stdClass Object ( [id] => 522428 [title] => Zaboravljeni akter najpoznatije urote protiv Pavelića: hrvatski Rudolf Hess izveo je spektakularni bijeg zrakoplovom i Englezima nudio prelazak domobrana na njihovu stranu [alias] => zaboravljeni-akter-najpoznatije-urote-protiv-pavelica-hrvatski-rudolf-hess-izveo-je-spektakularni-bijeg-zrakoplovom-i-englezima-nudio-prelazak-domobrana-na-njihovu-stranu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najpoznatija urota protiv Ante Pavelića, čuveni puč Vokić-Lorković, imala je povrh dvaju ustaških ministara i svojega skrivenoga predšasnika, te do danas u hrvatskoj javnosti prilično nepoznatog aktera.
Ime mu je bilo Ivan Babić, po činu je bio domobranski glavni stožerni pukovnik, a mnogi su ga smatrali i jednim od najsposobnijih i najškolovanijih zapovjednika u oružanim snagama NDH. Premda je po svemu bio prilično tragična figura, epizodu po kojoj će biti trajno upisan u povijesne arhive Drugog svjetskog rata i zbog koje je Ante Pavelić naknadno iskočio iz kože nitko mu do danas ne može osporiti: 9. siječnja 1944. izveo je spektakularni bijeg izviđačkim zrakoplovom Roda u saveznički stožer u Bariju i pokušao ishoditi dogovor o prelasku hrvatskih domobrana na stranu Zapadnih saveznika. Odnio im je i velikodušnu ponudu za desantno iskrcavanje vojnih snaga, koje se naknadno desilo u Normandiji, upravo na našoj obali Jadrana.

Britanska odbijenica

Dan-danas taj je pokušaj prevođenja dijela Pavelićeve vojske na stranu pobjednika tema mnogih debata i hipotetskih projekcija hrvatske povijesti, pri čemu se rutinski zanemaruju puno snažnije političke i ratne silnice spram kojih su Ivan Babić i njegovi politički inspiratori bili posve nemoćni. Ovaj domobranski pukovnik tako je na koncu završio kao svojevrsna hrvatska varijanta Rudolfa Hessa, svojedobnog Hitlerova zamjenika koji je nakon neuspješne njemačke invazije na Britaniju 1940. odlučio odletjeti u Škotsku kako bi pridobio Britance na stranu nacista, pa je ostao zatočen do kraja rata u londonskom Toweru.
Ivan Babić

Babića su također nakon preleta u Bari Britanci s prijezirom odbili, pošto su već postigli temeljni sporazum s Titom, te su ga internirali u zarobljenički logor u Paduli i držali tamo sve do konca 1945. Hess je naknadno osuđen na doživotni zatvor na Nürnberškom procesu, dok su Babića partizani 1945. osudili na smrt, no ipak je u emigraciji naknadno stigao i ostarjeti: umro je na pragu osamdesetih u Španjolskoj.
Pripadao je skupini domobranskih časnika - anglofila koji su bili tradicionalno naklonjeni Hrvatskoj seljačkoj stranci, još od predratnih vremena. Nakon završene gimnazije u Bjelovaru, vojni poziv započeo je u kraljevskoj jugoslavenskoj vojsci te je kao jedan od njenih najnadarenijih časnika poslan na školovanje u Pariz. Na početku travanjskoga rata služio je kao major u 38. dravskoj diviziji, a nakon uspostave NDH priključio se hrvatskome domobranstvu.
Od prosinca 1941. do travnja 1942. bio je zapovjednik 369. hrvatske dobrovoljačke pukovnije na istočnoj fronti kod Staljingrada, potom je glavar stožera za vezu hrvatskog domobranstva kod njemačkog opunomoćenoga generala, a onda zapovjednik škole za izobrazbu časnika u Stockerauu, te središnje domobranske škole u Varaždinu. Objedinjavanjem svih vojski NDH u Hrvatske oružane snage i imenovanjem Vokića i Lorkovića za ministre, krug prohaesesovskih časnika u koje su spadali i tadašnji zapovjednik vojske general Matija Čanić, general Pero Blašković, pukovnici Mateša, Lulić i zrakoplovni pukovnik Mrak, zadobio je na utjecaju dotad ustrajno potiskivanom od ustaša.
Računajući na zapadne simpatije za ratne ciljeve HSS-a koji su uključivali poratnu federalizaciju Jugoslavije, predstavnici HSS-a u zemlji – Vladko Maček, Augustin Košutić, Josip Torbar, Ivan Pernar i drugi – s obzirom na ratni razvoj pokušavaju već od 1943. ishoditi skok tadašnje Hrvatske iz njemačkoga zagrljaja u britanski.

