stdClass Object ( [id] => 1385334 [title] => Ukrajinci prodaju rusku jahtu ‘Royal Romance‘ vezanu u Trogiru. Ruski vlasnici: Tužimo Hrvatsku za 200 milijuna eura! [alias] => ukrajinci-prodaju-rusku-jahtu-royal-romance-vezanu-u-trogiru-ruski-vlasnici-tuzimo-hrvatsku-za-200-milijuna-eura [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatsku bi akcija oko blokiranja "ruske" jahte "Royal Romance" mogla koštati 200 milijuna eura odštete! Eno je još na vezu u trogirskom brodogradilištu, ali Ukrajina je nekidan obznanila da je uskoro kani prodati na bubnju. Već su odabrali i aukcijsku kuću koja bi trebala organizirati dražbu - "Troostwijk Auctions" iz Nizozemske.

No sve bi ipak moglo zapeti jer je velika tema o sankcioniranju osoba, tvrtki i imovine koji se dovode u vezu Vladimirom Putinom i Ruskom Federacijom, odnosno njihovom agresijom na Ukrajinu, veoma kontroverzna i izrazito kompleksna.

Pravi primjer je upravo "Royal Romance", moćna jahta, navodno vrijedna 200 milijuna eura, duga 92,5 metara, izgrađena 2015. u nizozemskom "Feadshipu" i obnovljena 2020. godine.

Možda ste već čuli nešto o njoj: u javnosti se odavno pripisuje Viktoru Medvedčuku, bivšem ukrajinskom zastupniku i oporbenom čelniku, navodnom bliskom Putinovu političkom savezniku. Ukrajinci su ga bili uhitili, optužujući ga za izdaju i financiranje terorizma. Kasnije je razmijenjen za čak 200 zarobljenih ukrajinskih vojnika, pisali su mediji.

---

image

Viktor Medvedčuk - Ukrajinci su ga bili uhitili, optužujući ga za izdaju i financiranje terorizma. Kasnije je razmijenjen za čak 200 zarobljenih ukrajinskih vojnika

twitter
---

Ipak, političke odluke, pogotovo one koje se tiču vlasništva i privatne imovine, nije dovoljno samo donijeti. Treba im zakonski okvir koji može podnijeti test legalnosti. Jer se ljudi - naravno - obrate sudu.

Sad je jahta u rukama Alekseja Inkina

Evo kako to izgleda u našem slučaju. Javili su se odvjetnici koji tvrde da brod odavno nije Medvedčukov, odnosno njegove supruge Oksane Marčenko. Već drugog jednog moćnog čovjeka - Alekseja Inkina, ruskog kralja nekretnina.

Ovako su nam javili sa splitskog Trgovačkog suda:

- U tijeku je postupak po tužbi tužitelja "Lanelia Holdings Ltd" protiv tuženika Republike Hrvatske radi naknade štete u iznosu od 196.000.000 eura. Predmetni iznos tužitelj potražuje od tuženika zbog toga što smatra kako je jahta "Royal Romance" zaustavljena protivno zakonu...

---

image

Alexei Druzhinin/AFP

---

A zagrebačko Odvjetničko društvo Gajski, Grlić, Prka i partneri, pravni zastupnici tužitelja, objašnjavaju:

- Tvrtka "Lanelia Holding" jedini je i punopravni vlasnik broda "Royal Romance". Kupoprodaja je obavljena u skladu s međunarodnim pomorskim pravom uz pomoć međunarodnih odvjetničkih ureda, procjenitelja, vještaka, posrednika u osiguranju i tehničkih službi. Štoviše, početak transakcije započeo je u listopadu 2020. godine.

Kažu kako je njihova stranka upoznata s činjenicom da je na web-stranici Ukrajinske agencije za povrat i upravljanje imovinom (ARMA) objavljen oglas o namjeri provođenja "natječaja za realizaciju (jahte)", to jest natječaja za angažiranje agenta koji bi dobio mandat za prodaju.

Odnosno da je odabrana kuća "Troostwijk Auctions" kojoj su se punomoćnici "Lanelia Holdinga" već obratili te je upoznali s točnim činjeničnim stanjem i statusom broda.

