stdClass Object ( [id] => 1251031 [title] => Udruga Franak: Šest sudaca je bilo protiv potrošača, deset ih je bilo ‘za‘. Četvorica nisu glasala, a dva se uopće nisu pojavila. Očekujemo glasanje u skladu s pravom EU-a [alias] => udruga-franak-sest-sudaca-je-bilo-protiv-potrosaca-deset-ih-je-bilo-za-cetvorica-nisu-glasala-a-dva-se-uopce-nisu-pojavila-ocekujemo-glasanje-u-skladu-s-pravom-eu-a [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znamo da je 20. prosinca šest sudaca bilo protiv potrošača, deset sudaca je bilo za pravo potrošača, četiri suca nisu glasala na toj sjednici, a dva suca uopće nisu niti došla na sjednicu. To znači da sa sigurnošću možemo reći da postoji 10 vrsnih, moralnih, poštenih sudaca koji poštuju pravo i najmanje šest sudaca koji niti su moralni niti su časni niti su pošteni niti poštuju hrvatsko pravo. Očekujemo da oni neodlučni suci prijeđu na stranu svjetlosti, da ne prijeđu na stranu tame!

Kazao je to Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak na konferenciji za medije koja je održana u četvrtak preko puta zgrade Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Pozivajući ostale suce da se okupe oko onih koji su glasali u skladu s hrvatskim zakonima i pravom Europske unije, a ne oko pojedinaca pod utjecajem krugova moći, Aleksić je kazao kako nedostaje samo još samo dvoje poštenih, moralnih i pravdoljubivih sudaca za razrješenje muka 55.000 hrvatskih obitelji koji su konvertirali CHF kredite.

Nakon što Vrhovni sud RH nije uspio usuglasiti pravno mišljenje o pravu na obeštećenje potrošača s konvertiranim kreditima, Udruga Franak ponovno je istaknula kako se na žalost suci Vrhovnog suda još jednom nisu usudili ući u meritum stvari i ponuditi odgovor na temeljno pravno pitanje. Ono glasi:

"Jesu li potrošači koji su konvertirali CHF kredite u euro kredite izgubili pravo na potraživanja zbog nepoštene promjenjive kamatne stope i nepoštene valutne klauzule CHF iz osnovnog ugovora o kreditu ili i dalje imaju pravo na potraživanja iz osnovnog ugovora?"

Goran Aleksić podsjetio je na sjednicu Građanskog odjela koja je započela 13. prosinca, a nastavila se 20. prosinca. Suci su glasali o tri pravna shvaćanja, a priopćenje Vrhovnog suda bilo je za mnoge u prvih mah zbunjujuće i razočaravajuće.

U Udruzi Franak se pitaju "o čemu su to gospoda vrhovni suci raspravljali kada opet nisu donijeli odluku o tužbenim zahtjevima potrošača s konverzijama", te ponavljaju:

- Vrhovni sud nije donio pravno shvaćanje o pravu potrošača s konverzijama na punu restituciju, jer ga nije niti prihvatio, niti ga je odbacio. Vrhovni sud RH donio je pravno shvaćanje koje još nije prošlo sudsku evidenciju, ali to pravno shvaćanje nema uopće nikakve veze s tužbenim zahtjevima desetina tisuća građana. Naime, nitko od 20.000 potrošača tužitelja nije potraživao zatezne kamate koje bi tekle na preplatu iz konverzije, niti za to postoji zakonsko utemeljenje. Da budemo potpuno precizni, ne postoje takvi tužbeni zahtjevi niti su oni mogući. Stoga se pitamo kako će bilo koji sudac suditi po donesenom pravnom shvaćanju koje nije odgovor na jedino ključno pitanje – poručuju iz Udruge Franak.

I u priopćenju nakon press konferencije, istaknuli su kako je najprije 6 sudaca bilo protiv prvog tumačenja da građani s konvertiranim kreditima nemaju više nikakva prava, a to znači da je 14 sudaca bilo za obeštećenja, da bi u drugom glasanju 10 sudaca bilo za obeštećenje, što i dalje nije bila potrebna većina, da bi konačno 13 sudaca izglasalo treće pravno shvaćanje koje nema veze s tužbama.