Prijavio let do Zemuna

Vezu s haesesovskim članovima kraljevske izbjegličke Vlade u Londonu - Ivanom Šubašićem i Jurjem Krnjevićem – uspostavili su preko tadašnjeg britanskog stručnjaka za Balkan Roberta Seton - Watsona i njegova sina. Kad su plan pokušali provesti, za sve je, međutim, već bilo odveć kasno i gotovo ništa im više nije išlo na ruku: od stanja na frontama do stanja u strateškim dokumentima zapadnih sila.
Zanimljivo je da je prije pokušaja dogovora s Englezima domobranski pukovnik Babić po nalogu haesovskih prvaka Košutića i Tomašića sredinom 1943. pokušavao pregovarati i s Titovim partizanima o ujedinjavanju dviju vojski – partizana i domobrana.
Novinarska legenda Ive Mihovilović je pred Ozninim istražiteljima u partizanima netom nakon rata dao izjavu da je pukovnik Ivan Babić bio u stalnoj vezi s Mačekom i Košutićem, te da je u ljeto i jesen 1943. pregovarao i s Glavnim štabom Hrvatske o uvjetima prijelaza domobranstva na stranu partizanskog pokreta.
Kako partizansko vodstvo nije prihvaćalo uvjete da Domobranstvo tvori posebne jedinice pod svojim časnicima i s hrvatskim znakovljem, razgovori su bili prekinuti. Tek nakon propasti pregovora s partizanima, i nakon primljene poruke Britanca Seton-Watsona iz Istanbula, HSS se odlučuje uputiti nekoga izravno Englezima kako bi ih upoznao sa stanjem u Hrvatskoj.
Fieseler Fi 156 ili Roda - zrakoplov kojim je Babić prebjegao saveznicima

Odlazak se nekoliko puta odgađao i najzad je 9. siječnja 1944. Babić s borongajskog uzletišta poletio za Bari. Službeno je prijavio let za Zemun, kako bi uzeo dovoljno benzina za put do Zemuna i natrag. Ravnateljstvo sigurnosti NDH naknadno ga je teretilo da je iz Glavnog stožera odnio i spise o ustrojstvu hrvatskih oružanih snaga, kao i podatke o broju i smještaju njemačkih jedinica. Povjesničari se još uvijek spore je li za njegov let znao i njemački opunomoćeni general u Hrvatskoj Glaise Von Horstenau s kojim je njegovao dobre odnose, a koji je u to vrijeme hrvatski politički vrh otvoreno nagovarao na prelazak na stranu Saveznika, svjestan da je Hitlerova Njemačka „brod koji tone“.
Kakogod, Babić je nakon prelijetanja Jadrana sletio na američki aerodrom u Bariju i zatražio kontakt s Britancima.

