stdClass Object ( [id] => 1085270 [title] => Tuđman je pomilovao više od 3000 osuđenika, a Milanović ni jednoga! Kakvu tajnu kriju pomilovanja prvog predsjednika i zašto je sadašnji protiv njih [alias] => tudman-je-pomilovao-vise-od-3000-osudenika-milanovic-nece-nikoga-kakvu-tajnu-kriju-pomilovanja-prvog-predsjednika-i-zasto-je-sadasnji-protiv-njih [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvi predsjednik Franjo Tuđman dijelio je pomilovanja šakom i kapom. Pomilovao je više od tri tisuće osuđenika. Stjepan Mesić također je bio široke ruke, no puno manje nego njegov prethodnik. Predsjednički akt milosti udijelio je 787 osoba. Ivo Josipović oslobodio je od gonjenja, od potpunoga ili djelomičnoga izvršenja kazne ili drugih kaznenopravnih sankcija 247 osoba, a Kolinda Grabar Kitarović 67.

Među pomilovanima ima osuđenika svih profila, od osoba koje su osuđene za zloporabe položaja i primanja mita, do osuđenih za ubojstvo ili pokušaj ubojstva, dilera droge, zbog izazivanja prometnih nesreća te niza drugih.

Prema informacijama iz Ureda predsjednika, aktualni šef države Zoran Milanović dobio je 157 molbi za pomilovanje, a nije odlučivao ni o jednoj.

On je još u predsjedničkoj kampanji iznio svoj stav o pomilovanjima, koji dosad nije promijenio.

– Neću nikoga pomilovati. To treba ukinuti! – ponovio je u kampanji više puta.

Milost za donatore

S obzirom na njegovu nepredvidivu ćud, teško je reći hoće li to biti tako i do kraja mandata, no dosad je bio dosljedan u toj odluci. Među ostalima, među prvima je od Milanovića tražila pomilovanje Višnja Pevec, koja mu je pisala da pomiluje njezina supruga Zdravka, a nedavno su neke nevladine udruge javno zatražile od Milanovića da pomiluje Mirka Graorca i dodijeli mu hrvatsko državljanstvo. To je bilo prije nego što je Vrhovni sud krajem veljače odbio zahtjev za obnovom sudskog postupka Graorcu, osuđenom na 15 godina zatvora po optužnici da je mučio zatvorenike kao jedan od čuvara u logoru Manjača u BiH. Graorac je predložio pet novih svjedoka koji tvrde da nikad nije bio u Manjači, što sud nije prihvatio.

---

image
Zoran Milanović
Goran Mehkek/Cropix
---

Milanović je u kampanji zamjerao svojoj prethodnici Kolindi Grabar-Kitarović što je pomilovala neke od svojih donatora.

Nakon što je u sučeljavanju izvukao podatak da je Grabar-Kitarović sjedila u Nadzornom odboru tvrtke "Kontinental prijevoz", povezane s Leonom Sulićem, kojeg je poslije pomilovala, podsjetio ju je i na još jedno pomilovanje.

"HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, vidjeli smo sinoć u debati, ima problema s pamćenjem, mnogo čega se ne sjeća. A sjeća li se zaboravna kandidatkinja Danka Seitera kojeg je također pomilovala?" pitao je tada Milanović i dodao: "Trebala bi se sjećati jer je Seitera pomilovala u veljači 2016. godine. I još važniji razlog, zašto bi ga se trebala sjećati: Seiter je pogodovao – i zbog toga je osuđen – Nikoli Hanželu, njezinu najvećem donatoru. Istom Hanželu čija je Karlovačka tiskara donirala kandidatkinji HDZ-a 200.000 kuna u kampanji 2014. godine i opet 200.000 kuna u ovoj kampanji."

Franjo Tuđman pomilovao je brojne pripadnike HV-a i MUP-a osuđene za ubojstva i miniranja kuća, kao i Srbe koji su bili osuđeni za oružanu pobunu. Samo je 1997. i 1998. Tuđman preinačio kazne za 649 osuđenika, od čega je u 396 slučajeva postupak za pomilovanje pokrenulo po službenoj dužnosti Ministarstvo pravosuđa zbog sudjelovanja osuđenika u Domovinskom ratu. Pomilovanja koja su davali Mesić, Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović po zakonu su objavljivana u Narodnim novinama, dok ona predsjednika Franje Tuđmana nisu. U njegovo vrijeme nije postojala zakonska obveza objave pomilovanja u Narodnim novinama, te odluke čuvaju se u Državnom arhivu. Tuđmanovim aktom milosrđa bio je pomilovan i diler Shatman Bafti. On je više puta bio kažnjavan za preprodaju heroina i krivotvorenje novca.

U komisiji za pomilovanja koja šefu države predlaže ukidanje ili ublažavanje kazne, među ostalima, sjedili su i Antun Vrdoljak, Marko Veselica, svećenik Živko Kustić i nezaobilazni Vladimir Šeks.