Podsjetimo, prema Poslovniku o radu VSRH, za pravovaljano odlučivanje na sjednici sudskog odjela potrebna je nazočnost natpolovične većine svih sudaca odjela i suglasnost natpolovične većine svih sudaca odjela. U ovom slučaju za usvajanje pravnih shvaćanja trebalo je minimalno 12 glasova sudaca.

U Udruzi Franak naglašavaju kako prihvaćenim mišljenjem suci općinskih i županijskih sudova uopće nisu dobili uputu odnosno pravno shvaćanje Vrhovnog suda kako postupati s tužbenim zahtjevima potrošača u kojima se traži vraćanje preplaćenih anuiteta i obračun pripadajućih zateznih kamata.

Matematički izračuni, ističu, egzaktno pokazuju da potrošači imaju dodatna potraživanja. Te egzaktne matematičke izračune ne mogu pobiti nikakve sudačke akrobacije. Vrhovni sud je samo morao utvrditi da se pravo potrošača na obeštećenje mora utvrditi sudskim vještačenjima, i da ne postoji drugi pravičan način za utvrđenje prava na punu restituciju.

Navode i kako je nakon objave Vrhovnog suda Udruga Franak zasuta upitima svojih članova, ali i ostalih građana Republike Hrvatske, koji se pitaju zbog čega se većina sudaca Građanskog odjela VSRH nije usudila napokon meritorno donijeti jedinu moguću odluku, a to je odluka o pravu potrošača na obeštećenje, jedinu odluku koja ima uporište u nepobitnim činjenicama, pravu, pravdi i moralu i o čemu su Vrhovnom sudu podastrti svi dokazi. Građani traže odgovor i na pitanje zašto pojedini suci Vrhovnog suda i dalje pogoduju bankama u stranom vlasništvu umjesto da skrbe o pravu na restituciju 55.000 prevarenih i opljačkanih hrvatskih obitelji.

- Brojni su nam članovi ovih dana iznijeli sumnje da neki suci Vrhovnog suda imaju određene partikularne interese, i da ih nije briga za javni interes. Pitamo se je li moguće da postoje takvi suci koji pokušavaju, i nažalost uspijevaju, onemogućiti savjesne, moralne i stručne suce da donesu jedino moguće pravno shvaćanje kojim se omogućava potpuna restitucija hrvatskih građana s konverzijama? Pitamo je li moguće da postoje suci koji dopuštaju diskriminaciju dijela građana koji su prihvatili konverziju kao jedinu slamku spasa u vrijeme kada nije bilo naznaka da će hrvatsko pravosuđe u nekoj budućnosti proglasiti konačno i valutnu klauzulu CHF ništetnom? - kazao je Goran Aleksić na konferenciji za medije.

Također je istaknuo kako će 55.000 hrvatskih obitelji, ako Vrhovni sud ne donese na pravu utemeljeno pravno mišljenje, biti diskriminirane jer će na kraju platiti 40% do 50% više anuitetnih uplata bankama nego potrošači koji nisu konvertirali svoje kredite.

- Pitamo se kako je moguće da dio sudaca Vrhovnog suda RH ne poštuje hrvatsko pravo i pravo Europske unije, jer niti jedno od tih prava ne dopušta konvalidaciju ništetnih odredaba, nego se mora omogućiti izuzeće ništetnih odredaba i restitucija potrošaču na temelju toga izuzeća? Naime, konvalidacija ništetnih odredaba u konkretnom slučaju nije moguća, i suci Vrhovnog suda to itekako dobro znaju. Stoga je nejasno zašto su pojedinci odbacili sve ono na što su prisegnuli, između ostalog i da će suditi savjesno i nepristrano – naglasio je Aleksić.

Kazao je i kako je zahvaljujući dijelu medija i nekim hrabrim novinarima hrvatska javnost "napokon upoznata s načinom djelovanja dijela banaka i napose njihovih uprava koje javno traže PR agencije kako bi stvarale pritisak na suce, koje nedopušteno mijenjaju ugovorne odredbe, koje reketare i lihvare svoje klijente, koje potrošače dijele na glupe i one manje glupe".

