StoryEditorOCM
Hrvatskane baš tako davno

‘Veleizdaja! Harač! Ovo je sulud potez i udar na minuli rad‘; Ovako su HDZ-ovci govorili o porezu na nekretnine

Piše Hrvoje Prnjak
8. rujna 2024. - 18:41

Ne, ipak nisu odustali. Barem zasad. Iako je Vlada "probila" rok kojega je sama najavila za predstavljanje detalja poreza na nekretnine, ministar financija i potpredsjednik Vlade Marko Primorac u petak je najavio da pojedinosti o novom porezu možemo očekivati – idući tjedan. Kazao je i da će to biti šire porezne izmjene, dakle, zapravo nova porezna reforma, a ne samo porez na nekretnine.

"Probnih balona" smo se već nagledali i naslušali, čini se da će ovoga puta, u trećem mandatu HDZ-ove Vlade, ipak ići do kraja s toliko puta spominjanim porezom. Unatoč očekivanom otporu u dijelu javnosti, pogotovo među onima koji svoju drugu ili treću nekretninu iznajmljuju u turističke svrhe.

Međutim, baš kao što današnja oporba nije baš oduševljena novim porezom, ni HDZ-ovci prije nekih 12 godina nisu bili euforični na spomen ideje o uvođenju takvog poreza.

image

Mate Primorac

Damjan Tadić/Cropix

Bilo je tu svega! Od refleksnog protivljenja i negiranja samo zato što je izvorna ideja dolazila od SDP-ovog Slavka Linića, koji je također bio ministar financija i potpredsjednik (tada SDP-ove) Vlade; pa do – u kasnijim godinama - predizbornog kalkuliranja i izbjegavanja ove nepopularne teme. Uostalom, koji je to porez "popularan"...

"Svaka ideja o oporezivanju imovine je dobra ideja, pogotovo one koja nije u funkciji... Nije to loša ideja, i nema više potrebe stimulirati kratkoročno iznajmljivanje", komentirao je ovih dana Linić. Ukazao je i na jednu veliku istinu na temu "konstruktivnosti" političara u Hrvatskoj općenito: "Problem je i nekvalitetna opozicija. U vrijeme kada je SDP o tome razmišljao, HDZ je bio protiv. Sada je dobrim dijelom SDP protiv. Za ovakve reforme je važno da opozicija poboljša prijedlog i da bude uz njega, jer tada je reforme lakše provoditi", kazao je iz vlastitog iskustva Linić.

A što su to HDZ-ovci govorili krajem 2012. i početkom 2013., u vrijeme kada je Linić u ime SDP-a i vladajuće Kukuriku koalicije zagovarao porez na nekretnine?

image

Slavko Linić

Damjan Tadić/Cropix

Domagoj Ivan Milošević bio je oštro protiv ističući kako su hrvatski građani desetljećima štedjeli ulažući upravo u nekretnine. "Raspravljati o ovom Zakonu je zastrašujuće", govorio je.

"Linićev porez je sulud potez. To je ‘zveckanje oružjem‘ koje će uništiti građevinski sektor i urušiti ovo malo potrošnje i srušiti do kraja tržište nekretnina. Bojim se da uopće nisu radili ekonomske prognoze o utjecaju ovog poreza na gospodarstvo", zabrinut je bio jedan od najpoznatijih HDZ-ovih poduzetnika, koji je po ulasku u politiku u svojoj imovinskoj kartici prijavio čak 14 stanova. Većinu je iznajmljivao.

image

Dubravka Šuica

Damir Krajač/Cropix
image

Domagoj Ivan Milošević u društvu Davora Ive Stiera

Bruno Konjević/Cropix

Tadašnja šefica dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuica tvrdila je kako je "Vladina tvrdnja da će novi namet biti porez na bogate laž. "Inače bi se umjesto kuća oporezivale dividende i vrijednosni papiri. Ovo je udar na minuli rad koji posebno pogađa srednji sloj", protivila se porezu na nekretnine Šuica.

Kao HDZ-ov član Predsjedništva Josip Križanić je prijedlog novog poreza nazivao – veleizdajom.

Božidar Kalmeta, siva eminencija zadarskog HDZ-a, komentirao je svojedobno ovako: "Porez na imovinu udar je na građane koji su desetljećima štedjeli gradeći vikendice. Ljudi u mirovini u njima neće moći uživati jer će ih biti prisiljeni prodavati. Porez neće moći plaćati ni vlasnici u prvom redu do mora, ako se porez bude procjenjivao prema vrijednosti kuća. Tada će ih biti prisiljeni prodavati strancima"...

" Vječni" dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić komentirao je kako je porez za nekretnine "kazna za žitelje najjužnije županije koji su ranijih godina odricanjem uz obiteljski dom gradili još jedan objekt".

image

Božidar Kalmeta

Luka Gerlanc/
image

Nikola Dobroslavić

Tonči Plazibat/Cropix

"Taj je porez harač na minuli rad, a ne na bogatstvo", konstatirao je HDZ-ov Nacionalni odbor za gospodarstvo, istina, u studenome 2012. godine.

Nakon što se ova tema reaktualizirala po tko zna koji put, u predizbornoj 2023. aktualni ministar financija Primorac je birače primirio izjavom: "U ovoj godini neće biti uvođenja novih poreza". 

No, danas, čini se, ipak pušu neki novi vjetrovi. A ima tu još nešto, mora da je i premijer Andrej Plenković toga itekako svjestan: ako HDZ-ova Vlada ne provede i neke nepopularne reforme u svom trećem uzastopnom mandatu, onda neće nikad!

image

Andrej Plenković

Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 08:25