red dolazile tvrtke koje im puno znače za stranački proračun i kadrove. Osim toga, ne bi zanemario ni lobističku moć HEP-a, koji ovih dana privodi do kraja posao uknjižbe na potopljenim zemljištem.

A što na sve kažu u ovoj hrvatskoj tvrtki? Došli smo u posjed odgovora koji su iz HEP Proizvodnje uputili Federalnom parlamentu. U njemu navode kako nije točna konstatacija da postoji izgubljena dobit lokalne zajednice zbog umanjenog rada HE Orlovac jer je on usklađen s radom ostalih hidroelektrana na rijeci Cetini.

- HEP ekonomično raspolaže svojim postrojenjima i resursima te se vode iz Buškog blata koriste za proizvodnju električne energije kad je to elektroenergetskom sustavu potrebno te nema gubitaka u proizvodnji. Jedini gubici koji postoje su oni koji se pojavljuju zbog isparavanja i procurivanja vode iz jezera, što zahtijeva znatna ulaganja od strane HEP-a koja se i realiziraju, čime i lokalna poduzeća ostvaruju dobit – poručili su iz HEP-a.

Zakoniti postupak

- Na području današnje akumulacije Buško jezero prije izgradnje brana postojala je prirodna retencija Buško blato, u kojoj je razina vode u kišnom razdoblju dolazila do kote 705 m.n.m.. Površina vode na ovoj koti je obuhvaćala oko 80 posto površine današnje akumulacije, a navedeno zemljište se koristilo isključivo kao livada i pašnjak u kratkom razdoblju u godini, a ne kao kompletno obradivo polje.

Osim zakonitosti, upitna je i financijska opravdanost visine naknade za ovakav tip zemljišta, a 1500 KM/ha je svakako iznos koji dovodi u pitanje rentabilnost HE Orlovac pored svih ostalih izdataka – još su istakli iz HEP-a, dok su oko osporavanog vlasništva nad zemljištem poručili da su ih stekli u zakonitom postupku eksproprijacije i sukladno tadašnjim važećim propisima, odnosno uredno platili ili dali u vlasništvo zamjenske parcele. Zbog svega toga naknadu koju bi trebali godišnje plaćati prema površini potopljenog zemljišta drže nezakonitom i neustavnom.

- Po našim važećim propisima voda u jezeru je prve kategorije, javno dobro, pa ne može biti ničije vlasništvo osim države. HEP po važećim zakonima o stvarnim pravima i vodama može biti samo korisnik, što ne znači da može isušiti vodu i tamo zasaditi vinograde. To je voda, ne zemljište – uporan je Galić.

