stdClass Object ( [id] => 1182700 [title] => Vrijedni ministar I.P. (39) cijeli je život radio i zarađivao, pa sad može plaćati rate kredita od 51.000 kuna. I drugi su vrijedno radili, zato će i moć za uskrsni ručak potrošit čitavih trideset eura! [alias] => vrijedni-ministar-i-p-39-cijeli-je-zivot-radio-i-zaradivao-pa-sad-moze-placati-rate-kredita-od-51-000-kuna-i-drugi-su-vrijedno-radili-zato-ce-i-moc-za-uskrsni-rucak-potrosit-citavih-trideset-eura [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rat u Ukrajini i dalje tutnji, a u cijeloj regiji ništa novo. Osim u Splitu. Vlast u Mađarskoj i u Srbiji kao da je prošle nedjelje pogodio tek tolicni potres da se stvori par pukotina kroz koje su u nju prodrle radikalne desne stranke te su, uz malo tuckanja porculana po glavnim gradovima, ostale čvrste kao bedem.

Za razliku od Budimpešte i Beograda, gdje se dogodila repriza predstave, Splićani su imali razloga kupiti ulaznicu. Pod Marjanom počinje tulum. Opet ćemo imati izbore, a glavni animator zabave, Željko Kerum, poziva ljude na megafon. Dolazi nam i Iron Maiden čak.

Kako Mađare ne razumijem ni riječ, čak ni ime Orbanova protivnika ne znam ponoviti, nešto sam bolje pratila situaciju kod Vučića. “Vidiš ti, bre, da nam čak i odnosi s Mađarima nikada nisu bili bolji”, čula sam komentar jednog “naprednjaka” u Beogradu. Srpska napredna stranka izašla je na parlamentarne izbore u koaliciji sa Savezom vojvođanskih Mađara pa će kod njih naći glas koji će im pofaliti, što je Vučić najavio i u izbornoj noći.

Dat će ruke i Tomislav Žigmanov iz Saveza vojvođanskih Hrvata. Vučiću je, čini se, jako stalo da u parlamentu ne ovisi o Ivici Dačiću. Postoje oni koji su profitirali na ukrajinskoj krizi, rekao je u izbornoj noći. Za razliku od desničara poput Dveri i Zavetnika, Dačićev SPS ima najviše udjela u kompanijama koje posluju s ruskima.

Znači li to, uzme li se u obzir da je ovog četvrtka Srbija glasala za to da se Rusiju izbaci iz Vijeća za ljudska prava UN-a, da se Vučić po pitanju odnosa prema ratu u Ukrajini sprema ipak potpuno prikloniti Europskoj uniji?

PONEDJELJAK: Jedanrat i dvije obrnute pile

Neki su još za vrijeme izborne kampanje u susjedstvu bili mišljenja da će Srbija morati pristati na sankcije Rusiji jer će joj sankcijama Bruxelles i samoj zaprijetiti.

Rusi, međutim, masovno pristižu u Beograd, naročito oni s malo boljim standardom, pobjegoše od Putina i navodno su već otvorili oko trideset tisuća tvrtki u Srbiji, koja je za njih prijateljska zemlja. I jest, ali Rusima su iskreni prijatelji čak i oni koji osuđuju Putinov režim i agresiju na Ukrajinu, što bi, doduše, trebao biti građanski minimum posvuda.

Ali nije baš tako. Na Zapadu jačaju porivi za kažnjavanjem. Trpe umjetnici i sportaši, čak i obični zaposlenici ambasada. Evo, čitamo kako Irci odbijaju prodati lož-ulje ruskom veleposlanstvu u Dublinu. Nek se smrzavaju, mamicu im, reče prčeviti Irac i zalije se Guinnessom. Nešto imbecilnije nisam odavno čula.

Okej, diplomati su malo više od običnih građana, ali onda budi faca pa ih protjeraj. Ne zavrćeš osoblju ventile za toplu vodu i grijanje. U nas se događa još luđe, zastrašuju ruski dućan u Zagrebu, zabranjen je i uvoz mačaka iz Rusije, a nafta i plin i dalje pristižu.

