StoryEditor
HrvatskaNIJE POTVRĐENO

Uskoro će se protiv COVID-a moći cijepiti i djeca, šef splitske infektologije: ‘Razloga za uznemirenost roditelja uopće nema. Cjepivo nije obavezno ni za odrasle...‘

Piše PSD
11. svibnja 2021. - 20:42

Američka agencija za lijekove već je donijela odluku da se cjepivo Pfizer odobrava i djeci od 12 do 15 godina, ali u Europi takva odluka još uvijek nije potvrđena. 

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split prim. dr. sc. Ivo Ivić u Dnevniku Nove TV je objasnio o čemu se radi.

- Razloga za uznemirenost roditelja uopće nema. Cjepivo nije obavezno ni za odrasle. Neće onda biti ni za djecu. No, to je dobra vijest - kazao je Ivić te dodao: - Ima među djecom onih koji imaju kronične bolesti, plućne bolesti za koje je uputno da se cijepe i zaštite i onemoguće ozbiljne komplikacije ako se zaraze s koronavirusom- tvrdi. 

- S druge strane, djeca, iako je to neizmjerno rjeđe nego kod odraslih, obolijevaju od teških oblika bolesti, takozvani hiperinflamatorni sindrom u kojem može doći do zatajivanja brojnih organa, pa u krajnjoj liniji i smrtnog ishoda - rekao je Ivić.

- I u djece zna bolest biti ponekad ozbiljna, ali neusporedivo sa starijim i kroničnim bolesnicima - istaknuo je Ivić.

Upitan je i hoće li se s djecom dogoditi isto što je dogodilo s odraslima, a to je da iako je cjepivo dobrovoljno, ono je uvjet za prelazak preko granice. 

- Ja to ne znam i ne mogu govoriti. Djeca ne mogu ni u školu ako nisu ispunila svoj kalendar cijepljenja. Uvijek se pojavljuju neka ograničenja i ona su izraz potrebe za kolektivnim životom. Ne možete živjeti u zajednici, složenoj, poput gradova velikih i država, a da se svi ne pridržavamo određenih principa i zaštite kad je to potrebno da bi sačuvali svoje i zdravlje ostalih ljudi",-

- Nitko nikad nije najavio i to neće ni biti, da se djeca moraju cijepiti. Hoće li biti ograničenja u vezi s putovanjima u druge zemlje, ja vam to ne mogu kazati - rekao je Ivić.

-Vjerujem da će se sve odluke o djeci i cijepljenju djece biti u skladu s onim što bude Europska agencija za lijekove preporučila i to ćemo i mi uglavnom prihvatiti - rekao je Ivić.

- Što se tiče ovih država koje obustavljaju cijepljenje s AstraZenecom, ja to doživljavam kao preuveličavanje stvari.  Svakodnevno umre od COVID-a više ljudi nego što će bilo kakvu nuspojavu imati na ovo i bilo koje drugo cjepivo, a da ne govorimo o teškim nuspojavama ili nuspojavama sa smrtnim ishodom - kazao je Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 01:14