StoryEditorOCM
Politikanižu se reakcije

HDZ osudio korištenje ustaških simbola, optužio Milanovića da je licemjeran; Iz DP-a najoštrije osuđuju njegovu poruku

Piše Hina
8. kolovoza 2024. - 15:09

HDZ je u četvrtak najoštrije osudio korištenje ustaških simbola i zastava u Imotskome poručivši kako se Hrvatska ne može temeljiti na propalim ideologijama i nedemokratskim režimima, a predsjednika RH Zorana Milanovića optužili su da je ‘licemjeran i ideološki isključiv‘.

"HDZ najoštrije osuđuje korištenje nedopuštenih ustaških simbola i zastava u Imotskome te je na policiji i sudovima da primjereno reagiraju i sankcioniraju odgovorne pojedince", navodi se u priopćenju HDZ-a.
 
Naime, uoči nedavnog koncerta u Imotskom, na kojem su nastupali Mate Bulić, Dražen Zečić i Marko Perković Thompson, na glavnom se trgu pjevala ustaška pjesma ‘Evo zore, evo dana’, na koncertu su neki od okupljenih nosili HOS-ove majice, uz njih su bile prisutne baklje i zastave s prvim bijelim poljem koje u svojem simbolu imaju “Za dom spremni”.

„Suvremena Hrvatska temelji se na Domovinskom ratu, univerzalnim vrijednostima slobode, vladavine prava i demokracije te time i na jasnom odmaku od svih totalitarizama - i nacizma i fašizma i komunizma”, poručuje HDZ i dodaje kako se moderna Hrvatska ne može temeljiti na propalim ideologijama i nedemokratskim režimima.

U tom kontekstu dotaknuo se i predsjednika Republike Zorana Milanovića optuživši ga da je licemjeran i ideološki isključiv. „Dok se o mahanju jugo-komunističkom zastavom nije oglašavao, ne želeći se zamjeriti svojim glasačima na rigidnoj ljevici, Milanović je iskoristio neprimjerene, protuzakonite postupke dijela ljudi u Imotskom kako bi kriminalizirao cijeli skup i više od 20.000 sugrađana koji su došli na koncert proslaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”.

Dodaju i da je šutio dok je Miro Bulj, kojem SDP drži većinu u Sinju, u Hrvatskom saboru vikao ZDS.

HDZ je uputio kritike i na Milanovićevo pozivanje na društvene i civilizacijske vrijednosti koje je, kako navode,  kao predsjednik RH sustavno i svjesno urušavao, kršio Ustav i zakone, pozivao na nepoštivanje institucija, širio govor mržnje i primitivizam....

„Bliže se predsjednički izbori, pa Milanović nakon štetočinskog mandata na Pantovčaku očito nema što ponuditi osim ljevičarima omiljene teme partizana i ustaša te vlastitih političkih korijena, pa ponovno Hrvatsku dijeli na ‘naše i vaše‘”, poručuje se u priopćenju HDZ-a.

Predsjednik Republike Milanović jučer je poručio da ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje nedvojbeno slave režim tzv. NDH, a što se moglo vidjeti i čuti u Imotskom prije i tijekom koncerta, nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj.  "Ne smiju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smiju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštivanje zakona", napisao je Milanović na facebooku.

 

Iz DP-a najoštrije osuđuju Milanovićevu poruku

Klub zastupnika DP-a najoštrije je u četvrtak osudio poruku predsjednika Zorana Milanovića da ustaška obilježja nemaju mjesta u RH, nazvavši to "do sada nezabilježenim i potpuno ispolitizirani napadom" na glavne aktere i desetke tisuća sudionika proslave obljetnice Oluje u Imotskom.

"Aktualni predsjednik u isti je kontekst stavio događaje na stadionu u Imotskom i popratno slavlje u gradskim kafićima te u najgoroj maniri udbaških doušnika iz bivšeg jugototalitarnog sustava povezao pjevanje iz ugostiteljskih objekata s nastupom Marka Perkovića Thompsona na koncertu Mate Bulića, a gdje je gostovao zajedno s Draženom Zečićem", napisao je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta u Hrvatskom saboru Igor Peternel na Facebooku.

Milanović je u srijedu poručio da "ustaški pozdravi, obilježja i pjesme koje nedvojbeno slave režim tzv. NDH-a, a što se moglo vidjeti i čuti u Imotskom 6. kolovoza, prije i tijekom koncerta - nemaju i ne smiju imati mjesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj".

"Za Klub zastupnika Domovinskog pokreta na čijem sam čelu i koji je dio vladajuće većine u Hrvatskoj, za svaku su osudu i Milanovićevi potpuno neargumentirani napadi na dragovoljački pozdrav HOS-a, braniteljske insignije i sve ono što hrvatske obrambene snage predstavljaju u kontekstu pobjedničkog otpora velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku državu", napisao je Peternel.

Klub zastupnika Domovinskog pokreta ovim putem iskazuje potporu Marku Perkoviću Thompsonu, a Milanovićeve prizemne manipulacije te jeftino dodvoravanje ljevici u vrijeme predsjedničke predizborne kampanje bez ikakvih ograda osuđujemo.

Također napominjemo da DP u MUP-u ima državnog tajnika, pa kao Klub zastupnika čiju politiku naš dužnosnik treba provoditi od njega tražimo i očekujemo da se politički založi protiv eventualnih sankcioniranja bilo koga od posjetitelja koncerta naših uvaženih glazbenika u Imotskom.

U tom kontekstu posebno ističemo činjenicu da u krugu stadiona gdje se održavala proslava Oluje i veličanstveni koncert, prema službenim podacima policije, nije bilo incidenta, a kamoli ometanja javnog reda i mira ili nekog drugog prekršaja, a na što aludira predsjednik Zoran Milanović.

Objava Zorana Milanovića na društvenim mrežama kojom proziva izvođače i posjetitelje koncerta u Imotskom podsjeća na već viđeni protuustavni oblik njegovog djelovanja i potpuno neprihvatljivi pritisak na izvršne i pravosudne institucije Hrvatske države koji mi u saborskom klubu Domovinskog pokreta nikada nećemo prihvatiti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 07:48