StoryEditorOCM
RegijaIZBORI U SRBIJI

Pogledajte video: potpuni kaos u Novom Sadu, ‘Vučićevci‘ se uvukli u izbornu komisiju, bježali s vrećama u rukama!

Piše Hina, V.M./ JL
2. lipnja 2024. - 16:31

U Srbiji je u tijeku glasanje na lokalnim izborima, biraju se ljudi koji će vladati u Beogradu i još 66 gradova i općina, te 23 gradske općine. Na izborima neće sudjelovati značajan dio oporbe, čiji je argument da vlast nije osigurala ravnopravne uvjete za fer izbore.

Kako to obično biva u Srbiji zadnjih desetak godina, izborni dan donio je - kaos. U ovim trenucima najnapetije je u Novom Sadu, točnije u golemom prostoru gdje je najveći call centar Srpske napredne stranke.

Zanimljivo, u istoj zgradi nalazi se i Gradska izborna komisija u koju bi trebali večeras stići vreće s glasovima. Upravo zbog toga, pripadnici oporbe su inzistirali da uđu unutra, prenosi Jutarnji.

Međutim, s takvim planovim nije se složilo društvo iz SNS-a, kao i policija. Vučićeva ekipa zabarikadirala se u hangaru u Novosadskom sajmu, koji su pretvorili u svoje sjedište, a aktivisti su se ‘zakačili‘ s policijom.

Zanimljivo, dok je trajalo naguravanje, aktivisti SNS-a su pobjegli iz zgrade, a portal Nova.rs piše da su sa sobom nosili kutije i neke materijale.

Inače, promatračka misija OESS-a (ODIHR) uputila je srbijanskim vlastima preporuke za unaprijeđenje izbornog procesa, napose uređenja popisa birača, ravnopravnu dosupnost oporbe medijima i izbjegavanje tzv. dužnosničke kampanje, ali je u višemjesečnim pregovorima učinjeno tek malo toga.

Oporba na izbore, ponajprije u Beogradu izlazi podijeljena, dok jedan dio oporbenih stranaka neće ni sudjelovati, uz obrazloženje da vlast nije osigurala fer uvjete za demokratski izborni proces.

Istraživanje Agencije "Puls Srbije" pokazalo je da će na izbore 2. lipnja izići 60,2 posto Beograđana, te da su oporbeni birači značajno zbunjeni i nezadovoljni stanjem u kojem oporba dočekuje ponovljene lokalne izbore u Beogradu, tim prije jer su neke vodeće oporbene stranke i pokreti odustali od sudjelovanja na izborima. Njihov je argument da vlast nije osigurala ravnopravne i fer uvjete.

Prema rezultatima istraživanja, izborni prag u Beogradu od ukupno 14 izbornih lista prelazi samo pet: "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" (48,2%), građansko-ekološki pokret "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-promeni" (13,5 %), "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" kao dio nekadašnje oporbene kolicije "Srbija bez nasilja" (11,5%), pokret "1 od 5 milijuna - Beogradski front - Ritam grada, Dušan Teodosijević gradonačelnik" (8,3 %), te lista kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića "Mi-snaga naroda (6,7 %).

Za sve ostale liste glasat će 7,8 ispitanih u akneti u kojoj je izravno na ulici 27. svibnja sudjelovalo oko 5.500 Beograđana. Oko četiri posto anketiranih još se nije odlučilo za koga će glasati, javlja Jutarnji.

Na izborima za vijećnike Skupštine grada Beograda i vijećnike 17 beogradskih općina pravo glasa ima 1,6 milijuna birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 00:03