StoryEditor
Regijaiz susjedstva s ljubavlju

Najljepše drvene karte Hrvatske izrađuje matematičar iz Crne Gore: Sve je počelo kao hobi tijekom pandemije koronavirusa...

Piše PSD
14. rujna 2021. - 17:16

- Nakon što smo izradili dosta drvenih mapa svijeta, Europe i Crne Gore – i to u različitim dimenzijama, željeli smo stvoriti nešto novo, a karta Hrvatske se nametala svojim prelijepim oblikom i otocima. Također se radi o državi koja nam je susjed, pa je zbog toga morala biti među prvima - kaže nam Vladimir Peković iz Podgorice i dodaje:

- Istovremeno nam je bio cilj s ponosom ponuditi Hrvatskoj mapu kakva se nigdje ne pravi u svijetu, odnosno kartu od punog drveta s morem od epoksi smole, uz obilježavanje sjedišta svake županije. Na koncu, ovakva karta Hrvatske predstavlja i luksuz i unikatni ukras koji bi sigurno poželio svaki dom. 

U izradu drvenih mapa krenuo je, kaže, jer se pomalo bavio mapiranjem kroz grafički dizajn.

- Za sada se još time bavim na nivou hobija, a u tome mi  pomažu Petar i Đorđije Bašović, suprugin otac i brat. Njih dvojica mi asistiraju kod najkompliciranijih dijelova u izradi mape, uklapanju karte, montiranju i svim mogućim problemima na koje naiđem u procesu izrade. 

Nastavlja kako se kao diplomirani specijalist matematike i računarskih znanosti zanimao, prije svega, za programiranje i crtanje raznih oblika, a onda i time da sve poprati kroz rad stroja. 

- U početku su to bili jednostavni oblici, ali vremenom sam shvatio da mogu napraviti nešto posebno što, slobodno mogu reći, na ovakav način ne pravi nitko na svijetu. Ovakvim maketama se bavim već duže od godinu i one me i dalje ne prestaju oduševljavati - kaže o svom radu Vladimir Peković i dodaje:  

- Najbolje je kazati da je to ljubav koja polako prerasta u obiteljski posao. S obzirom na to da smo i supruga i ja profesori matematike i imamo dvoje djece, svakako nam ne bi škodilo da s vremena na vrijeme dopunimo kućni budžet. 

Evo kako je sve počelo...

- Prije nekih 12 mjeseci, kada sam se za vrijeme pandemije koronavirusa mogao više posvetiti kućnim djelatnostima, osjetio sam radoznalost i probao napraviti prvu kartu svijeta od drveta. Nakon veoma pozitivnih reakcija porodice, prijatelja, a onda i pratitelja na društvenim mrežama, shvatio sam da je to ozbiljan projekt. 

- Do sada smo radili isključivo za crnogorsko tržište. Za godinu sam uspio napraviti desetak različitih mapa – svijeta, Europe, Crne Gore i Hrvatske - a s obzirom na slobodno vrijeme i vrijeme koje je potrebno da se osmisli i realizira takva mapa, više sam nego zadovoljan. Pomorci su posebno zainteresirani za naše mape. 

- Pošto se trenutno radi o hobiju više nego o pravom biznisu, za sada nam klijenti drvene mape naručuju uglavnom putem društvenih mreža Instagram i Facebook, gdje održavamo profile Intarzija.me - za kraj će naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. siječanj 2022 21:15