- Potpuno suprotno javno komuniciranim tvrdnjama ARMA-e, naša stranka ističe kako jahta "Royal Romance" nije u vlasništvu Viktora Medvedčuka. Štoviše, naša stranka nema nikakve veze s njim. ARMA nema nikakvu ovlast prodati jahtu, bilo izravno ili putem bio kojeg agenta na dražbi ili na bio koji drugi način. Ona svojim navodnim "natječajem za realizaciju (jahte)" očito nastoji protupravno steći imovinu našeg klijenta, flagrantno kršeći hrvatske, europske i međunarodne propise. Slijedom navedenog, bilo kakvo sudjelovanje bilo koje institucije, pravne i/ili fizičke osobe u procesu prodaje jahte predstavljalo bi grubo kršenje prava vlasništva naše stranke, kao i moguće počinjenje kaznenih djela od strane osoba koje bi participirale u tom protuzakonitom procesu - kazao nam je odvjetnik Imon Choudhury.

Godine su bitne

Luksuzna jahta od 2900 brutotona, na kojoj je radila posada od 22 ljudi, često je plovila Jadranom. Ukrajinski list "Kyiv post" još je u srpnju 2021. godine javio kako je Oksana Marčenko, Medvedčukova spominjana supruga, ranije u svibnju objavljivala fotografije s hrvatske obale, a dan prije toga istom obalom da je plovila jahta "Royal Romance", što potvrđuju internetske stranice i servisi koji prate kretanje brodova.

Ugledniji među njima bilježe sljedeće: od 31. ožujka 2021. godine, vlasnik i menadžer jahte upravo je tvrtka "Lanelia Holdings". Koju zastupaju naši sugovornici iz zagrebačkog odvjetničkog društva. Registrirana je na Maršalovim Otocima, poreznoj i poslovnoj oazi duboko u Tihom oceanu.

---

image

‘Royal Romance‘ u Splitskom kanalu

Joško Ponoš/Cropix
---

Rat u Ukrajini, podsjetimo, započeo je godinu kasnije - 24. veljače 2022. godine.

Prije toga, još od srpnja 2015. godine - kada je nova bila napustila nizozemski škver - jahta je bila u vlasništvu tvrtke "Fregata Marine". Također registrirane u istoj onoj pacifičkoj oazi Maršalovih Otoka. Navodna vlasnica "Fregate" bila je Medvedčukova supruga. "Kyiv post" u spomenutom tekstu iz srpnja 2021. navodi kako je Medvedčuk u svojoj imovinskoj izjavi 2020. godine otkrio da je upravo Oksana vlasnica tvrtke "Fregata Marine" iz onog poreznog raja.

Ništa čudno, u istom susjedstvu, otočnoj prijestolnici Majuru, tvrtku ima i naš Tomislav Debeljak, vlasnik "Brodosplita". I brojni drugi poduzetnici iz širokog svijeta.

Jahta je ispočetka nosila zastavu karipskih Kajmanskih Otoka (britanskih), još jedne porezne oaze. Danas internetski pomorski servisi navode malezijsku zastavu pripadnosti jahte "Royal Romance". Ili je navode kao nepoznatu.

Zagrebački odvjetnik Imon Choudhury:

‘Jahta zakonski nije oduzeta‘

- U vezi sa sudskim postupcima u RH, ističemo kako u svojoj posljednjoj odluci od 31. siječnja 2024. godine sudac istrage Županijskog suda u Splitu, među ostalim, navodi i da jahta "nije dana na raspolaganje ARMA-i, već samo na upravljanje do konačne odluke". Dodatno, zadnja odluka Županijskog suda u Splitu je i ukinuta povodom žalbe. Dakle, ne postoji niti jedna sudska odluka kao niti odluka bio koje druge nadležne institucije kojom bi pravo vlasništva nad predmetnom jahtom bilo oduzeto našoj stranci.

Prema odvjetnikovim riječima, Županijski sud u Splitu ni u jednoj svojoj odluci, baš kao niti jedan drugi sud u Hrvatskoj, nije dao suglasnost, niti može dati suglasnost stranoj državnoj agenciji (IRMA) da proda imovinu njihova klijenta koja se nalazi u RH:

---

image

U riječkoj luci prije dvije godine

 

 

Matija Đanješić/Cropix
---

- Napominjemo kako je jahta registrirana u Maleziji. Malezijski visoki sud, koji je izravno nadležan u pitanjima prava vlasništva nad njom, svojom je pravomoćnom odlukom od 16. kolovoza 2023. zabranio bilo kakav prijenos vlasništva jahte, bez volje i izričite prethodne suglasnosti našeg klijenta kao njezina vlasnika.

Zagrebački odvjetnici koji zastupaju tvrtku "Lanelia Holdings" već su isticali kako ta kompanija nije pod sankcijama. Kao i da je proces preuzimanja, odnosno kupovine jahte od kompanije "Fregata Marine" započeo u jesen 2020. godine. Prije uvođenja ukrajinskih sankcija Medvedčuku, objavljenih u veljači 2021.

