StoryEditorOCM
PolitikaDVOSTRUKI GUBITNIK

Kolakušić je osvojio saborski mandat, ali je mislio da će opet u EU parlament i odrekao ga se. Ne može se predomisliti

Piše Petar Čikeš
12. lipnja 2024. - 14:43

Predsjednik stranke Pravo i pravda Mislav Kolakušić imao je velike planove. Da bi ih ostvario nije se libio žrtvovati osvojeni mandat u Hrvatskom saboru. Trebao je to biti još jedan gambit, šahovski potez kojim se žrtvuje figure na ploči da bi se kasnije dobila partija. Iskustvo mu je govorilo da čini pravi potez.

2019. godine podnio je Državnom sudbenom vijeću ostavku na dužnost suca Trgovačkog suda u Zagrebu, a iste godine se kandidirao na europskim izborima te osvojivši dovoljan broj glasova postao zastupnik europskog parlamenta. Ali sreća se ovog puta nije osmjehnula bivšem sucu i političaru osebujnog političkog programa. 

Na održanim izborima za europski parlament dobio je samo 2,99 posto glasova i nije bio ni blizu izbornog praga. Za svoj poraz optužio je "Idiotese"! "Idiotes" bi bili hrvatski građani koje je tim terminom iz starogrčkog jezika prozvao sad već bivši europski zastupnik nakon što mu na izborima nisu (ponovo) poklonili povjerenje. 

Tom neodmjerenom izjavom propustio je ostati dosljedan svojoj izjavi iz predizborne kampanje. Tada je rekao: "Jedino građani mogu ušutkati Mislava Kolakušića".

No nije sve u riječima. Mnogi su primijetili nezgodnu poziciju u koju se svojim djelima doveo Kolakušić. Osvojeni mandat u Hrvatskom saboru prepustio je svom zamjeniku, profesoru sa zagrebačke kineziologije, Dražanu Dizdaru

– S obzirom da neusporedivo više mogu doprinijeti u borbi i razotkrivanju globalizma kao zastupnik u Europskom parlamentu nego kao zastupnik u Hrvatskom saboru, smatram da sam donio ispravnu odluku – izjavio je tada.

Naravno, prethodno je borac protiv "političkih pudlica" pokušao, po vlastitom priznanju, svoj saborski mandat zamrznuti. Time je pokušao stvoriti odstupnicu u slučaju da ostane kratkih rukava na europskim izborima.

Naime, prije nego je ušao u borbu za novi mandat europskog zastupnika htio je ostaviti rezervu u vidu plaće saborskog zastupnika. No, onda mu je rečeo da se mora odlučiti između dvije fotelje, one europske ili one hrvatske. Kolakušić je bio uvjeren da će pobijediti i na ovim europskim izborima i imati mjesečnu plaću od 8 000 eura neto. Dakle, puno veću od plaće hrvatskog zastupnika koja i kad joj se doda paušal ne iznosi više od 2500 eura.

Iz Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora potvrdili su nam da ostavka na mjesto saborskog zastupnika ima konačan učinak. Dakle ne može biti opozvana. 

Da je toga duboko svjestan i Kolakušić potvrdio je svojim ponašanjem pred televizijskim kamerama nakon što je saznao da je ostao bez mjesta u Europskom parlamentu.

– Hrvatska je od danas i službeno krenula prema debilizmu – rekao je uzrujani Kolakušić.

Kako će se odvijati odnosi u stranci Pravo i pravda nakon što većinu financija u stranačku blagajnu bude donosio drugi, a ne prvi čovjek stranke, ostaje tek za vidjeti. Ali zato sa sigurnošću možemo ustvrditi da su odahnuli svi oni protiv kojih se Kolakušić namjeravao boriti u Briselu.

Provoditelji zamjene bjelačkog stanovništva migrantima iz trećeg svijeta, pobornici nestanka nacionalnih država i federalizacije Europske unije, oduševljenici umjetne hrane, propagatori "nezdravih" ideologija, zagovornici epidemiološke tiranije i eksponenti korporativnih medija. Svi oni mogu odahnuti nakon što su "idiotes" na izborima kaznili Kolakušića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 14:43