StoryEditorOCM
PolitikaU MJESECU SVIBNJU

Turudić je izabran, slijedi čistka u DORH-u. Tko će biti prvi na udaru? A što će biti ako oporba pobijedi na izborima?

Piše Marina Karlović-Sabolić
10. veljače 2024. - 15:19

Ivan Turudić novi je glavni državni odvjetnik voljom HDZ-a i njegove parlamentarne većine. U srijedu je Hrvatski sabor sa 78 glasova potvrdio kandidata kojega im je servirala Vlada Andreja Plenkovića u najkotroverznijoj odluci njegova premijerskog mandata.

Većina je bila solidna. U sabornici je glasanju bilo nazočno 140 zastupnika. Za Turudićev prolaz bilo je dovoljno njih 71. Vladajući HDZ kontrolira 76 ruku. “Višak” su osigurali bivši zastupnici Domovinskog pokreta Milan Vrkljan iz Pravedne Hrvatske te Ante Prkačin iz Hrvatskog bila.

’Najbolji kandidat’

– Nitko od nas nije Turudiću rekao da se kandidira, sam se kandidirao. Mogao se kandidirati svatko tko je htio. Da se kandidirao netko bolji, možda bismo njega izabrali. Od ovih četvero koji su se kandidirali, Turudić je bio najbolji – poručio je Plenković.

Premijeru je bilo jako stalo da mu se na ovom pitanju ne raskoli koalicija, i u tome je u srijedu uspio. Sada bi, po svemu sudeći, na red trebala doći čistka u DORH-u. Mandat dosadašnjoj glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek istječe 26. svibnja. Do tada sve ostaje po starom. No kada Turudić i formalno postane glavni državni odvjetnik, teško je očekivati da neće krenuti u čišćenje kadrova koji mu nisu po volji.

Novi šef donosi novu metlu, a na udaru bi se, tvrde upućeni, prvi mogli naći dvoje bivših ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Dinko Cvitan i Vanja Marušić. Oboje će Turudićev dolazak na čelo Državnog odvjetništva zateći na pozicijama zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Cvitan je, nagađalo se u pravosudnim krugovima, i sam navodno imao ambicija ponovno doći na funkciju glavnog državnog odvjetnika. Ta nagađanja se, međutim, nisu potvrdila budući da se Cvitan nije kandidirao za tu funkciju.

image

Vanja Marušić već je bila smijenjena zbog bizarnog razloga

Damjan TadiĆ/Cropix

Vanja Marušić vodila je USKOK u vrijeme kada je iza rešetaka završio aktivni ministar Darko Horvat i kada su optužnice podignute protiv niza HDZ-ovih ministara. S tog je mjesta morala otići zbog bizarnog propusta. Nije, naime, obavijestila svoju nadređenu, Zlatu Hrvoj Šipek, da je njezin vozač slupao službeni auto.

To je bio formalni razlog. Stvarni je bio vezan uz nepovjerenje koje je, nakon što je predmet Gabrijele Žalac završio u ladici, zavladalo između glavne državne odvjetnice i tadašnje ravnateljice USKOK-a. Zlata Hrvoj Šipek tražila je povod da smijeni Vanju Marušić. I automobilska nesreća pritom joj je došla kao naručena.

U Saboru su, pak, prilično otvoreno prozivali Mladena Bajića. Bivši glavni državni odvjetnik dio je međunarodnog tima koji savjetuje ukrajinskog tužitelja oko procesuiranja ratnih zločina. A upravo mu to, predmete za ratne zločine počinjene tijekom rata u Hrvatskoj, zamjeraju iz redova desne oporbe.

Ljevica prijeti smjenom

– Izborom Turudića na čelno mjesto DORH-a HDZ je u potpunosti okupirao institucije. Turudić je očigledno izabran da bi zaštitio inicijale A. P. koji se spominju u SMS-ovima Josipe Rimac. A posebice zabrinjava što Turudić za savjetnika i dalje želi zadržati notornog Bajića, koji je ostao upamćen jedino po hapšenju hrvatskih generala i branitelja – upozorio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista.

Moguće je, međutim, da Turudić na poziciju glavnog državnog odvjetnika zasjedne tek nakon parlamentarnih izbora. Ako se, naravno, izbori održe koncem travnja ili početkom svibnja.

image

Dinko Cvitan imao je visoke ambicije

Damjan TadiĆ/Cropix

Lijeva oporba otvoreno najavljuje da će Turudića, ako pobijedi na izborima, prvom prilikom smijeniti. Iako im ankete za sada ne idu pretjerano u prilog, u slučaju njihove pobjede nema nikakve dvojbe da bi se Turudić prvi našao na udaru. Prilično je izvjesno da će upravo njegovo imenovanje oporba pokušati prometnuti u glavnu temu predizborne kampanje. I tako slučaj Turudić promovirati u glavnu mobilizacijsku snagu kontra HDZ-a.

GONG je njegovo imenovanje na čelo DORH-a nazvao “nastavkom zarobljavanja neovisnih institucija”.

– Što su dulje na vlasti HDZ i premijer Andrej Plenković, to su vladavina prava i liberalna demokracija u Hrvatskoj slabiji. Umjesto neovisne i nepristrane osobe, glavni državni odvjetnik Turudić blizak je HDZ-u, prijateljuje s uskočkim optuženicima kojima odaje podatke iz istrage i s kojima “svojata” pojedine suce, što je znak za uzbunu o stanju pravosuđa – poručuju iz GONG-a.

Turudić je, ističu GONG-ovci, kompromitirana osoba. A DORH je njegovim imenovanjem još jedna neovisna institucija koja je postala taocem Vlade Andreja Plenkovića. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:38