A mjesec dana kasnije, podsjećamo, prodaju broda i nove vlasnike navode i specijalizirani internetski servisi. Ukrajinci vjeruju da je kupoprodajna transakcija izvedena kako bi se zaobišle sankcije.

- Naša stranka uvjerena je da će sve mjerodavne hrvatske institucije u okviru svojih nadležnosti poduzeti mjere i radnje kako bi se zaštitio suverenitet RH, vladavina prava, imovinski interesi naše stranke, a time i imovinski interesi Republike Hrvatske. U protivnom, u ovakvom postupku bez presedana sasvim je izgledno da će nastati materijalna šteta od gotovo 200.000.000 eura, koliko je procijenjena vrijednost jahte, a što će u konačnici pasti na teret proračunskih sredstava Republike Hrvatske - zaključili su hrvatski pravni zastupnici vlasnika jahte.

---

Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu: Nije odobrena prodaja

- Županijski sud u Splitu odlučivao je o jahti ‘Royal Romance‘ sukladno zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć Ureda glavnog tužitelja Ukrajine u predmetu koji se vodi protiv Viktora Volodimiroviča Medvedčuka. U odnosu na jahtu, određena je i produljivana privremena mjera osiguranja, točnije određeno je njezino oduzimanje, zabranjena je obavljanje radnje registracije jahte, te je ona povjerena na čuvanje Nacionalnoj agenciji Ukrajine za otkrivanje, istraživanje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom i drugim zločinima (ARMA) u svrhu provedbe mjera za upravljanje imovinom i njezine prodaje na način i pod uvjetima u članku 19. i 21. Ukrajinskog zakona, koja privremena mjera je još na snazi, s tim kako će privremenu mjeru provesti Lučka kapetanija Split.

Mešin je dodao i da ‘sudac istrage Županijskog suda u Splitu nije dao nikakvo odobrenje za prodaju jahte, niti je bilo tko takvo odobrenje od njega tražio‘.

---

---

Olena Duma: Velika pobjeda!

‘Ovo je već velika pobjeda! Vjerujemo da će sada Medvedčukova jahta biti prodana na transparentnoj aukciji i donijeti značajne prihode proračunu Ukrajine!‘

Tako je Olena Duma, voditeljica ARMA-e, nekidan komentirala rezultate natjecateljskog odabira nizozemske aukcijske tvrtke za prodaju jahte blokirane u Trogiru. Ukrajinci naglašavaju kako je prvi put u povijesti zemlje i u praksi ARMA-e objavljeno da je počela prodaja zaplijenjene imovine u inozemstvu:

- Tko god kupi Medvedčukovu jahtu, zadat će politički udarac Putinovu režimu i bit će na stranicama svjetske povijesti - kazala je prigodno Olena Duma.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAVNI RAŠOMON [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => PRAVNI RAŠOMON 2 0 7653 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-30 11:59:06 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-02 07:35:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-02 07:35:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ukrajinci prodaju rusku jahtu 'Royal Romance' vezanu u Trogiru. Ruski vlasnici: Tužimo Hrvatsku za 200 milijuna eura! page_title=Ukrajinci prodaju rusku jahtu 'Royal Romance' vezanu u Trogiru. Ruski vlasnici: Tužimo Hrvatsku za 200 milijuna eura! [metakey] => Royal Romance, blokirana jahta, Viktor Medvedčuk, sankcije Rusiji [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/30\/27015987.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/26452552.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/23757314.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/21290292.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/21094832.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/30\/23449922.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Ante \u010dizmi\u0107\/Cropix","Matija \u0110anje\u0161i\u0107\/Cropix","","twitter"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Royal Romance\u2018\u00a0u trogirskom \u0161kveru<\/p>","

\u2018Royal Romance\u2018\u00a0u Splitskom kanalu<\/p>","

Jahta je duga 92,5 metara, izgra\u0111ena 2015. u nizozemskom \u201dFeadshipu\u201d i obnovljena 2020. godine<\/p>","

U rije\u010dkoj luci prije dvije godine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Alexei Druzhinin\/AFP<\/p>","