- Ma briga HEP za ove prostore i narod. Dva puta sam bio s jednim od inženjera, stručnjakom koji nam je prodavao priče o budućim investicijama, Gornjim horizontima i slično. Kada sam ga pitao koliko je HEP završio takvih investicija u RH, on je odgovorio – ni jednu. Jedino je priznao da objekt nikada nije bio isplativ. Ako itko misli da postoji strategija RH prema ovom prostoru, grdno riješi, jer bi se valjda pozabavili time da im turisti na Makarskoj rivijeri ne piju našu usranu vodu! - poručit će livanjski vijećnik Ivica Brešić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vruća tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Vruća tema 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-23 13:06:20 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-29 20:06:18 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2021-09-29 19:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1887 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19418458.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19418500.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19426978.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19426980.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19426982.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19426984.png","\/images\/slike\/2021\/09\/23\/19426986.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Branimir Boban\/Cropix","Branimir Boban\/Cropix","---","---","---","----","---"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","Petar Gali\u0107, Tomislavgrad","Ivica Bre\u0161i\u0107, Livno","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_19418458_1920.jpg":"1920x1080","k_19418458_1280.jpg":"1280x1280","k_19418458_1024.jpg":"1024x1024","k_19418458_640.jpg":"640x640","k_19418458_480.jpg":"480x480","k_19418458_340.jpg":"340x340","k_19418458_220.jpg":"220x220","o_19418458_1280.jpg":"1280x854","o_19418458_1024.jpg":"1024x683","o_19418458_640.jpg":"640x427","o_19418458_480.jpg":"480x320","o_19418458_340.jpg":"340x226","o_19418458_220.jpg":"220x146","h_19418458_1280.jpg":"1280x854","h_19418458_1024.jpg":"1024x683","h_19418458_640.jpg":"640x427","h_19418458_480.jpg":"480x320","h_19418458_340.jpg":"340x227","h_19418458_220.jpg":"220x147","pp_19418458_1280.jpg":"1006x1280","pp_19418458_1024.jpg":"805x1024","pp_19418458_640.jpg":"503x640","pp_19418458_480.jpg":"377x480","pp_19418458_340.jpg":"267x340","pp_19418458_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19418500_1920.jpg":"1920x1080","k_19418500_1280.jpg":"1280x1280","k_19418500_1024.jpg":"1024x1024","k_19418500_640.jpg":"640x640","k_19418500_480.jpg":"480x480","k_19418500_340.jpg":"340x340","k_19418500_220.jpg":"220x220","o_19418500_1280.jpg":"1280x853","o_19418500_1024.jpg":"1024x682","o_19418500_640.jpg":"640x426","o_19418500_480.jpg":"480x320","o_19418500_340.jpg":"340x226","o_19418500_220.jpg":"220x146","h_19418500_1280.jpg":"1280x854","h_19418500_1024.jpg":"1024x683","h_19418500_640.jpg":"640x427","h_19418500_480.jpg":"480x320","h_19418500_340.jpg":"340x227","h_19418500_220.jpg":"220x147","pp_19418500_1280.jpg":"1006x1280","pp_19418500_1024.jpg":"805x1024","pp_19418500_640.jpg":"503x640","pp_19418500_480.jpg":"377x480","pp_19418500_340.jpg":"267x340","pp_19418500_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1410x1370","hd_19426978_1920.jpg":"1920x1080","k_19426978_1280.jpg":"1280x1280","k_19426978_1024.jpg":"1024x1024","k_19426978_640.jpg":"640x640","k_19426978_480.jpg":"480x480","k_19426978_340.jpg":"340x340","k_19426978_220.jpg":"220x220","o_19426978_1280.jpg":"1280x1243","o_19426978_1024.jpg":"1024x994","o_19426978_640.jpg":"640x621","o_19426978_480.jpg":"480x466","o_19426978_340.jpg":"340x330","o_19426978_220.jpg":"220x213","h_19426978_1280.jpg":"1280x854","h_19426978_1024.jpg":"1024x683","h_19426978_640.jpg":"640x427","h_19426978_480.jpg":"480x320","h_19426978_340.jpg":"340x227","h_19426978_220.jpg":"220x147","pp_19426978_1280.jpg":"1006x1280","pp_19426978_1024.jpg":"805x1024","pp_19426978_640.jpg":"503x640","pp_19426978_480.jpg":"377x480","pp_19426978_340.jpg":"267x340","pp_19426978_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","hd_19426980_1920.jpg":"1920x1080","k_19426980_1280.jpg":"1280x1280","k_19426980_1024.jpg":"1024x1024","k_19426980_640.jpg":"640x640","k_19426980_480.jpg":"480x480","k_19426980_340.jpg":"340x340","k_19426980_220.jpg":"220x220","o_19426980_1280.jpg":"1280x1706","o_19426980_1024.jpg":"1024x1365","o_19426980_640.jpg":"640x853","o_19426980_480.jpg":"480x640","o_19426980_340.jpg":"340x453","o_19426980_220.jpg":"220x293","h_19426980_1280.jpg":"1280x854","h_19426980_1024.jpg":"1024x683","h_19426980_640.jpg":"640x427","h_19426980_480.jpg":"480x320","h_19426980_340.jpg":"340x227","h_19426980_220.jpg":"220x147","pp_19426980_1280.jpg":"1006x1280","pp_19426980_1024.jpg":"805x1024","pp_19426980_640.jpg":"503x640","pp_19426980_480.jpg":"377x480","pp_19426980_340.jpg":"267x340","pp_19426980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1154x754","hd_19426982_1920.jpg":"1920x1080","k_19426982_1280.jpg":"1280x1280","k_19426982_1024.jpg":"1024x1024","k_19426982_640.jpg":"640x640","k_19426982_480.jpg":"480x480","k_19426982_340.jpg":"340x340","k_19426982_220.jpg":"220x220","o_19426982_1280.jpg":"1280x836","o_19426982_1024.jpg":"1024x669","o_19426982_640.jpg":"640x418","o_19426982_