Upravo je za vrijeme predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović raspuštena komisija, nakon što je otkriveno da je Vladimir Šeks, u to doba posebni savjetnik predsjednice, lobirao kod članova komisije. Tražio je od njih da predsjednici predlože pomilovanje Vanje Goldbergera, njegova bivšeg savjetnika koji je bio osuđen zbog dilanja droge. Naposljetku je Goldberger pomilovan, Šeks smijenjen, a komisija raspuštena.

Javnost je, pak, pozdravila odluku predsjednice Grabar-Kitarović kad je pomilovala teško bolesnog Huanita Luksetića, osuđenog na dvije godine zatvora zbog uzgoja kanabisa za medicinske potrebe.

---

image
Bozo Radic/Ilustracija/Cropix
---

Sud javnosti

Nekadašnji predsjednik i sveučilišni profesor kaznenog procesnog prava prof. dr. Ivo Josipović objašnjava za Spektar "Slobodne" kako je pomilovanje izvorna ustavna ovlast predsjednika Republike i Ustav ne stavlja nikakva ograničenja predsjedniku ili predsjednici da dâ pomilovanje u bilo kojem slučaju.

– Naravno, uvijek je tu sud javnosti koji bi sigurno škodio predsjedniku koji bi davao pomilovanja bez kriterija ili koji bi zloupotrijebio taj institut. Predsjednik bi, po Ustavu, mogao dati pomilovanje i bez prilično kompliciranog postupka koji propisuje Zakon o pomilovanju. Međutim, taj je postupak dobrodošao savjetodavni postupak u kojemu sudjeluju specijalizirana državna tijela i više stručnjaka iz različitih područja, čime se minimalizira mogućnost pogreške – kaže nam Josipović.

Objašnjava kako treba razlikovati pomilovanje od amnestije.

– Pomilovanje se daje poimenično određenim osobama nakon pravomoćne presude za neko kazneno djelo i može značiti oprost od izdržavanja kazne, dijelom ili u cijelosti, njezino ublažavanje po vrsti ili trajanju, odnosno visini novčane kazne, ili se može odnositi na sigurnosne mjere ili pravnu posljedicu osude. S druge strane, amnestija se zakonom daje neodređenom broju osoba, u pravilu prije nego što je uopće proveden postupak, i to za određena kaznena djela. Hrvatska je imala poseban oblik amnestije u formi Zakona o općem oprostu za kaznena djela počinjena tijekom Domovinskog rata, ali ne za ratne zločine. Primjetno je da je prvi predsjednik Tuđman dao zaista velik broj pomilovanja, čak i za vrlo teška kaznena djela – napominje naš sugovornik.

Vjerojatno je, veli Josipović, to uvjetovano ratnim okolnostima i stajalištem kako zbog ratnih okolnosti počiniteljima kaznenih djela, posebno braniteljima koji su bili osuđeni za neko kazneno djelo, treba omogućiti da se što prije uključe u redoviti život.

– Predsjednik Mesić je dao blizu 800 pomilovanja, među kojima je bilo i slučajeva iznimno teških kaznenih djela. Predsjednica Grabar-Kitarović je dala relativno malo pomilovanja, tek sedamdesetak, uključivši i neka za nešto teža kaznena djela. Razlog tome je što je već na početku mandata gotovo prestala davati pomilovanja nakon one poznate afere u dva predmeta, vjerojatno bojeći se da se nešto slično ne ponovi – istaknuo je naš sugovornik.

Najpoznatija imena među osuđenicima koje je pomilovala ruka predsjednika Mesića su jedan od ratnih zapovjednika obrane Gospića Stjepan Grandić, koji je gulio deset godina robije za ratni zločin, bivši suvlasnik i direktor Glumina banke Marko Marčinko, Zadranka Ana Magaš, kojoj je presuđeno za ubojstvo supruga Lucijana Magaša, bivši diplomat Zvonimir Marković, koji je uhvaćen u nenamjenskom trošenju državnog novca, te troje splitskih dilera, Natali Šunjić, Siniša Pleština i Igor Perak.

---

image
Kolinda Grabar-Kitarović
Goran Mehkek/Cropix
---

Puno odbijenih molbi

Josipović je dao nešto manje od 250 pomilovanja, no kaže kako je višestruko veći broj molbi odbijen.

Među najkontroverznijim pomilovanjima iz njegova mandata spominju se akteri povezani s isparavanjem otrovnog plina iz Karlovačke pivovare koji je usmrtio umirovljenika Zdravka Martinčevića.

– Odmah sam jasno postavio kriterije da neću davati pomilovanja za iole teža kaznena djela, posebno ne za ubojstva, teške tjelesne ozljede, silovanja, ratne zločine, teške zloupotrebe droge, organizirani kriminal ili teški gospodarski kriminal. U najvećem broju pomilovanja su se odnosila na pravne posljedice osude nakon izdržane kazne, skraćenje trajanja sigurnosnih mjera te manji broj na skraćenje kazne zatvora ili pretvaranje manjeg dijela neodslužene kazne u uvjetnu osudu – tumači Josipović.