Poljaci prednjače u tome. Nekidan govore da su otvoreni za raspoređivanje američkog nuklearnog naoružanja i protjerali su ruske diplomate. Igraju se vatrom i sad izdaju vodič građanima s uputama o tome kako se pripremiti za rat. U Rusiji se događa isto, raste prezir prema Poljacima. Užasno je lako pridobiti običan svijet da slijedi sumanute puteve onih koji su na vlasti.

A rusofobija u svijetu ide točno na mlin propagandi iz Moskve koja je uvjerila svoje građane da ratom u Ukrajini brani čitav svijet od nacizma. To je čista pila naopako. Ali, šta ‘š, da nemamo dvije obrnute pile, rata ne bi ni bilo.

UTORAK: Strašni rizici Ivana Paladine

Ovako, potresni prizori poginulih po ulicama ukrajinskoga grada Buče obilaze svijet. Koliko je to nasilno prekinutih životnih priča i sudbina, čiji su to roditelji ili sinovi i je li ih itko od onih koji su odlučivali u njihovo ime išta pitao? Stignemo li mi uopće zastati nad tim ili smo prešli preko svega kao neko mentalno oklopno vozilo?

Imamo i doma razloga za dizanje borbene gotovosti. Nadamo se rekonstrukciji Vlade, već prvi novi ministar valja se po naslovnicama. Ivan Paladina je najbogatiji političar, kažu da je s 39 godina bogatiji od 79-godišnjeg američkog predsjednika Bidena.

Odakle mu imovina vrijedna 20 milijuna kuna, kako to da mu je mjesečna rata kredita 51 tisuću kuna? Samo jedna njegova rata veća je nego godišnja mirovina nekoga s četrdeset godina staža. Je li moguće da je taj lik toliko sposobniji od nas? Moguće je u društvu koje ima zakonski osiguranu nefer utakmicu.

Takvi imaju povlaštene informacije o kojima obični smrtnici pojma nemaju. Prima preko 130 tisuća mjesečno, a ženi daje minimalac u svojoj firmi! Normalno, opet je sve po zakonu. Ma koga ti u oči lažeš, momče? Kaže da je godinama plaćao poreze, pa najbolje da nije. To što svaki mjesec od dijela ženine plaće, onog koji joj daje na crno, nešto državi zamrači, to ništa.

“Cijeli sam život radio, zarađivao, vidite iz mojih zaduženja da sam i puno riskirao, i pokazalo se da sam dobro radio i ulagao”, reče hladno. Fenomenalno si radio, mi ostali po cijeli dan sjedimo. Zašto je onda ušao u politiku, pitamo se, jer političari su sirotinja u odnosu na poslovnjake. Teško je vjerovati da je najednom osjetio kako svoje sposobnosti treba podijeliti sa zajednicom.

SRIJEDA Svićom u potragu za ministrima

U njegovu zajednicu spadaju poslovne elite koje njuše šansu za zaradu, među ostalim, i u obnovi porušenih kuća. A to je onda kontinuitet onoga što je radio Paladinin prethodnik. I dobro je rekla Sandra Benčić, jedan je otišao u marici, a i ovaj bi mogao za njim istim prijevozom. Smiješno je govoriti o rekonstrukciji Vlade kad više od pola ministara ode na takav način. Svaka bi takva vlada u civiliziranom svijetu odavno pala i kao kruška se rascopala na zemlji.

Ova naša imuna je na sve udarce. Božinović je trebao odstupiti milijun puta, ovaj tjedan je stigla presuda Europskog suda zbog pogibije afganistanske djevojčice Madine, Beroš još nije dao odgovore na pitanja s kojim firmama i na koji je način Ministarstvo zdravstva poslovalo, nema ništa od zdravstvene reforme, još dvojica su pod istragom... Ništa.

