StoryEditorOCM
Hrvatskaa sezona u jeku

Već tjednima u cijeloj zemlji nema tableta za kašalj na recept! Ljekarnici će ih sami raditi? ‘Možemo‘

Piše VIJESTI SD
9. siječnja 2024. - 22:37

U sezoni respiratornih bolesti u cijeloj državi nema tableta za kašalj za odrasle. Liječnici priznaju da je tako već tjednima. Kako bi doskočili problemu, ljekarnici će pokušati sami raditi lijekove protiv kašlja.

Vlada nestašica lijekova za odrasle. Nema tableta protiv kašlja koje idu isključivo na liječnički recept. Magistra farmacije Marina Marušić Fojs kaže za RTL Danas da je trenutno registrirano svega par lijekova, ali je nestašica.

‘Tablete u jačoj dozi za odrasle su u nestašici. Sirup za djecu na recept je također u nestašici, imamo jedino slabije tablete i bezreceptni sirup‘, dodala je.

Već tjednima isto

Kažu da tableta za kašalj nema već tjednima. Mirela Marković, liječnica obiteljske medicine ističe kako smo na tržištu do sada imali dva lijeka protiv suhog kašlja, od kojih je jedan prošle godine zabranjen, a drugi je u nestašici zbog puno kašlja.

‘Više ga nemamo na tržištu. U ovom trenutku imamo bezreceptne lijekove i za suhi i za produktivni kašalj, ali te lijekove pacijenti moraju kupovati‘, govori liječnica Marković za RTL Danas.

Njihova cijena je od 5 pa sve do 15 eura.

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore objašnjava da postoje pastile protiv kašlja i različiti oblici bezreceptnih i biljnih lijekova koje pacijenti mogu uzeti.

‘Navikli na recept‘

‘Jedino kod nas su se ljudi navikli dobivati neke stvari na recept i mislim da je to za njih najveći trenutno problem‘, dodaje.

Iz Hrvatske agencije za lijekove potvrdili su da je u tijeku nestašica spomenutog lijeka, ali i da su dostupni drugi s istom djelatnom tvari. Iz Ljekarničke komore potvrđuju da traže relevantnu studiju i supstancu da sami krenu u izradu.

‘Ako uspijemo naći studije koje potvrđuju stabilnost i nabavimo supstancu, možemo ih početi izrađivati u relativno kratkom roku. Zato su ljekarne zadnja obrana i jedan dobar mehanizam nestašice i ovog lijeka‘, govori Ana Soldo.

Ako dobiju sve potrebno, mogu krenuti u izradu lijekova protiv kašlja za 2 do 3 tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:48