Prema proceduri, molba za pomilovanje podnosi se Ministarstvu pravosuđa, koje prikuplja sve relevantne podatke o osuđeniku i počinjenom djelu, uključujući i one o njegovu ponašanju za vrijeme izdržavanja kazne, te daje prognozu njegova ponašanja za slučaj da pomilovanje bude prihvaćeno. Na temelju toga ministar predsjedniku daje mišljenje o tome treba li dati pomilovanje ili molbu odbiti. To mišljenje s cijelim spisom dostavlja se predsjedniku Republike, koji ima posebno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka: pravnika, psihologa, socijalnih radnika i drugih. Ono predsjedniku daje preporuku kakvu bi odluku trebao donijeti. Predsjednik nije vezan ni mišljenjem ministra, ni mišljenjem svoga povjerenstva.

– S obzirom da sam profesor kaznenog procesnog prava, sam sam proučavao sve predmete zajedno s prijedlogom ministra i povjerenstva. U pravilu sam bio suglasan s prijedlogom svoga povjerenstva, u kojemu sam imao zaista vrsne stručnjake, na čelu s uglednim profesorom Ljubanovićem. Bilo je možda deset ili petnaest slučajeva u kojima sam odlučio drukčije od prijedloga, nekada tek u nijansama, vrlo rijetko potpuno suprotno prijedlogu. Inače, ministri koji su to bili u mome mandatu su gotovo uvijek predlagali da se molba odbije, čak i kada je bilo očito da, s obzirom na uobičajenu praksu, treba očekivati prihvaćanje molbe. Valjda je to bio neki strah od kritike ili pogreške – kazao nam je Josipović.

Bilo je nekoliko slučajeva u kojima je Josipović neposredno primijenio ustavnu ovlast davanja pomilovanja.

---

image
Splitski zatvor na Bilicama







 
Jakov Prkic/Cropix
---

Restriktivna primjena

– Primijetio sam, naime, da u puno predmeta postupak u ministarstvu traje predugo, dvije i više godina, i da pomilovanje, ako je opravdano, dolazi prekasno, kad je već kazna izdržana ili kada su sigurnosne mjere već prestale, te da je takvo stanje prouzročilo i ozbiljne posljedice za osuđenika. Ovo se posebno odnosi na slučajeve u kojima je riječ o zdravstvenom stanju osuđenika kao razlogu za pomilovanje – obrazlaže bivši predsjednik.

Dosta je onih koji smatraju da pomilovanja uopće ne bi trebalo biti i da se sve opravdane korekcije presuda mogu obaviti kroz sustav izvanrednih pravnih lijekova, posebno kroz tzv. nepravu obnovu kaznenog postupka, te postupak uvjetnog otpusta prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora.

Josipović nije među njima, on smatra da institut pomilovanja treba postojati i primjenjivati se vrlo restriktivno, za posebne slučajeve koji imaju naglašenu humanitarnu, pravnu ili političku dimenziju.

– Uostalom, ne mogu se sjetiti ni jedne države koja nema pomilovanje. U Hrvatskoj se podnosi velik broj molbi za pomilovanje i zato što drugi mehanizmi korekcije pravomoćne presude nisu dovoljno profilirani i jer je odlučivanje u njima često sporo, ili za neke potrebne korekcije nemaju dobro postavljen instrumentarij. Zato bi, ako se na ustavnoj razini ili u praksi želi promijeniti ili isključiti institut pomilovanja, trebalo bolje profilirati druge mehanizme promjene pravomoćne presude u pogledu kazne ili drugih mjera. Pomilovanje treba biti iznimka koja ne dezavuira odluke sudova o krivnji i kazni, već predstavlja opravdanu korekciju zbog okolnosti koje su, u pravilu, nastale ili se za njih doznalo nakon pravomoćnosti presude – zaključuje Ivo Josipović.

---

Iskaz kraljeve velikodušnosti


Prema proceduri, osuđenici molbu za pomilovanje šalju Ministarstvu pravosuđa i uprave, gdje je službe obrade i onda šalju predsjedniku na odluku. Prerogativ pomilovanja povijesno je bio iskaz kraljeve velikodušnosti i milosti, a poslije izraz suvereniteta države i sredstvo ispravljanja eventualnih pravosudnih pogrešaka i nepravdi. Kritika pomilovanja, koja potječe iz razdoblja prosvjetiteljstva, ističe da ono krši načelo trodiobe vlasti zbog miješanja izvršne u sudbenu vlast, da krši načelo zakonitosti, jer odluka o pomilovanju nije vezana zakonom, kao i načelo jednakosti građana pred zakonom.