480.jpg":"480x313","o_19426982_340.jpg":"340x222","o_19426982_220.jpg":"220x143","h_19426982_1280.jpg":"1280x854","h_19426982_1024.jpg":"1024x683","h_19426982_640.jpg":"640x427","h_19426982_480.jpg":"480x320","h_19426982_340.jpg":"340x227","h_19426982_220.jpg":"220x147","pp_19426982_1280.jpg":"1006x1280","pp_19426982_1024.jpg":"805x1024","pp_19426982_640.jpg":"503x640","pp_19426982_480.jpg":"377x480","pp_19426982_340.jpg":"267x340","pp_19426982_220.jpg":"173x220"},{"size0":"476x874","hd_19426984_1920.png":"1920x1080","k_19426984_1280.png":"1280x1280","k_19426984_1024.png":"1024x1024","k_19426984_640.png":"640x640","k_19426984_480.png":"480x480","k_19426984_340.png":"340x340","k_19426984_220.png":"220x220","o_19426984_1280.png":"1280x2350","o_19426984_1024.png":"1024x1880","o_19426984_640.png":"640x1175","o_19426984_480.png":"480x881","o_19426984_340.png":"340x624","o_19426984_220.png":"220x403","h_19426984_1280.png":"1280x854","h_19426984_1024.png":"1024x683","h_19426984_640.png":"640x427","h_19426984_480.png":"480x320","h_19426984_340.png":"340x227","h_19426984_220.png":"220x147","pp_19426984_1280.png":"1006x1280","pp_19426984_1024.png":"805x1024","pp_19426984_640.png":"503x640","pp_19426984_480.png":"377x480","pp_19426984_340.png":"267x340","pp_19426984_220.png":"173x220"},{"size0":"1216x1722","hd_19426986_1920.jpg":"1920x1080","k_19426986_1280.jpg":"1280x1280","k_19426986_1024.jpg":"1024x1024","k_19426986_640.jpg":"640x640","k_19426986_480.jpg":"480x480","k_19426986_340.jpg":"340x340","k_19426986_220.jpg":"220x220","o_19426986_1280.jpg":"1280x1812","o_19426986_1024.jpg":"1024x1450","o_19426986_640.jpg":"640x906","o_19426986_480.jpg":"480x679","o_19426986_340.jpg":"340x481","o_19426986_220.jpg":"220x311","h_19426986_1280.jpg":"1280x854","h_19426986_1024.jpg":"1024x683","h_19426986_640.jpg":"640x427","h_19426986_480.jpg":"480x320","h_19426986_340.jpg":"340x227","h_19426986_220.jpg":"220x147","pp_19426986_1280.jpg":"1006x1280","pp_19426986_1024.jpg":"805x1024","pp_19426986_640.jpg":"503x640","pp_19426986_480.jpg":"377x480","pp_19426986_340.jpg":"267x340","pp_19426986_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38803469 Threads: 3 Questions: 7126249127 Slow queries: 3310971 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609077451 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/u-livnu-i-tomislavgradu-vec-planiraju-kako-ce-potrositi-8-5-milijuna-km-koje-planiraju-naplatiti-hep-u-za-koristenje-buskog-jezera-oni-pak-porucuju-trenutna-cijena-energije-na-pragu-he-orlovac-je-znatno-iznad-prosjeka-1131112 [printLink] => /vijesti/regija/u-livnu-i-tomislavgradu-vec-planiraju-kako-ce-potrositi-8-5-milijuna-km-koje-planiraju-naplatiti-hep-u-za-koristenje-buskog-jezera-oni-pak-porucuju-trenutna-cijena-energije-na-pragu-he-orlovac-je-znatno-iznad-prosjeka-1131112?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 641864 [name] => buško jezero [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-22 08:46:12 [main_article_id] => 0 [alias] => busko-jezero [link] => /tag/busko-jezero ) [1] => stdClass Object ( [id] => 231016 [name] => hep [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hep [link] => /tag/hep ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651209 [name] => akumulacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-29 21:46:16 [main_article_id] => 0 [alias] => akumulacija [link] => /tag/akumulacija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 651210 [name] => Orlovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-29 21:46:16 [main_article_id] => 0 [alias] => orlovac [link] => /tag/orlovac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vruća tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Livnu i Tomislavgradu već planiraju kako će potrošiti 8,5 milijuna KM koje planiraju naplatiti HEP-u za korištenje Buškog jezera, oni pak poručuju: ‘Trenutna cijena je znatno iznad prosjeka‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19418458.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Branimir Boban/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19418458.jpg [title] => Branimir Boban/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19418500.jpg [title] => Branimir Boban/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19426978.jpg [title] => --- ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19426980.jpg [title] => ---Petar Galić, Tomislavgrad ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19426982.jpg [title] => ---Ivica Brešić, Livno ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19426984.png [title] => ---- ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/23/19426986.jpg [title] => --- ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Akumulacija Buško jezero i višedesetljetna eksploatacija od strane Hrvatske elektroprivrede (HEP) iznova je postala vruća politička tema u susjednoj Bosni i Hercegovini. O njoj će ovaj ponedjeljak raspravljati i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Za razliku od proteklih godina, kada je ovo pitanje u nekoliko navrata potencirala bošnjačka politika kao jednu od neraščišćenih točaka u odnosima Zagreba i Sarajeva, sada su ga, međutim, potegnuli hrvatski dužnosnici iz Livna i Tomislavgrada. Da stvar bude interesantnija, radi se o dojučerašnjim kadrovima HDZ-a BiH, sestrinske stranke hrvatskog HDZ-a.

