StoryEditorOCM
Regijastradavanje srba

Na skupu u Prijedoru iskoristili fotografiju protjeranih Bošnjaka! Javila se i Nermina, ona je ova beba u rukama žene

Piše VIJESTI SD
6. kolovoza 2023. - 15:12

Na skupu u Prijedoru kojom je vrh Republike Srpske (RS) obilježio stradavanje Srba u akciji oslobađanja Hrvatske 1995. godine, na ekranu iza govornika prikazana je fotografija žene bošnjačke nacionalnosti nastala za vrijeme progona Bošnjaka u istočnoj Bosni 1995. godine.

Dan sjećanja na stradale Srbe u vojno-policijskoj akciji "Oluja" koju je Hrvatska izvela u kolovozu 1995. godine obilježen je 4. kolovoza prvi put u Prijedoru, na istoku Bosne i Hercegovine gdje su srpske snage počinile zločine protiv nesrpskog stanovništva tijekom rata devedesetih godina prošlog stoljeća, prenosi Slobodna Europa.

Na fotografiji koja je prikazana na skupu dok je govorio i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, žene su i djeca izvedeni iz enklave Žepa koju su zauzele srpske snage u lipnju 1995. godine.

Izvedeni su bez pratnje snaga Ujedinjenih naroda do prijelaza na liniji fronta blizu grada Kladnja koji je kontrolirala tadašnja Armija Republike BiH.

Žene, djecu, starije osobe i ozlijeđene fotografirao je fotoreporter francuske novinske agencije AFP Joel Robine. Istog dana Robine je zabilježio više fotografija izbjeglica iz Žepe.

Fotografija je iskorištena na skupu u Prijedoru tokom sjećanja na stradanje u "Oluji", a na Twitteru ju je podijelio i Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republike Srpske.

Lokalni mediji u BiH prenijeli su Facebook status djevojke koja kaže da je ona beba u rukama žene s fotografije koja se zove Sabina Mujkić. Napisala je: "Halo, slika nastala prisilnim iseljavanjem Žepljaka! Gospođa koja sjedi je moja majka i ja!", stoji na profilu Nermine Mujkić Gušo.

Što se događalo u Žepi tokom rata?

Žepa i Goražde, gradovi na istoku BiH, su Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 6. svibnja 1993., proglašeni zaštićenim zonama. Bez obzira na to, u lipnju 1995. tadašnja Vojska Republike Srpske je počela akciju granatiranja i na kraju osvajanja Žepe.

Dogovoreno je prebacivanje dijela civila iz ovog mjesta na teritorij koji je kontrolirala bivša Armija Republike BiH. Procjene su, prema svjedočenjima tijekom haških procesa, da je iz Žepe prevezeno između 1200 i 1400 civila.

Za zločine progona Bošnjaka s ovog područja, odnosno udruženi zločinački pothvat Haški sud je osudio Zdravka Tolimira, general majora,  trećeg čovjeka vojske Republike Srpske. On je zbog genocida u Srebrenici osuđen na doživotni zatvor. Umro je u pritvoru Haškog suda 2016. godine.

Zbog zločina protiv čovječnosti na području Srebrenice i Žepe u lipnju 1995. godine, optužen je i Milenko Živanović, bivši komandant Drinskog korpusa VRS-a. Za njim je po nalogu Suda BiH raspisana međunarodna tjeralica. Živanović se nalazi u Srbiji.

Skupu u Prijedoru prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:04