Akcije i nakon rata

Pokušao ih je uvjeriti u potrebu oslanjanja na nekomunističke antifašističke grupacije u Hrvatskoj, predstavljajući domobrane gotovo kao stranačku HSS-ovu vojsku. Britanski su časnici Babiću, međutim, odgovorili da se politička situacija u Britaniji u međuvremenu promijenila i da su osobe koje su stajale iza istanbulskoga pisma Seton-Watsona vodstvu HSS-a smijenjene.
Babiću nisu priznali status emisara, te su mu kao jedini izlaz za domobrane predložili da se bezuvjetno uključe u NOP, pošto su partizane tad smatrali jedinim antifašističkim snagama u Hrvatskoj. Zanimljivo je da HSS-ovi predstavnici u Londonu – Šubašić i Krnjević - uopće nisu obaviješteni o Babićevu dolasku u Bari, premda je on zadržan u britanskom zarobljeništvu sve do listopada 1945.
Njegova misija ispala je uzaludnom jer je Churchill već aktivno radio na dogovoru kraljevske izbjegličke vlade i partizanskog pokreta koji je ubrzo urodio sporazumom Tito - Šubašić. Kako Saveznici nisu planirali ni invaziju na jadranskoj obali, ni pozadinska pomoć domobrana u tom slučaju nije im bila presudna.
I pukovnik Ivan Babić i drugi urotnici na čelu s Vokićem i Lorkovićem bili bi na Zapadu vjerojatno puno ozbiljnije shvaćeni da su potkraj rata umjesto očajničkih pokušaja prelaska među pobjednike imali petlju za neku vrstu hrvatske operacije Valkira kojom bi se Hrvatsku spasilo iz osovinskoga zagrljaja. Onako kako je pukovnik Claus von Stauffenberg pokušao spasiti Njemačku smaknućem Hitlera, moglo se pokušati spasiti i Hrvatsku od daljnjeg krvoprolića atentatom na Pavelića, premda je ishod bio jednako riskantan.
Ivan Babić s dijelom HSS-a koji je revoltiran poslijeratnom uzurpacijom kompletne vlasti u Hrvatskoj od komunista ni nakon 1945. ne odustaje od pokušaja da utječe na zbivanja u zemlji. U ime Vladka Mačeka 1946. radi na ubacivanju antititovskih emigrantskih snaga, tvz. križara, iz Austrije u Hrvatsku, te u kontaktima s američkim obavještajcima iz SSU-a (Strategic Service Units) u Trstu nastoji dobiti potporu SAD-a za tihu antikomunističku revoluciju. SSU, međutim, nije bio zainteresiran ni za naoružavanje križara ni za pomaganje unutarnje oporbe Titu – navodi se u povijesnom dokumentu pohranjenom u američkom nacionalnom arhivu u Marylandu. Babić ostatak života projektira ceste po Venezueli, radeći kao inženjer, a potom seli u Španjolsku. Aktivan je u emigrantskim krugovima, piše za Hrvatsku reviju Vinka Nikolića, a druži se i s pokojnim Nikolićevim posinkom, pjesnikom Borisom Marunom.

Rusija mu otvorila oči

"Pričao mi je kako je u Staljingradu gledao dok Rusi jurišaju u valovima i padaju pokošeni stvarajući od svojih tijela brda mrtvih mužeka, a tek zatim bi u napad kretala prava vojska i kaćuše. Nakon povratka u Zagreb raportirao je da će Hitler izgubiti rat, pa je pao u nemilost. Pavelićevom Rodom je 1944. otišao u Bari, u rukavici je nosio poruku koju je Englezima uputio Košutić, no bilo je već kasno za bilo kakve rukavice. Po mom mišljenju, Babić je bio najbolji analitičar hrvatske zbilje u emigraciji i čovjek od kojega ste mogli puno toga naučiti", kazao je o Ivanu Babiću u jednom davnom intervjuu Boris Maruna.

