stdClass Object ( [id] => 1216861 [title] => Otkud sad i Izrael kao akter u rješavanju predizbornog gropa u BiH? Čini se da je i mostarsko uklanjanje imena ulica nazvanih po ustašama dio istog paketa... [alias] => otkud-sad-i-izrael-kao-akter-u-rjesavanju-predizbornog-gropa-u-bih-cini-se-da-je-i-mostarsko-uklanjanje-imena-ulica-nazvanih-po-ustasama-dio-istog-paketa [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Službeni Zagreb posljednjih je godina ustrajno lobirao, posebno u Washingtonu. Hrvatska Vlada pokazala se vrlo sposobnom iskoristiti članstvo svoje zemlje u EU-u kako bi pomogla svojim hrvatskim saveznicima u Bosni i Hercegovini. Uspješno je uvjerila mnoge u Americi i Europi kako je u provođenju izborne reforme važnije sačuvati konstitutivnost ovdašnjih naroda nego inzistirati na problemu građanske ravnopravnosti.

Ovako je zastupnica britanskog Doma lordova baronesa Arminka Helić u svojem komentaru za prestižni Royal United Service Institute opisala najnoviji vanjskopolitički uspjeh hrvatske Vlade.

Iako je baronesa Helić vrlo ogorčena jer smatra da je službeni Zagreb posijano sjeme etničkog raspada njezine rodne Bosne i Hercegovine, ova vrlo uspješna i upućena Bošnjakinja, koja je dugo bila vanjskopolitička savjetnica britanskog Ministarstva vanjskih poslova, zapravo je odala veliko priznanje učinkovitosti vanjske politike Banskih dvora.

Koliko je to istina, svjedoči prijateljska reakcija službenog Izraela, koja je iznenadila mnoge, a posebno službeno Sarajevo.

Naime, iz izraelskog veleposlanstva u Tirani, koje je nadležno za Bosnu i Hercegovinu, procurio je memorandum u kojem se inzistira na uspostavi legitimne ravnopravnosti konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, bez čega je nemoguće normalno, konsocijalno, funkcioniranje ove države.

U pozadini svega je realna činjenica kako je Bosna i Hercegovina država s tri sukobljene nacionalne zajednice u kojoj konsocijalni sustav omogućava racionalni okvir za njihov miran suživot i pragmatičnu i kompromisnu suradnju. Ipak, Izrael nije zaboravio pitanje građanske individualnosti, posebno za ovdašnje Židove i Rome, pa će stoga biti vrlo zanimljivo kako će teći realizacija obećanja ovdašnje hrvatske politike da će poduprijeti implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Finci-Sjedić, koja traži usklađivanje koncepata konstitutivnosti naroda i koncepta građanskih prava stotinjak tisuća članova manjinskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

---

image
Elvis Barukcic/Afp
---

U čitavoj stvari, iz perspektive Izraela, važna je činjenica što je Dom naroda Bosne i Hercegovine, na inicijativu predsjednika ovdašnjeg HDZ-a Dragana Čovića, izglasao radnu definiciju antisemitizma. Sličnu je definiciju, na poticaj srpskog lidera Milorada Dodika, izglasalo i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. U svemu ovome Izrael vidi jamstvo zaštite i očuvanje položaja Židova u Bosni i Hercegovini.

Ipak, Izrael je vrlo vjerojatno samo glasnik Amerike, koja je s Hrvatskom i Hrvatima u Bosni i Hercegovini sklopila vezanu pogodbu.

Koliko je to istina, svjedoči priopćenje američkog veleposlanstva u Sarajevu, koje je 14. srpnja pozdravilo odluku Gradskog vijeća Mostara o preimenovanju šest gradskih ulica koje su “nosile imena osoba koje nisu bile vrijedne hvale”, iza čega se krije uklanjanje imena ulica koje su nosile ime po ustaškim dužnosnicima iz Drugog svjetskog rata, kad je Bosna i Hercegovina bila u sastavu NDH.