Plenkovića potpuno shvaćam samo u jednome. Teško je među “elitnim” hadezeovskim kadrovima naći ministra. Teška je frka naći čak i kandidata za gradonačelnika. Evo, u Splitu je otvorena potražnja, sve jedan po jedan uglednik koji drži do sebe odbija prihvatiti kandidaturu. A di je Vice Mihanović?

Popravlja doktorat pa nema vremena? Nije valjda da će na megdan Puljku izaći samo Kerum? Koji kaže da je to šta Vice prepisuje mila majka koliko to Puljak radi. A kad su ga jednom davno pitali šta misli o Marsu, odgovorio je da ne misli ništa jer o Marsu ništa ne zna, zna samo o Mars čokoladicama.

ČETVRTAK: Adio Stožeru, adio mjerama

”Splitska gradska vlast poslat će na Mars letjelicu sa ljudskon posadon. Letjelica Ogorje 11 najprvo će doć u Marsovu orbitu, di će se odvojit svemirski modul, koji će se spustit na površinu planeta. Iz modula će, ka prvi ljudi na Marsu, izać četri astronauta: ja, Svaguša, Livaja i Mucalo. Planirano je da posada Ogorja 11 gori na Marsu baci na balote”, zabavljao je raju za vrijeme svojeg mandata prije desetak godina. “Urbani Jugoslaveni” i Splićani su se crvenjeli, a ima bit da će i u ovoj kampanji.

Sve će maske po tko zna koji put pasti! Divno je što ćemo imati izbore bez epidemioloških mjera. To ne znači, naravno, da smo se oslobodili zaraznih i inih bolesti, svakojakih budaletina i morona. Zaštitu nam država prepušta na osobnu volju.

Teška srca pozdravili su se s građanima članovi Nacionalnog stožera, čini se kao da je konačno završio neki ludi survivor reality, producenti su zadovoljni iako nije preživjelo masu sudionika.

Gledatelji osjećaju olakšanje što četiri glavne zvijezde, u sastavu Božinović, Markotićka, Capak i Vili, više neće gledati na ekranu. Vjerojatno su, osim razboritih građana, odahnuli i mnogi liječnici koji su jedva izdržali gomilu sumanutih odluka posljednje dvije godine.

PETAK: Tko nas sve vuče za nos?

Aha, i evo ga, konačno se vraćamo najvažnijem pitanju. Na scenu se vraćaju sindikati, prijete štrajkom čim pojedu uskršnju janjetinu. Valjda zato da prisjedne ovima u Vladi. To su sindikati zaposlenih u javnim službama, i koliko god nam je nekada zamorno godinama gledati njihove iste vođe, treba i dalje za njih navijati. Jer umjesto Keruma, na Mars su odjetjele cijene, a mi od gladi na Zemlji ni za balote više nećemo imati snage.

Čak trećina nas neće moći potrošiti više od nekih trideset eura za uskršnji ručak, u što danas ne može stati ni pošteni komad pečenke, a kamoli još vezica kapulice. Blagdanske trpeze bit će nam, dakle, mršavije nego ikada, pogotovo kad ugledamo nove uplatnice za struju.

Dobro mi znamo da su to sve na neki način oni isti projektili kakvi padaju po djeci u Ukrajini i da nedužni svijet može u sekundu otići u prdec sa svim šunkicama i sirnicama, a samo zato što su nekome zasmrdjela tuđa jaja.

