StoryEditor
Hrvatskain memoriam

U dobi od 88 godina preminuo fra Bono Zvonimir Šagi, omiljeni i skromni franjevac kapucin, teolog i publicist

17. studenog 2020. - 14:16
Danko Puntar/Arhiva SD

Apokaliptični jahač u obličju korona virusa odnio je u smrt i fra Bonu Zvonimira Šagija (88), franjevca kapucina, teologa zaljubljenog u naslijeđe suvremenosti koji je Crkvi donio Drugi vatikanski koncil, publicista, pastoralca i kateheta i čestog sugovornika medijskog svijeta. Fra Bono je rado i nikad ne odbivši komentirao crkvene i društvene pojave i za našu Slobodnu Dalmaciju, premda je bio daleko od Splita, u kapucinskom samostanu u Varaždinu, jedan od rijetkih crkvenih mislilaca koji se nije libio izreći stav na aktualne teme.

Njegova angažiranost u provlačenju društvene svakodnevnice kroz prizmu katoličke teologije bila je fascinantna; mogao si ga nazvati u devet ujutro, fra Bono je već pročitao sav dnevni tisak, bio upoznat sa svim svjetskim i domaćim aktualnostima i s izgrađenom pozicijom. Baš nikad nije odgovorio: 'nisam upoznat', 'ne bih o tome', 'nemojmo sad', 'pričekajmo da se slegne'... što su uobičajene 'skuže' crkvenih intelektualaca kad im se zatraži komentar na zbivanja. Znao je da mediji, odnosno čitatelji trebaju odgovor odmah, žele čist i izgrađen stav crkvenih mislilaca.

Bio je fra Bono pravi autentični sljedbenik uzrečice nastale na Drugom vatikanskom koncilu kako teolog današnjice mora imati 'Bibliju u jednoj a novine u drugoj ruci'. Smatrao je obvezom imati stav, biti ukorak s vremenom, usprkos poodmaklim godinama biti svjež u tumačenju nauka Crkve, posebno socijalnog, odvažno na strani slabijih bez obzira kojem stadu pripadali, jednom riječju doista jedinstvena pojava u našem teološkom okružju.

Razgovarali smo na najrazličite teme; premda je nakon ukidanja vjeronauka u komunističkom režimu bio jedan od prvih koji se usudio organizirati srednjoškolske i studentske kaheteze u Zagrebu protivio se našem školskom vjeronauku smatrajući ga površnim i nedovoljnim za vjersko formiranje. Zalagao se za veću ulogu žene u Crkvi: 'Bog je stvorio muškarca i ženu da budu jedno tijelo: nismo isti u svemu, ali možemo biti jednaki i ravnopravni u svemu. Žene su održale čovječanstvo', govorio je.

Smatra je kako se 'Crkva birokratizirala, vjeronauk je oslabio, malo je živog svjedočenja kršćanskih načela. U komunizmu je Katolička crkva bila moralni svjetionik, a sada se povlači u urede i bavi paragrafima, a ne sudbinama živih ljudi. Evangelizacija i naviještanje Radosne vijesti sveli su se više na znanstveni i teološki okvir, a manje na komunikaciju, na živu riječ u svakodnevlju. A mi smo pozvani naviještati Krista u sadašnjem vremenu, svakog dana i u svakoj situaciji', svjedočio je fra Bono Zvonimir Šagi.

Fra Bono je brat čuvenog hrvatskog koncilskog teologa dr. fra Janka Tomislava Šagija Bunića, također kapucina, napisao je stotine članaka i eseja, te objavio dvadesetak knjiga, bio je predavač na teološkim učilištima i u pet mandata provincijal hrvatskih kapucina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 09:30