---

---

image
Ivo Josipović
Zeljko Puhovski/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ustavna ovlast [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => ustavna ovlast 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-18 10:26:36 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-19 21:03:15 [modified_by] => 3094 [publish_up] => 2021-03-19 20:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 102 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17209162.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17044314.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/17053388.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/14246990.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/16994204.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/18\/16899564.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vilic\/Ilustracija\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Zeljko Puhovski\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Bozo Radic\/Ilustracija\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Splitski zatvor na Bilicama
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0","Ivo Josipovi\u0107","Kolinda Grabar-Kitarovi\u0107","Zoran Milanovi\u0107",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_17209162_1920.jpg":"1920x1080","k_17209162_1280.jpg":"1280x1280","k_17209162_1024.jpg":"1024x1024","k_17209162_640.jpg":"640x640","k_17209162_480.jpg":"480x480","k_17209162_340.jpg":"340x340","k_17209162_220.jpg":"220x220","o_17209162_1280.jpg":"1280x851","o_17209162_1024.jpg":"1024x681","o_17209162_640.jpg":"640x425","o_17209162_480.jpg":"480x319","o_17209162_340.jpg":"340x226","o_17209162_220.jpg":"220x146","h_17209162_1280.jpg":"1280x854","h_17209162_1024.jpg":"1024x683","h_17209162_640.jpg":"640x427","h_17209162_480.jpg":"480x320","h_17209162_340.jpg":"340x227","h_17209162_220.jpg":"220x147","pp_17209162_1280.jpg":"1006x1280","pp_17209162_1024.jpg":"805x1024","pp_17209162_640.jpg":"503x640","pp_17209162_480.jpg":"377x480","pp_17209162_340.jpg":"267x340","pp_17209162_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1117","hd_17044314_1920.jpg":"1920x1080","k_17044314_1280.jpg":"1280x1280","k_17044314_1024.jpg":"1024x1024","k_17044314_640.jpg":"640x640","k_17044314_480.jpg":"480x480","k_17044314_340.jpg":"340x340","k_17044314_220.jpg":"220x220","o_17044314_1280.jpg":"1280x744","o_17044314_1024.jpg":"1024x595","o_17044314_640.jpg":"640x372","o_17044314_480.jpg":"480x279","o_17044314_340.jpg":"340x197","o_17044314_220.jpg":"220x127","h_17044314_1280.jpg":"1280x854","h_17044314_1024.jpg":"1024x683","h_17044314_640.jpg":"640x427","h_17044314_480.jpg":"480x320","h_17044314_340.jpg":"340x227","h_17044314_220.jpg":"220x147","pp_17044314_1280.jpg":"1006x1280","pp_17044314_1024.jpg":"805x1024","pp_17044314_640.jpg":"503x640","pp_17044314_480.jpg":"377x480","pp_17044314_340.jpg":"267x340","pp_17044314_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17053388_1920.jpg":"1920x1080","k_17053388_1280.jpg":"1280x1280","k_17053388_1024.jpg":"1024x1024","k_17053388_640.jpg":"640x640","k_17053388_480.jpg":"480x480","k_17053388_340.jpg":"340x340","k_17053388_220.jpg":"220x220","o_17053388_1280.jpg":"1280x853","o_17053388_1024.jpg":"1024x682","o_17053388_640.jpg":"640x426","o_17053388_480.jpg":"480x320","o_17053388_340.jpg":"340x226","o_17053388_220.jpg":"220x146","h_17053388_1280.jpg":"1280x854","h_17053388_1024.jpg":"1024x683","h_17053388_640.jpg":"640x427","h_17053388_480.jpg":"480x320","h_17053388_340.jpg":"340x227","h_17053388_220.jpg":"220x147","pp_17053388_1280.jpg":"1006x1280","pp_17053388_1024.jpg":"805x1024","pp_17053388_640.jpg":"503x640","pp_17053388_480.jpg":"377x480","pp_17053388_340.jpg":"267x340","pp_17053388_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1169","hd_14246990_1920.jpg":"1920x1080","k_14246990_1280.jpg":"1280x1280","k_14246990_1024.jpg":"1024x1024","k_14246990_640.jpg":"640x640","k_14246990_480.jpg":"480x480","k_14246990_340.jpg":"340x340","k_14246990_220.jpg":"220x220","o_14246990_1280.jpg":"1280x779","o_14246990_1024.jpg":"1024x623","o_14246990_640.jpg":"640x389","o_14246990_480.jpg":"480x292","o_14246990_340.jpg":"340x207","o_14246990_220.jpg":"220x133","h_14246990_1280.jpg":"1280x854","h_14246990_1024.jpg":"1024x683","h_14246990_640.jpg":"640x427","h_14246990_480.jpg":"480x320","h_14246990_340.jpg":"340x227","h_14246990_220.jpg":"220x147","pp_14246990_1280.jpg":"1006x1280","pp_14246990_1024.jpg":"805x1024","pp_14246990_640.jpg":"503x640","pp_14246990_480.jpg":"377x480","pp_14246990_340.jpg":"267x340","pp_14246990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_16994204_1920.jpg":"1920x1080","k_16994204_1280.jpg":"1280x1280","k_16994204_1024.jpg":"1024x1024","k_16994204_640.jpg":"640x640","k_16994204_480.jpg":"480x480","k_16994204_340.jpg":"340x340","k_16994204_220.jpg":"220x220","o_16994204_1280.jpg":"1280x853","o_16994204_1024.jpg":"1024x682","o_16994204_640.jpg":"640x426","o_16994204_480.jpg":"480x320","o_16994204_340.jpg":"340x226","o_16994204_220.jpg":"220x146","h_16994204_1280.jpg":"1280x854","h_16994204_1024.jpg":"1024x683","h_16994204_640.jpg":"640x427","h_16994204_480.jpg":"480x320","h_16994204_340.jpg":"340x227","h_16994204_220.jpg":"220x147","pp_16994204_1280.jpg":"1006x1280","pp_16994204_1024.jpg":"805x1024","pp_16994204_640.jpg":"503x640","pp_16994204_480.jpg":"377x480","pp_16994204_340.jpg":"267x340","pp_16994204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1257","hd_16899564_1920.jpg":"1920x1080","k_16899564_1280.jpg":"1280x1280","k_16899564_1024.jpg":"1024x1024","k_16899564_640.jpg":"640x640","k_16899564_480.jpg":"480x480","k_16899564_340.jpg":"340x340","k_16899564_220.jpg":"220x220","o_16899564_1280.jpg":"1280x838","o_16899564_1024.jpg":"1024x670","o_16899564_640.jpg":"640x419","o_16899564_480.jpg":"480x314","o_16899564_340.jpg":"340x222","o_16899564_220.jpg":"220x144","h_16899564_1280.jpg":"1280x854","h_16899564_1024.jpg":"1024x683","h_16899564_640.jpg":"640x427","h_16899564_480.jpg":"480x320","h_16899564_340.jpg":"340x227","h_16899564_220.jpg":"220x147","pp_16899564_1280.jpg":"1006x1280","pp_16899564_1024.jpg":"805x1024","pp_16899564_640.jpg":"503x640","pp_16899564_480.jpg":"377x480","pp_16899564_340.jpg":"267x340","pp_16899564_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38040619 Threads: 3 Questions: 7076952485 Slow queries: 3296035 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607817072 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/politika/tudman-je-pomilovao-vise-od-3000-osudenika-milanovic-nece-nikoga-kakvu-tajnu-kriju-pomilovanja-prvog-predsjednika-i-zasto-je-sadasnji-protiv-njih-1085270 [printLink] => /vijesti/politika/tudman-je-pomilovao-vise-od-3000-osudenika-milanovic-nece-nikoga-kakvu-tajnu-kriju-pomilovanja-prvog-predsjednika-i-zasto-je-sadasnji-protiv-njih-1085270?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233785 [name] => pomilovanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomilovanja [link] => /tag/pomilovanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 633849 [name] => predsjedničko pomilovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-19 21:48:10 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjednicko-pomilovanje [link] => /tag/predsjednicko-pomilovanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 633850 [name] => tuđman pomilovao [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-19 21:48:10 [main_article_id] => 0 [alias] => tudman-pomilovao [link] => /tag/tudman-pomilovao ) [3] => stdClass Object ( [id] => 417919 [name] => zoran milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-milanovic [link] => /tag/zoran-milanovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 334525 [name] => ivo josipović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-josipovic [link] => /tag/ivo-josipovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 512163 [name] => Stipe Mesić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-mesic [link] => /tag/stipe-mesic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ustavna ovlast [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tuđman je pomilovao više od 3000 osuđenika, a Milanović ni jednoga! Kakvu tajnu kriju pomilovanja prvog predsjednika i zašto je sadašnji protiv njih [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17209162.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilic/Ilustracija/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17209162.jpg [title] => Nikola Vilic/Ilustracija/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17044314.jpg [title] => Jakov Prkic/CropixSplitski zatvor na Bilicama