Sreća da su dani sve topliji i ljepši, da su sve duži i da je danjeg svjetla sve više. Hoće li nam to pomoći da providimo tko nas sve vuče za nos – od Vučića do naših tučića?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres radnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Pretres radnog tjedna 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-08 10:27:43 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-08 17:39:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-04-08 17:39:52 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1914 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/08\/21596174.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko Suvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21596174_1920.jpg":"1920x1080","k_21596174_1280.jpg":"1280x1280","k_21596174_1024.jpg":"1024x1024","k_21596174_640.jpg":"640x640","k_21596174_480.jpg":"480x480","k_21596174_340.jpg":"340x340","k_21596174_220.jpg":"220x220","o_21596174_1280.jpg":"1280x853","o_21596174_1024.jpg":"1024x682","o_21596174_640.jpg":"640x426","o_21596174_480.jpg":"480x320","o_21596174_340.jpg":"340x226","o_21596174_220.jpg":"220x146","h_21596174_1280.jpg":"1280x854","h_21596174_1024.jpg":"1024x683","h_21596174_640.jpg":"640x427","h_21596174_480.jpg":"480x320","h_21596174_340.jpg":"340x227","h_21596174_220.jpg":"220x147","pp_21596174_1280.jpg":"1006x1280","pp_21596174_1024.jpg":"805x1024","pp_21596174_640.jpg":"503x640","pp_21596174_480.jpg":"377x480","pp_21596174_340.jpg":"267x340","pp_21596174_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15791568 Threads: 2 Questions: 3238444125 Slow queries: 7340183 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236732646 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/vrijedni-ministar-i-p-39-cijeli-je-zivot-radio-i-zaradivao-pa-sad-moze-placati-rate-kredita-od-51-000-kuna-i-drugi-su-vrijedno-radili-zato-ce-i-moc-za-uskrsni-rucak-potrosit-citavih-trideset-eura-1182700 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vrijedni-ministar-i-p-39-cijeli-je-zivot-radio-i-zaradivao-pa-sad-moze-placati-rate-kredita-od-51-000-kuna-i-drugi-su-vrijedno-radili-zato-ce-i-moc-za-uskrsni-rucak-potrosit-citavih-trideset-eura-1182700?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642739 [name] => pretres tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 21:21:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-tjedna [link] => /tag/pretres-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 669517 [name] => Ivan Paladina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-06 13:21:08 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-paladina [link] => /tag/ivan-paladina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres radnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vrijedni ministar I.P. (39) cijeli je život radio i zarađivao, pa sad može plaćati rate kredita od 51.000 kuna. I drugi su vrijedno radili, zato će i moć za uskrsni ručak potrošit čitavih trideset eura! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/08/21596174.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Suvar/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/08/21596174.jpg [title] => Ranko Suvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Rat u Ukrajini i dalje tutnji, a u cijeloj regiji ništa novo. Osim u Splitu. Vlast u Mađarskoj i u Srbiji kao da je prošle nedjelje pogodio tek tolicni potres da se stvori par pukotina kroz koje su u nju prodrle radikalne desne stranke te su, uz malo tuckanja porculana po glavnim gradovima, ostale čvrste kao bedem.

Za razliku od Budimpešte i Beograda, gdje se dogodila repriza predstave, Splićani su imali razloga kupiti ulaznicu. Pod Marjanom počinje tulum. Opet ćemo imati izbore, a glavni animator zabave, Željko Kerum, poziva ljude na megafon. Dolazi nam i Iron Maiden čak.

Kako Mađare ne razumijem ni riječ, čak ni ime Orbanova protivnika ne znam ponoviti, nešto sam bolje pratila situaciju kod Vučića. “Vidiš ti, bre, da nam čak i odnosi s Mađarima nikada nisu bili bolji”, čula sam komentar jednog “naprednjaka” u Beogradu. Srpska napredna stranka izašla je na parlamentarne izbore u koaliciji sa Savezom vojvođanskih Mađara pa će kod njih naći glas koji će im pofaliti, što je Vučić najavio i u izbornoj noći.

Dat će ruke i Tomislav Žigmanov iz Saveza vojvođanskih Hrvata. Vučiću je, čini se, jako stalo da u parlamentu ne ovisi o Ivici Dačiću. Postoje oni koji su profitirali na ukrajinskoj krizi, rekao je u izbornoj noći. Za razliku od desničara poput Dveri i Zavetnika, Dačićev SPS ima najviše udjela u kompanijama koje posluju s ruskima.