A što im je sporno? U prvom redu naknada koju HEP plaća za korištenje vodnog potencijala iz jezera, ali i način na koji se u knjigama domogao vlasničkih prava nad zemljištem potopljenim prije pedesetak godina.

- Postojeća naknada za iskorištavanje Buškog jezera, koju plaća HEP, nedovoljna je i zanemariva u odnosu na 5600 hektara potopljene površine obradivog polja i zato treba barem donekle kompenzirati nemogućnost njegova korištenja u poljoprivredne i druge svrhe. Mi samo, znači, želimo regulirati tu minimalnu naknadu, jer Livno i Tomislavgrad za potopljenu površinu ne dobivaju ništa, već samo za proizvedene kilovatsate. Ako HEP proizvede više struje, onda neka se naknada računa po iskorištenoj vodi – kaže federalni zastupnik Petar Galić, koji je zajedno s kolegom Antom Bakovićem i inicirao izmjenu postojećeg Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.Bit je njihova prijedloga da HEP ubuduće plaća 1500 konvertibilnih maraka (oko šest tisuća kuna) za svaki hektar zemljišta pod vodom, što bi Livnu i Tomislavgradu godišnje garantiralo zajednički prihod od 8,5 milijuna maraka. Usporedbe radi, na temelju postojećih zakonskih rješenja i kriterija potrošene vode i proizvedene struje u HE Orlovac na Cetini, taj se iznos kreće do maksimalnih 3,5 milijuna KM, a u slučaju slabe hidrološke godine, kakva je primjerice bila 2017., zna spasti na svega 1,2 milijuna maraka.

Štetna presuda

- Posebnost HE Orlovac u odnosu na ostale hidroelektrane u Federaciji BiH je mala proizvodnja električne energije u odnosu na hidroakumulacijom zauzetu površinu – argument je ovog dvojca iz Hrvatskog nacionalnog pomaka - stranke nastale nakon raskola unutar lokalnog HDZ-a koja danas vlada Tomislavgradom - iz kojeg se jasno iščitava zašto u zakon žele unijeti novi kriterij po kojem bi HEP plaćao naknadu. Koliko bi se od toga slilo u jedan (gradski), odnosno drugi (općinski) proračun, još nije precizno definirano.U susjednom Livnu osim naknade sporan je i način na koji se ova strateška tvrtka u vlasništvu Republike Hrvatske upisala u zemljišne knjige. I tamo je u prvi plan stao jedan bivši HDZ-ov dužnosnik, nekadašnji županijski/kantonalni ministar vodoprivrede, Ivica Brešić.

On stvari vraća u poratno razdoblje, konkretno 1999. godinu, kada je 15. rujna Sud u Livnu presudio u korist HEP-a, a na štetu Livna, te HEP postao korisnik/vlasnik velikih površina u Livanjskom polju.

- Uknjižili su pravo vlasništva nad česticama koje nikada nisu postojale, jer komasacija na području Livna nikada nije provedena. Sud je, pazite ovo, donio presudu na temelju nekakve uredbe Federalne geodetske uprave, a Grad iskoristio priliku da na svoju štetu, brzo i potajno, knjiži tuđe vlasništvo, ono HEP-a. Sve bi bilo super i krasno da su ikada imali važeći dokument na osnovi kojeg su koristili te vode. To što je izglasano u Saboru RH godinu prije je smiješno, jer su taj dio morali regulirati s ove strane granice, tu u BiH, pogotovo što pogranično područje i sumnjam da bi naišli na bilo kakve probleme.

