StoryEditorOCM
Regijablokirali mu imovinu

SAD uveo sankcije glavnom čovjeku sigurnosnih službi Srbije zbog širenja ‘malignog ruskog utjecaja‘ i dilanja droge

Piše l.i./ jl
11. srpnja 2023. - 20:19

Šef BIA-e Aleksandar Vulin stavljen je pod sankcije Sjedinjenih Američkih Država.

Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva financija uveo je danas sankcije ravnatelju BIA-e i bivšem ministru unutarnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu. Osumnjičen je za koruptivne aktivnosti, prije svega u širenju ruskog malignog utjecaja u Srbiji.

Prema izvješću, Vulin je umiješan u međunarodni organizirani kriminal, trgovinu drogom i zloporabu položaja, prenosi Nova.rs.

Njegovo djelovanje, kako se navodi, promicalo je korupciju u državnim institucijama u Srbiji, a pod tim se misli na zloporabu položaja za osobne interese, a to uključuje i umiješanost u trgovinu narkoticima.

"Ministarstvo financija neće oklijevati ciljati one koji zlorabe svoje položaje za osobnu korist dok podrivaju učinkovito i demokratsko upravljanje na Zapadnom Balkanu", rekao je podtajnik za borbu protiv terorizma i obavještajne financijske poslove u ministarstvu financija SAD-a Brian E. Nelson.

"Aleksandar Vulin odgovoran je za koruptivna i destabilizirajuća djela koja su omogućila zlonamjerne ruske aktivnosti u regiji." Ta djela uključuju korištenje njegova autoriteta za osobnu korist, uključujući uključenost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoj položaj kako bi podržao Rusiju, omogućio zlonamjerne aktivnosti Rusije koje degradiraju sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana i pružio Rusiji platformu za daljnji utjecaj u regiji", stoji u priopćenju.

Sva njegova imovina u Americi sada je blokirana, kažu iz SAD-a.

"Sva imovina i udjeli u imovini gore opisane osobe koja se nalazi u Sjedinjenim Državama zamrznuti su i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokira se sva imovina koja je u više od 50 postotnom vlasništvu sankcionirane osobe, posredno ili izravno”, navodi se u obrazloženju.

Osim toga, financijske institucije i druge osobe koje obavljaju određene transakcije ili aktivnosti s kažnjenom osobom mogu biti podvrgnute sankcijama ili mjerama prisile, prema zaključku američkog Ministarstva financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:15