To, kao i činjenica da je američko veleposlanstvo pohvalilo gradonačelnika Mostara Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića zbog toga što zajedno rade na pronalaženju kompromisa u podijeljenom Mostaru, ukazuje na to kako je hrvatska politika u BiH platila određenu političku cijenu promičući američku viziju kompromisne multietničnosti, koja bi se iz Mostara treba proširiti na Sarajevo i Banju Luku.

Koliko je hrvatski dio pogodbe važan, svjedoči i spomenuta potpora izraelskog veleposlanstva hrvatskoj politici u BiH, u kojoj se izričito kaže kako je “preimenovanje ulica koje su u Mostaru nosile imena ustaša” jedan od koraka koji pridonosi dobrobiti Bosne i Hercegovine i njezinih građana, a posebno dobrobiti ovdašnje židovske zajednice.

---

image

Jakob Finci, njegovo pismo izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova pristojno je odbijeno

Nikola Vilić/Cropix
---

U pozadini je ove pogodbe i globalna politika jer je, nakon invazije na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin sve više počeo biti glavni neprijatelj službene Europe, koja u svojem balkanskom dvorištu želi eliminirati postojeći ruski utjecaj.

Kako piše prestižni Foreign Affairs, Amerika i Europa u takvoj su situaciji odlučile politički intervenirati u Bosni i Hercegovini, u kojoj je ruski predsjednik podupirao separatizam, te je kočio put ove zemlje prema Europskoj uniji i NATO-u tvrdeći da je takvo što politička provokacija za Rusiju te da bi Bosna i Hercegovina mogla proći kao Ukrajina.

Koliko je ovaj problem opasan, svjedoči nedavno priopćenje američkog veleposlanstva u Sarajevu, koje je nakon govora ruskog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske ovdašnju javnost upozorila kako su atlantske integracije dragovoljan izbor, za razliku od Rusije, koja “izaziva podjele i prijeti ako građani Bosne i Hercegovine odaberu put koji se Rusiji ne sviđa”.

U ovakvoj opasnoj situaciji nezadovoljstvo bosanskohercegovačkih Hrvata dobilo je znatnu težinu, pa je prijetnja Dragana Čovića kako će Hrvati krenuti putem “teritorijalne reorganizacije”, što će reći oživljavanja Herceg-Bosne, shvaćena vrlo ozbiljno.

U ovakvoj je situaciji, kako piše Foreign Affairs, Republika Hrvatska upotrijebila političku težinu koju ima kao članica EU-a i NATO-a kako bi pogurala reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koja bi ojačala položaj ovdašnjih Hrvata. Usprkos nepovjerenju mnogih koji su privrženi Bošnjacima i viziji multietničke građanske Bosne i Hercegovine, hrvatska je politika uspjela pa su Amerika i Europa prihvatile hrvatski program. Tim više što se potonja bojala da bi odbijanje hrvatskog programa dalje destabiliziralo Bosnu i Hercegovinu jer bi moglo izazvati političko i etničko nasilje.

U pozadini svega je vjerojatni politički poraz službenog Sarajeva i bošnjačke politike, koju je najbolje opisao Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice u BiH.

Hrvati i Srbi podržavaju Izrael, dok Bošnjaci podržavaju Palestince i Hamas. To je, kao i dobro lobiranje ili možda zabuna, istaknuo je Finci, pridonijelo uspjehu hrvatskog prijedloga. Razmjere poraza političkog Sarajeva najbolje opisuje neuspjeh nekidašnjeg Fincijeva otvorenog pisma izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova. Kako izvješćuje utjecajni izraelski dnevni list Haaraz, Finci je, među ostalim, upozorio izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova kako svojim postupkom ne pomaže Židovima u Bosni i Hercegovini, nego podupire interese samo jedne stranke, što će reći ovdašnjega HDZ-a, čiji je prijedlog, prema njegovu mišljenju, kontroverzan jer umanjuje prava Židova i Roma.

---

image
Elvis Barukcic/Afp
---

Ipak, s obzirom na to da je potpora bosanskohercegovačkim Hrvatima čvrsta odluka, Finci je iz Izraela dobio vrlo uglađenu odbijenicu.

