StoryEditorOCM
Politikacrkveni iskorak

Zastupnice odgovorile biskupima: Agitiranje pojedinih crkvenjaka za partikularne političke opcije nije dobra praksa

Piše vijesti sd
3. travnja 2024. - 16:03

Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax izdala je izjavu u povodu predstojećih parlamentarnih izbora pod naslovom "Očuvati dostojanstvo politike i ustavno-pravni poredak države".

Izjavu su predstavili tajnik Komisije mons. prof. dr. Vladimir Dugalić te član Komisije mons. prof. dr. Stjepan Baloban.

U njoj su, među ostalim, poručili građanima i da se "ne daju zavesti od onih koji samo ukazuju na propuste, a ne nude rješenje za popravak situacije". Ujedno su se i upitali: "Smije li ijedan građanin kršiti Ustav? Ako kažemo da se toga treba držati, mislim da smo dovoljno jasno sve rekli".

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/biskupi-se-oglasili-oko-nadolazecih-izbora-ne-navijamo-ni-za-koga-a-vi-se-nemojte-dati-zavesti-od-ovih-1377659

Na izjavu Komisija HBK-a Iustitia et pax reagirale su zastupnice iz prošlog saziva Sabora.

 "To je u suprotnosti s dokumentima i naukom Katoličke crkve. Međutim, ona može komentirati društvene pojave kao takve. Nikad ne bi smjela zauzimati određenu političku stranu, ali ako smatra da se društvo ne razvija duhovno u dobrom smjeru, jer ona prvenstveno rukovodi duhovnim bogatstvom našeg naroda, onda može ukazivati na neke stvari koje smatra društvenim anomalijama. Povremeno se događa, što ne smatram doličnim, da pojedini crkvenjaci agitiraju za partikularne političke opcije što nije dobra praksa niti je u njihovoj domeni", komentirala je izjavu Marija Selak Raspudić, kandidatkinja Mosta na parlamentarnim izborima, piše N1.

image

Marija Selak Raspudić: Povremeno se događa, što ne smatram doličnim, da pojedini crkvenjaci agitiraju za partikularne političke opcije što nije dobra praksa niti je u njihovoj domeni

Vanesa Pandžić/Cropix

Izjavu HBK-ove komisije komentirala je i Anka Mrak-Taritaš.

"Mislim da sve teme vezane uz crkvu trebaju biti u crkvi, a druge teme trebaju biti u javnom prostoru. Imala sam prilike čuti premijera koji se čudi, ne znam čemu. Jasno je da je izdašnim servisiranjem crkve iz državnog proračuna zapravo servisirao crkvu", rekla je predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS).

Predsjednica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković istaknula je kako smatra da crkva treba brinuti o narodu i vjeri, a ne opstanku HDZ-a na vlasti.

"Svaka vlast treba voditi brigu o očuvanju sekularnosti i suvereniteta, to je vlast HDZ-a narušila sadržajem Vatikanskih ugovora, pogotovo zadnjim aneksom koji dopušta crkvi u Hrvatskoj da unedogled potražuje imovinu koja im je neprimjereno u prošlom režimu oduzeta. Prije raspuštanja Sabora pitala sam resornog ministra je li napravio konačan popis onoga što je crkva potraživala i što je vraćeno, da građani znaju u čijem interesu HDZ koristi nacionalne resurse, ali na to pitanje nisam dobila odgovor", rekla je Dalija Orešković.

image

Izjava Komisije HBK Iustitia et pax u povodu parlamentarnih izbora izazvala je prve reakcije

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 02:39