StoryEditorOCM
Hrvatskanevrijeme krenulo

Boris sije kaos na moru i kopnu: pijavice, poplave... Vakula kaže da je ovo tek uvod u ono što nas čeka tijekom noći!

Piše Vijesti sd
12. rujna 2024. - 21:40

Najavljena ciklona zahvatila je kopneni dio Hrvatske, a najviše sjeverozapad zemlje gdje su temperature popodne pale i za 15-ak stupnjeva. Tako je u Varaždinu i Krapini poslijepodne izmjereno samo 11 stupnjeva, u Bjelovaru 12. U Zagrebu je večeras također zimskih 10 stupnjeva! Posjetitelji koji su stigli na prvi od tri koncerta Baby Lasagne na zagrebačkoj Šalati, mokri su od glave do pete. 

image

Koncet Baby Lasagne u SRC Salata.

Lucija Ocko/Cropix

Zbog kiše u mnogim su mjestima  i u Dalmaciji pod vodom prometnice, pune ruke posla imali su i vatrogasci. Jako grmljavinsko nevrijeme pogodilo je dijelove Zadarske županije, a najviše je, čini se stradala Božava na Dugom otoku.

"Oblak koji se jutros prije 8 sati formirao između nas i Ancone prošao je većim dijelom preko Božave, ali točne podatke koliko je kiše palo na tom području imat ćemo tek sutra ujutro jer automatska postaja navečer šalje informacije u našu središnjicu u Zagrebu", rekao je voditelj glavne meteorološke postaje Zadar na Puntamici Anđelko Vidović.

Objavljena je i snimka divljanja mora na plaži kampa Amarin kod Rovinja. Vidi se kako more baca barke, valovi su ogromni.

Društvene mreže pune su snimaka i velike pijavice koja se pojavila između Orebića i Korčule.

Meteorolog Zoran Vakula u emisiji Hrvatskog radija “Dnevne novosti” govorio je o naglim promjenama vremena i cikloni Boris koja je donijela zahlađenje. Objasnio je točno o kakvoj je cikloni riječ.

- Riječ je o području sniženog tlaka zraka, ciklona koja se premješta iznad našeg dijela Europe, donoseći znatnu promjenu vremena. S jedne strane dolazi topli zrak, s druge strane sa sjevera i sjeverozapada Europe hladniji zrak. Zračne mase se miješaju i zbog toga ćemo imati i u nastavku dana, a već smo imali ponegdje, obilne oborine - najavio je Vakula.

Dodaje kako je primjerice u zadnjih 24 sata najviše kiše palo na području Gorskog kotara i sjevernog Jadrana. Prema službenim podacima DHMZ-a, kaže, više od 50 litara, a najviše u Crnom lugu i Risnjaku s oko 72 litre po četvornom metru.

- Prema nekim neslužbenim mjerenjima na području Bujštine palo je i više od 100 litra po četvornom metru, zato su već stizale vijesti o mjestimičnim poplavama - govori Vakula.

Nakon toga se osvrnuo na brojne pijavice koje su se pojavile na zadarskom i šibenskom području, objašnjavajući da se ne radi o neobičnoj pojavi.

- Možemo reći da su ta područja bila s mnogobrojnim pijavicama, ne znamo ih broj. Naime, nema čovjeka koji ih je vidio sve. Pijavice su mala tornada koja nastaju, između ostalog, zbog naglog dolaska hladnog zraka na zagrijanu podlogu i to miješanje toplog i hladnog zraka stvara vrtložno gibanje. Znači, ništa neobično, imali smo ih i prije, imamo ih i sada, imat ćemo ih i u budućnosti. Problem je samo koliko ih smo nekad često viđali, pogotovo na Jadranu. Ono što ljudi također spominju, barem u razgovorima koje čujem je da su pijavice samo na Jadranu. Nisu. Nastaju i u unutrašnjosti Hrvatske, ima ih i u našim ravnicama. Poznat je i tornado u Sisku, zabilježen od Andrije Mohorovičića - objašnjava poznati meteorolog.

image

Pijavica u pelješkom kanalu

Snimio čitatelj

Navodi da se radi o pojavi koja se pogotovo javlja ljeti, kod dolaska hladnog zraka. Ipak, dodaje, sve što se dosad dogodilo s vremenom je samo uvod za ono što nas čeka tijekom noći.

- Glavnina promjene vremena, neki će reći pogoršanja, nekome opet odgovara, događat će se u drugom dijelu četvrtka i u noći na petak, tako da ćemo pravi opseg i količine oborine imati sutra ujutro u osam sati na službenim podacima DHMZ-a. Ne bi me čudilo da na puno mjesta bude više od 80 litara po četvornom metru, pritome, još dodatno, temperatura zraka se snižava - govori Vakula.

Siguran je da će biti snijega u Alpama, vrlo vjerojatno ne samo austrijskim i talijanskim nego i slovenskim, tako da očekuje da će se u petak ujutro Kredarica vjerojatno zabijeliti.

- Čak gotovo sigurno, a nije isključeno da kod ovog dolaska hladnog zraka poneke pahulje, možda čak i zabjeljenja, bude i u našim najvišim vrhovima. Ponajprije mislim na Zavižan, a sutra tijekom dana i za vikend možda i u dalmatinskim planinama - najavljuje meteorolog.

Prognozira i buru koja će zapuhati večeras kasno navečer na sjevernom Jadranu, uz širenje prema jugu tijekom sutrašnjeg dana. Ona će biti umjereno jaka, a na pojedinim lokalitetima čak i olujne jakosti, stoga očekuje da će biti poteškoća u prometu.

- Dakle, s jedne strane vjetar, obilna oborina, kiša, pad temperature. Pripremimo toplije jakne, odjeću i obuću, budući da ovo hladno razdoblje neće potrajati samo dan ili dva, nego dulje. Nemojmo se čuditi ako sljedeća dva do tri dana bude rekordno niska najviša dnevna temperatura zraka za ovo doba godine. Zagreb će sutra imati 13 do 14 stupnjeva Celzijevih, što do sada nikad nije bilo u povijesti mjerenja - zaključuje Vakula za Hrvatski radio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 22:48