Znači li to, uzme li se u obzir da je ovog četvrtka Srbija glasala za to da se Rusiju izbaci iz Vijeća za ljudska prava UN-a, da se Vučić po pitanju odnosa prema ratu u Ukrajini sprema ipak potpuno prikloniti Europskoj uniji?

PONEDJELJAK: Jedanrat i dvije obrnute pile

Neki su još za vrijeme izborne kampanje u susjedstvu bili mišljenja da će Srbija morati pristati na sankcije Rusiji jer će joj sankcijama Bruxelles i samoj zaprijetiti.

Rusi, međutim, masovno pristižu u Beograd, naročito oni s malo boljim standardom, pobjegoše od Putina i navodno su već otvorili oko trideset tisuća tvrtki u Srbiji, koja je za njih prijateljska zemlja. I jest, ali Rusima su iskreni prijatelji čak i oni koji osuđuju Putinov režim i agresiju na Ukrajinu, što bi, doduše, trebao biti građanski minimum posvuda.

Ali nije baš tako. Na Zapadu jačaju porivi za kažnjavanjem. Trpe umjetnici i sportaši, čak i obični zaposlenici ambasada. Evo, čitamo kako Irci odbijaju prodati lož-ulje ruskom veleposlanstvu u Dublinu. Nek se smrzavaju, mamicu im, reče prčeviti Irac i zalije se Guinnessom. Nešto imbecilnije nisam odavno čula.

Okej, diplomati su malo više od običnih građana, ali onda budi faca pa ih protjeraj. Ne zavrćeš osoblju ventile za toplu vodu i grijanje. U nas se događa još luđe, zastrašuju ruski dućan u Zagrebu, zabranjen je i uvoz mačaka iz Rusije, a nafta i plin i dalje pristižu.

Poljaci prednjače u tome. Nekidan govore da su otvoreni za raspoređivanje američkog nuklearnog naoružanja i protjerali su ruske diplomate. Igraju se vatrom i sad izdaju vodič građanima s uputama o tome kako se pripremiti za rat. U Rusiji se događa isto, raste prezir prema Poljacima. Užasno je lako pridobiti običan svijet da slijedi sumanute puteve onih koji su na vlasti.

A rusofobija u svijetu ide točno na mlin propagandi iz Moskve koja je uvjerila svoje građane da ratom u Ukrajini brani čitav svijet od nacizma. To je čista pila naopako. Ali, šta ‘š, da nemamo dvije obrnute pile, rata ne bi ni bilo.

UTORAK: Strašni rizici Ivana Paladine

Ovako, potresni prizori poginulih po ulicama ukrajinskoga grada Buče obilaze svijet. Koliko je to nasilno prekinutih životnih priča i sudbina, čiji su to roditelji ili sinovi i je li ih itko od onih koji su odlučivali u njihovo ime išta pitao? Stignemo li mi uopće zastati nad tim ili smo prešli preko svega kao neko mentalno oklopno vozilo?

Imamo i doma razloga za dizanje borbene gotovosti. Nadamo se rekonstrukciji Vlade, već prvi novi ministar valja se po naslovnicama. Ivan Paladina je najbogatiji političar, kažu da je s 39 godina bogatiji od 79-godišnjeg američkog predsjednika Bidena.

Odakle mu imovina vrijedna 20 milijuna kuna, kako to da mu je mjesečna rata kredita 51 tisuću kuna? Samo jedna njegova rata veća je nego godišnja mirovina nekoga s četrdeset godina staža. Je li moguće da je taj lik toliko sposobniji od nas? Moguće je u društvu koje ima zakonski osiguranu nefer utakmicu.

Takvi imaju povlaštene informacije o kojima obični smrtnici pojma nemaju. Prima preko 130 tisuća mjesečno, a ženi daje minimalac u svojoj firmi! Normalno, opet je sve po zakonu. Ma koga ti u oči lažeš, momče? Kaže da je godinama plaćao poreze, pa najbolje da nije. To što svaki mjesec od dijela ženine plaće, onog koji joj daje na crno, nešto državi zamrači, to ništa.