---

image
Branimir Boban/Cropix
---

Odluka Sabora RH koju spominje donesena je 22. svibnja 1998. godine i tiče se davanja u koncesiju HEP-u voda Duvanjskog i Livanjskog polja na razdoblje od 33 godine. Nakon nje HEP tuži grad Livno tražeći "isključivo pravo vlasništva nad parcelama“ polja koje je potopljeno.

Nepovoljni kredit

- Evo vam samo jedan primjer koji će vam reći o apsurdnosti cijele situacije: Livno i Tomislavgrad nemaju kanalizaciju, sve naše otpadne vode od rata na ovamo idu u Buško jezero, voda iz tog jezera dalje u Peručko jezero, a od tamo ravno u Zadvarje na vodni zahvat kojim se opskrbljuje Makarska rivijera. Livno je moralo dići i nepovoljni kredit za gradnju vodovoda koji danas više ne može vraćati. Sve je to u smislu novca 'kikiriki' za HEP, ali su i objekti ovdje neodržavani, vodu u polju drže dok njima paše, poljoprivrednici ne mogu potopljene površine koristiti do lipnja, jer im je tako lagodnije.

Dok sam bio ministar, Županija je donijela, zapravo namjerno prepisala isti zakon kakav postoji u Mostaru i uvodi vodnu naknadu dok se ne riješi pitanje koncesije. Oni iz HEP-a do dan danas ne plaćaju tu naknadu, iako je zakon još važeći. Nemaju ni okolišnu dozvolu, pala je na sudu. Recite vi meni koliko firmi može raditi u RH bez nje?! Ni jedna, ali ovdje može, jer je ovo država lobija. Ne odlaze tamo ni inspektori – niže optužbe Brečić i sprema se sada kao predsjednik i oporbeni vijećnik Hrvatske republikanske stranke u Livnu predložiti uvođenje barem posebne komunalne naknade HEP-u.

I dok je dvojac Galić-Baković uvjeren da će u ponedjeljak dobiti većinu ruku za svoj prijedlog, Brečić im ne daje puno šansi. Uvjeren je da će SDA i partneri ponovo priteći u pomoć HDZ-u, kao što je i on njima u nekim drugim situacijama kada su na dnevni red dolazile tvrtke koje im puno znače za stranački proračun i kadrove. Osim toga, ne bi zanemario ni lobističku moć HEP-a, koji ovih dana privodi do kraja posao uknjižbe na potopljenim zemljištem.

A što na sve kažu u ovoj hrvatskoj tvrtki? Došli smo u posjed odgovora koji su iz HEP Proizvodnje uputili Federalnom parlamentu. U njemu navode kako nije točna konstatacija da postoji izgubljena dobit lokalne zajednice zbog umanjenog rada HE Orlovac jer je on usklađen s radom ostalih hidroelektrana na rijeci Cetini.

- HEP ekonomično raspolaže svojim postrojenjima i resursima te se vode iz Buškog blata koriste za proizvodnju električne energije kad je to elektroenergetskom sustavu potrebno te nema gubitaka u proizvodnji. Jedini gubici koji postoje su oni koji se pojavljuju zbog isparavanja i procurivanja vode iz jezera, što zahtijeva znatna ulaganja od strane HEP-a koja se i realiziraju, čime i lokalna poduzeća ostvaruju dobit – poručili su iz HEP-a.

Zakoniti postupak

- Na području današnje akumulacije Buško jezero prije izgradnje brana postojala je prirodna retencija Buško blato, u kojoj je razina vode u kišnom razdoblju dolazila do kote 705 m.n.m.. Površina vode na ovoj koti je obuhvaćala oko 80 posto površine današnje akumulacije, a navedeno zemljište se koristilo isključivo kao livada i pašnjak u kratkom razdoblju u godini, a ne kao kompletno obradivo polje.