Viktor Medved\u010duk - Ukrajinci su ga bili uhitili, optu\u017euju\u0107i ga za izdaju i financiranje terorizma. Kasnije je razmijenjen za \u010dak 200 zarobljenih ukrajinskih vojnika<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x944","hd_27015987_1920.jpg":"1920x1080","k_27015987_1280.jpg":"1280x1280","k_27015987_1024.jpg":"1024x1024","k_27015987_640.jpg":"640x640","k_27015987_480.jpg":"480x480","k_27015987_340.jpg":"340x340","k_27015987_220.jpg":"220x220","o_27015987_1280.jpg":"1280x629","o_27015987_1024.jpg":"1024x503","o_27015987_640.jpg":"640x314","o_27015987_480.jpg":"480x236","o_27015987_340.jpg":"340x167","o_27015987_220.jpg":"220x108","h_27015987_1280.jpg":"1280x854","h_27015987_1024.jpg":"1024x683","h_27015987_640.jpg":"640x427","h_27015987_480.jpg":"480x320","h_27015987_340.jpg":"340x227","h_27015987_220.jpg":"220x147","pp_27015987_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015987_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015987_640.jpg":"640x814","pp_27015987_480.jpg":"480x611","pp_27015987_340.jpg":"340x432","pp_27015987_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1183","hd_26452552_1920.jpg":"1920x1080","k_26452552_1280.jpg":"1280x1280","k_26452552_1024.jpg":"1024x1024","k_26452552_640.jpg":"640x640","k_26452552_480.jpg":"480x480","k_26452552_340.jpg":"340x340","k_26452552_220.jpg":"220x220","o_26452552_1280.jpg":"1280x788","o_26452552_1024.jpg":"1024x630","o_26452552_640.jpg":"640x394","o_26452552_480.jpg":"480x295","o_26452552_340.jpg":"340x209","o_26452552_220.jpg":"220x135","h_26452552_1280.jpg":"1280x854","h_26452552_1024.jpg":"1024x683","h_26452552_640.jpg":"640x427","h_26452552_480.jpg":"480x320","h_26452552_340.jpg":"340x227","h_26452552_220.jpg":"220x147","pp_26452552_1280.jpg":"1280x1628","pp_26452552_1024.jpg":"1024x1303","pp_26452552_640.jpg":"640x814","pp_26452552_480.jpg":"480x611","pp_26452552_340.jpg":"340x432","pp_26452552_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x949","hd_23757314_1920.jpg":"1920x1080","k_23757314_1280.jpg":"1280x1280","k_23757314_1024.jpg":"1024x1024","k_23757314_640.jpg":"640x640","k_23757314_480.jpg":"480x480","k_23757314_340.jpg":"340x340","k_23757314_220.jpg":"220x220","o_23757314_1280.jpg":"1280x632","o_23757314_1024.jpg":"1024x506","o_23757314_640.jpg":"640x316","o_23757314_480.jpg":"480x237","o_23757314_340.jpg":"340x168","o_23757314_220.jpg":"220x108","h_23757314_1280.jpg":"1280x854","h_23757314_1024.jpg":"1024x683","h_23757314_640.jpg":"640x427","h_23757314_480.jpg":"480x320","h_23757314_340.jpg":"340x227","h_23757314_220.jpg":"220x147","pp_23757314_1280.jpg":"1280x1628","pp_23757314_1024.jpg":"1024x1303","pp_23757314_640.jpg":"640x814","pp_23757314_480.jpg":"480x611","pp_23757314_340.jpg":"340x432","pp_23757314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21290292_1920.jpg":"1920x1080","k_21290292_1280.jpg":"1280x1280","k_21290292_1024.jpg":"1024x1024","k_21290292_640.jpg":"640x640","k_21290292_480.jpg":"480x480","k_21290292_340.jpg":"340x340","k_21290292_220.jpg":"220x220","o_21290292_1280.jpg":"1280x853","o_21290292_1024.jpg":"1024x682","o_21290292_640.jpg":"640x426","o_21290292_480.jpg":"480x320","o_21290292_340.jpg":"340x226","o_21290292_220.jpg":"220x146","h_21290292_1280.jpg":"1280x854","h_21290292_1024.jpg":"1024x683","h_21290292_640.jpg":"640x427","h_21290292_480.jpg":"480x320","h_21290292_340.jpg":"340x227","h_21290292_220.jpg":"220x147","pp_21290292_1280.jpg":"1280x1628","pp_21290292_1024.jpg":"1024x1303","pp_21290292_640.jpg":"640x814","pp_21290292_480.jpg":"480x611","pp_21290292_340.jpg":"340x432","pp_21290292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x536","hd_21094832_1920.jpg":"1920x1080","k_21094832_1280.jpg":"1280x1280","k_21094832_1024.jpg":"1024x1024","k_21094832_640.jpg":"640x640","k_21094832_480.jpg":"480x480","k_21094832_340.jpg":"340x340","k_21094832_220.jpg":"220x220","o_21094832_1280.jpg":"1280x670","o_21094832_1024.jpg":"1024x536","o_21094832_640.jpg":"640x335","o_21094832_480.jpg":"480x251","o_21094832_340.jpg":"340x177","o_21094832_220.jpg":"220x115","h_21094832_1280.jpg":"1280x854","h_21094832_1024.jpg":"1024x683","h_21094832_640.jpg":"640x427","h_21094832_480.jpg":"480x320","h_21094832_340.jpg":"340x227","h_21094832_220.jpg":"220x147","pp_21094832_1280.jpg":"1280x1628","pp_21094832_1024.jpg":"1024x1303","pp_21094832_640.jpg":"640x814","pp_21094832_480.jpg":"480x611","pp_21094832_340.jpg":"340x432","pp_21094832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"765x426","hd_23449922_1920.jpg":"1920x1080","k_23449922_1280.jpg":"1280x1280","k_23449922_1024.jpg":"1024x1024","k_23449922_640.jpg":"640x640","k_23449922_480.jpg":"480x480","k_23449922_340.jpg":"340x340","k_23449922_220.jpg":"220x220","o_23449922_1280.jpg":"1280x712","o_23449922_1024.jpg":"1024x570","o_23449922_640.jpg":"640x356","o_23449922_480.jpg":"480x267","o_23449922_340.jpg":"340x189","o_23449922_220.jpg":"220x122","h_23449922_1280.jpg":"1280x854","h_23449922_1024.jpg":"1024x683","h_23449922_640.jpg":"640x427","h_23449922_480.jpg":"480x320","h_23449922_340.jpg":"340x227","h_23449922_220.jpg":"220x147","pp_23449922_1280.jpg":"1280x1628","pp_23449922_1024.jpg":"1024x1303","pp_23449922_640.jpg":"640x814","pp_23449922_480.jpg":"480x611","pp_23449922_340.jpg":"340x432","pp_23449922_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7530493 Threads: 2 Questions: 1608596447 Slow queries: 4773664 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110721987 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ukrajinci-prodaju-rusku-jahtu-royal-romance-vezanu-u-trogiru-ruski-vlasnici-tuzimo-hrvatsku-za-200-milijuna-eura-1385334 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ukrajinci-prodaju-rusku-jahtu-royal-romance-vezanu-u-trogiru-ruski-vlasnici-tuzimo-hrvatsku-za-200-milijuna-eura-1385334?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 609702 [name] => Royal Romance [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-03 20:26:12 [main_article_id] => 0 [alias] => royal-romance [link] => /tag/royal-romance ) [1] => stdClass Object ( [id] => 671060 [name] => blokirana jahta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-19 10:32:21 [main_article_id] => 0 [alias] => blokirana-jahta [link] => /tag/blokirana-jahta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 644219 [name] => Viktor Medvedčuk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-19 18:56:45 [main_article_id] => 0 [alias] => viktor-medvedcuk [link] => /tag/viktor-medvedcuk ) [3] => stdClass Object ( [id] => 333203 [name] => sankcije Rusiji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sankcije-rusiji [link] => /tag/sankcije-rusiji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAVNI RAŠOMON [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ukrajinci prodaju rusku jahtu ‘Royal Romance‘ vezanu u Trogiru. Ruski vlasnici: Tužimo Hrvatsku za 200 milijuna eura! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015987.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Royal Romance‘ u trogirskom škveru