”Mi poznajemo i vrlo cijenimo njegov rad za dobrobit Židovske zajednice, zbog čega nemamo namjeru komentirati njegove riječi”, odgovorio je glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova.

Isti je učinak imala i prosvjedna nota sarajevske ministrice vanjskih poslova Biserke Turković, koja je dijelom židovskog podrijetla i koja je izraelskoj vladi napisala kako će izmjena Izbornog zakona donijeti diskriminaciju Židova i drugih naroda.

U pozadini su ovog političkog poraza službenog Sarajeva ozbiljni bliskoistočni politički interesi Izraela i njegov sukob s proiranskim Hamasom. Zbog toga je izjava iranskog ambasadora u Sarajevu kako “cionistički režim aparthejda nije kvalificiran da komentira političku sudbinu Bosne i Hercegovine” izazvala vrlo neugodan dojam.

Sve u svemu, kako sada stoje stvari, hrvatska je politika, uz cijenu odricanja od ustaških dužnosnika i prihvaćanja pragmatične američke logike multietničkog kompromisa, uspjela osigurati političku zaštitu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. 

---

Propala vizija bosanske nacije

”Pokušaj odvajanja Bosne od njezinih susjeda Srbije i Hrvatske potpuno je propao, isto kao i pokušaj stvaranja posebne bosanske nacionalne svijesti. Zastava, grb, sve je bilo uzalud. Priželjkivana asimilacija triju naroda i triju vjera nije uspjela.”

Ovako je prije više od stotinu godina bečki carski ekspert Joseph Baernreither opisao propast vizije građanske Bosne i Hercegovine.

Ove su riječi vrlo aktualne i danas, tim više što je početkom ovog stoljeća hrvatski ekspert Mladen Ančić sa Sveučilišta u Zadru napisao vrlo zanimljivu “dijagnozu” današnje Bosne i Hercegovine, koja se dade sažeti u tezu kako postoje tri različite vizije Bosne i Hercegovine: hrvatska, bošnjačka i srpska.

Sve su tri vizije legitimne i važne i treba ih uzeti u obzir, a ne graditi bosansku naciju na etničkom i vjerskom temelju bošnjačke vizije.

---

---

Što bi Hrvati zapravo mijenjali

Izmjenama i dopunama Izbornog zakona mijenja se izbor članova Predsjedništva BiH na način da se u Federaciji BiH formiraju tri ad hoc izborna područja s kojih se biraju bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva, na način da bošnjački član Predsjedništva mora osvojiti većinu glasova na području s općinama s najmanje dvije trećine bošnjačkog stanovništva, dok hrvatski član Predsjedništva mora osvojiti većinu glasova na području s općinama s najmanje dvije trećine hrvatskog stanovništva. Ovakvom bi se izmjenom, gledano iz hrvatske perspektive, spriječila dosadašnja praksa bošnjačke majorizacije.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO MIJEŠANJE KARATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOVO MIJEŠANJE KARATA 2 0 7713 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-12 08:40:12 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-17 08:32:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-08-17 08:32:29 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1607 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/12\/22657914.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/12\/20923156.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/12\/21254416.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/12\/17425958.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/12\/21443862.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Antonio Bali\u0107\/Cropix","Elvis Barukcic\/Afp","\/Shutterstock","Elvis Barukcic\/Afp","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tu\u0111e ho\u0107emo, svoje ne damo - tako nekako i ide pri\u010da u BiH\u00a0<\/p>","","","","