 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/17053388.jpg [title] => Zeljko Puhovski/CropixIvo Josipović ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/14246990.jpg [title] => Goran Mehkek/CropixKolinda Grabar-Kitarović ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/16994204.jpg [title] => Goran Mehkek/CropixZoran Milanović ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/18/16899564.jpg [title] => Bozo Radic/Ilustracija/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prvi predsjednik Franjo Tuđman dijelio je pomilovanja šakom i kapom. Pomilovao je više od tri tisuće osuđenika. Stjepan Mesić također je bio široke ruke, no puno manje nego njegov prethodnik. Predsjednički akt milosti udijelio je 787 osoba. Ivo Josipović oslobodio je od gonjenja, od potpunoga ili djelomičnoga izvršenja kazne ili drugih kaznenopravnih sankcija 247 osoba, a Kolinda Grabar Kitarović 67.

Među pomilovanima ima osuđenika svih profila, od osoba koje su osuđene za zloporabe položaja i primanja mita, do osuđenih za ubojstvo ili pokušaj ubojstva, dilera droge, zbog izazivanja prometnih nesreća te niza drugih.

Prema informacijama iz Ureda predsjednika, aktualni šef države Zoran Milanović dobio je 157 molbi za pomilovanje, a nije odlučivao ni o jednoj.

On je još u predsjedničkoj kampanji iznio svoj stav o pomilovanjima, koji dosad nije promijenio.

– Neću nikoga pomilovati. To treba ukinuti! – ponovio je u kampanji više puta.

Milost za donatore

S obzirom na njegovu nepredvidivu ćud, teško je reći hoće li to biti tako i do kraja mandata, no dosad je bio dosljedan u toj odluci. Među ostalima, među prvima je od Milanovića tražila pomilovanje Višnja Pevec, koja mu je pisala da pomiluje njezina supruga Zdravka, a nedavno su neke nevladine udruge javno zatražile od Milanovića da pomiluje Mirka Graorca i dodijeli mu hrvatsko državljanstvo. To je bilo prije nego što je Vrhovni sud krajem veljače odbio zahtjev za obnovom sudskog postupka Graorcu, osuđenom na 15 godina zatvora po optužnici da je mučio zatvorenike kao jedan od čuvara u logoru Manjača u BiH. Graorac je predložio pet novih svjedoka koji tvrde da nikad nije bio u Manjači, što sud nije prihvatio.