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/27015987.jpg [title] =>

‘Royal Romance‘ u trogirskom škveru

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/26452552.jpg [title] =>

‘Royal Romance‘ u Splitskom kanalu

Joško Ponoš/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/23757314.jpg [title] =>

Jahta je duga 92,5 metara, izgrađena 2015. u nizozemskom ”Feadshipu” i obnovljena 2020. godine

Ante čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/21290292.jpg [title] =>

U riječkoj luci prije dvije godine

 

 

Matija Đanješić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/21094832.jpg [title] =>

Alexei Druzhinin/AFP

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/30/23449922.jpg [title] =>

Viktor Medvedčuk - Ukrajinci su ga bili uhitili, optužujući ga za izdaju i financiranje terorizma. Kasnije je razmijenjen za čak 200 zarobljenih ukrajinskih vojnika

twitter ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatsku bi akcija oko blokiranja "ruske" jahte "Royal Romance" mogla koštati 200 milijuna eura odštete! Eno je još na vezu u trogirskom brodogradilištu, ali Ukrajina je nekidan obznanila da je uskoro kani prodati na bubnju. Već su odabrali i aukcijsku kuću koja bi trebala organizirati dražbu - "Troostwijk Auctions" iz Nizozemske.

No sve bi ipak moglo zapeti jer je velika tema o sankcioniranju osoba, tvrtki i imovine koji se dovode u vezu Vladimirom Putinom i Ruskom Federacijom, odnosno njihovom agresijom na Ukrajinu, veoma kontroverzna i izrazito kompleksna.