Jakob Finci, njegovo pismo izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova pristojno je odbijeno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22657914_1920.jpg":"1920x1080","k_22657914_1280.jpg":"1280x1280","k_22657914_1024.jpg":"1024x1024","k_22657914_640.jpg":"640x640","k_22657914_480.jpg":"480x480","k_22657914_340.jpg":"340x340","k_22657914_220.jpg":"220x220","o_22657914_1280.jpg":"1280x853","o_22657914_1024.jpg":"1024x682","o_22657914_640.jpg":"640x426","o_22657914_480.jpg":"480x320","o_22657914_340.jpg":"340x226","o_22657914_220.jpg":"220x146","h_22657914_1280.jpg":"1280x854","h_22657914_1024.jpg":"1024x683","h_22657914_640.jpg":"640x427","h_22657914_480.jpg":"480x320","h_22657914_340.jpg":"340x227","h_22657914_220.jpg":"220x147","pp_22657914_1280.jpg":"1280x1628","pp_22657914_1024.jpg":"1024x1303","pp_22657914_640.jpg":"640x814","pp_22657914_480.jpg":"480x611","pp_22657914_340.jpg":"340x432","pp_22657914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1788x1087","hd_20923156_1920.jpg":"1920x1080","k_20923156_1280.jpg":"1280x1280","k_20923156_1024.jpg":"1024x1024","k_20923156_640.jpg":"640x640","k_20923156_480.jpg":"480x480","k_20923156_340.jpg":"340x340","k_20923156_220.jpg":"220x220","o_20923156_1280.jpg":"1280x778","o_20923156_1024.jpg":"1024x622","o_20923156_640.jpg":"640x389","o_20923156_480.jpg":"480x291","o_20923156_340.jpg":"340x206","o_20923156_220.jpg":"220x133","h_20923156_1280.jpg":"1280x854","h_20923156_1024.jpg":"1024x683","h_20923156_640.jpg":"640x427","h_20923156_480.jpg":"480x320","h_20923156_340.jpg":"340x227","h_20923156_220.jpg":"220x147","pp_20923156_1280.jpg":"1280x1628","pp_20923156_1024.jpg":"1024x1303","pp_20923156_640.jpg":"640x814","pp_20923156_480.jpg":"480x611","pp_20923156_340.jpg":"340x432","pp_20923156_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1218","hd_21254416_1920.jpg":"1920x1080","k_21254416_1280.jpg":"1280x1280","k_21254416_1024.jpg":"1024x1024","k_21254416_640.jpg":"640x640","k_21254416_480.jpg":"480x480","k_21254416_340.jpg":"340x340","k_21254416_220.jpg":"220x220","o_21254416_1280.jpg":"1280x812","o_21254416_1024.jpg":"1024x649","o_21254416_640.jpg":"640x406","o_21254416_480.jpg":"480x304","o_21254416_340.jpg":"340x215","o_21254416_220.jpg":"220x139","h_21254416_1280.jpg":"1280x854","h_21254416_1024.jpg":"1024x683","h_21254416_640.jpg":"640x427","h_21254416_480.jpg":"480x320","h_21254416_340.jpg":"340x227","h_21254416_220.jpg":"220x147","pp_21254416_1280.jpg":"1280x1628","pp_21254416_1024.jpg":"1024x1303","pp_21254416_640.jpg":"640x814","pp_21254416_480.jpg":"480x611","pp_21254416_340.jpg":"340x432","pp_21254416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17425958_1920.jpg":"1920x1080","k_17425958_1280.jpg":"1280x1280","k_17425958_1024.jpg":"1024x1024","k_17425958_640.jpg":"640x640","k_17425958_480.jpg":"480x480","k_17425958_340.jpg":"340x340","k_17425958_220.jpg":"220x220","o_17425958_1280.jpg":"1280x853","o_17425958_1024.jpg":"1024x682","o_17425958_640.jpg":"640x426","o_17425958_480.jpg":"480x320","o_17425958_340.jpg":"340x226","o_17425958_220.jpg":"220x146","h_17425958_1280.jpg":"1280x854","h_17425958_1024.jpg":"1024x683","h_17425958_640.jpg":"640x427","h_17425958_480.jpg":"480x320","h_17425958_340.jpg":"340x227","h_17425958_220.jpg":"220x147","pp_17425958_1280.jpg":"1280x1628","pp_17425958_1024.jpg":"1024x1303","pp_17425958_640.jpg":"640x814","pp_17425958_480.jpg":"480x611","pp_17425958_340.jpg":"340x432","pp_17425958_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2886","hd_21443862_1920.jpg":"1920x1080","k_21443862_1280.jpg":"1280x1280","k_21443862_1024.jpg":"1024x1024","k_21443862_640.jpg":"640x640","k_21443862_480.jpg":"480x480","k_21443862_340.jpg":"340x340","k_21443862_220.jpg":"220x220","o_21443862_1280.jpg":"1280x1924","o_21443862_1024.jpg":"1024x1539","o_21443862_640.jpg":"640x962","o_21443862_480.jpg":"480x721","o_21443862_340.jpg":"340x511","o_21443862_220.jpg":"220x330","h_21443862_1280.jpg":"1280x854","h_21443862_1024.jpg":"1024x683","h_21443862_640.jpg":"640x427","h_21443862_480.jpg":"480x320","h_21443862_340.jpg":"340x227","h_21443862_220.jpg":"220x147","pp_21443862_1280.jpg":"1280x1628","pp_21443862_1024.jpg":"1024x1303","pp_21443862_640.jpg":"640x814","pp_21443862_480.jpg":"480x611","pp_21443862_340.jpg":"340x432","pp_21443862_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38556035 Threads: 6 Questions: 7108713581 Slow queries: 3303843 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608631870 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/otkud-sad-i-izrael-kao-akter-u-rjesavanju-predizbornog-gropa-u-bih-cini-se-da-je-i-mostarsko-uklanjanje-imena-ulica-nazvanih-po-ustasama-dio-istog-paketa-1216861 [printLink] => /vijesti/regija/otkud-sad-i-izrael-kao-akter-u-rjesavanju-predizbornog-gropa-u-bih-cini-se-da-je-i-mostarsko-uklanjanje-imena-ulica-nazvanih-po-ustasama-dio-istog-paketa-1216861?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 652798 [name] => kriza u bih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-13 14:18:42 [main_article_id] => 0 [alias] => kriza-u-bih [link] => /tag/kriza-u-bih ) [1] => stdClass Object ( [id] => 390845 [name] => Mostar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mostar [link] => /tag/mostar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO MIJEŠANJE KARATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otkud sad i Izrael kao akter u rješavanju predizbornog gropa u BiH? Čini se da je i mostarsko uklanjanje imena ulica nazvanih po ustašama dio istog paketa... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-17-32-34-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/12/22657914.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Antonio Balić/Cropix [mainImageDesc] =>