- Ne treba zaboraviti da su banke otimale poduzetnicima cijele lukrativne projekte, a da su se i oni koji su ih trebali nadzirati u Hrvatskoj narodnoj banci itekako znali okoristiti, stjecati nekretnine i nedopušteno trgovati vrijednosnicama. Podsjetimo i na nečasnu ulogu HNB-a koji i dalje skriva ključne podatke od novinara, a koji je prilikom donošenja Zakona o konverziji opstruirao nastojanja tadašnjeg ministra financija Borisa Lalovca i premijera Zorana Milanovića da konačno olakšaju u tom trenutku nemoguće životne uvjete za desetke tisuća obitelji. Zasigurno će i u narednim danima u javnost izlaziti daljnji dokazi takvih prljavih rabota financijskog sektora – kazao je Aleksić.

Ipak, naglasio je kako se u Udruzi Franak nadaju da će hrvatsko pravosuđe smoći snage i postupiti sukladno ulozi koju mu je dodijelio hrvatski Ustav i kako to od njega očekuju hrvatski građani te donijeti jedinu moguću na pravu utemeljenu, pravednu i moralnu odluku.

- Bit će uistinu sramotno i devastirajuće ako će tu odluku za 55.000 hrvatskih obitelji na koncu morati donijeti europske institucije, jer takva je odluka u konačnici jedino moguća. Samo je pitanje kolika će u međuvremenu nepopravljiva šteta biti pričinjena hrvatskim građanima zbog straha dijela sudaca, ali na kraju i hrvatskoj državi u cjelini. Ne mogu se oteti dojmu da je ovih šest sudaca koji su odlučili u korist banaka pod utjecajem Vlade RH i njezinog mišljenja koje je dala Sudu EU-a kad je bio aktualan predmet vezan za prava potrošača iz Hrvatske. Vlada RH je tada dala negativno mišljenje za razliku od Europske komisije koja je dala pozitivno mišljenje da potrošači imaju pravo na punu restituciju – kazao je Aleksić.

Rekao je i kako je možda izlaz iz tog nelogičnog postupka Vrhovnog suda donošenje odluke o ništetnosti cijelih CHF ugovora, jer je i za tu odluku obećano da će biti donesena do kraja godine.

- Ako su ključne odredbe ugovora ništetne onda je ništetan i cijeli ugovor. Tada će se riješiti i problem konvertiranih kredita, jer nešto što je ništetno ne može se niti konvertirati, niti konvalidirati. Nigdje u Europskoj uniji to nije moguće. A Hrvatska je, podsjećamo, i dalje članica te Unije. Ništetan ugovor, mrtav je ugovor, i nije ga moguće oživjeti – naglasio je Aleksić.

U Udruzi Franak također ističu kako svi potrošači koji nisu konvertirali kredite mogu tužiti banke bez obzira na recentnu odluku VSRH koja nije prošla još uvijek sudsku evidenciju, i koja ih nikako ne bi smjela obeshrabriti jer s njima nema apsolutno nikakve veze.

Odvjetnik Igor Metelko istaknuo je kako priča još nije gotova i pozvao kolege odvjetnike i suce da svi zajedno malo spuste loptu na zemlju i pričekaju dok se ne objave sve sudske odluke.