Pravi primjer je upravo "Royal Romance", moćna jahta, navodno vrijedna 200 milijuna eura, duga 92,5 metara, izgrađena 2015. u nizozemskom "Feadshipu" i obnovljena 2020. godine.

Možda ste već čuli nešto o njoj: u javnosti se odavno pripisuje Viktoru Medvedčuku, bivšem ukrajinskom zastupniku i oporbenom čelniku, navodnom bliskom Putinovu političkom savezniku. Ukrajinci su ga bili uhitili, optužujući ga za izdaju i financiranje terorizma. Kasnije je razmijenjen za čak 200 zarobljenih ukrajinskih vojnika, pisali su mediji.

---

image

Viktor Medvedčuk - Ukrajinci su ga bili uhitili, optužujući ga za izdaju i financiranje terorizma. Kasnije je razmijenjen za čak 200 zarobljenih ukrajinskih vojnika

twitter
---

Ipak, političke odluke, pogotovo one koje se tiču vlasništva i privatne imovine, nije dovoljno samo donijeti. Treba im zakonski okvir koji može podnijeti test legalnosti. Jer se ljudi - naravno - obrate sudu.

Sad je jahta u rukama Alekseja Inkina

Evo kako to izgleda u našem slučaju. Javili su se odvjetnici koji tvrde da brod odavno nije Medvedčukov, odnosno njegove supruge Oksane Marčenko. Već drugog jednog moćnog čovjeka - Alekseja Inkina, ruskog kralja nekretnina.

Ovako su nam javili sa splitskog Trgovačkog suda:

- U tijeku je postupak po tužbi tužitelja "Lanelia Holdings Ltd" protiv tuženika Republike Hrvatske radi naknade štete u iznosu od 196.000.000 eura. Predmetni iznos tužitelj potražuje od tuženika zbog toga što smatra kako je jahta "Royal Romance" zaustavljena protivno zakonu...

---

image

Alexei Druzhinin/AFP

---

A zagrebačko Odvjetničko društvo Gajski, Grlić, Prka i partneri, pravni zastupnici tužitelja, objašnjavaju:

- Tvrtka "Lanelia Holding" jedini je i punopravni vlasnik broda "Royal Romance". Kupoprodaja je obavljena u skladu s međunarodnim pomorskim pravom uz pomoć međunarodnih odvjetničkih ureda, procjenitelja, vještaka, posrednika u osiguranju i tehničkih službi. Štoviše, početak transakcije započeo je u listopadu 2020. godine.

Kažu kako je njihova stranka upoznata s činjenicom da je na web-stranici Ukrajinske agencije za povrat i upravljanje imovinom (ARMA) objavljen oglas o namjeri provođenja "natječaja za realizaciju (jahte)", to jest natječaja za angažiranje agenta koji bi dobio mandat za prodaju.

Odnosno da je odabrana kuća "Troostwijk Auctions" kojoj su se punomoćnici "Lanelia Holdinga" već obratili te je upoznali s točnim činjeničnim stanjem i statusom broda.

- Potpuno suprotno javno komuniciranim tvrdnjama ARMA-e, naša stranka ističe kako jahta "Royal Romance" nije u vlasništvu Viktora Medvedčuka. Štoviše, naša stranka nema nikakve veze s njim. ARMA nema nikakvu ovlast prodati jahtu, bilo izravno ili putem bio kojeg agenta na dražbi ili na bio koji drugi način. Ona svojim navodnim "natječajem za realizaciju (jahte)" očito nastoji protupravno steći imovinu našeg klijenta, flagrantno kršeći hrvatske, europske i međunarodne propise. Slijedom navedenog, bilo kakvo sudjelovanje bilo koje institucije, pravne i/ili fizičke osobe u procesu prodaje jahte predstavljalo bi grubo kršenje prava vlasništva naše stranke, kao i moguće počinjenje kaznenih djela od strane osoba koje bi participirale u tom protuzakonitom procesu - kazao nam je odvjetnik Imon Choudhury.

Godine su bitne

Luksuzna jahta od 2900 brutotona, na kojoj je radila posada od 22 ljudi, često je plovila Jadranom. Ukrajinski list "Kyiv post" još je u srpnju 2021. godine javio kako je Oksana Marčenko, Medvedčukova spominjana supruga, ranije u svibnju objavljivala fotografije s hrvatske obale, a dan prije toga istom obalom da je plovila jahta "Royal Romance", što potvrđuju internetske stranice i servisi koji prate kretanje brodova.