“Cijeli sam život radio, zarađivao, vidite iz mojih zaduženja da sam i puno riskirao, i pokazalo se da sam dobro radio i ulagao”, reče hladno. Fenomenalno si radio, mi ostali po cijeli dan sjedimo. Zašto je onda ušao u politiku, pitamo se, jer političari su sirotinja u odnosu na poslovnjake. Teško je vjerovati da je najednom osjetio kako svoje sposobnosti treba podijeliti sa zajednicom.

SRIJEDA Svićom u potragu za ministrima

U njegovu zajednicu spadaju poslovne elite koje njuše šansu za zaradu, među ostalim, i u obnovi porušenih kuća. A to je onda kontinuitet onoga što je radio Paladinin prethodnik. I dobro je rekla Sandra Benčić, jedan je otišao u marici, a i ovaj bi mogao za njim istim prijevozom. Smiješno je govoriti o rekonstrukciji Vlade kad više od pola ministara ode na takav način. Svaka bi takva vlada u civiliziranom svijetu odavno pala i kao kruška se rascopala na zemlji.

Ova naša imuna je na sve udarce. Božinović je trebao odstupiti milijun puta, ovaj tjedan je stigla presuda Europskog suda zbog pogibije afganistanske djevojčice Madine, Beroš još nije dao odgovore na pitanja s kojim firmama i na koji je način Ministarstvo zdravstva poslovalo, nema ništa od zdravstvene reforme, još dvojica su pod istragom... Ništa.

Plenkovića potpuno shvaćam samo u jednome. Teško je među “elitnim” hadezeovskim kadrovima naći ministra. Teška je frka naći čak i kandidata za gradonačelnika. Evo, u Splitu je otvorena potražnja, sve jedan po jedan uglednik koji drži do sebe odbija prihvatiti kandidaturu. A di je Vice Mihanović?

Popravlja doktorat pa nema vremena? Nije valjda da će na megdan Puljku izaći samo Kerum? Koji kaže da je to šta Vice prepisuje mila majka koliko to Puljak radi. A kad su ga jednom davno pitali šta misli o Marsu, odgovorio je da ne misli ništa jer o Marsu ništa ne zna, zna samo o Mars čokoladicama.

ČETVRTAK: Adio Stožeru, adio mjerama

”Splitska gradska vlast poslat će na Mars letjelicu sa ljudskon posadon. Letjelica Ogorje 11 najprvo će doć u Marsovu orbitu, di će se odvojit svemirski modul, koji će se spustit na površinu planeta. Iz modula će, ka prvi ljudi na Marsu, izać četri astronauta: ja, Svaguša, Livaja i Mucalo. Planirano je da posada Ogorja 11 gori na Marsu baci na balote”, zabavljao je raju za vrijeme svojeg mandata prije desetak godina. “Urbani Jugoslaveni” i Splićani su se crvenjeli, a ima bit da će i u ovoj kampanji.

Sve će maske po tko zna koji put pasti! Divno je što ćemo imati izbore bez epidemioloških mjera. To ne znači, naravno, da smo se oslobodili zaraznih i inih bolesti, svakojakih budaletina i morona. Zaštitu nam država prepušta na osobnu volju.

Teška srca pozdravili su se s građanima članovi Nacionalnog stožera, čini se kao da je konačno završio neki ludi survivor reality, producenti su zadovoljni iako nije preživjelo masu sudionika.

Gledatelji osjećaju olakšanje što četiri glavne zvijezde, u sastavu Božinović, Markotićka, Capak i Vili, više neće gledati na ekranu. Vjerojatno su, osim razboritih građana, odahnuli i mnogi liječnici koji su jedva izdržali gomilu sumanutih odluka posljednje dvije godine.

PETAK: Tko nas sve vuče za nos?