- Ne znamo sadržaj tih odluka, pričekajmo dok ih ne dobijemo, ispitamo i protumačimo. Na kraju krajeva i ovo treće pravno shvaćanje koje je jedino dobilo dovoljan broj glasova, mora proći sudsku evidenciju i priča je još daleko od gotove – kazao je Metelko.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => presica 0 9506 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-22 13:35:29 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Ljubica Vuko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-22 14:20:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-22 14:20:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 503 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Udruga Franak: Šest sudaca je bilo protiv potrošača, deset ih je bilo 'za'. Četvorica nisu glasala, a dva se uopće nisu pojavila. Očekujemo glasanje u skladu s pravom EU-a [metakey] => Goran Aleksić, švicarac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/22\/24036816.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Goran Aleksi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24036816_1920.jpg":"1920x1080","k_24036816_1280.jpg":"1280x1280","k_24036816_1024.jpg":"1024x1024","k_24036816_640.jpg":"640x640","k_24036816_480.jpg":"480x480","k_24036816_340.jpg":"340x340","k_24036816_220.jpg":"220x220","o_24036816_1280.jpg":"1280x853","o_24036816_1024.jpg":"1024x682","o_24036816_640.jpg":"640x426","o_24036816_480.jpg":"480x320","o_24036816_340.jpg":"340x226","o_24036816_220.jpg":"220x146","h_24036816_1280.jpg":"1280x854","h_24036816_1024.jpg":"1024x683","h_24036816_640.jpg":"640x427","h_24036816_480.jpg":"480x320","h_24036816_340.jpg":"340x227","h_24036816_220.jpg":"220x147","pp_24036816_1280.jpg":"1280x1628","pp_24036816_1024.jpg":"1024x1303","pp_24036816_640.jpg":"640x814","pp_24036816_480.jpg":"480x611","pp_24036816_340.jpg":"340x432","pp_24036816_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38145473 Threads: 6 Questions: 7082855351 Slow queries: 3297129 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607968542 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/udruga-franak-sest-sudaca-je-bilo-protiv-potrosaca-deset-ih-je-bilo-za-cetvorica-nisu-glasala-a-dva-se-uopce-nisu-pojavila-ocekujemo-glasanje-u-skladu-s-pravom-eu-a-1251031 [printLink] => /vijesti/hrvatska/udruga-franak-sest-sudaca-je-bilo-protiv-potrosaca-deset-ih-je-bilo-za-cetvorica-nisu-glasala-a-dva-se-uopce-nisu-pojavila-ocekujemo-glasanje-u-skladu-s-pravom-eu-a-1251031?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419033 [name] => goran aleksić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-aleksic [link] => /tag/goran-aleksic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 451764 [name] => švicarac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svicarac [link] => /tag/svicarac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Udruga Franak: Šest sudaca je bilo protiv potrošača, deset ih je bilo ‘za‘. Četvorica nisu glasala, a dva se uopće nisu pojavila. Očekujemo glasanje u skladu s pravom EU-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/24036816.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadic/Cropix [mainImageDesc] =>

Goran Aleksić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/24036816.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix

Goran Aleksić

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Znamo da je 20. prosinca šest sudaca bilo protiv potrošača, deset sudaca je bilo za pravo potrošača, četiri suca nisu glasala na toj sjednici, a dva suca uopće nisu niti došla na sjednicu. To znači da sa sigurnošću možemo reći da postoji 10 vrsnih, moralnih, poštenih sudaca koji poštuju pravo i najmanje šest sudaca koji niti su moralni niti su časni niti su pošteni niti poštuju hrvatsko pravo. Očekujemo da oni neodlučni suci prijeđu na stranu svjetlosti, da ne prijeđu na stranu tame!

Kazao je to Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak na konferenciji za medije koja je održana u četvrtak preko puta zgrade Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Pozivajući ostale suce da se okupe oko onih koji su glasali u skladu s hrvatskim zakonima i pravom Europske unije, a ne oko pojedinaca pod utjecajem krugova moći, Aleksić je kazao kako nedostaje samo još samo dvoje poštenih, moralnih i pravdoljubivih sudaca za razrješenje muka 55.000 hrvatskih obitelji koji su konvertirali CHF kredite.

Nakon što Vrhovni sud RH nije uspio usuglasiti pravno mišljenje o pravu na obeštećenje potrošača s konvertiranim kreditima, Udruga Franak ponovno je istaknula kako se na žalost suci Vrhovnog suda još jednom nisu usudili ući u meritum stvari i ponuditi odgovor na temeljno pravno pitanje. Ono glasi:

"Jesu li potrošači koji su konvertirali CHF kredite u euro kredite izgubili pravo na potraživanja zbog nepoštene promjenjive kamatne stope i nepoštene valutne klauzule CHF iz osnovnog ugovora o kreditu ili i dalje imaju pravo na potraživanja iz osnovnog ugovora?"

