StoryEditorOCM
Regijadržavni bankomat

Karleuša nije jedina! Jedna od vodećih tvrtki u Srbiji nesebično financira niz javnih osoba koje podržavaju Vučića

Piše mozaik sd
19. kolovoza 2023. - 08:38

Vijest da je Telekom Srbija sponzorirao novi album i glazbeni projekt poznate srbijanske pjevačice Jelene Karleuše nije previše iznenadio javnost naših istočnih susjeda, s obzirom na to da ta državna kompanija već godinama financira brojne estradne i druge javne osobe koje, s druge strane, u medijima jasno podržavaju stranku na vlasti.

Kako ističu sugovornici Danasa, druga po veličini nacionalna kompanija zapravo služi kao neka vrsta protočnog bojlera, preko kojega se novcem građana Srbije financira podrška režimu Aleksandra Vučića, dok se sama zadužuje kako bi isplatila svoje obaveze.

Na platnom spisku Telekoma proteklih godina našlo se više javnih osoba različitih profila, a ekonomist Danilo Šuković kaže da je to skandalozan vid korupcije s ciljem dobivanja političke podrške.

– To je svojevrstan vid korupcije. Nešto što ovo društvo može samo upropastiti, ništa drugo, kaže Šuković.

S druge strane, državna tvrtka i javni resursi se uništavaju, navodi on.

– Ali, tko vas za to pita! Da se novac građana koristi u tako jednu nakaradnu svrhu, to je jako loše i nedopustivo. Ali nažalost, u jednoj zemlji u kojoj su institucije takve kakve su, sve to može proći i mi sada možemo samo ukazivati na to i tu se sve završava. Za mene je to skandalozno, kosi se sa zdravim razumom i poražavajuće je za cijelu Srbiju, zaključuje Šuković.

Zastupnik Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković, koji je u Parlamentu i iznio podatak da je Karleušin poslednji album uz još neke projekte isplaćen do svibnja ove godine sa 450.000 eura, a da joj je obećan još milijun, ističe da je tako režim našao način kako platiti "botovanje“ poznatih osoba.

– Aca Lukas je prošle godine dobio 300.000 eura za neki svoj projekat, i to neposredno prije nego što je gostovao u "Hit Tvitu" i u toj emisiji vrijeđao novinarku Žaklinu Tatalović. Stječe se dojam da im je doslovno napisano šta trebaju kazati u gostovanjima. nakon toga i Jelena Karleuša je dobila novac za album i vrlo slično radila. U međuvremenu, Željko Joksimović, koji je između ostalog i producent, za Tanjug televiziju je dobio od države godišnji ugovor na šest milijuna eura, koji je potpisao na pet godina, što znači da će dobiti oko 30 milijuna eura ukupno. Joksimović, koji se inače ne izjašnjava previše, ali je sasvim jasno na kojoj je strani, na društvenim mrežama je podržao miting pristaša SNS-a i pozivao na njega. Tu su još i estradne zvijezde, imate Milicu Pavlović koja je praktično prijatelj kuće Vučić, a koja je dobila novac od Telekoma za snimanje albuma, ali to nije ni krila, navodi Stanković.

image

Aca Lukas

Josko Supic/Cropix

Potpredsjednica oporbenog SSP-a Marinika Tepić ustvrdila je da je Telekom, između ostalih, sa više desetina tisuća eura financirao Dragana J. Vučićevića i svojevremeno otvaranje njegove nove Informer televizije.

– Dakle, oni više i ne kriju kako novac svih građana daju svojim medijskim tajkunima da građanima prijete, proganjaju ih, huškaju, a Vučića predstavljaju kao jedini izbor, navela je tada Tepić.

Ona je podsjetila da je "pare svih građana" direktor Telekoma Vladimir Lučić već bio "nemilice trošio i na ostale poslušničke režimske medije, Kurir i tada sitnog poduzetnika Igora Žeželja, a kome je 2018. godine napunio džepove da postane vlasnik i tabloida Kurir i Kurir televizije, kao i još mnogo milijuna za Žeželjeve serije“.

Milijune je, prema riječima Tepić, Lučić iz Telekoma dao i za televizije K1, Tanjug, pa čak i Blic, tako da bi, osim za "čerupanje“ budžeta trebao odgovarati i za nedozvoljeni utjecaj na medijsku scenu Srbije.

Ona je dodala da je Vučićev kadar prezadužio Telekom i "pojeo njegovu vrijednost“, a zloupotrebom su omogućili kupovinu tabloida, televizije Prva i B92.

"Sada smo otkrili nešto još gore – kako je Vučić plaćao obitelj Mila Đukanovića, kako je plaćao Bebu Popovića, kako je nagrađivao kuma direktora obavještajne BIA-a Bratislava Gašića. Otkrili smo i koliko se milijuna isplaćivalo na lažne i fiktivne ugovore i da lažni oporbenjak Žika Gojković, predsjednik POKS-a, i dalje je na kazanu Vučićevom“, navela je Tepić.

Ova najuspješnija firma u Srbiji prisiljena je istodobno, naglašava Tepić, posuđivati novac kako bi isplatila zarade svojim zaposlenima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:12