Brošura za osloboditelje

U iseljeništvu se 1977. pojavio intrigantan priručnik pod naslovom „Upute za osloboditeljski rad“ koji je izazvao veliku pažnju jugoslavenskih sigurnosnih službi. Sadržajno je kompiliran iz tadašnjih mnogobrojnih priručnika marksističke gerile, a kao izdavač je navedeno Glavno sjedište hrvatskih osloboditeljskih snaga u Zagrebu. Bila je više riječ o papirnatoj provokaciji nego o ozbiljnom dokumentu, no zanimljivo je da je kao koautor te u Njemačkoj tiskane brošurice, uz Bruna Bušića, u emigraciji spominjan i nekadašnji domobranski pukovnik Ivan Babić, nastanjen u španjolskome Torremolinosu.
Neki su naknadno s izradom ove knjižice čak povezivali i bivšeg partizanskog generala Franju Tuđmana i navodili da je zbog njezine izrade i on putovao k Babiću u Španjolsku, no tu je riječ o potpunim izmišljotinama: Tuđmanu Udba jest vratila putovnicu puno prije od drugih, ali tek 1987. godine.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velikodušna ponuda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-12-18 10:45:46 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Davor KRILE [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-12-18 10:45:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-12-18 10:45:47 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17102 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/12/11/Novosti/9134152.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1365" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38478798 Threads: 5 Questions: 7103412208 Slow queries: 3302098 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608489910 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zaboravljeni-akter-najpoznatije-urote-protiv-pavelica-hrvatski-rudolf-hess-izveo-je-spektakularni-bijeg-zrakoplovom-i-englezima-nudio-prelazak-domobrana-na-njihovu-stranu-522428 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zaboravljeni-akter-najpoznatije-urote-protiv-pavelica-hrvatski-rudolf-hess-izveo-je-spektakularni-bijeg-zrakoplovom-i-englezima-nudio-prelazak-domobrana-na-njihovu-stranu-522428?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 324218 [name] => NDH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ndh [link] => /tag/ndh ) [1] => stdClass Object ( [id] => 490683 [name] => Ante Pavelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-pavelic [link] => /tag/ante-pavelic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 360025 [name] => Ivan Babić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-babic [link] => /tag/ivan-babic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velikodušna ponuda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zaboravljeni akter najpoznatije urote protiv Pavelića: hrvatski Rudolf Hess izveo je spektakularni bijeg zrakoplovom i Englezima nudio prelazak domobrana na njihovu stranu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-20-05-17-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/11/Novosti/9134152.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/12/11/Novosti/9134152.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Najpoznatija urota protiv Ante Pavelića, čuveni puč Vokić-Lorković, imala je povrh dvaju ustaških ministara i svojega skrivenoga predšasnika, te do danas u hrvatskoj javnosti prilično nepoznatog aktera.
Ime mu je bilo Ivan Babić, po činu je bio domobranski glavni stožerni pukovnik, a mnogi su ga smatrali i jednim od najsposobnijih i najškolovanijih zapovjednika u oružanim snagama NDH. Premda je po svemu bio prilično tragična figura, epizodu po kojoj će biti trajno upisan u povijesne arhive Drugog svjetskog rata i zbog koje je Ante Pavelić naknadno iskočio iz kože nitko mu do danas ne može osporiti: 9. siječnja 1944. izveo je spektakularni bijeg izviđačkim zrakoplovom Roda u saveznički stožer u Bariju i pokušao ishoditi dogovor o prelasku hrvatskih domobrana na stranu Zapadnih saveznika. Odnio im je i velikodušnu ponudu za desantno iskrcavanje vojnih snaga, koje se naknadno desilo u Normandiji, upravo na našoj obali Jadrana.

Britanska odbijenica

Dan-danas taj je pokušaj prevođenja dijela Pavelićeve vojske na stranu pobjednika tema mnogih debata i hipotetskih projekcija hrvatske povijesti, pri čemu se rutinski zanemaruju puno snažnije političke i ratne silnice spram kojih su Ivan Babić i njegovi politički inspiratori bili posve nemoćni. Ovaj domobranski pukovnik tako je na koncu završio kao svojevrsna hrvatska varijanta Rudolfa Hessa, svojedobnog Hitlerova zamjenika koji je nakon neuspješne njemačke invazije na Britaniju 1940. odlučio odletjeti u Škotsku kako bi pridobio Britance na stranu nacista, pa je ostao zatočen do kraja rata u londonskom Toweru.
Ivan Babić