Goran Aleksić podsjetio je na sjednicu Građanskog odjela koja je započela 13. prosinca, a nastavila se 20. prosinca. Suci su glasali o tri pravna shvaćanja, a priopćenje Vrhovnog suda bilo je za mnoge u prvih mah zbunjujuće i razočaravajuće.

U Udruzi Franak se pitaju "o čemu su to gospoda vrhovni suci raspravljali kada opet nisu donijeli odluku o tužbenim zahtjevima potrošača s konverzijama", te ponavljaju:

- Vrhovni sud nije donio pravno shvaćanje o pravu potrošača s konverzijama na punu restituciju, jer ga nije niti prihvatio, niti ga je odbacio. Vrhovni sud RH donio je pravno shvaćanje koje još nije prošlo sudsku evidenciju, ali to pravno shvaćanje nema uopće nikakve veze s tužbenim zahtjevima desetina tisuća građana. Naime, nitko od 20.000 potrošača tužitelja nije potraživao zatezne kamate koje bi tekle na preplatu iz konverzije, niti za to postoji zakonsko utemeljenje. Da budemo potpuno precizni, ne postoje takvi tužbeni zahtjevi niti su oni mogući. Stoga se pitamo kako će bilo koji sudac suditi po donesenom pravnom shvaćanju koje nije odgovor na jedino ključno pitanje – poručuju iz Udruge Franak.

I u priopćenju nakon press konferencije, istaknuli su kako je najprije 6 sudaca bilo protiv prvog tumačenja da građani s konvertiranim kreditima nemaju više nikakva prava, a to znači da je 14 sudaca bilo za obeštećenja, da bi u drugom glasanju 10 sudaca bilo za obeštećenje, što i dalje nije bila potrebna većina, da bi konačno 13 sudaca izglasalo treće pravno shvaćanje koje nema veze s tužbama.

Podsjetimo, prema Poslovniku o radu VSRH, za pravovaljano odlučivanje na sjednici sudskog odjela potrebna je nazočnost natpolovične većine svih sudaca odjela i suglasnost natpolovične većine svih sudaca odjela. U ovom slučaju za usvajanje pravnih shvaćanja trebalo je minimalno 12 glasova sudaca.

U Udruzi Franak naglašavaju kako prihvaćenim mišljenjem suci općinskih i županijskih sudova uopće nisu dobili uputu odnosno pravno shvaćanje Vrhovnog suda kako postupati s tužbenim zahtjevima potrošača u kojima se traži vraćanje preplaćenih anuiteta i obračun pripadajućih zateznih kamata.

Matematički izračuni, ističu, egzaktno pokazuju da potrošači imaju dodatna potraživanja. Te egzaktne matematičke izračune ne mogu pobiti nikakve sudačke akrobacije. Vrhovni sud je samo morao utvrditi da se pravo potrošača na obeštećenje mora utvrditi sudskim vještačenjima, i da ne postoji drugi pravičan način za utvrđenje prava na punu restituciju.

Navode i kako je nakon objave Vrhovnog suda Udruga Franak zasuta upitima svojih članova, ali i ostalih građana Republike Hrvatske, koji se pitaju zbog čega se većina sudaca Građanskog odjela VSRH nije usudila napokon meritorno donijeti jedinu moguću odluku, a to je odluka o pravu potrošača na obeštećenje, jedinu odluku koja ima uporište u nepobitnim činjenicama, pravu, pravdi i moralu i o čemu su Vrhovnom sudu podastrti svi dokazi. Građani traže odgovor i na pitanje zašto pojedini suci Vrhovnog suda i dalje pogoduju bankama u stranom vlasništvu umjesto da skrbe o pravu na restituciju 55.000 prevarenih i opljačkanih hrvatskih obitelji.