Osim zakonitosti, upitna je i financijska opravdanost visine naknade za ovakav tip zemljišta, a 1500 KM/ha je svakako iznos koji dovodi u pitanje rentabilnost HE Orlovac pored svih ostalih izdataka – još su istakli iz HEP-a, dok su oko osporavanog vlasništva nad zemljištem poručili da su ih stekli u zakonitom postupku eksproprijacije i sukladno tadašnjim važećim propisima, odnosno uredno platili ili dali u vlasništvo zamjenske parcele. Zbog svega toga naknadu koju bi trebali godišnje plaćati prema površini potopljenog zemljišta drže nezakonitom i neustavnom.

- Po našim važećim propisima voda u jezeru je prve kategorije, javno dobro, pa ne može biti ničije vlasništvo osim države. HEP po važećim zakonima o stvarnim pravima i vodama može biti samo korisnik, što ne znači da može isušiti vodu i tamo zasaditi vinograde. To je voda, ne zemljište – uporan je Galić.

- Ma briga HEP za ove prostore i narod. Dva puta sam bio s jednim od inženjera, stručnjakom koji nam je prodavao priče o budućim investicijama, Gornjim horizontima i slično. Kada sam ga pitao koliko je HEP završio takvih investicija u RH, on je odgovorio – ni jednu. Jedino je priznao da objekt nikada nije bio isplativ. Ako itko misli da postoji strategija RH prema ovom prostoru, grdno riješi, jer bi se valjda pozabavili time da im turisti na Makarskoj rivijeri ne piju našu usranu vodu! - poručit će livanjski vijećnik Ivica Brešić.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Branimir Boban/Cropix Branimir Boban/Cropix --- --- --- ---- ---
---
---
Petar Galić, Tomislavgrad
---
Ivica Brešić, Livno
---
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/u-livnu-i-tomislavgradu-vec-planiraju-kako-ce-potrositi-8-5-milijuna-km-koje-planiraju-naplatiti-hep-u-za-koristenje-buskog-jezera-oni-pak-porucuju-trenutna-cijena-energije-na-pragu-he-orlovac-je-znatno-iznad-prosjeka-1131112 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8d5ffd34f3bf380fdabb1189582518c3d8f2ba33 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Livnu+i+Tomislavgradu+ve%C4%87+planiraju+kako+%C4%87e+potro%C5%A1iti+8%2C5+milijuna+KM+koje+planiraju+naplatiti+HEP-u+za+kori%C5%A1tenje+Bu%C5%A1kog+jezera%2C+oni+pak+poru%C4%8Duju%3A+%E2%80%98Trenutna+cijena+je+znatno+iznad+prosjeka%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fu-livnu-i-tomislavgradu-vec-planiraju-kako-ce-potrositi-8-5-milijuna-km-koje-planiraju-naplatiti-hep-u-za-koristenje-buskog-jezera-oni-pak-porucuju-trenutna-cijena-energije-na-pragu-he-orlovac-je-znatno-iznad-prosjeka-1131112 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fu-livnu-i-tomislavgradu-vec-planiraju-kako-ce-potrositi-8-5-milijuna-km-koje-planiraju-naplatiti-hep-u-za-koristenje-buskog-jezera-oni-pak-porucuju-trenutna-cijena-energije-na-pragu-he-orlovac-je-znatno-iznad-prosjeka-1131112 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vruća tema [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaVruća tema

U Livnu i Tomislavgradu već planiraju kako će potrošiti 8,5 milijuna KM koje planiraju naplatiti HEP-u za korištenje Buškog jezera, oni pak poručuju: ‘Trenutna cijena je znatno iznad prosjeka‘

Piše Zoran Šagolj
29. rujna 2021. - 21:46

Akumulacija Buško jezero i višedesetljetna eksploatacija od strane Hrvatske elektroprivrede (HEP) iznova je postala vruća politička tema u susjednoj Bosni i Hercegovini. O njoj će ovaj ponedjeljak raspravljati i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Za razliku od proteklih godina, kada je ovo pitanje u nekoliko navrata potencirala bošnjačka politika kao jednu od neraščišćenih točaka u odnosima Zagreba i Sarajeva, sada su ga, međutim, potegnuli hrvatski dužnosnici iz Livna i Tomislavgrada. Da stvar bude interesantnija, radi se o dojučerašnjim kadrovima HDZ-a BiH, sestrinske stranke hrvatskog HDZ-a.

A što im je sporno? U prvom redu naknada koju HEP plaća za korištenje vodnog potencijala iz jezera, ali i način na koji se u knjigama domogao vlasničkih prava nad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 16:16