---

image
Zoran Milanović
Goran Mehkek/Cropix
---

Milanović je u kampanji zamjerao svojoj prethodnici Kolindi Grabar-Kitarović što je pomilovala neke od svojih donatora.

Nakon što je u sučeljavanju izvukao podatak da je Grabar-Kitarović sjedila u Nadzornom odboru tvrtke "Kontinental prijevoz", povezane s Leonom Sulićem, kojeg je poslije pomilovala, podsjetio ju je i na još jedno pomilovanje.

"HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, vidjeli smo sinoć u debati, ima problema s pamćenjem, mnogo čega se ne sjeća. A sjeća li se zaboravna kandidatkinja Danka Seitera kojeg je također pomilovala?" pitao je tada Milanović i dodao: "Trebala bi se sjećati jer je Seitera pomilovala u veljači 2016. godine. I još važniji razlog, zašto bi ga se trebala sjećati: Seiter je pogodovao – i zbog toga je osuđen – Nikoli Hanželu, njezinu najvećem donatoru. Istom Hanželu čija je Karlovačka tiskara donirala kandidatkinji HDZ-a 200.000 kuna u kampanji 2014. godine i opet 200.000 kuna u ovoj kampanji."

Franjo Tuđman pomilovao je brojne pripadnike HV-a i MUP-a osuđene za ubojstva i miniranja kuća, kao i Srbe koji su bili osuđeni za oružanu pobunu. Samo je 1997. i 1998. Tuđman preinačio kazne za 649 osuđenika, od čega je u 396 slučajeva postupak za pomilovanje pokrenulo po službenoj dužnosti Ministarstvo pravosuđa zbog sudjelovanja osuđenika u Domovinskom ratu. Pomilovanja koja su davali Mesić, Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović po zakonu su objavljivana u Narodnim novinama, dok ona predsjednika Franje Tuđmana nisu. U njegovo vrijeme nije postojala zakonska obveza objave pomilovanja u Narodnim novinama, te odluke čuvaju se u Državnom arhivu. Tuđmanovim aktom milosrđa bio je pomilovan i diler Shatman Bafti. On je više puta bio kažnjavan za preprodaju heroina i krivotvorenje novca.

U komisiji za pomilovanja koja šefu države predlaže ukidanje ili ublažavanje kazne, među ostalima, sjedili su i Antun Vrdoljak, Marko Veselica, svećenik Živko Kustić i nezaobilazni Vladimir Šeks.

Upravo je za vrijeme predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović raspuštena komisija, nakon što je otkriveno da je Vladimir Šeks, u to doba posebni savjetnik predsjednice, lobirao kod članova komisije. Tražio je od njih da predsjednici predlože pomilovanje Vanje Goldbergera, njegova bivšeg savjetnika koji je bio osuđen zbog dilanja droge. Naposljetku je Goldberger pomilovan, Šeks smijenjen, a komisija raspuštena.

Javnost je, pak, pozdravila odluku predsjednice Grabar-Kitarović kad je pomilovala teško bolesnog Huanita Luksetića, osuđenog na dvije godine zatvora zbog uzgoja kanabisa za medicinske potrebe.

---

image
Bozo Radic/Ilustracija/Cropix
---

Sud javnosti

Nekadašnji predsjednik i sveučilišni profesor kaznenog procesnog prava prof. dr. Ivo Josipović objašnjava za Spektar "Slobodne" kako je pomilovanje izvorna ustavna ovlast predsjednika Republike i Ustav ne stavlja nikakva ograničenja predsjedniku ili predsjednici da dâ pomilovanje u bilo kojem slučaju.

– Naravno, uvijek je tu sud javnosti koji bi sigurno škodio predsjedniku koji bi davao pomilovanja bez kriterija ili koji bi zloupotrijebio taj institut. Predsjednik bi, po Ustavu, mogao dati pomilovanje i bez prilično kompliciranog postupka koji propisuje Zakon o pomilovanju. Međutim, taj je postupak dobrodošao savjetodavni postupak u kojemu sudjeluju specijalizirana državna tijela i više stručnjaka iz različitih područja, čime se minimalizira mogućnost pogreške – kaže nam Josipović.

Objašnjava kako treba razlikovati pomilovanje od amnestije.

– Pomilovanje se daje poimenično određenim osobama nakon pravomoćne presude za neko kazneno djelo i može značiti oprost od izdržavanja kazne, dijelom ili u cijelosti, njezino ublažavanje po vrsti ili trajanju, odnosno visini novčane kazne, ili se može odnositi na sigurnosne mjere ili pravnu posljedicu osude. S druge strane, amnestija se zakonom daje neodređenom broju osoba, u pravilu prije nego što je uopće proveden postupak, i to za određena kaznena djela. Hrvatska je imala poseban oblik amnestije u formi Zakona o općem oprostu za kaznena djela počinjena tijekom Domovinskog rata, ali ne za ratne zločine. Primjetno je da je prvi predsjednik Tuđman dao zaista velik broj pomilovanja, čak i za vrlo teška kaznena djela – napominje naš sugovornik.