Tuđe hoćemo, svoje ne damo - tako nekako i ide priča u BiH 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/12/22657914.jpg [title] => Antonio Balić/Cropix

Tuđe hoćemo, svoje ne damo - tako nekako i ide priča u BiH 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/12/20923156.jpg [title] => Elvis Barukcic/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/12/21254416.jpg [title] => /Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/12/17425958.jpg [title] => Elvis Barukcic/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/12/21443862.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Jakob Finci, njegovo pismo izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova pristojno je odbijeno

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Službeni Zagreb posljednjih je godina ustrajno lobirao, posebno u Washingtonu. Hrvatska Vlada pokazala se vrlo sposobnom iskoristiti članstvo svoje zemlje u EU-u kako bi pomogla svojim hrvatskim saveznicima u Bosni i Hercegovini. Uspješno je uvjerila mnoge u Americi i Europi kako je u provođenju izborne reforme važnije sačuvati konstitutivnost ovdašnjih naroda nego inzistirati na problemu građanske ravnopravnosti.

Ovako je zastupnica britanskog Doma lordova baronesa Arminka Helić u svojem komentaru za prestižni Royal United Service Institute opisala najnoviji vanjskopolitički uspjeh hrvatske Vlade.

Iako je baronesa Helić vrlo ogorčena jer smatra da je službeni Zagreb posijano sjeme etničkog raspada njezine rodne Bosne i Hercegovine, ova vrlo uspješna i upućena Bošnjakinja, koja je dugo bila vanjskopolitička savjetnica britanskog Ministarstva vanjskih poslova, zapravo je odala veliko priznanje učinkovitosti vanjske politike Banskih dvora.

