StoryEditorOCM
Regijaputuj, europo

Aleksandar Vučić u užem krugu konačno priznao istinu: ‘Srbija nikada neće ući u Europsku uniju‘

Piše vijesti sd
16. ožujka 2024. - 14:24

Narodni zastupnik grupe "Mi-Glas iz naroda" Aleksandar Pavić izjavio je da mu je predsjednik Aleksandar Vučić rekao da Srbija nikada neće postati članica Europske unije. Zapravo je rekao ono što je većini građana odavno jasno, da se od europskog puta uvelike odustalo. Zapravo, idemo u rikverc, bježeći od demokracije, vladavine prava, borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala, naposlijetku rješavanja kosovskog pitanja. Razlika je samo u tome da ne bježi Srbija od toga, već bježi Srbija na čelu sa Srpskom naprednom strankom.

Na nedavnim konzultacijama s predstavnicima zastupničkih grupa, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, kako kaže Aleksandar Pavić iz koalicije "Mi, glas iz naroda" rekao da Europska unija Srbiji više neće otvarati pregovaračka poglavlja te da nikada neće postati punopravna članica, piše Nova.rs.

"Postavio sam jedno pitanje kada sam bio na konzultacijama. Sa mnom su bili Branko Lukić i Gordana Koljević. Postavili smo pitanje što ako u Poglavlje 35 bude ugrađeno da se mora provesti francusko-njemački sporazum. Odgovor je bio da vjerojatno neće biti u tom obliku, a ako i bude na neki način ubačeno, to ne pravi razliku jer nam više neće otvarati poglavlja i da nećemo ući u EU. Mislim kako je važno da se to čuje. Takve stvari zaustavljaju europski put", izjavio je Pavić u emisiji "Slavija info" na YouTubeu.

Demantija nije bilo.

Srbija kao izborna autokracija

Tim povodom, Vladimir Međak iz Europskog pokreta u Srbiji kaže da aktualna vlast odavno temeljno ne radi na pitanju ulaska u Europsku uniju.

"Štoviše, krenuli smo u potpuno suprotnom smjeru, moguće je da je vlast procijenila kako joj se to više uopće ne isplati. U međuvremenu smo ispunjavali neke lako dostižne ciljeve, a one teže reforme samo smo odlagali, ostavljali za kasnije. Pokušavali smo i "zamaskirati" neke stvari, pa recimo nismo uveli sankcije Rusije, ali redovno šaljemo naše vojnike u mirovne misije. Više nego neke zemlje članice", kaže Međak za novine "Nova".

Zato smo danas dalje od EU nego u trenutku kad smo počeli pregovore.

image

Stanje na Kosovu nije jedini srpski problem za ulazak u EU

Stringer/Afp

"Na početku tog našeg europskog puta rekao sam da je za Srbiju glavni politički problem Kosovo, a danas su tu i borba protiv korupcije, organizirani kriminal, sankcije Rusiji, a sad i fer i pošteni izbori. Svaku od ovih stavki vlast je sama dodala na taj popis. Zato, moram kazati da se ne slažem s predsjednikom, ako je zaista u tom razgovoru rekao da Srbija nikad neće ući u EU. Moj stav je da Srbija sa SNS-om na vlasti nikad neće ući u EU", navodi Međak za novine "Nova" i u prilog tome dodaje da je 2009. godine Srbija bila ocijenjena kao liberalna demokracija, a da se danas smatra izbornom autokracijom.

Kosovo nije jedini srpski problem

"Pitanje je bismo li uopće danas dobili status kandidata za EU. Zato nas ne treba čuditi što se sve više priča o suspenziji europskih fondova, a to nije od jučer, već je počelo još 2020. Zbog manjka demokracije i vladavine prava, pa je onda uslijedila Ukrajina, a evo sad i izbori. Jedan od osnovnih postulata Europske unije jest pravo na slobodne izbore, jasno je da će na tome inzistirati", zaključuje Međak.

Da se vratimo na razloge.

Tu jest i sporazum s Kosovom, koji je Pavić spominjao. Istina je da je glasnogovornik Europske unije Peter Stano nedavno rekao da Kosovo i Srbija ne mogu napredovati na europskom putu, ako ne bude napretka u primjeni prošlogodišnjeg Sporazuma o normalizaciji odnosa, ali i svih drugih postignutih u okviru dijaloga.

image

Glasnogovornik Europske unije Peter Stano nedavno je rekao da Kosovo i Srbija ne mogu napredovati na europskom putu, ako ne bude napretka u primjeni prošlogodišnjeg Sporazuma o normalizaciji odnosa

Afp

Iako sporazum nije potpisan, EU je priopćila da je sporazum pravno obvezujući, a obveze koje iz njega proizlaze su postale sastavni dio europskog puta za Kosovo i Srbiju.

Međutim, pored Kosova tu je još mnogo stvari koje su prepreke za Srbiju.

Posljednji napredak na putu k EU, Srbija je ostvarila 14. prosinca 2021., na Trinaestoj Međunarodnoj konferenciji održanoj u Bruxellesu, kada je donesena odluka o otvaranju klastera 4 – "Zelena agenda" i infrastrukturno povezivanje.

Desetljeće konstantnoga pada

Od tada ništa.

Objašnjenje, zasigurno, leži u svim izvještajima o Srbiji. Tako se u posljednjem izvještaju Europske komisije o Srbiji navodi da je korupcija i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima, da je u borbi protiv organiziranog kriminala ostvaren vrlo mali napredak, ozbiljno nam se zamjera neusklađenost s vanjskom politikom EU, u prvom redu u pitanju Rusije i Ukrajine, a spominje se i slučaj Banjska i zahtijeva naša suradnja u rješavanju ovog slučaja. Notira se i da se u našoj državi veličaju ratni zločinci, a mediji zastrašuju…

Freedom house je u izvještaju, objavljenom krajem veljače, istaknuo da je Srbija doživjela najveći pad u Europi u cjelini. Navodi se da slobode u Srbiji opadaju uzastopno 10 godina, a našla se u prvoj polovini zemalja u kojima je demokracija u konstantnom padu tijekom posljednjega desetljeća.

Piše i da posljednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka stalno narušava politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, opoziciju i organizacije civilnog društva, piše Nova.rs.

image

Rukovanje s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen čini se da nije značilo ulazak nego oproštaj

Andrej Isaković/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:28