- Brojni su nam članovi ovih dana iznijeli sumnje da neki suci Vrhovnog suda imaju određene partikularne interese, i da ih nije briga za javni interes. Pitamo se je li moguće da postoje takvi suci koji pokušavaju, i nažalost uspijevaju, onemogućiti savjesne, moralne i stručne suce da donesu jedino moguće pravno shvaćanje kojim se omogućava potpuna restitucija hrvatskih građana s konverzijama? Pitamo je li moguće da postoje suci koji dopuštaju diskriminaciju dijela građana koji su prihvatili konverziju kao jedinu slamku spasa u vrijeme kada nije bilo naznaka da će hrvatsko pravosuđe u nekoj budućnosti proglasiti konačno i valutnu klauzulu CHF ništetnom? - kazao je Goran Aleksić na konferenciji za medije.

Također je istaknuo kako će 55.000 hrvatskih obitelji, ako Vrhovni sud ne donese na pravu utemeljeno pravno mišljenje, biti diskriminirane jer će na kraju platiti 40% do 50% više anuitetnih uplata bankama nego potrošači koji nisu konvertirali svoje kredite.

- Pitamo se kako je moguće da dio sudaca Vrhovnog suda RH ne poštuje hrvatsko pravo i pravo Europske unije, jer niti jedno od tih prava ne dopušta konvalidaciju ništetnih odredaba, nego se mora omogućiti izuzeće ništetnih odredaba i restitucija potrošaču na temelju toga izuzeća? Naime, konvalidacija ništetnih odredaba u konkretnom slučaju nije moguća, i suci Vrhovnog suda to itekako dobro znaju. Stoga je nejasno zašto su pojedinci odbacili sve ono na što su prisegnuli, između ostalog i da će suditi savjesno i nepristrano – naglasio je Aleksić.

Kazao je i kako je zahvaljujući dijelu medija i nekim hrabrim novinarima hrvatska javnost "napokon upoznata s načinom djelovanja dijela banaka i napose njihovih uprava koje javno traže PR agencije kako bi stvarale pritisak na suce, koje nedopušteno mijenjaju ugovorne odredbe, koje reketare i lihvare svoje klijente, koje potrošače dijele na glupe i one manje glupe".

- Ne treba zaboraviti da su banke otimale poduzetnicima cijele lukrativne projekte, a da su se i oni koji su ih trebali nadzirati u Hrvatskoj narodnoj banci itekako znali okoristiti, stjecati nekretnine i nedopušteno trgovati vrijednosnicama. Podsjetimo i na nečasnu ulogu HNB-a koji i dalje skriva ključne podatke od novinara, a koji je prilikom donošenja Zakona o konverziji opstruirao nastojanja tadašnjeg ministra financija Borisa Lalovca i premijera Zorana Milanovića da konačno olakšaju u tom trenutku nemoguće životne uvjete za desetke tisuća obitelji. Zasigurno će i u narednim danima u javnost izlaziti daljnji dokazi takvih prljavih rabota financijskog sektora – kazao je Aleksić.

Ipak, naglasio je kako se u Udruzi Franak nadaju da će hrvatsko pravosuđe smoći snage i postupiti sukladno ulozi koju mu je dodijelio hrvatski Ustav i kako to od njega očekuju hrvatski građani te donijeti jedinu moguću na pravu utemeljenu, pravednu i moralnu odluku.

- Bit će uistinu sramotno i devastirajuće ako će tu odluku za 55.000 hrvatskih obitelji na koncu morati donijeti europske institucije, jer takva je odluka u konačnici jedino moguća. Samo je pitanje kolika će u međuvremenu nepopravljiva šteta biti pričinjena hrvatskim građanima zbog straha dijela sudaca, ali na kraju i hrvatskoj državi u cjelini. Ne mogu se oteti dojmu da je ovih šest sudaca koji su odlučili u korist banaka pod utjecajem Vlade RH i njezinog mišljenja koje je dala Sudu EU-a kad je bio aktualan predmet vezan za prava potrošača iz Hrvatske. Vlada RH je tada dala negativno mišljenje za razliku od Europske komisije koja je dala pozitivno mišljenje da potrošači imaju pravo na punu restituciju – kazao je Aleksić.