Koliko je to istina, svjedoči prijateljska reakcija službenog Izraela, koja je iznenadila mnoge, a posebno službeno Sarajevo.

Naime, iz izraelskog veleposlanstva u Tirani, koje je nadležno za Bosnu i Hercegovinu, procurio je memorandum u kojem se inzistira na uspostavi legitimne ravnopravnosti konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, bez čega je nemoguće normalno, konsocijalno, funkcioniranje ove države.

U pozadini svega je realna činjenica kako je Bosna i Hercegovina država s tri sukobljene nacionalne zajednice u kojoj konsocijalni sustav omogućava racionalni okvir za njihov miran suživot i pragmatičnu i kompromisnu suradnju. Ipak, Izrael nije zaboravio pitanje građanske individualnosti, posebno za ovdašnje Židove i Rome, pa će stoga biti vrlo zanimljivo kako će teći realizacija obećanja ovdašnje hrvatske politike da će poduprijeti implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Finci-Sjedić, koja traži usklađivanje koncepata konstitutivnosti naroda i koncepta građanskih prava stotinjak tisuća članova manjinskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

---

image
Elvis Barukcic/Afp
---

U čitavoj stvari, iz perspektive Izraela, važna je činjenica što je Dom naroda Bosne i Hercegovine, na inicijativu predsjednika ovdašnjeg HDZ-a Dragana Čovića, izglasao radnu definiciju antisemitizma. Sličnu je definiciju, na poticaj srpskog lidera Milorada Dodika, izglasalo i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. U svemu ovome Izrael vidi jamstvo zaštite i očuvanje položaja Židova u Bosni i Hercegovini.

Ipak, Izrael je vrlo vjerojatno samo glasnik Amerike, koja je s Hrvatskom i Hrvatima u Bosni i Hercegovini sklopila vezanu pogodbu.

Koliko je to istina, svjedoči priopćenje američkog veleposlanstva u Sarajevu, koje je 14. srpnja pozdravilo odluku Gradskog vijeća Mostara o preimenovanju šest gradskih ulica koje su “nosile imena osoba koje nisu bile vrijedne hvale”, iza čega se krije uklanjanje imena ulica koje su nosile ime po ustaškim dužnosnicima iz Drugog svjetskog rata, kad je Bosna i Hercegovina bila u sastavu NDH.

To, kao i činjenica da je američko veleposlanstvo pohvalilo gradonačelnika Mostara Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića zbog toga što zajedno rade na pronalaženju kompromisa u podijeljenom Mostaru, ukazuje na to kako je hrvatska politika u BiH platila određenu političku cijenu promičući američku viziju kompromisne multietničnosti, koja bi se iz Mostara treba proširiti na Sarajevo i Banju Luku.

Koliko je hrvatski dio pogodbe važan, svjedoči i spomenuta potpora izraelskog veleposlanstva hrvatskoj politici u BiH, u kojoj se izričito kaže kako je “preimenovanje ulica koje su u Mostaru nosile imena ustaša” jedan od koraka koji pridonosi dobrobiti Bosne i Hercegovine i njezinih građana, a posebno dobrobiti ovdašnje židovske zajednice.

---

image

Jakob Finci, njegovo pismo izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova pristojno je odbijeno

Nikola Vilić/Cropix
---

U pozadini je ove pogodbe i globalna politika jer je, nakon invazije na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin sve više počeo biti glavni neprijatelj službene Europe, koja u svojem balkanskom dvorištu želi eliminirati postojeći ruski utjecaj.

Kako piše prestižni Foreign Affairs, Amerika i Europa u takvoj su situaciji odlučile politički intervenirati u Bosni i Hercegovini, u kojoj je ruski predsjednik podupirao separatizam, te je kočio put ove zemlje prema Europskoj uniji i NATO-u tvrdeći da je takvo što politička provokacija za Rusiju te da bi Bosna i Hercegovina mogla proći kao Ukrajina.