Vjerojatno je, veli Josipović, to uvjetovano ratnim okolnostima i stajalištem kako zbog ratnih okolnosti počiniteljima kaznenih djela, posebno braniteljima koji su bili osuđeni za neko kazneno djelo, treba omogućiti da se što prije uključe u redoviti život.

– Predsjednik Mesić je dao blizu 800 pomilovanja, među kojima je bilo i slučajeva iznimno teških kaznenih djela. Predsjednica Grabar-Kitarović je dala relativno malo pomilovanja, tek sedamdesetak, uključivši i neka za nešto teža kaznena djela. Razlog tome je što je već na početku mandata gotovo prestala davati pomilovanja nakon one poznate afere u dva predmeta, vjerojatno bojeći se da se nešto slično ne ponovi – istaknuo je naš sugovornik.

Najpoznatija imena među osuđenicima koje je pomilovala ruka predsjednika Mesića su jedan od ratnih zapovjednika obrane Gospića Stjepan Grandić, koji je gulio deset godina robije za ratni zločin, bivši suvlasnik i direktor Glumina banke Marko Marčinko, Zadranka Ana Magaš, kojoj je presuđeno za ubojstvo supruga Lucijana Magaša, bivši diplomat Zvonimir Marković, koji je uhvaćen u nenamjenskom trošenju državnog novca, te troje splitskih dilera, Natali Šunjić, Siniša Pleština i Igor Perak.

---

image
Kolinda Grabar-Kitarović
Goran Mehkek/Cropix
---

Puno odbijenih molbi

Josipović je dao nešto manje od 250 pomilovanja, no kaže kako je višestruko veći broj molbi odbijen.

Među najkontroverznijim pomilovanjima iz njegova mandata spominju se akteri povezani s isparavanjem otrovnog plina iz Karlovačke pivovare koji je usmrtio umirovljenika Zdravka Martinčevića.

– Odmah sam jasno postavio kriterije da neću davati pomilovanja za iole teža kaznena djela, posebno ne za ubojstva, teške tjelesne ozljede, silovanja, ratne zločine, teške zloupotrebe droge, organizirani kriminal ili teški gospodarski kriminal. U najvećem broju pomilovanja su se odnosila na pravne posljedice osude nakon izdržane kazne, skraćenje trajanja sigurnosnih mjera te manji broj na skraćenje kazne zatvora ili pretvaranje manjeg dijela neodslužene kazne u uvjetnu osudu – tumači Josipović.

Prema proceduri, molba za pomilovanje podnosi se Ministarstvu pravosuđa, koje prikuplja sve relevantne podatke o osuđeniku i počinjenom djelu, uključujući i one o njegovu ponašanju za vrijeme izdržavanja kazne, te daje prognozu njegova ponašanja za slučaj da pomilovanje bude prihvaćeno. Na temelju toga ministar predsjedniku daje mišljenje o tome treba li dati pomilovanje ili molbu odbiti. To mišljenje s cijelim spisom dostavlja se predsjedniku Republike, koji ima posebno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka: pravnika, psihologa, socijalnih radnika i drugih. Ono predsjedniku daje preporuku kakvu bi odluku trebao donijeti. Predsjednik nije vezan ni mišljenjem ministra, ni mišljenjem svoga povjerenstva.

– S obzirom da sam profesor kaznenog procesnog prava, sam sam proučavao sve predmete zajedno s prijedlogom ministra i povjerenstva. U pravilu sam bio suglasan s prijedlogom svoga povjerenstva, u kojemu sam imao zaista vrsne stručnjake, na čelu s uglednim profesorom Ljubanovićem. Bilo je možda deset ili petnaest slučajeva u kojima sam odlučio drukčije od prijedloga, nekada tek u nijansama, vrlo rijetko potpuno suprotno prijedlogu. Inače, ministri koji su to bili u mome mandatu su gotovo uvijek predlagali da se molba odbije, čak i kada je bilo očito da, s obzirom na uobičajenu praksu, treba očekivati prihvaćanje molbe. Valjda je to bio neki strah od kritike ili pogreške – kazao nam je Josipović.

Bilo je nekoliko slučajeva u kojima je Josipović neposredno primijenio ustavnu ovlast davanja pomilovanja.

---

image
Splitski zatvor na Bilicama







 
Jakov Prkic/Cropix
---

Restriktivna primjena

– Primijetio sam, naime, da u puno predmeta postupak u ministarstvu traje predugo, dvije i više godina, i da pomilovanje, ako je opravdano, dolazi prekasno, kad je već kazna izdržana ili kada su sigurnosne mjere već prestale, te da je takvo stanje prouzročilo i ozbiljne posljedice za osuđenika. Ovo se posebno odnosi na slučajeve u kojima je riječ o zdravstvenom stanju osuđenika kao razlogu za pomilovanje – obrazlaže bivši predsjednik.