Babića su također nakon preleta u Bari Britanci s prijezirom odbili, pošto su već postigli temeljni sporazum s Titom, te su ga internirali u zarobljenički logor u Paduli i držali tamo sve do konca 1945. Hess je naknadno osuđen na doživotni zatvor na Nürnberškom procesu, dok su Babića partizani 1945. osudili na smrt, no ipak je u emigraciji naknadno stigao i ostarjeti: umro je na pragu osamdesetih u Španjolskoj.
Pripadao je skupini domobranskih časnika - anglofila koji su bili tradicionalno naklonjeni Hrvatskoj seljačkoj stranci, još od predratnih vremena. Nakon završene gimnazije u Bjelovaru, vojni poziv započeo je u kraljevskoj jugoslavenskoj vojsci te je kao jedan od njenih najnadarenijih časnika poslan na školovanje u Pariz. Na početku travanjskoga rata služio je kao major u 38. dravskoj diviziji, a nakon uspostave NDH priključio se hrvatskome domobranstvu.
Od prosinca 1941. do travnja 1942. bio je zapovjednik 369. hrvatske dobrovoljačke pukovnije na istočnoj fronti kod Staljingrada, potom je glavar stožera za vezu hrvatskog domobranstva kod njemačkog opunomoćenoga generala, a onda zapovjednik škole za izobrazbu časnika u Stockerauu, te središnje domobranske škole u Varaždinu. Objedinjavanjem svih vojski NDH u Hrvatske oružane snage i imenovanjem Vokića i Lorkovića za ministre, krug prohaesesovskih časnika u koje su spadali i tadašnji zapovjednik vojske general Matija Čanić, general Pero Blašković, pukovnici Mateša, Lulić i zrakoplovni pukovnik Mrak, zadobio je na utjecaju dotad ustrajno potiskivanom od ustaša.
Računajući na zapadne simpatije za ratne ciljeve HSS-a koji su uključivali poratnu federalizaciju Jugoslavije, predstavnici HSS-a u zemlji – Vladko Maček, Augustin Košutić, Josip Torbar, Ivan Pernar i drugi – s obzirom na ratni razvoj pokušavaju već od 1943. ishoditi skok tadašnje Hrvatske iz njemačkoga zagrljaja u britanski.

Prijavio let do Zemuna

Vezu s haesesovskim članovima kraljevske izbjegličke Vlade u Londonu - Ivanom Šubašićem i Jurjem Krnjevićem – uspostavili su preko tadašnjeg britanskog stručnjaka za Balkan Roberta Seton - Watsona i njegova sina. Kad su plan pokušali provesti, za sve je, međutim, već bilo odveć kasno i gotovo ništa im više nije išlo na ruku: od stanja na frontama do stanja u strateškim dokumentima zapadnih sila.
Zanimljivo je da je prije pokušaja dogovora s Englezima domobranski pukovnik Babić po nalogu haesovskih prvaka Košutića i Tomašića sredinom 1943. pokušavao pregovarati i s Titovim partizanima o ujedinjavanju dviju vojski – partizana i domobrana.
Novinarska legenda Ive Mihovilović je pred Ozninim istražiteljima u partizanima netom nakon rata dao izjavu da je pukovnik Ivan Babić bio u stalnoj vezi s Mačekom i Košutićem, te da je u ljeto i jesen 1943. pregovarao i s Glavnim štabom Hrvatske o uvjetima prijelaza domobranstva na stranu partizanskog pokreta.
Kako partizansko vodstvo nije prihvaćalo uvjete da Domobranstvo tvori posebne jedinice pod svojim časnicima i s hrvatskim znakovljem, razgovori su bili prekinuti. Tek nakon propasti pregovora s partizanima, i nakon primljene poruke Britanca Seton-Watsona iz Istanbula, HSS se odlučuje uputiti nekoga izravno Englezima kako bi ih upoznao sa stanjem u Hrvatskoj.
Fieseler Fi 156 ili Roda - zrakoplov kojim je Babić prebjegao saveznicima