Koliko je ovaj problem opasan, svjedoči nedavno priopćenje američkog veleposlanstva u Sarajevu, koje je nakon govora ruskog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske ovdašnju javnost upozorila kako su atlantske integracije dragovoljan izbor, za razliku od Rusije, koja “izaziva podjele i prijeti ako građani Bosne i Hercegovine odaberu put koji se Rusiji ne sviđa”.

U ovakvoj opasnoj situaciji nezadovoljstvo bosanskohercegovačkih Hrvata dobilo je znatnu težinu, pa je prijetnja Dragana Čovića kako će Hrvati krenuti putem “teritorijalne reorganizacije”, što će reći oživljavanja Herceg-Bosne, shvaćena vrlo ozbiljno.

U ovakvoj je situaciji, kako piše Foreign Affairs, Republika Hrvatska upotrijebila političku težinu koju ima kao članica EU-a i NATO-a kako bi pogurala reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koja bi ojačala položaj ovdašnjih Hrvata. Usprkos nepovjerenju mnogih koji su privrženi Bošnjacima i viziji multietničke građanske Bosne i Hercegovine, hrvatska je politika uspjela pa su Amerika i Europa prihvatile hrvatski program. Tim više što se potonja bojala da bi odbijanje hrvatskog programa dalje destabiliziralo Bosnu i Hercegovinu jer bi moglo izazvati političko i etničko nasilje.

U pozadini svega je vjerojatni politički poraz službenog Sarajeva i bošnjačke politike, koju je najbolje opisao Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice u BiH.

Hrvati i Srbi podržavaju Izrael, dok Bošnjaci podržavaju Palestince i Hamas. To je, kao i dobro lobiranje ili možda zabuna, istaknuo je Finci, pridonijelo uspjehu hrvatskog prijedloga. Razmjere poraza političkog Sarajeva najbolje opisuje neuspjeh nekidašnjeg Fincijeva otvorenog pisma izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova. Kako izvješćuje utjecajni izraelski dnevni list Haaraz, Finci je, među ostalim, upozorio izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova kako svojim postupkom ne pomaže Židovima u Bosni i Hercegovini, nego podupire interese samo jedne stranke, što će reći ovdašnjega HDZ-a, čiji je prijedlog, prema njegovu mišljenju, kontroverzan jer umanjuje prava Židova i Roma.

---

image
Elvis Barukcic/Afp
---

Ipak, s obzirom na to da je potpora bosanskohercegovačkim Hrvatima čvrsta odluka, Finci je iz Izraela dobio vrlo uglađenu odbijenicu.

”Mi poznajemo i vrlo cijenimo njegov rad za dobrobit Židovske zajednice, zbog čega nemamo namjeru komentirati njegove riječi”, odgovorio je glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova.

Isti je učinak imala i prosvjedna nota sarajevske ministrice vanjskih poslova Biserke Turković, koja je dijelom židovskog podrijetla i koja je izraelskoj vladi napisala kako će izmjena Izbornog zakona donijeti diskriminaciju Židova i drugih naroda.

U pozadini su ovog političkog poraza službenog Sarajeva ozbiljni bliskoistočni politički interesi Izraela i njegov sukob s proiranskim Hamasom. Zbog toga je izjava iranskog ambasadora u Sarajevu kako “cionistički režim aparthejda nije kvalificiran da komentira političku sudbinu Bosne i Hercegovine” izazvala vrlo neugodan dojam.

Sve u svemu, kako sada stoje stvari, hrvatska je politika, uz cijenu odricanja od ustaških dužnosnika i prihvaćanja pragmatične američke logike multietničkog kompromisa, uspjela osigurati političku zaštitu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. 

---

Propala vizija bosanske nacije

”Pokušaj odvajanja Bosne od njezinih susjeda Srbije i Hrvatske potpuno je propao, isto kao i pokušaj stvaranja posebne bosanske nacionalne svijesti. Zastava, grb, sve je bilo uzalud. Priželjkivana asimilacija triju naroda i triju vjera nije uspjela.”

Ovako je prije više od stotinu godina bečki carski ekspert Joseph Baernreither opisao propast vizije građanske Bosne i Hercegovine.