Ugledniji među njima bilježe sljedeće: od 31. ožujka 2021. godine, vlasnik i menadžer jahte upravo je tvrtka "Lanelia Holdings". Koju zastupaju naši sugovornici iz zagrebačkog odvjetničkog društva. Registrirana je na Maršalovim Otocima, poreznoj i poslovnoj oazi duboko u Tihom oceanu.

---

image

‘Royal Romance‘ u Splitskom kanalu

Joško Ponoš/Cropix
---

Rat u Ukrajini, podsjetimo, započeo je godinu kasnije - 24. veljače 2022. godine.

Prije toga, još od srpnja 2015. godine - kada je nova bila napustila nizozemski škver - jahta je bila u vlasništvu tvrtke "Fregata Marine". Također registrirane u istoj onoj pacifičkoj oazi Maršalovih Otoka. Navodna vlasnica "Fregate" bila je Medvedčukova supruga. "Kyiv post" u spomenutom tekstu iz srpnja 2021. navodi kako je Medvedčuk u svojoj imovinskoj izjavi 2020. godine otkrio da je upravo Oksana vlasnica tvrtke "Fregata Marine" iz onog poreznog raja.

Ništa čudno, u istom susjedstvu, otočnoj prijestolnici Majuru, tvrtku ima i naš Tomislav Debeljak, vlasnik "Brodosplita". I brojni drugi poduzetnici iz širokog svijeta.

Jahta je ispočetka nosila zastavu karipskih Kajmanskih Otoka (britanskih), još jedne porezne oaze. Danas internetski pomorski servisi navode malezijsku zastavu pripadnosti jahte "Royal Romance". Ili je navode kao nepoznatu.

Zagrebački odvjetnik Imon Choudhury:

‘Jahta zakonski nije oduzeta‘

- U vezi sa sudskim postupcima u RH, ističemo kako u svojoj posljednjoj odluci od 31. siječnja 2024. godine sudac istrage Županijskog suda u Splitu, među ostalim, navodi i da jahta "nije dana na raspolaganje ARMA-i, već samo na upravljanje do konačne odluke". Dodatno, zadnja odluka Županijskog suda u Splitu je i ukinuta povodom žalbe. Dakle, ne postoji niti jedna sudska odluka kao niti odluka bio koje druge nadležne institucije kojom bi pravo vlasništva nad predmetnom jahtom bilo oduzeto našoj stranci.

Prema odvjetnikovim riječima, Županijski sud u Splitu ni u jednoj svojoj odluci, baš kao niti jedan drugi sud u Hrvatskoj, nije dao suglasnost, niti može dati suglasnost stranoj državnoj agenciji (IRMA) da proda imovinu njihova klijenta koja se nalazi u RH:

---

image

U riječkoj luci prije dvije godine

 

 

Matija Đanješić/Cropix
---

- Napominjemo kako je jahta registrirana u Maleziji. Malezijski visoki sud, koji je izravno nadležan u pitanjima prava vlasništva nad njom, svojom je pravomoćnom odlukom od 16. kolovoza 2023. zabranio bilo kakav prijenos vlasništva jahte, bez volje i izričite prethodne suglasnosti našeg klijenta kao njezina vlasnika.

Zagrebački odvjetnici koji zastupaju tvrtku "Lanelia Holdings" već su isticali kako ta kompanija nije pod sankcijama. Kao i da je proces preuzimanja, odnosno kupovine jahte od kompanije "Fregata Marine" započeo u jesen 2020. godine. Prije uvođenja ukrajinskih sankcija Medvedčuku, objavljenih u veljači 2021.

A mjesec dana kasnije, podsjećamo, prodaju broda i nove vlasnike navode i specijalizirani internetski servisi. Ukrajinci vjeruju da je kupoprodajna transakcija izvedena kako bi se zaobišle sankcije.

- Naša stranka uvjerena je da će sve mjerodavne hrvatske institucije u okviru svojih nadležnosti poduzeti mjere i radnje kako bi se zaštitio suverenitet RH, vladavina prava, imovinski interesi naše stranke, a time i imovinski interesi Republike Hrvatske. U protivnom, u ovakvom postupku bez presedana sasvim je izgledno da će nastati materijalna šteta od gotovo 200.000.000 eura, koliko je procijenjena vrijednost jahte, a što će u konačnici pasti na teret proračunskih sredstava Republike Hrvatske - zaključili su hrvatski pravni zastupnici vlasnika jahte.

