StoryEditorOCM
Regijane stoje dobro

Sve manje Hrvata u Crnoj Gori, a većina ih uopće ne govori hrvatski: pogledajte rezultate popisa stanovništva

Piše J. Kapor
17. listopada 2024. - 21:01

Nakon 11 mjeseci konačno su objavljeni rezultati popisa u Crnoj Gori, a pokazatelji za Hrvate u toj zemlji ne stoje nimalo dobro. Na prošlom popisu 2011. ih je bilo 6021 pa su čini 0,97 posto stanovništva Crne Gore. Danas ih ima tek 5150 i čine 0,7 posto, samo jednu decimalu više nego romska populacija. 

Hrvati u Crnoj Gori najgore su, međutim, prošli kad je riječ o jeziku. Od onih 5150 Hrvata, samo 2183 ih govori hrvatski jer to je ukupna brojka onih koji su se, prema Monstatu, izjasnili da govore hrvatski. Otkako je došlo do smjene vlasti u toj zemlji, najgore je ipak prošao crnogorski jezik koji je izgubio brojčano najviše korisnika. Većina građana, a takvih je sve više, koristi se srpskim.

image

Crkvica Sv.Ilije na vrhu brda Košare, na granici s Hrvatskom

Ahmet Kalajdžić/
image

Pula, 180317.
Bokeljska mornarica 809 Pula u povodu proslave patrona Grada Kotora i Boke Kotorske, sv. Tripuna i 23. godisnjice djelovanja udruge Bokelja u Istarskoj zupaniji, organizirala je tradicionalno okupljanje Bokelja i prijatelja Boke, na Bokeljskoj veceri. Po tradiciji, clanovi bratovstine u odorama izveli su stoljetno Kolo bokeljske mornarice, a mali admiral Domagoj Paskovic svojim govorom Loda najavio je svecanost.
Foto: Goran Sebelic/CROPIX

Goran Sebelic/Cropix

- To je i dobra poruka za nas u Srbiji i srpski narod svuda drugdje, ali i onima koji su mislili da je brutalnim kampanjama moguće srušiti ne samo poziciju srpskog naroda, nego i njegov identitet, jezik i ćiriličko pismo. Pokazalo se da je to neuspješno i da smo uspijevali da ujedinimo narod - rekao je tim povodom srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tijekom obilježavanja Dana Bezbijednosno informativne agencije (BIA). Srpske stranke u Crnoj Gori (Nova srpska demokratija i Ujedinjena Crna Gora) odmah su zatražile da srpski jezik u Crnoj Gori odmah postane službeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 00:22