StoryEditorOCM
PolitikaKAOS U STRANCI

DP-ov ministar iz Trilja zbunio se kojoj stranci pripada, nije baš znao objasniti ni situaciju s nekretninama i kreditom

Piše Željka Godeč/JL
23. lipnja 2024. - 10:29

Za razliku od ministra gospodarstva Ante Šušnjara, čija je imovinska kartica otkrila imetak od 23 nekretnine, procijenjene na 2,348 milijuna eura i štednju od 130.000 eura te 90.000 konvertibilnih maraka, bez ijednog kredita, ali i praznog voznog parka, koji je i bez političkog iskustva uspio ispuniti imovinsku karticu bez vidljivih propusta, preostaloj dvojici ministara iz kvote DP-a, ujedno bivših HDZ-ovaca, ministru demografije i useljeništva Ivanu Šipiću i Josipu Dabri, ministru poljoprivrede, ribarstva i šumarstva to nije pošlo za rukom, piše Jutarnji list.

Osim što ni izdaleka nisu tako dobro situirani kao njihov stranački kolega, imovinske kartice im vrve nelogičnostima i otvaraju niz nedoumica. Ivan Šipić, diplomirani teolog, oženjen, otac iz Trilja, "zglajzao" je odmah na početku: 20. lipnja 2024., kad je predao karticu, kao svoju stranačku pripadnost deklarirao je HDZ, a ne Domovinski pokret! "Zaboravio" je da je HDZ napustio u ožujku 2021. godine nakon sukoba u lokalnoj organizaciji koji je izbio zbog toga što je glasao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

Uz tu očitu netočnost zbunjujuć je podatak o njegovom imovinskom stanju. Šipić, naime, navodi da ima osobni stambeni kredit kod OTP banke u iznosu od 55 tisuća eura s rokom povrata od 25 godina, za što plaća mjesečnu ratu od 314,21 eura i da mu je supruga jamac. Međutim, iz njegove imovinske kartice uopće nije moguće odgonetnuti koju je to nekretninu Šipić kupio s tim stambenim kreditom.

Šipić je prijavio jednu jedinu nekretninu; kuću s okućnicom na parceli od 483 četvorna metra u Trilju, u katastarskoj općini Vedrine, vrijednu navodno 180 tisuća eura. No, kao porijeklo te jedine nekretnine koju obitelj posjeduje Šipić je naveo da je stečena darovnim ugovorom. Nikakav kredit ne bilježi u toj rubrici, kako se to inače radi. Iz prijašnjih imovinskih kartica vidljivo je da je obitelj imala više kreditnih zaduženja, u Splitskoj banci, HPB-u, ali njih je očito podmirila.

Molili smo Službu za odnose s javnošću da nas spoje s ministrom Šipićem ne bi li razmrsili te nedoumice i saznali koju je to nekretninu Šipić kupio stambenim kreditom, zašto je nije evidentirao u kartici ili zašto je pogrešno atribuirao porijeklo kuće, ali nam se nitko nije javio. Inače, Šipić koji je nekoć radio u osnovnoj školi, sada kao ministar zarađuje 2601 eura, supruga mu također radi u školi s plaćom od 1.427,93 eura. Nemaju ušteđevine, imaju dva automobila, Passat od oko 15 tisuća eura i škodu vrijednu 6300 eura.

image

Josip Dabro, Ante Šušnjar

Damir Krajac/Cropix

Imovinska kartica glavnog tajnika DP-a Josipa Dabre, koji se našao u središtu skandala zbog svoje diplome magistra kineziologije jer mu je Agencija za znanost i visoko obrazovanje priznala postojanje BiH diplome, a da nije provjeravala je li sveučilišni studij u Travniku istovjetan hrvatskom, pokazuje diskrepanciju između prihoda i imovine. Kad treba pojasniti porijeklo svoje imovine, jedne jedine nekretnine, Dabro se poziva na subvencije, ali koje su to subvencije i kada ih je dobio ostaju tajnom jer ih je u rubrici subvencije/poticaji naprosto zatajio.

Riječ je o kući sa okućnicom izgrađene na 1470 kvadrata, približne tržišne vrijednosti sto tisuća eura, u Otoku za koju Dabro piše da ju je stekao poticajnom stanogradnjom i nenamjenskim kreditom. No, prešutio je iznos te poticajne stanogradnje, kao i podatak tko mu je dao te poticaje. Što otvara drugo pitanje. Budući da je kuću procijenio na sto tisuća eura, a jedini kredit koji "priznaje" iznosi 15.000 eura s ratom od 443 eura, nejasno je iz kojih drugih izvora je namaknuo novac za tu kuću.

Ima štednju od 15.000 eura, koliko mu iznosi i kredit. Sada kao ministar zarađuje 2.930 eura, a njegova supruga, zaposlena u uredu ovlaštenog inženjera geodezije, 828 eura mjesečno. U voznom parku imaju Passata, vrijednog 17.000 eura i dva motocikla: Kawasaki od 8.900 eura i Yamahu od 3.500 eura.

Prije nego što je postao ministar Dabro je radio kod Marija Radića, ključnog čovjeka DP-a, u tvrtki Filir sa statusom asistenta voditelja unapređenja prodaje. Ministar Dabro nije uzvraćao na novinarske pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 11:18