Ove su riječi vrlo aktualne i danas, tim više što je početkom ovog stoljeća hrvatski ekspert Mladen Ančić sa Sveučilišta u Zadru napisao vrlo zanimljivu “dijagnozu” današnje Bosne i Hercegovine, koja se dade sažeti u tezu kako postoje tri različite vizije Bosne i Hercegovine: hrvatska, bošnjačka i srpska.

Sve su tri vizije legitimne i važne i treba ih uzeti u obzir, a ne graditi bosansku naciju na etničkom i vjerskom temelju bošnjačke vizije.

---

---

Što bi Hrvati zapravo mijenjali

Izmjenama i dopunama Izbornog zakona mijenja se izbor članova Predsjedništva BiH na način da se u Federaciji BiH formiraju tri ad hoc izborna područja s kojih se biraju bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva, na način da bošnjački član Predsjedništva mora osvojiti većinu glasova na području s općinama s najmanje dvije trećine bošnjačkog stanovništva, dok hrvatski član Predsjedništva mora osvojiti većinu glasova na području s općinama s najmanje dvije trećine hrvatskog stanovništva. Ovakvom bi se izmjenom, gledano iz hrvatske perspektive, spriječila dosadašnja praksa bošnjačke majorizacije.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Antonio Balić/Cropix Elvis Barukcic/Afp /Shutterstock Elvis Barukcic/Afp Nikola Vilić/Cropix
Antonio Balić/Cropix

Tuđe hoćemo, svoje ne damo - tako nekako i ide priča u BiH 

Nikola Vilić/Cropix

Jakob Finci, njegovo pismo izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova pristojno je odbijeno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/otkud-sad-i-izrael-kao-akter-u-rjesavanju-predizbornog-gropa-u-bih-cini-se-da-je-i-mostarsko-uklanjanje-imena-ulica-nazvanih-po-ustasama-dio-istog-paketa-1216861 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b4b39ed981700e4fe1a28ef346e9e106f3a71a30 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otkud+sad+i+Izrael+kao+akter+u+rje%C5%A1avanju+predizbornog+gropa+u+BiH%3F+%C4%8Cini+se+da+je+i+mostarsko+uklanjanje+imena+ulica+nazvanih+po+usta%C5%A1ama+dio+istog+paketa...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fotkud-sad-i-izrael-kao-akter-u-rjesavanju-predizbornog-gropa-u-bih-cini-se-da-je-i-mostarsko-uklanjanje-imena-ulica-nazvanih-po-ustasama-dio-istog-paketa-1216861 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fotkud-sad-i-izrael-kao-akter-u-rjesavanju-predizbornog-gropa-u-bih-cini-se-da-je-i-mostarsko-uklanjanje-imena-ulica-nazvanih-po-ustasama-dio-istog-paketa-1216861 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVO MIJEŠANJE KARATA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaNOVO MIJEŠANJE KARATA

Otkud sad i Izrael kao akter u rješavanju predizbornog gropa u BiH? Čini se da je i mostarsko uklanjanje imena ulica nazvanih po ustašama dio istog paketa...

Piše Tihomir Rajčić
17. kolovoza 2022. - 10:32

Službeni Zagreb posljednjih je godina ustrajno lobirao, posebno u Washingtonu. Hrvatska Vlada pokazala se vrlo sposobnom iskoristiti članstvo svoje zemlje u EU-u kako bi pomogla svojim hrvatskim saveznicima u Bosni i Hercegovini. Uspješno je uvjerila mnoge u Americi i Europi kako je u provođenju izborne reforme važnije sačuvati konstitutivnost ovdašnjih naroda nego inzistirati na problemu građanske ravnopravnosti.

Ovako je zastupnica britanskog Doma lordova baronesa Arminka Helić u svojem komentaru za prestižni Royal United Service Institute opisala najnoviji vanjskopolitički uspjeh hrvatske Vlade.

Iako je baronesa Helić vrlo ogorčena jer smatra da je službeni Zagreb posijano sjeme etničkog raspada njezine rodne Bosne i Hercegovine, ova vrlo uspješna i upućena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:32