---

Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu: Nije odobrena prodaja

- Županijski sud u Splitu odlučivao je o jahti ‘Royal Romance‘ sukladno zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć Ureda glavnog tužitelja Ukrajine u predmetu koji se vodi protiv Viktora Volodimiroviča Medvedčuka. U odnosu na jahtu, određena je i produljivana privremena mjera osiguranja, točnije određeno je njezino oduzimanje, zabranjena je obavljanje radnje registracije jahte, te je ona povjerena na čuvanje Nacionalnoj agenciji Ukrajine za otkrivanje, istraživanje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom i drugim zločinima (ARMA) u svrhu provedbe mjera za upravljanje imovinom i njezine prodaje na način i pod uvjetima u članku 19. i 21. Ukrajinskog zakona, koja privremena mjera je još na snazi, s tim kako će privremenu mjeru provesti Lučka kapetanija Split.

Mešin je dodao i da ‘sudac istrage Županijskog suda u Splitu nije dao nikakvo odobrenje za prodaju jahte, niti je bilo tko takvo odobrenje od njega tražio‘.

---

---

Olena Duma: Velika pobjeda!

‘Ovo je već velika pobjeda! Vjerujemo da će sada Medvedčukova jahta biti prodana na transparentnoj aukciji i donijeti značajne prihode proračunu Ukrajine!‘

Tako je Olena Duma, voditeljica ARMA-e, nekidan komentirala rezultate natjecateljskog odabira nizozemske aukcijske tvrtke za prodaju jahte blokirane u Trogiru. Ukrajinci naglašavaju kako je prvi put u povijesti zemlje i u praksi ARMA-e objavljeno da je počela prodaja zaplijenjene imovine u inozemstvu:

- Tko god kupi Medvedčukovu jahtu, zadat će politički udarac Putinovu režimu i bit će na stranicama svjetske povijesti - kazala je prigodno Olena Duma.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Joško Ponoš/Cropix Ante čizmić/Cropix Matija Đanješić/Cropix twitter
Ante Čizmić/Cropix

‘Royal Romance‘ u trogirskom škveru

Joško Ponoš/Cropix

‘Royal Romance‘ u Splitskom kanalu

Ante čizmić/Cropix

Jahta je duga 92,5 metara, izgrađena 2015. u nizozemskom ”Feadshipu” i obnovljena 2020. godine

Matija Đanješić/Cropix

U riječkoj luci prije dvije godine

 

 


Alexei Druzhinin/AFP

twitter

Viktor Medvedčuk - Ukrajinci su ga bili uhitili, optužujući ga za izdaju i financiranje terorizma. Kasnije je razmijenjen za čak 200 zarobljenih ukrajinskih vojnika

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ukrajinci-prodaju-rusku-jahtu-royal-romance-vezanu-u-trogiru-ruski-vlasnici-tuzimo-hrvatsku-za-200-milijuna-eura-1385334 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=084d440d74938c45902f83dcadccdef8b936e8cf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ukrajinci+prodaju+rusku+jahtu+%E2%80%98Royal+Romance%E2%80%98+vezanu+u+Trogiru.+Ruski+vlasnici%3A+Tu%C5%BEimo+Hrvatsku+za+200+milijuna+eura%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fukrajinci-prodaju-rusku-jahtu-royal-romance-vezanu-u-trogiru-ruski-vlasnici-tuzimo-hrvatsku-za-200-milijuna-eura-1385334 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fukrajinci-prodaju-rusku-jahtu-royal-romance-vezanu-u-trogiru-ruski-vlasnici-tuzimo-hrvatsku-za-200-milijuna-eura-1385334 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRAVNI RAŠOMON [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPRAVNI RAŠOMON

Ukrajinci prodaju rusku jahtu ‘Royal Romance‘ vezanu u Trogiru. Ruski vlasnici: Tužimo Hrvatsku za 200 milijuna eura!

Piše Damir Tolj
2. svibnja 2024. - 09:35

Hrvatsku bi akcija oko blokiranja "ruske" jahte "Royal Romance" mogla koštati 200 milijuna eura odštete! Eno je još na vezu u trogirskom brodogradilištu, ali Ukrajina je nekidan obznanila da je uskoro kani prodati na bubnju. Već su odabrali i aukcijsku kuću koja bi trebala organizirati dražbu - "Troostwijk Auctions" iz Nizozemske.

No sve bi ipak moglo zapeti jer je velika tema o sankcioniranju osoba, tvrtki i imovine koji se dovode u vezu Vladimirom Putinom i Ruskom Federacijom, odnosno njihovom agresijom na Ukrajinu, veoma kontroverzna i izrazito kompleksna.

Pravi primjer je upravo "Royal Romance", moćna jahta, navodno vrijedna 200 milijuna eura, duga 92,5 metara, izgrađena 2015. u nizozemskom "Feadshipu" i obnovljena 2020. godine.

Možda ste već čuli nešto o njoj: u javnosti se ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:38