Odlazak se nekoliko puta odgađao i najzad je 9. siječnja 1944. Babić s borongajskog uzletišta poletio za Bari. Službeno je prijavio let za Zemun, kako bi uzeo dovoljno benzina za put do Zemuna i natrag. Ravnateljstvo sigurnosti NDH naknadno ga je teretilo da je iz Glavnog stožera odnio i spise o ustrojstvu hrvatskih oružanih snaga, kao i podatke o broju i smještaju njemačkih jedinica. Povjesničari se još uvijek spore je li za njegov let znao i njemački opunomoćeni general u Hrvatskoj Glaise Von Horstenau s kojim je njegovao dobre odnose, a koji je u to vrijeme hrvatski politički vrh otvoreno nagovarao na prelazak na stranu Saveznika, svjestan da je Hitlerova Njemačka „brod koji tone“.
Kakogod, Babić je nakon prelijetanja Jadrana sletio na američki aerodrom u Bariju i zatražio kontakt s Britancima.

Akcije i nakon rata

Pokušao ih je uvjeriti u potrebu oslanjanja na nekomunističke antifašističke grupacije u Hrvatskoj, predstavljajući domobrane gotovo kao stranačku HSS-ovu vojsku. Britanski su časnici Babiću, međutim, odgovorili da se politička situacija u Britaniji u međuvremenu promijenila i da su osobe koje su stajale iza istanbulskoga pisma Seton-Watsona vodstvu HSS-a smijenjene.
Babiću nisu priznali status emisara, te su mu kao jedini izlaz za domobrane predložili da se bezuvjetno uključe u NOP, pošto su partizane tad smatrali jedinim antifašističkim snagama u Hrvatskoj. Zanimljivo je da HSS-ovi predstavnici u Londonu – Šubašić i Krnjević - uopće nisu obaviješteni o Babićevu dolasku u Bari, premda je on zadržan u britanskom zarobljeništvu sve do listopada 1945.
Njegova misija ispala je uzaludnom jer je Churchill već aktivno radio na dogovoru kraljevske izbjegličke vlade i partizanskog pokreta koji je ubrzo urodio sporazumom Tito - Šubašić. Kako Saveznici nisu planirali ni invaziju na jadranskoj obali, ni pozadinska pomoć domobrana u tom slučaju nije im bila presudna.
I pukovnik Ivan Babić i drugi urotnici na čelu s Vokićem i Lorkovićem bili bi na Zapadu vjerojatno puno ozbiljnije shvaćeni da su potkraj rata umjesto očajničkih pokušaja prelaska među pobjednike imali petlju za neku vrstu hrvatske operacije Valkira kojom bi se Hrvatsku spasilo iz osovinskoga zagrljaja. Onako kako je pukovnik Claus von Stauffenberg pokušao spasiti Njemačku smaknućem Hitlera, moglo se pokušati spasiti i Hrvatsku od daljnjeg krvoprolića atentatom na Pavelića, premda je ishod bio jednako riskantan.
Ivan Babić s dijelom HSS-a koji je revoltiran poslijeratnom uzurpacijom kompletne vlasti u Hrvatskoj od komunista ni nakon 1945. ne odustaje od pokušaja da utječe na zbivanja u zemlji. U ime Vladka Mačeka 1946. radi na ubacivanju antititovskih emigrantskih snaga, tvz. križara, iz Austrije u Hrvatsku, te u kontaktima s američkim obavještajcima iz SSU-a (Strategic Service Units) u Trstu nastoji dobiti potporu SAD-a za tihu antikomunističku revoluciju. SSU, međutim, nije bio zainteresiran ni za naoružavanje križara ni za pomaganje unutarnje oporbe Titu – navodi se u povijesnom dokumentu pohranjenom u američkom nacionalnom arhivu u Marylandu. Babić ostatak života projektira ceste po Venezueli, radeći kao inženjer, a potom seli u Španjolsku. Aktivan je u emigrantskim krugovima, piše za Hrvatsku reviju Vinka Nikolića, a druži se i s pokojnim Nikolićevim posinkom, pjesnikom Borisom Marunom.