Dosta je onih koji smatraju da pomilovanja uopće ne bi trebalo biti i da se sve opravdane korekcije presuda mogu obaviti kroz sustav izvanrednih pravnih lijekova, posebno kroz tzv. nepravu obnovu kaznenog postupka, te postupak uvjetnog otpusta prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora.

Josipović nije među njima, on smatra da institut pomilovanja treba postojati i primjenjivati se vrlo restriktivno, za posebne slučajeve koji imaju naglašenu humanitarnu, pravnu ili političku dimenziju.

– Uostalom, ne mogu se sjetiti ni jedne države koja nema pomilovanje. U Hrvatskoj se podnosi velik broj molbi za pomilovanje i zato što drugi mehanizmi korekcije pravomoćne presude nisu dovoljno profilirani i jer je odlučivanje u njima često sporo, ili za neke potrebne korekcije nemaju dobro postavljen instrumentarij. Zato bi, ako se na ustavnoj razini ili u praksi želi promijeniti ili isključiti institut pomilovanja, trebalo bolje profilirati druge mehanizme promjene pravomoćne presude u pogledu kazne ili drugih mjera. Pomilovanje treba biti iznimka koja ne dezavuira odluke sudova o krivnji i kazni, već predstavlja opravdanu korekciju zbog okolnosti koje su, u pravilu, nastale ili se za njih doznalo nakon pravomoćnosti presude – zaključuje Ivo Josipović.

---

Iskaz kraljeve velikodušnosti


Prema proceduri, osuđenici molbu za pomilovanje šalju Ministarstvu pravosuđa i uprave, gdje je službe obrade i onda šalju predsjedniku na odluku. Prerogativ pomilovanja povijesno je bio iskaz kraljeve velikodušnosti i milosti, a poslije izraz suvereniteta države i sredstvo ispravljanja eventualnih pravosudnih pogrešaka i nepravdi. Kritika pomilovanja, koja potječe iz razdoblja prosvjetiteljstva, ističe da ono krši načelo trodiobe vlasti zbog miješanja izvršne u sudbenu vlast, da krši načelo zakonitosti, jer odluka o pomilovanju nije vezana zakonom, kao i načelo jednakosti građana pred zakonom.

---

---

image
Ivo Josipović
Zeljko Puhovski/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilic/Ilustracija/Cropix Jakov Prkic/Cropix Zeljko Puhovski/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Bozo Radic/Ilustracija/Cropix
Jakov Prkic/Cropix
Splitski zatvor na Bilicama







 
Zeljko Puhovski/Cropix
Ivo Josipović
Goran Mehkek/Cropix
Kolinda Grabar-Kitarović
Goran Mehkek/Cropix
Zoran Milanović
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/tudman-je-pomilovao-vise-od-3000-osudenika-milanovic-nece-nikoga-kakvu-tajnu-kriju-pomilovanja-prvog-predsjednika-i-zasto-je-sadasnji-protiv-njih-1085270 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=624160ab71a6f31495ef2f8ff83972c413b8c510 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tu%C4%91man+je+pomilovao+vi%C5%A1e+od+3000+osu%C4%91enika%2C+a+Milanovi%C4%87+ni+jednoga%21+Kakvu+tajnu+kriju+pomilovanja+prvog+predsjednika+i+za%C5%A1to+je+sada%C5%A1nji+protiv+njih&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftudman-je-pomilovao-vise-od-3000-osudenika-milanovic-nece-nikoga-kakvu-tajnu-kriju-pomilovanja-prvog-predsjednika-i-zasto-je-sadasnji-protiv-njih-1085270 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftudman-je-pomilovao-vise-od-3000-osudenika-milanovic-nece-nikoga-kakvu-tajnu-kriju-pomilovanja-prvog-predsjednika-i-zasto-je-sadasnji-protiv-njih-1085270 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ustavna ovlast [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Politikaustavna ovlast

Tuđman je pomilovao više od 3000 osuđenika, a Milanović ni jednoga! Kakvu tajnu kriju pomilovanja prvog predsjednika i zašto je sadašnji protiv njih

19. ožujka 2021. - 21:47

Prvi predsjednik Franjo Tuđman dijelio je pomilovanja šakom i kapom. Pomilovao je više od tri tisuće osuđenika. Stjepan Mesić također je bio široke ruke, no puno manje nego njegov prethodnik. Predsjednički akt milosti udijelio je 787 osoba. Ivo Josipović oslobodio je od gonjenja, od potpunoga ili djelomičnoga izvršenja kazne ili drugih kaznenopravnih sankcija 247 osoba, a Kolinda Grabar Kitarović 67.

Među pomilovanima ima osuđenika svih profila, od osoba koje su osuđene za zloporabe položaja i primanja mita, do osuđenih za ubojstvo ili pokušaj ubojstva, dilera droge, zbog izazivanja prometnih nesreća te niza drugih.

Prema informacijama iz Ureda predsjednika, aktualni šef države Zoran Milanović dobio je 157 molbi za pomilovanje, a nije odlučivao ni o jednoj.

On je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 20:22