Aha, i evo ga, konačno se vraćamo najvažnijem pitanju. Na scenu se vraćaju sindikati, prijete štrajkom čim pojedu uskršnju janjetinu. Valjda zato da prisjedne ovima u Vladi. To su sindikati zaposlenih u javnim službama, i koliko god nam je nekada zamorno godinama gledati njihove iste vođe, treba i dalje za njih navijati. Jer umjesto Keruma, na Mars su odjetjele cijene, a mi od gladi na Zemlji ni za balote više nećemo imati snage.

Čak trećina nas neće moći potrošiti više od nekih trideset eura za uskršnji ručak, u što danas ne može stati ni pošteni komad pečenke, a kamoli još vezica kapulice. Blagdanske trpeze bit će nam, dakle, mršavije nego ikada, pogotovo kad ugledamo nove uplatnice za struju.

Dobro mi znamo da su to sve na neki način oni isti projektili kakvi padaju po djeci u Ukrajini i da nedužni svijet može u sekundu otići u prdec sa svim šunkicama i sirnicama, a samo zato što su nekome zasmrdjela tuđa jaja.

Sreća da su dani sve topliji i ljepši, da su sve duži i da je danjeg svjetla sve više. Hoće li nam to pomoći da providimo tko nas sve vuče za nos – od Vučića do naših tučića?

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Suvar/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vrijedni-ministar-i-p-39-cijeli-je-zivot-radio-i-zaradivao-pa-sad-moze-placati-rate-kredita-od-51-000-kuna-i-drugi-su-vrijedno-radili-zato-ce-i-moc-za-uskrsni-rucak-potrosit-citavih-trideset-eura-1182700 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2e868624338fb5cea5afea2e37ecf949bec4a955 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vrijedni+ministar+I.P.+%2839%29+cijeli+je+%C5%BEivot+radio+i+zara%C4%91ivao%2C+pa+sad+mo%C5%BEe+pla%C4%87ati+rate+kredita+od+51.000+kuna.+I+drugi+su+vrijedno+radili%2C+zato+%C4%87e+i+mo%C4%87+za+uskrsni+ru%C4%8Dak+potro%C5%A1it+%C4%8Ditavih+trideset+eura%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvrijedni-ministar-i-p-39-cijeli-je-zivot-radio-i-zaradivao-pa-sad-moze-placati-rate-kredita-od-51-000-kuna-i-drugi-su-vrijedno-radili-zato-ce-i-moc-za-uskrsni-rucak-potrosit-citavih-trideset-eura-1182700 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvrijedni-ministar-i-p-39-cijeli-je-zivot-radio-i-zaradivao-pa-sad-moze-placati-rate-kredita-od-51-000-kuna-i-drugi-su-vrijedno-radili-zato-ce-i-moc-za-uskrsni-rucak-potrosit-citavih-trideset-eura-1182700 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres radnog tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres radnog tjedna

Vrijedni ministar I.P. (39) cijeli je život radio i zarađivao, pa sad može plaćati rate kredita od 51.000 kuna. I drugi su vrijedno radili, zato će i moć za uskrsni ručak potrošit čitavih trideset eura!

Piše Silvana Uzinić
8. travnja 2022. - 19:39

Rat u Ukrajini i dalje tutnji, a u cijeloj regiji ništa novo. Osim u Splitu. Vlast u Mađarskoj i u Srbiji kao da je prošle nedjelje pogodio tek tolicni potres da se stvori par pukotina kroz koje su u nju prodrle radikalne desne stranke te su, uz malo tuckanja porculana po glavnim gradovima, ostale čvrste kao bedem.

Za razliku od Budimpešte i Beograda, gdje se dogodila repriza predstave, Splićani su imali razloga kupiti ulaznicu. Pod Marjanom počinje tulum. Opet ćemo imati izbore, a glavni animator zabave, Željko Kerum, poziva ljude na megafon. Dolazi nam i Iron Maiden čak.

Kako Mađare ne razumijem ni riječ, čak ni ime Orbanova protivnika ne znam ponoviti, nešto sam bolje pratila situaciju kod Vučića. “Vidiš ti, bre, da nam čak i odnosi s Mađarima nikada nisu bili bolji”, č...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 05:43