Rusija mu otvorila oči

"Pričao mi je kako je u Staljingradu gledao dok Rusi jurišaju u valovima i padaju pokošeni stvarajući od svojih tijela brda mrtvih mužeka, a tek zatim bi u napad kretala prava vojska i kaćuše. Nakon povratka u Zagreb raportirao je da će Hitler izgubiti rat, pa je pao u nemilost. Pavelićevom Rodom je 1944. otišao u Bari, u rukavici je nosio poruku koju je Englezima uputio Košutić, no bilo je već kasno za bilo kakve rukavice. Po mom mišljenju, Babić je bio najbolji analitičar hrvatske zbilje u emigraciji i čovjek od kojega ste mogli puno toga naučiti", kazao je o Ivanu Babiću u jednom davnom intervjuu Boris Maruna.

Brošura za osloboditelje

U iseljeništvu se 1977. pojavio intrigantan priručnik pod naslovom „Upute za osloboditeljski rad“ koji je izazvao veliku pažnju jugoslavenskih sigurnosnih službi. Sadržajno je kompiliran iz tadašnjih mnogobrojnih priručnika marksističke gerile, a kao izdavač je navedeno Glavno sjedište hrvatskih osloboditeljskih snaga u Zagrebu. Bila je više riječ o papirnatoj provokaciji nego o ozbiljnom dokumentu, no zanimljivo je da je kao koautor te u Njemačkoj tiskane brošurice, uz Bruna Bušića, u emigraciji spominjan i nekadašnji domobranski pukovnik Ivan Babić, nastanjen u španjolskome Torremolinosu.
Neki su naknadno s izradom ove knjižice čak povezivali i bivšeg partizanskog generala Franju Tuđmana i navodili da je zbog njezine izrade i on putovao k Babiću u Španjolsku, no tu je riječ o potpunim izmišljotinama: Tuđmanu Udba jest vratila putovnicu puno prije od drugih, ali tek 1987. godine.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zaboravljeni-akter-najpoznatije-urote-protiv-pavelica-hrvatski-rudolf-hess-izveo-je-spektakularni-bijeg-zrakoplovom-i-englezima-nudio-prelazak-domobrana-na-njihovu-stranu-522428 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a22e2a7cafa0a662043c625b0d040e867b80177a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zaboravljeni+akter+najpoznatije+urote+protiv+Paveli%C4%87a%3A+hrvatski+Rudolf+Hess+izveo+je+spektakularni+bijeg+zrakoplovom+i+Englezima+nudio+prelazak+domobrana+na+njihovu+stranu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzaboravljeni-akter-najpoznatije-urote-protiv-pavelica-hrvatski-rudolf-hess-izveo-je-spektakularni-bijeg-zrakoplovom-i-englezima-nudio-prelazak-domobrana-na-njihovu-stranu-522428 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzaboravljeni-akter-najpoznatije-urote-protiv-pavelica-hrvatski-rudolf-hess-izveo-je-spektakularni-bijeg-zrakoplovom-i-englezima-nudio-prelazak-domobrana-na-njihovu-stranu-522428 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velikodušna ponuda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskavelikodušna ponuda

Zaboravljeni akter najpoznatije urote protiv Pavelića: hrvatski Rudolf Hess izveo je spektakularni bijeg zrakoplovom i Englezima nudio prelazak domobrana na njihovu stranu

Piše Davor KRILE
18. prosinca 2017. - 11:45

Najpoznatija urota protiv Ante Pavelića, čuveni puč Vokić-Lorković, imala je povrh dvaju ustaških ministara i svojega skrivenoga predšasnika, te do danas u hrvatskoj javnosti prilično nepoznatog aktera.
Ime mu je bilo Ivan Babić, po činu je bio domobranski glavni stožerni pukovnik, a mnogi su ga smatrali i jednim od najsposobnijih i najškolovanijih zapovjednika u oružanim snagama NDH. Premda je po svemu bio prilično tragična figura, epizodu po kojoj će biti trajno upisan u povijesne arhive Drugog svjetskog rata i zbog koje je Ante Pavelić naknadno iskočio iz kože nitko mu do danas ne može osporiti: 9. siječnja 1944. izveo je spektakularni bijeg izviđačkim zrakoplovom Roda u saveznički stožer u Bariju i pokušao ishoditi dogovor o prelasku hrvatskih domobrana na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:05