Rekao je i kako je možda izlaz iz tog nelogičnog postupka Vrhovnog suda donošenje odluke o ništetnosti cijelih CHF ugovora, jer je i za tu odluku obećano da će biti donesena do kraja godine.

- Ako su ključne odredbe ugovora ništetne onda je ništetan i cijeli ugovor. Tada će se riješiti i problem konvertiranih kredita, jer nešto što je ništetno ne može se niti konvertirati, niti konvalidirati. Nigdje u Europskoj uniji to nije moguće. A Hrvatska je, podsjećamo, i dalje članica te Unije. Ništetan ugovor, mrtav je ugovor, i nije ga moguće oživjeti – naglasio je Aleksić.

U Udruzi Franak također ističu kako svi potrošači koji nisu konvertirali kredite mogu tužiti banke bez obzira na recentnu odluku VSRH koja nije prošla još uvijek sudsku evidenciju, i koja ih nikako ne bi smjela obeshrabriti jer s njima nema apsolutno nikakve veze.

Odvjetnik Igor Metelko istaknuo je kako priča još nije gotova i pozvao kolege odvjetnike i suce da svi zajedno malo spuste loptu na zemlju i pričekaju dok se ne objave sve sudske odluke.

- Ne znamo sadržaj tih odluka, pričekajmo dok ih ne dobijemo, ispitamo i protumačimo. Na kraju krajeva i ovo treće pravno shvaćanje koje je jedino dobilo dovoljan broj glasova, mora proći sudsku evidenciju i priča je još daleko od gotove – kazao je Metelko.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadic/Cropix
Damjan Tadic/Cropix

Goran Aleksić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/udruga-franak-sest-sudaca-je-bilo-protiv-potrosaca-deset-ih-je-bilo-za-cetvorica-nisu-glasala-a-dva-se-uopce-nisu-pojavila-ocekujemo-glasanje-u-skladu-s-pravom-eu-a-1251031 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4a7e0eed0ee4b695c0dc2e5ef85441534211b75a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Udruga+Franak%3A+%C5%A0est+sudaca+je+bilo+protiv+potro%C5%A1a%C4%8Da%2C+deset+ih+je+bilo+%E2%80%98za%E2%80%98.+%C4%8Cetvorica+nisu+glasala%2C+a+dva+se+uop%C4%87e+nisu+pojavila.+O%C4%8Dekujemo+glasanje+u+skladu+s+pravom+EU-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fudruga-franak-sest-sudaca-je-bilo-protiv-potrosaca-deset-ih-je-bilo-za-cetvorica-nisu-glasala-a-dva-se-uopce-nisu-pojavila-ocekujemo-glasanje-u-skladu-s-pravom-eu-a-1251031 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fudruga-franak-sest-sudaca-je-bilo-protiv-potrosaca-deset-ih-je-bilo-za-cetvorica-nisu-glasala-a-dva-se-uopce-nisu-pojavila-ocekujemo-glasanje-u-skladu-s-pravom-eu-a-1251031 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => presica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskapresica

Udruga Franak: Šest sudaca je bilo protiv potrošača, deset ih je bilo ‘za‘. Četvorica nisu glasala, a dva se uopće nisu pojavila. Očekujemo glasanje u skladu s pravom EU-a

Piše Ljubica Vuko
22. prosinca 2022. - 15:20

Znamo da je 20. prosinca šest sudaca bilo protiv potrošača, deset sudaca je bilo za pravo potrošača, četiri suca nisu glasala na toj sjednici, a dva suca uopće nisu niti došla na sjednicu. To znači da sa sigurnošću možemo reći da postoji 10 vrsnih, moralnih, poštenih sudaca koji poštuju pravo i najmanje šest sudaca koji niti su moralni niti su časni niti su pošteni niti poštuju hrvatsko pravo. Očekujemo da oni neodlučni suci prijeđu na stranu svjetlosti, da ne prijeđu na stranu tame!

Kazao je to Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak na konferenciji za medije koja je održana u četvrtak preko puta zgrade Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Pozivajući ostale suce da se okupe oko onih koji su glasali u skladu s hrvatskim zakonima i pravom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:29